Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC - Giga Connect Box
Autor Wiadomość
kotto 
Klikacz

Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 5
Wysłany: 28-11-2018, 01:02   UPC - Giga Connect Box

Witam,
niestety patałachy z upc zainstalowali mi giga connect boxa i od tego czasu pojawiły się problemy, wcześniej miałem ubee i wszystko działało w miarę w porządku jedynie z wifi czasami były ścinki. Wróciłem z 1Gbit do 250Mbit i chciałbym wrócić ponownie do czegoś stabilniejszego jednak teraz w połączeniu z routerem. Mam do Was dwa pytania:
1. O jaki modemo-router polecacie walczyć z UPC, co będzie najlepsze? Myślę żeby poprosić o wymianę spowrotem na Ubee - zmienie go w tryb bridge i połączę z jakimś routerem, czy może poprosić o coś innego?
2. Jaki router polecacie do tego, mój budżet to do 200 zł, zależy mi żeby był jak najbardziej stabilny i żeby był na niego jakiś customowy soft, da radę w tej cenie?
Ostatnio zmieniony przez Rafal 10-01-2019, 17:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 924
Wysłany: 28-11-2018, 01:19   

kotto, A został Ci Giga Connect BOX? Musisz go oddawać? Jaki masz z nim problemy? Może wystarczy wyłączyć IPv6 i wtedy go też można przełączyć w tryb bridge.

1. Komuś ostatnio udało się wywalczyć Ubee, ale to raczej wyjątek nie reguła. Genrealnie jest problem dostać cokolwiek innego niż Compal, a to dużo gorsze niż twó Giga Connect Box.
2. Polecam Ubiquiti EdgeRouter ER-X, wbudowane oprogramowanie jest dosyć bogate, jedno z najlepszych na rynku, raczej wszystko na nim działa. Jak coś, to można też wgrać OpenWRT ale raczej nie ma takiej potrzeby. Polecam również Mikrotik hex MT RB750Gr3, routeros też daje radę.
_________________
 
 
kotto 
Klikacz

Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 5
Wysłany: 28-11-2018, 01:38   

zylx napisał/a:
kotto, A został Ci Giga Connect BOX? Musisz go oddawać? Jaki masz z nim problemy? Może wystarczy wyłączyć IPv6 i wtedy go też można przełączyć w tryb bridge.

1. Komuś ostatnio udało się wywalczyć Ubee, ale to raczej wyjątek nie reguła. Genrealnie jest problem dostać cokolwiek innego niż Compal, a to dużo gorsze niż twó Giga Connect Box.
2. Polecam Ubiquiti EdgeRouter ER-X, wbudowane oprogramowanie jest dosyć bogate, jedno z najlepszych na rynku, raczej wszystko na nim działa. Jak coś, to można też wgrać OpenWRT ale raczej nie ma takiej potrzeby. Polecam również Mikrotik hex MT RB750Gr3, routeros też daje radę.


Te routery które wymieniłeś chyba nie mają wifi, ja bym chciał coś z wifi, czy np. TL-WR940N lub może Archer C5 v.4 AC1200 byłby okej?
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 924
Wysłany: 28-11-2018, 01:52   

kotto, Pytałeś o router to poleciłem router. Niestety z żadnego z zaproponowanych przez Ciebie nie było mi dane korzystać. Z doświadczenia wiem jednak, że lepiej korzystać z oddzielnego routera i oddzielnego AP. Napisz proszę, o twoich problemach z Giga Connect Boxem. Jest to nowy sprzęt, i jak na razie nikt nie narzekał.
_________________
 
 
kotto 
Klikacz

Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 5
Wysłany: 28-11-2018, 02:03   

Chodzi głównie o częste aktualizacje ich oprogramowania przez co ciągle mam resety
jestem zdecydowany na ten router:
Router WiFi TP-Link Archer C5 v4 1200Mb/s AC USB
Jakbyś mógł powiedzieć proszę jak to ustrojstwo podłączyć do ubee. Czyli przełączam ubee w tryb bridge i co dalej? Czy ten router będzie kompatybilny w ogóle z ubee? Jak to podłączyć, jakim kablem? Z góry dziękuję za Twój czas:)
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 924
Wysłany: 28-11-2018, 02:08   

kotto, Łaczy to zwykłym kablem ETH. W routerze ustawiasz, że ma dostać IP po DHCP i w sumie tyle.
_________________
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 373
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-11-2018, 06:44   

A to ciekawe, bo na razie Giga Connect Box miał tylko jedna aktualizacje odkąd wyszedł.

Przełącz GCB w tryb Bridge i podłącz swój router jak już tak bardzo chcesz.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-11-2018, 14:44   

trochę to dziwne co kolega @kotto pisze, restarty mogą być spowodowane trochę innym poziomem pracy głowicy kablowej w tym modemie, zacząłbym od upewnienia się że problem ze stabilnym działaniem nie wynika z poziomem pracy w RF-ie ewentualnie wspomniany tutaj ipv6
Produkt jest nowy i może cierpieć na chorobę wieku dziecięcego ale to chyba pierwsza osoba która ma takie zastrzeżenia do pracy GigaConnectBox
co prawda pojawiły się na forum UPC jakieś zgłoszenia odnośnie działania wifi na tych modemach ale to może być jeszcze pewna niekompatybilność, pewnie aktualizacje oprogramowania rozwiążą wkrótce ten problem
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 373
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-11-2018, 15:40   

GCB na razie ma jakieś beta soft, złe tłumaczenia, nie zawsze przetłumaczone, źle pokazuje sygnał ale działa dobrze :)
_________________
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 274
Wysłany: 28-11-2018, 16:40   

Czyli tak jak compal dalej leci na becie czyli następne lata jazdy
_________________
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 373
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-11-2018, 17:07   

Działa, nie wiesza się, nie ma problemów z pingiem, ma go mała garstka osób, soft zaktualizują, czego chcieć więcej.

A restarty mogą być spowodowane złym sygnałem.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-11-2018, 17:09   

ogromny napisał/a:
Czyli tak jak compal dalej leci na becie czyli następne lata jazdy


Spokojnie, dajcie chwilę czasu żeby soft się ustabilizowal, to kompletnie nowy produkt, lepsza konstrukcja choć oparta o Puma7
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 274
Wysłany: 28-11-2018, 19:40   

brtk napisał/a:
Działa, nie wiesza się, nie ma problemów z pingiem, ma go mała garstka osób, soft zaktualizują, czego chcieć więcej.

A restarty mogą być spowodowane złym sygnałem.

Tak jak w compalu
_________________
 
 
dekiel 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 157
Wysłany: 28-11-2018, 20:34   

Ze sprzętem dla użytkownika końcowego, to upc się zachowuje jak typowa budżetówka mimo, że nią nie jest (to tylko korpo czyli jak widać taki przedsionek budżetówki) nic się nie da, wszystko za trudne, za drogie.
Wziąć 10 kumatych ludzi-pasjonatów elektroniczno-programowych (nawet wybrać z klientów - tak jak dotychczas wybierano, tylko jak widać te testy niewiele wnoszą, bo druga strona pewnie w ogóle nie słucha co testerzy mówią - więc testy dla samych testów, dla lepszego kogoś samopoczucia w korpo "no co chcecie przecież były testy sprzętu") i zaczynają ostre testowanie, na bieżąco zgłaszają błędy, niedoróbki i poprawiają oprogramowanie. Spokojnie da się znaleźć pasjonatów, którzy testy wykonają w czynie społecznym dla własnej satysfakcji, nie wszyscy ludzie wszystko na grubą kasę przeliczają. Na tym świecie też znajduje się jeszcze pewna grupa idealistów-społeczników.
Dla mnie to wygląda na niechęć decyzyjnych osób, po co cokolwiek robić, jak większość odbiorców to głuptasy, jakoś tam działa, kto by się tam przejmował, bo jakaś grupka 50 aptekarzy-czepialskich na cały kraj się znalazła i sapie (druga 50 aptekarzy nie sapie, bo już nie ma siły walczyć z wiatrakami).
Mała firma zamawiająca elektroniczny sprzęt biurowy (gdzie sprzedaż roczna to tak koło 500 sztuk, czyli w porównaniu do UPC to taka firemka-robaczek) i jak ma kumaty pion serwisowy i producenta z jajami, to serwisanci najpierw dostają na stół próbkę produktu, bawią się nim 2 tygodnie, wyłapują błędy, zgłaszają do producenta niedomagania firmware-u i Chińczyk poprawia soft w kolejnych edycjach alfa, podsyła kolejne wsady do testów poprawiane zgodnie z sugestiami (lub daje cały kod źródłowy wsadu i na miejscu w PL programista z jajami po przetrawieniu kodu walczy sam z softem jak Chińczyk poległ). Dopieszczanie próbki przy kumatym zespole do 2 miesięcy. Dopiero po tym sprowadza się kontener sprzętu z już dopieszczonym oficjalnym softem, a nie robi się z końcowego użytkownika-frajera beta testera. Ale idąc tropem wykolejonego świata powinni stwierdzić: jesteśmy maleńką firemką-robaczkiem nie stać nas na dopieszczenie softu, wpychamy na rynek badziew taki jak producent zrobił.
To jest smutne, że we współczesnym wykolejonym świecie, gdzie wieczna pogoń po trupach do celu, wszystko ma być byle jak, wymówka braku czasu, śpiewka o setkach milionów strat jakie ma przynieść 2 miesiące dopracowania sprzętu zanim trafi w ręce użytkownika. Lepiej przecież zasypać rynek bublem i bajki opowiadać, że wszystko jest dobrze. Nigdy nie zrozumiem takiej postawy. Wiadomo na garba zawsze w korpo zbierze od klienta ten co na samym dole piramidy hierarchii zatrudnienia, na niego polecą pomyje, że sprzęt do d...
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 924
Wysłany: 28-11-2018, 21:32   

dekiel, Ale co się dziwisz, przecież tutaj był wyścig z czasem by 1gb wprowadzić szybciej niż Orange. To kto się będzi dopracowanym softem przejmował.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: