Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z opóźnieniami w modemach na chipsetach Puma6.
Autor Wiadomość
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 429
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-03-2018, 21:59   

@brtk

Vie.valve.net to jest adres w Wiedniu a mi chodzilo o polskie serwery Valve :)
M.in. Ten adres ktory wczesnej podalem czyli 155.133.231.35
 
 
brtk 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 288
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-03-2018, 22:04   

Ja wiem, wciąż czekam na screena. O te IP z Wiednia chodziło mi o to, byś zrobił porównanie jak jest u Ciebie, bo normalnie tam powinno być z 30-35ms max, a w UPC jest 50ms+.

edit:

jestem w szoku, ma 19ms :P



A tu do tego hosta z Wiednia:

_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 429
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-03-2018, 22:10   

Do vie.valve.net mam jak w UPC..prawie 60ms ale do warszawskiego Valve to nas Orange nie przebije, stabilne 7ms :)
Ale do tego Orange musialby sie spiac bezposrednio z Valve w Polsce :P
A jakie macie czasy do serwera Overwatch IP:185.60.112.157 ? (To sa serwery Blizzarda na Europe)
Ostatnio zmieniony przez pawelb 11-03-2018, 22:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Sebaa91 
Klikacz

Dołączył: 11 Mar 2018
Posty: 11
Wysłany: 11-03-2018, 22:14   

W CS:GO będąc na serwerze vie mój ping oscyluje w granicach 26-30 ms mowa tutaj o net_graph.

PS: Jeżeli chodzi o to IP:185.60.112.157 to średni ping wynosi 43 ms.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 429
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-03-2018, 22:23   

Sebaa91 napisał/a:
W CS:GO będąc na serwerze vie mój ping oscyluje w granicach 26-30 ms mowa tutaj o net_graph.

PS: Jeżeli chodzi o to IP:185.60.112.157 to średni ping wynosi 43 ms.

U mnie z sieci sredni 28 ms do serwerów Blizzarda
 
 
Sebaa91 
Klikacz

Dołączył: 11 Mar 2018
Posty: 11
Wysłany: 11-03-2018, 22:31   

pawelb napisał/a:
Sebaa91 napisał/a:
W CS:GO będąc na serwerze vie mój ping oscyluje w granicach 26-30 ms mowa tutaj o net_graph.

PS: Jeżeli chodzi o to IP:185.60.112.157 to średni ping wynosi 43 ms.

U mnie z sieci sredni 28 ms do serwerów Blizzarda


Myślę, że też lokalizacja odgrywa tutaj jakąś rolę.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 429
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-03-2018, 22:44   

Sebaa91 napisał/a:
pawelb napisał/a:
Sebaa91 napisał/a:
W CS:GO będąc na serwerze vie mój ping oscyluje w granicach 26-30 ms mowa tutaj o net_graph.

PS: Jeżeli chodzi o to IP:185.60.112.157 to średni ping wynosi 43 ms.

U mnie z sieci sredni 28 ms do serwerów Blizzarda


Myślę, że też lokalizacja odgrywa tutaj jakąś rolę.


Ja podaje ping ze swojej lokalnej kablowki, nie z UPC, jestesmy podlaczeni (poprzez lacze Exatela) tez do wezla AMS IX w Amsterdamie a tam jest podlaczony europejski Blizzard
 
 
Sebaa91 
Klikacz

Dołączył: 11 Mar 2018
Posty: 11
Wysłany: 11-03-2018, 22:46   

pawelb napisał/a:
Sebaa91 napisał/a:
pawelb napisał/a:
Sebaa91 napisał/a:
W CS:GO będąc na serwerze vie mój ping oscyluje w granicach 26-30 ms mowa tutaj o net_graph.

PS: Jeżeli chodzi o to IP:185.60.112.157 to średni ping wynosi 43 ms.

U mnie z sieci sredni 28 ms do serwerów Blizzarda


Myślę, że też lokalizacja odgrywa tutaj jakąś rolę.


Ja podaje ping ze swojej lokalnej kablowki, nie z UPC, jestesmy podlaczeni (poprzez lacze Exatela) tez do wezla AMS IX w Amsterdamie a tam jest podlaczony europejski Blizzard

Będąc wcześniej u lokalnego operatora też miałem niższy ping niż w UPC. Taka już specyfika tych lokalnych operatorów.
 
 
brtk 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 288
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-03-2018, 23:01   

|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| 192.168.0.1 - 82 | 11 | 2 | 1 | 2 | 3 | 1 |
| No response from host - 100 | 9 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 89-75-24-193.infra.chello.pl - 0 | 90 | 90 | 7 | 10 | 57 | 9 |
| pl-waw26b-rc1-ae20-2152.aorta.net - 0 | 90 | 90 | 7 | 15 | 67 | 8 |
| pl-waw02a-ri1-ae24-0.aorta.net - 0 | 90 | 90 | 8 | 12 | 58 | 8 |
| 213.46.178.90 - 0 | 90 | 90 | 7 | 13 | 73 | 12 |
| ae-2-3209.edge3.Frankfurt1.Level3.net - 0 | 90 | 90 | 34 | 37 | 84 | 36 |
| level3-gw.neterra.net - 0 | 90 | 90 | 32 | 36 | 82 | 35 |
| ae1-br01-eqfr5.blizzardonline.net - 0 | 90 | 90 | 33 | 40 | 120 | 35 |
| No response from host - 100 | 9 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 185.60.112.157 - 0 | 90 | 90 | 33 | 37 | 84 | 41 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5330
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 11-03-2018, 23:51   

I ja się dorzucę do tej starej i przestarzałej technologii

@brtk
Nie pisz tak o Orange, bo nam się Miariuszek załamie :) .

pawelb napisał/a:
Niektórzy sugerują że ostatnia poprawka do SH3 to tak naprawdę przeniesienie części przetwarzania z chipsetu Puma 6 na inny układ w modemie czyli AR9382

Pytanie, czy nie odbije się to na czymś innym (wydajność, stabilność itd.)

Clip002.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 91,76 KB

_________________
 
 
rasz_pl 
easy master

Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 34
Wysłany: 12-03-2018, 01:43   

nie wiem po co sie tak bryndzlujecie tymi niskimi pingami na UPC skoro podczas faktycznego grania beda skakac do >100ms dzieki wlasnie tytulowemu Puma 5/6
 
 
brtk 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 288
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2018, 02:27   

Mi nic nie skacze. Podczas gry może podbija nieraz o 10ms chwilowo, nieodczuwalne.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 429
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2018, 08:41   

KOCUREK1970 napisał/a:


pawelb napisał/a:
Niektórzy sugerują że ostatnia poprawka do SH3 to tak naprawdę przeniesienie części przetwarzania z chipsetu Puma 6 na inny układ w modemie czyli AR9382

Pytanie, czy nie odbije się to na czymś innym (wydajność, stabilność itd.)


No zdania sa jak zwykle podzielone, niektorzy oczywiscie uwazaja ze ta zmiana ma na celu jedynie zamaskowanie problemu, czas pokaze ale przewazaja pozytywne opinie uzytkownikow
Niezaleznie od wszystkiego to ciekawy pomysl...byc moze pewne funkcje przerwarzania mogły zostac przeniesione na inny układ jak chocby obsługa icmp...pytanie czy to rzeczywiscie odciazy uklad Puma 6, ktorego intensywna praca jest przerywana wykonywaniem roznych dodatkowych zadan a jest to procesor jednordzeniowy,
 
 
brtk 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 288
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2018, 12:53   

Kod:
12-03-2018 09:53:36    critical    No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
12-03-2018 06:43:39    notice    Illegal - Dropped INPUT packet: SRC=183.136.132.24 MAC=00:A2:89:26:10:19;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
12-03-2018 05:27:55    notice    REGISTRATION COMPLETE - Waiting for Operational status;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
12-03-2018 05:27:51    notice    Illegal - Dropped FORWARD packet: SRC=192.168.0.66 MAC=A8:A7:95:71:E5:1F;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
12-03-2018 05:27:48    notice    TLV-11 - unrecognized OID;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
12-03-2018 05:27:43    warning    MIMO Event MIMO: Stored MIMO=-1 post cfg file MIMO=-1;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01-01-1970 00:01:18    notice    Cable Modem Reboot - trigger ti_reboot by cbn_reboot_monitor;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:00:00:00:00:00;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
12-03-2018 05:02:29    notice    Illegal - Dropped INPUT packet: SRC=39.135.17.43 MAC=00:A2:89:26:10:19;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;


U mnie kolejny restart i tak co 5-6-7 dni..
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5330
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-03-2018, 14:05   

pawelb napisał/a:
No zdania sa jak zwykle podzielone, niektorzy oczywiscie uwazaja ze ta zmiana ma na celu jedynie zamaskowanie problemu, czas pokaze ale przewazaja pozytywne opinie uzytkownikow

Bardziej mi chodziło, czy taka sztuczka nie odbije się na czymś innym w przyszłości - wszak będą nowe implementacje softu, inne zagrożenia do załatania itd.
To potencjalnie rozwiązuje TEN problem na dziś - tylko co dalej...
Coś w rodzaju - ja wiem, że w malucha wejdzie i 10 osób, ale 30 już nie da rady choćbyś na rzęsach stanął.

Cytat:
Niezaleznie od wszystkiego to ciekawy pomysl...byc moze pewne funkcje przerwarzania mogły zostac przeniesione na inny układ jak chocby obsługa icmp...pytanie czy to rzeczywiscie odciazy uklad Puma 6, ktorego intensywna praca jest przerywana wykonywaniem roznych dodatkowych zadan a jest to procesor jednordzeniowy,

Pytanie, czy Intel jest świadom skończoności możliwości tego układu i czy znajdzie (czy takie w ogóle jeszcze są) inne drogi zrobienia bypassów przez inne układy.
Trzeba pamiętać, że ilość "aut" na drodze rośnie i nie da się poszerzyć tunelu wydrążonego w skale by drogę poszerzyć.
Obciążenia głównego układu nie zmniejszą - rośnie wydajność sieci, prędkość usług idzie w górę.

Intal opracował (czy już nawet wdrożył i sprzedaje) PUMA7 czy tam nawet PUMA8 - mam nadzieję, że nie popełnili tego samego błędu co w swoich układach CPU, gdzie to nawet do 10 lat w tył są luki bezpieczeństwa (niektórzy zwą to wprost celowymi backdorami dla służb...).
Czyli czy nie dali ciała z nowymi układami jak w PUMA6... i faktycznie jest jeszcze ten układ z tymi problemami ujawnionymi do uratowania.
Serwery pracujące na Intelu notują spadki wydajność nawet i 30% po ich aktualizacjach backdorów i załataniu tego - myślisz, że tu da się coś (tu już o modemach myślę) NIE popełnić tego samego błędu przez Intela z nowymi układami?
Będzie im trudno na powrót odzyskać zaufanie - jestem pewien, że operatorzy internetowi kiedyś tak chętnie korzystający z produktów Intela odwrócą się od nich i to na sporo czasu.

Niepokoi tylko fakt, że Intel chce kupić Broadcoma a ten z kolei chce kupić Qualcoma - jeśli to wszystko się uda, to nie chciałbym dziś powiedzieć, ze jesteśmy w czarnej....
_________________
Ostatnio zmieniony przez KOCUREK1970 12-03-2018, 14:19, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: