Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z opóźnieniami w modemach na chipsetach Puma6.
Autor Wiadomość
halek 
Klikacz

Dołączył: 08 Lip 2017
Posty: 8
Wysłany: 10-08-2017, 16:54   

Sugerujesz że fix wyjdzie lada chwila ? :)
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 10-08-2017, 16:55   

halek napisał/a:
Sugerujesz że fix wyjdzie lada chwila

Pytam, skąd wniosek, że będzie nowy router?
_________________
 
 
halek 
Klikacz

Dołączył: 08 Lip 2017
Posty: 8
Wysłany: 10-08-2017, 17:02   

Nie wiem, może UPC do tego czasu zmieni politykę na "jednak wcale nie mamy waszego Wifi w 4 literach" i coś dadzą normalnego na nową umowę.
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 10-08-2017, 17:38   

halek napisał/a:
Nie wiem, może UPC do tego czasu zmieni politykę na "jednak wcale nie mamy waszego Wifi w 4 literach" i coś dadzą normalnego na nową umowę.


Bardzo w to wątpię.
Prędzej zobaczę nowe modemy DOCSIS3.1, którego i tak nie dostaniesz, bo Ci powiedzą, że u Ciebie jest DOCSIS3.0 i jest niekompatybilny.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 10-08-2017, 17:56   

Nie po to 2 lata temu kupili tyle takiego sprzętu, by znowu kupować następny.
Przecież 99% klientów nawet nie ma pojęcia o tym problemie, a tym 1-dnym% wiedzących jak widać też się za specjalnie nie przejmują.
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 11-08-2017, 13:09   

Ten sprzęt zamówiło Liberty Global dla swoich spółek m.in Unitymedia (Niemcy), UPC (Polska i inne kraje) oraz Virgin Media (Wielka Brytania). Co najciekawsze to same urządzenia stworzone były przez firmę Arris na wyłączne zamówienie Libery Global. Początkowo Arris również je produkował, teraz już chyba wszystkie sztuki produkuje Compal.

Na pewno się tego sprzętu nie pozbędą. Jednakże jest on kompatybilny wyłącznie z DOCSIS3.0 także, jeżeli będą chcieli wprowadzić DOCSIS3.1 będą musieli również dostarczyć nowe urządzenia, najprawdopodobniej na nowym chipie Broadcoma odkąd okazało się, że Intel Puma7 też jest lipna.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 11-08-2017, 16:08   

Atlas334 napisał/a:
Co najciekawsze to same urządzenia stworzone były przez firmę Arris na wyłączne zamówienie Libery Global

Bardzo mi się zewnętrznie i gabarytowo podobają ich produkty.
Ładne mają też wzornictwo swoich produktów (choć to tylko kształt pudełka, ale wyglądają ładnie a nie jak Compalowa kupa, co to ani położyć, ani zamontować do podłoża/ściany się nie da - bo jakiś wizjoner wymyślił taki a nie inne kształt tego sprzętu).
Atlas334 napisał/a:
jeżeli będą chcieli wprowadzić DOCSIS3.1 będą musieli również dostarczyć nowe urządzenia

Biorąc pod uwagę, że w technologii DOCSIS 3.0 mamy 24 kanały DS, gdzie 1 kanał DS ma przepływności około 50 Mb czyli 24x50 - to razem jest to grubo ponad 1 Gb, którego jak na razie UPC nie oferuje (mają problemy nawet wprowadzić 500 Mb), więc jeszcze z 2/3 lata te Compale będą funkcjonować.
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 11-08-2017, 18:06   

W Niemczech końcem tego roku i początkiem 2018 Unitymedia będzie wprowadzało DOCSIS 3.1.
Ciekaw jestem na jakim modemie, bo spekuluje się, że mogę użyć modeli na chipsecie Intel Puma 7, który jest takim samym szajsem jak Puma 6.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 11-08-2017, 18:11   

W unitymedia można mieć swój modem więc na początku pewnie będzie trzeba taki modem zakupić albo go sprowadzić z USA (bo w docsis 3.1 nie ma podziału Docsis i eurodocsis).
_________________
 
 
mediaswiatuser8 
easy master

Dołączył: 12 Wrz 2017
Posty: 27
Skąd: Mokotów
Wysłany: 27-09-2017, 21:49   

Hm powiem szczerze, że zmartwiłem się widząc ten temat. W piątek będę miał zakładany FP500 i z tego co rozumiem to przy tej prędkości usługi dostanę najprawdopodobniej właśnie modem Compal.

Co radzicie?

Czy opisywany problem objawia się tylko przy korzystaniu z WiFi?

Pozdrawiam
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-09-2017, 23:01   

A gdzie żeś wyczytał, że przy Wifi? Problem jest ogólny, bo Compal ma chipset Puma6. Wątpię, że to jakoś programowo wyeliminują, ja czekam na nowy sprzęt, pewnie szybko z Compala się nie wycofają, cóż..

Jedno może cieszyć, że aż mocno to w codziennym użytkowaniu nie przeszkadza, jest prawie niezauważalne, jedyne co to ping jest niestabilny i czasami są skoki. SPoro gram online, nie przeszkadza to, nie zmniejsza to szans w rozgrywkach online.
_________________
Ostatnio zmieniony przez brtk 27-09-2017, 23:03, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 27-09-2017, 23:01   

mediaswiatuser8 napisał/a:
Czy opisywany problem objawia się tylko przy korzystaniu z WiFi?

Przy korzystaniu z CAŁEGO Compala :D
Niestety, dla opcji detalicznej 500 Mb nie ma innego modemoroutera (ponoć legenda głosi, że kilka osób ma do usługi detalicznej modemorouter Hitron, który jest dawany TYLKO do usługi biznes - tak powiada legenda przekazywana z ust do ust :D ) i z nim przy 500/600 Mb problemu nie ma.
_________________
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-09-2017, 23:16   

Powstało te forum UPC jakieś, może by tam opisać ten problem, zobaczymy jak ten "Admin" udzielający się tam na to zareaguje?

https://forum.upc.eu/t5/internet/bd-p/Internet
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 28-09-2017, 04:33   

KOCUREK1970 napisał/a:
Niestety, dla opcji detalicznej 500 Mb nie ma innego modemoroutera (ponoć legenda głosi, że kilka osób ma do usługi detalicznej modemorouter Hitron, który jest dawany TYLKO do usługi biznes - tak powiada legenda przekazywana z ust do ust :D ) i z nim przy 500/600 Mb problemu nie ma.

jak nie ma? hitron ma ten sam chipset puma6.
 
 
mediaswiatuser8 
easy master

Dołączył: 12 Wrz 2017
Posty: 27
Skąd: Mokotów
Wysłany: 28-09-2017, 08:14   

OK, dzięki za odpowiedzi. Praktycznie w ogóle nie gram online, oglądam za to sporo twitcha i youtube. Z tego co rozumiem to problemy Compala nie powinny być widoczne przy tego typu użytkowaniu?

Zawsze zostaje opcja 14 dni na odstąpienie od umowy jeżeli okaże się że jednak jest inaczej.

Teraz mam FP120 i Cisco. Robiłem test Puma6 i wyszedł zieloniutki. Najchętniej zostałbym przy tym modemie :(

Z ciekawości - jeśli jednak zdecydowałbym się na FP250 to czy miałbym szansę na inny modem (Ubee, ewentualnie pozostanie przy Cisco) ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: