Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z opóźnieniami w modemach na chipsetach Puma6.
Autor Wiadomość
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 188
Skąd: Wrocław
Wysłany: 08-04-2017, 12:14   Wracając do tych problemów....

powinniście ten test obrazkowy mieć prawie ,że cały ciemny zielony bo ja u siebie tylko w dwóch miejscach mam czerwień , w trzech żółty i w czterech pomarańczowy.
To także pokazuje fajnie jak łącze UPC jest narażone na straty pakietów oraz z jakimi opóźnieniami to robi.

PS: Fajnie jakby każdy z użytkowników przetestował sobie łącze i zobaczył jakie ma możliwości jego łącze pod względem opóźnień.
 
 
kelt 
classic master

Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 177
Skąd: Kraków
Wysłany: 08-04-2017, 13:24   

Compal

_________________
 
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 188
Skąd: Wrocław
Wysłany: 08-04-2017, 16:00   

To ten FUNBOXA 2.0 ORANGE FIBER>
Mogę już dodawać załączniki więc dziękuję.

ORANGE FUNBOX 2.0 2017-04-08 15_56_41.png
Plik ściągnięto 3904 raz(y) 5,58 KB

_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 399
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 16:26   

a tak wygląda dzisiaj na Arris TG2492S

TG2492S.jpg
Plik ściągnięto 99 raz(y) 66,3 KB

 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 188
Skąd: Wrocław
Wysłany: 08-04-2017, 18:27   Fajnie było by...

jakby "KOCUREK" zamieścił swojego "SKRINA" tutaj ,żeby pokazać jakie parametry po względem pingu i utraty pakietów ma.Mi od razu przypomina się sytuacja z 2008 i 2009 roku kiedy zobaczyłem właśnie zrzut jednego z użytkowników co miał ponad 1100ms.Myślę ,że podobne zdarzenie miało miejsce wtedy i pewnie wymienili soft plus ograniczenia kabla koncentrycznego zmniejszyły skoki pingu ale ponad 100-200ms ja uważam i tak za nie akceptowalne.Ja cały czas reklamowałem i za każdym razem UPC odpowiadało ,że nie widzą problemu.Teraz może będzie inaczej bo sprawa jest nagłośniona i dodatkowo INTEL się przyznał.
Powodzenia w reklamacjach.
_________________
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 218

Wysłany: 08-04-2017, 18:44   

Hm, tak się zastanawiam czy nie lepiej przejść na net z horizona? Aktualnie z horizona mam tv a net z compala. Wcześniej mając cisco epc 3212 ping miałem 8-15 ms. W momencie podłączenia compala minimalny ping to 20 ms. Od tygodnia jak sprawdzam na speedtest to najpierw wskakuje ping na 80 i spada na 20ms. Horizon ma dla mnie - dwa wyjścia rj45. A jak z jego stabilnoscia
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2468
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 18:46   

A jak ci horizon padnie to skąd będziesz miał net? Lepiej mieć osobny modem (może ubee)?
_________________
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 218

Wysłany: 08-04-2017, 19:03   

Ostatnio jak zadzwoniłem na infolinię przełączyli mnie do DUK i gosc powiedział ze nie będzie mnie carował ze sprzętu maja niby tylko compale i horizony.jesli chodzi o net. Tego compala jakoś nie chcą mi wymienić na drugiego może ten się konczyl
_________________
 
 
Miczq 
light master


Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 112
Wysłany: 09-04-2017, 23:03   

Na ubee:

ubee.png
Plik ściągnięto 99 raz(y) 28,56 KB

_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 399
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-04-2017, 08:21   

Cos ten test jest chyba malo wiarygodny...albo wylapuje problemy nie tylko z Puma 6 ;)
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 218

Wysłany: 10-04-2017, 08:36   

Według upc problemu nie ma
_________________
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 188
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10-04-2017, 11:20   Myśleć trochę ludzie...

bo ten test ma pokazać jakie problemy są na wyżej wymienionym modelu "CZIPU" ale nie oznacza ,że nie może przeprowadzić go każdy.Tutaj ewidentnie widać ,że jak modem ma problem z pakietami w postaci zwiększonych opóźnień to w szczególności te o oznaczeniu czerwonym mogą wskazywać także na utratę pakietów.Po to są takie testy ,żeby zobaczyć czy oprócz tego ,że koncentryk/światłowód ma swoje wady na tym styku także samo używane urządzenie może nasilać problemy i ten test jest szczególnie przydatny dla graczy online.
Co z tego ,że będzie osiągalna maksymalna przepustowość łącza jak opóźnienie na tym łączu często właśnie przekraczająca grubo 100-200ms dla gracza jest katorgą.
Pozdrawiam.
_________________
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 218

Wysłany: 10-04-2017, 11:58   

U mnie wyszło tak. Na FB mi odpisali, że to nie jest problem i u nich wychodzi ze jest OK i ping mam bardzo dobry

1.gif
Plik ściągnięto 95 raz(y) 164,89 KB

 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 235
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 10-04-2017, 12:18   

ogromny napisał/a:
U mnie wyszło tak. Na FB mi odpisali, że to nie jest problem i u nich wychodzi ze jest OK i ping mam bardzo dobry


Jak nie jest problem jak producent chipu (Intel) potwierdził usterkę?
Próbowałeś poruszyć ten argument?

Ja osobiście złożyłem reklamację. Poczekam na odpowiedź i wtedy będę dyskutował.
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 10-04-2017, 13:19   

u was wysyła a u mnie wali błędami
Server: 26 Start Stop samples: 208 Errors: 42
100 - 149ms :xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx»
150 - 199ms :x

Finished. Excess red is a concern if most measurements are 50ms or less.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: