Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cisco EPC3212 vs 500Mbps
Autor Wiadomość
macbookkul 
Klikacz

Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 10
Wysłany: 25-09-2018, 14:29   Cisco EPC3212 vs 500Mbps

Cześć,

Mam pytanie - posiadam juz od kilku lat modem Cisco EPC3212, który spisuje się rewelacyjnie, ponieważ działa jako modem, a nie router. Dodałem dzisiaj propozycje przejścia na pakiet 500Mbps i tutaj właściwe pytanie czy ten modem obsłuży 500Mbps od UPC. Jeżeli nie to o jakie urządzenie poprosić UPC, chciałbym żeby działało w trybie modemu ponieważ mam swój bardzo dobry Router.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-09-2018, 14:41   

Nie masz wyboru. Do 500 Mb dostaniesz jedynie Compala. Ma on bridge, ale upewnij się, że tego Compala nie dostaniesz z IPv6. Jakby co to wyłącz IPv6 przez Asystenta Pomocy
_________________
 
 
Kasia 
chello master


Pomogła: 34 razy
Dołączyła: 08 Lis 2016
Posty: 2177
Skąd: W-wa
Wysłany: 25-09-2018, 14:47   

Cytat:
czy ten modem obsłuży 500Mbps

Nie obsłuży.
_________________
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1197
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25-09-2018, 15:33   

A jaką max. prędkość obsługują modemy Cisco EPC3208, Cisco EPC3212 oraz modemorouter Cisco EPC3925?
 
 
zylx 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 511
Wysłany: 25-09-2018, 15:37   

440mbs
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2018, 15:39   

300mbps obsługuje na pewno bo sprawdzone
teoretycznie, do 440mbps ale to chyba w warunkach laboratoryjnych, specyfikacja mówi o maksymalnej prędkości 440mbps
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1197
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25-09-2018, 15:48   

Dzięki za info. :)
Czy wszystkie te 3 urządzenia (modemy i modemorouter) obsługują dokładnie taką samą max. prędkość?
 
 
zylx 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 511
Wysłany: 25-09-2018, 15:51   

macbookkul, Gdybyś zdecydował się wziąć 500mbs to chętnie odkupię Cisco za rozsądną cenę.
 
 
taggan 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 175
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2018, 16:38   

Ciekawe co by wyszło, gdyby klient z 500Mb/s zarejestrował modem Cisco na http://provisioning.upc.pl/ ?
Nic by nie działało, bo UPC nie utworzyło pliku konfiguracyjnego dla Cisco i prędkości 500 Mb/s?
Zadziałało by, ale na maksymalnej prędkości modemu (ok. 300Mb/s)?

Do autora wątku: Zastanów się, czy taka prędkość jest Ci potrzebna. W UPC nie ma godnych następców EPC3208 i 3212.
_________________
 
 
Breitner 
plus master

Dołączył: 02 Cze 2012
Posty: 482
Wysłany: 25-09-2018, 16:47   

pawelb napisał/a:
300mbps obsługuje na pewno bo sprawdzone
teoretycznie,

I praktycznie. Mam Cisco EPC 3212 a prędkość w mojej stopce. :D
_________________
 
 
taggan 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 175
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2018, 18:04   

Azar, To żeś doradził... Modem z Eurodocsis 2.0, czyli nawet 60Mb/s nie pociągnie...
_________________
Ostatnio zmieniony przez taggan 25-09-2018, 18:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-09-2018, 18:07   

taggan napisał/a:
Modem z linka nie będzie działał w polskiej UPC, gdyż z niej nie pochodzi.

Pochodzi bo ten modem był w UPC Polska. Z tym, że to modem EuroDOCSIS 2.0 więc nie będzie działał. Trzeba zaopatrzyć się w modem EuroDOCSIS 3.0 pochodzący kiedyś z UPC Polska
_________________
 
 
taggan 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 175
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2018, 18:10   

MrPepka, Racja :) Sam się złapałem na błędzie, byłeś o sekundę szybszy :)
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2018, 18:16   

Gwoli ścisłości, modem D2.0 bez problemu by działał w UPC tylko pewnie nie ma już dla nich pliku konfiguracyjnego ale taki modem zadziała i na pliku od D3.0 :P
 
 
Azar 
classic master


Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 226
Wysłany: 25-09-2018, 18:49   

a to nawet nie zauważyłem xD ale na olx trafiają się ubee i cisco tylko trzeba przeglądać

ale ten już obsłuży tylko że ktoś chce 100zł

https://www.olx.pl/oferta...html#4f53799de6
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: