Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilanie modemów UPC (EPC3212)
Autor Wiadomość
Yuppy 
Klikacz

Dołączył: 22 Kwi 2015
Posty: 12
Wysłany: Wczoraj 10:24   Zasilanie modemów UPC (EPC3212)

Cześć,

Jestem obecnie szczęśliwym posiadaczem modemu Cisco EPC3212 przy łączu 250 mbit/s. Modem użytkuję już pewnie z 7 lat, bez żadnych problemów - z zasilaczem również.

Rozbudowuję obecnie swoją sieć domową. Obecnie składa się ona z:
- modem Cisco EPC3212
- router Mikrotik RB750Gr3
- switch Mikrotik RB260GSP
- access point Mikrotik cAP ac
- NAS Synology
- UPS

Modem i Router znajdują się w skrzynce technicznej, pozostałe urządzenia w salonie. To co w salonie, jest podpięte pod UPS'a. Między skrzynką techniczną a salonem mam położone dwa kable sieciowe (około 15m długości).

Chciałbym podłączyć urządzenia w skrzynce technicznej pod zasilanie z UPS'a. Oczywiście najlepiej wykorzystać do tego PoE ze switch'a. Switch ma pasywne wyjście PoE z napięciem wyjściowym takim jak na wejściu - obecnie 24V. Router pod to podłączę i będzie działać, jednak nie wiem co z modemem. Czy ktoś próbował podłączyć pod te Cisco takie napięcie? Standardowo jest o ile dobrze pamiętam 15V.

Myślę jeszcze o zakupie kamery IP zasilanej przez PoE - tu niestety w grę wchodzi już tylko 802.3af, w związku z tym możliwe że zmienię switch na jakiś inny, np. Ubiquity US-8-150W. Tylko przy 802.3af jest 48V, więc na pewno za dużo. Może zastosować jakąś przetwornicę? Robił ktoś z Was coś takiego?
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 69
Wysłany: Wczoraj 10:46   Re: Zasilanie modemów UPC (EPC3212)

Yuppy napisał/a:

Chciałbym podłączyć urządzenia w skrzynce technicznej pod zasilanie z UPS'a. Oczywiście najlepiej wykorzystać do tego PoE ze switch'a. Switch ma pasywne wyjście PoE z napięciem wyjściowym takim jak na wejściu - obecnie 24V. Router pod to podłączę i będzie działać, jednak nie wiem co z modemem. Czy ktoś próbował podłączyć pod te Cisco takie napięcie? Standardowo jest o ile dobrze pamiętam 15V.


Raczej spalisz urządzenie. Moje Cisco działało pod 12V, dlatego jeśli możesz ograniczyć napięcie do zakresu 12-15v byłoby to bezpieczniejsze.
 
 
Yuppy 
Klikacz

Dołączył: 22 Kwi 2015
Posty: 12
Wysłany: Wczoraj 11:18   

Z gotowców znalazłem przetwornicę PoE 48V -> 18V 0.75A (Ubiquiti Instant 802.3af indoor). Nominalnie pod Cisco powinno być 15V 1A, więc też nie bardzo, choć jest szansa że zadziała. Wolałbym raczej nie spalić modemu, więc może ktoś miał okazję podłączać już modem pod takie napięcie?

Jak wygląda sprawa z Giga Connect Box'em? Jakiego napięcia zasilania wymaga?
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 924
Wysłany: Wczoraj 11:38   

Yuppy, od złej strony si3 do tego zabierasz. Skretkę utp wykorzystuje się normalnie do zasilania kamer monitoringu czy innych sprzętów na 12v. Po prostu z jednej strony podlączysz do niej zasilacz A z drugiej modem. Jak masz porządny kabel z 15v na sensownym dystansie nie powinno być problemu. Pod uwagę musisz wziąć grubość żył, ich rezystancje, odległość i stan kabla. Pamiętaj, że napięcie spada wraz z odległością.
_________________
 
 
Yuppy 
Klikacz

Dołączył: 22 Kwi 2015
Posty: 12
Wysłany: Wczoraj 11:45   

Kamera IP to inna sprawa, jeszcze jej nie kupiłem, ale znalazłem model, który mi pasuje i oprócz zasilania 12V obsługuje też PoE 802.3af - jeśli będę miał switch z aktywnym PoE, to nie będę musiał kombinować z osobnym zasilaczem.

Gorzej z modemem, bo ten wymaga 15V, a z PoE mogę mieć 24V lub 48V.
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 924
Wysłany: Wczoraj 11:56   

Yuppy, przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Bierzesz dwie pary żył z skrętki. Z jednej strony podpinasz zasilacz 15v, z drugiej podlączysz do modemu. Tylko sobie przelicz czy to ma sens i będzie działać bezpiecznie u Ciebie.
_________________
 
 
Yuppy 
Klikacz

Dołączył: 22 Kwi 2015
Posty: 12
Wysłany: Wczoraj 12:01   

Tak, wiem że mogę to zrobić z osobnym zasilaczem. Tylko mając switch z PoE myślałem, aby jakoś go pominąć. Wychodzi na to, że to chyba najprostsza opcja.
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 69
Wysłany: Wczoraj 12:09   

Yuppy napisał/a:
Gorzej z modemem, bo ten wymaga 15V, a z PoE mogę mieć 24V lub 48V.


Zamontuj przetwornicę step-down na końcu. I będzie git :)

Przykład: https://allegro.pl/oferta/przetwornica-napiecia-step-down-60w-5a-24v-na-12v-7596200673. Chociaż to trochę overkill. Potrzebujesz coś na 15W.

Na przykład: https://allegro.pl/oferta/przetwornica-24-36v-18-40v-do-12v-1-5a-step-down-7570165677
  
 
 
Yuppy 
Klikacz

Dołączył: 22 Kwi 2015
Posty: 12
Wysłany: Wczoraj 13:08   

O, coś takiego powinno być ok. Dzięki, będę kombinować :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: