Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
WiFi - ustawienie kanalow Compal + kilka innych tematow
Autor Wiadomość
Evald 
easy master

Dołączył: 27 Lip 2012
Posty: 28
Wysłany: 02-08-2018, 12:01   WiFi - ustawienie kanalow Compal + kilka innych tematow

Witam,

ostatnio bardziej interesowałem sie tym tematem, ale na internecie znajduje dosc sprzeczne informacje. Jakie kanaly sa obecnie w 5 Ghz i 2,4 dostepne w Polsce oraz zastanawiam się nad dziwna przypadloscia mojego routera Compal, ktory dziala na kanale 100 z automatu, a jak recznie ustawie jakis kanal np. 120, 100 lub inny to nie widze tego kanalu wcale i mi siec wi fi nie dziala. Byc moze kanaly >=100 w PL nie sa oficjalnie dostepne, ale jednak na automacie chodzi mi. Czy tak powinno byc?

Jesli chodzi o 2,4 to na moim compalu nie mam w ogole kanaly 12 i 13 w 2,4, mimo z ena innych routerach nawet po Wyborze Polski mialem kanaly 1-13.

Niestety stabilnosc internetu na tym routerze tez pozostawia wiele do zyczenia - niestety co jakis czas mam jakis problem i musze restartowac router (restart routera jest wyjatkowo dlugi, w stosunku do poprzednich routerow ktore uzywalem). Wczesniej nie mialem takiego problemum z modemem cisco + moj TP link 1043n (ale on byl juz w zbyt statej wersji sprzetowej i ograniczal mi internet do 90 Mbitow, chociaz w teorii powinien chodzic jeszcze na 120 stad przestalem go uzywac teraz jak mam compala).
Jednak rozumiem po narzekaniu na forach, ze to jest dosc czesty problem dotyczacy PUMA intela, czy jednak moze to byc kwestia wadliwego routera?

Czy kupno swojego routera np. tp-link 1200 https://www.ceneo.pl/47488769 i polaczenie compala w tryvie mostka omineloby te problemy, czy nic by nie poprawilo, ze wzgledu na to, ze i tak by to przechodzilo przez compal?
Ostatnio zmieniony przez Evald 02-08-2018, 12:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2592
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 02-08-2018, 12:04   

Evald napisał/a:
a jak recznie ustawie jakis kanal np. 120, 100 lub inny to nie widze tego kanalu wcale i mi siec wi fi nie dziala.

A może to Twoje urządzenia nie obsługują kanałów powyżej 100? Czym się łączysz z Compalem?
_________________
 
 
Evald 
easy master

Dołączył: 27 Lip 2012
Posty: 28
Wysłany: 02-08-2018, 12:05   

MrPepka napisał/a:
Evald napisał/a:
a jak recznie ustawie jakis kanal np. 120, 100 lub inny to nie widze tego kanalu wcale i mi siec wi fi nie dziala.

A może to Twoje urządzenia nie obsługują kanałów powyżej 100? Czym się łączysz z Compalem?


Tez tak podejrzewalem, ale dziwne jest to, ze na auto kanale 100 chodza mi wszystkie urzadzenia na 5Ghz, a na recznie ustawionym 120, a nawet pozniej probowalem 100 zadne urzadzenie nie widzialo mi wifi. Jesli innym dziala reczne wybieranie tych kanalow na Compalu, to jeszcze potestuje, ale wczoraj troche z tym walczylem bez skutku).

A urzadzenia:
- Samsung S8 (na tym sprawdzalem tez programem Wifi Analyzer)
- Panasonic VT60
- Nvidia Shield TV
- tablet Lenovo Yoga 2
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2592
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 02-08-2018, 13:07   

A w ustawieniach tych urządzeń nie ma nic odnośnie kanałów powyżej 100 (DFS itd)?
_________________
 
 
Evald 
easy master

Dołączył: 27 Lip 2012
Posty: 28
Wysłany: 02-08-2018, 14:38   

To znaczy w programie wifi analyzer widze inne kanaly, bo nawet widze ta moja siec na automacie na kanale 100, widze sporo sieci na ponizej 100, pozniej na kolejnych kanalach jest pustka (nie wiem czy dlatego ze nie wykrywa, czy nie ma (zakladam ze nie ma, dlatego chcialem przelaczyc na 120)) i gdzies tam na ostatnich kanalach cos w jednym z rogow mieszkania wykrywa. Dokladnie moge sprawdzic ponownie jak wroce do domu.
Niestety nie moge znalezc specyfikacji jakie kanaly odbieraja moje urzadzenia, ale nawet zakladajac ze nie dzialaja na 120 (ale jesli dziala na 100 to powinno w teorii i na 120?). Jednak na tym auto 100 jakos lacza sie i nawet komorka mi mowi, ze router dziala na kanale 100. Ale jak ustawie recznie 100 albo 120 to nic nie widzi. Przy czym jak wybieram recznie to daje jakies ostrzezenie ze ten kanal nalezy do XXX (nie pamietam skrotu pewnie to ten DFS o ktorym piszesz). Moja teoria jest taka, ze te kanaly 100-140 sa kanalami, ktore powinny dzialac "outdoor", czyli nie powinny byc uzywane w domu i moze dlatego nie dziala, jak sie wybierze recznie. A ten auto na 100 to jakis blad i dzieki temu dziala. Ale trzeba by sprawdzic to ustawiajac recznie kanal 120 lub 100 na innym compalu :) . Bo moze byc tez cos nie tak z oprogramowaniem na moim sprzecie.

Dlatego mam inne pytanie/prosbe, jesli ktos ma compala i siec 5GHz moglby sprawdzic czy jak przelaczy kanal na reczne i kanal 120 (ewentualnie 100) czy ma ten sam problem czy smiga bez problemow (to znaczy inne urzadzenia widza go itp)?

Pozdrawiam
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2592
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 02-08-2018, 14:47   

Przełącz po prostu Compala w tryb bridge i podłącz swój router. Zamiast TP-Linka polecałbym Asusa. Ten sprzęt np.:
https://www.ceneo.pl/43008056
_________________
 
 
Evald 
easy master

Dołączył: 27 Lip 2012
Posty: 28
Wysłany: 02-08-2018, 14:54   

Znaczy sprawa wyglada tk, ze na razie samo wifi na tym kanale 100 jest ok (sprawdzalem na serwerach netflixa na tym shield TV i mi szlo 112 (przy internecie 120, wiec w praktyce mozna uznac ze na 100%). Na razie jest tylko mala trywalizacja z inna siecia na kanale 100, ale widoczna tlyko w sypialni i sygnal 'wrogiej' sieci jest niski, wiec bardzo nie zakłóca.

Brak stabilnosci internetu jest wynikiem samego compala i ten brak stabilnosci jest wtedy tez na kablu.

Wiec argumentem za zakupem mojego nowego routera jest:
1) Poprawa stabilnosci internetu - pytanie tylko czy przy mostkowaniu compal nie bedzie bruzdzil, zakladam ze wtedy powinno dzialac dobrze?
2) Pojawienie sie kolejnych sieci na kanale 100
3) sytuacja gdzie compal nie bedzie wykrywal automatycznie kanalu 100, ale jakis <100.

Na ta chwile jest kwestia punktu 1) i pytanie czy jesli internet psuje sie w tej chwili to czy problem powinien zniknac przy mostkowaniu? Jesli tak to rzeczywiscie rozwaze zakup.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2592
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 02-08-2018, 14:58   

Evald napisał/a:
Poprawa stabilnosci internetu - pytanie tylko czy przy mostkowaniu compal nie bedzie bruzdzil, zakladam ze wtedy powinno dzialac dobrze?

Jeśli chodzi o pingi to te dalej będą skakać nawet jak Compal będzie w trybie modemu.
Evald napisał/a:
2) Pojawienie sie kolejnych sieci na kanale 100
3) sytuacja gdzie compal nie bedzie wykrywal automatycznie kanalu 100, ale jakis <100.

A po co chcesz mieć wifi i z Compala i z Asusa?
_________________
 
 
Evald 
easy master

Dołączył: 27 Lip 2012
Posty: 28
Wysłany: 02-08-2018, 15:13   

MrPepka napisał/a:
Evald napisał/a:
Poprawa stabilnosci internetu - pytanie tylko czy przy mostkowaniu compal nie bedzie bruzdzil, zakladam ze wtedy powinno dzialac dobrze?

Jeśli chodzi o pingi to te dalej będą skakać nawet jak Compal będzie w trybie modemu.
Evald napisał/a:
2) Pojawienie sie kolejnych sieci na kanale 100
3) sytuacja gdzie compal nie bedzie wykrywal automatycznie kanalu 100, ale jakis <100.

A po co chcesz mieć wifi i z Compala i z Asusa?


Nie chce miec z compala i Asusa. Na ta chwile mam z compala, ale oczywisci ejakbym kupil swoj np. ten asus, to tamten bylby tylko w trybie mostku tak jak piszesz :) . Rozumiem, ze Asus ma lepsze oprogramowanie niz Tp-link? Bo w teorii mozliwosci maja podobne, tylko wiaodmo ze tp link to chinszczyzna wiec tansza. Np. w cenie Asusa mozna juz tez znalezc TP link 1750 (szybszy).

Ale jesli polecasz to poczytam o tym Asusie - w pierwszej chwili odrzucilem go ze wzgledu na roznice w cenie, ale jesli jednak za Asusem idzie lepsza jakosc to musz eponownie przemyslec.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2592
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 02-08-2018, 15:16   

TP-Link ma problemy z serwisem i ogólnie ich jakość podupadła. Asus będzie lepszym wyborem.
Ewentualnie jak chcesz to możesz kupić droższy FritzBox:
https://www.ceneo.pl/49401251
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5288
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 02-08-2018, 19:05   

MrPepka napisał/a:
TP-Link ma problemy z serwisem i ogólnie ich jakość podupadła.

Potwierdzam.
MrPepka napisał/a:
Asus będzie lepszym wyborem.

Nie tylko lepszym wyborem, ale lepszą jakością wykonania, lepszą jakością komponentów.
Widziałem i to kilka razy "flaki" routerów TP Linka, Asusa, Fritza - Fritz i Asus jakość powtarzalna, nie ma się do czego przyczepić, TP Link to druciarstwo, pozalewane układy klejem, zeszlifowane dane z układów, niechlujny montaż i lutowanie.
Miałem kiedyś Asusa RT-N18U (pocisk), ale, że apetyt, potrzeby i wymagania rosną to obecnie mam Fritza 3490 (nie znam na chwilę obecna lepszego routera w klasyfikacji routera do domu - ale to moje zdanie).
Mam go już 2 rok, zero zawieszki, z netem 250 Mb gwizda (a sprawdzałem nawet z netem 1 Gb - też pocisk).
Stabilny Fritz jak skała (próbowałem go nawet celowo zatkać, zrobić mu pętlę i sprawdzić czy się wewnętrznie zawiesi) - ZERO problemów.
Z Asusem było zresztą podobnie - z czystym sumieniem mogę polecić.
_________________
 
 
zylx 
classic master

Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 152
Wysłany: 02-08-2018, 21:30   

Ja za Fritzem nie przepadam. Sprzętowo nigdy nie miałem z nim problemow (do czasu gdy się zepsuł), ale softwearowo miałem spore problemy z vlanami, vpn'em (jakaś ichniejsza dziwna implementacja z niczym nie kompatybilna, brak openvpn), ograniczaniem mocy wifi (fakt, dużo sieci wokół) a przede wszystkim roamningiem wifi. Tutaj dużą zaletą TP Linka jest możliwość wgrania LEDE (openwrt) na wiele modeli i ustawienie sobie w confingach cudek cudeniek. Jeden taki sprzęt działa mi już prawie rok bez restartu a obsługuje dwa interfejsy WAN, dwa VLAN, serwer VPN, DHCP, monitoring IP i kablówkę IPTV.

Z drugiej strony, jak ktoś ma budżet to polecam porzucić segment konsumencki i wybrać np. Ubiquity. Taki sprzęt to już bajka i bije na głowę wszystko co można spotkać w sprzęcie konsumenckim. I w sumie nic dziwnego.
 
 
szuwarek-mini 
Klikacz

Dołączył: 22 Maj 2017
Posty: 8
Wysłany: 03-08-2018, 11:09   

@Evald, u siebie ostatnio też zauważyłem brak sieci 5G. Na stronie głównej Compala widziałem Wifi - włączone 2.4Ghz... mimo, że 5Ghz też była włączona i emitowała SSID. Na próbę wyłączyłem 2.4Ghz pozostawiając piątkę i już pokazało, że WiFi mam wyłączone całkowicie. Zrobiłem reset modemu i już WiFi 5Ghz ruszyło, ale ogólnie też opornie. Może coś ostatnio UPC aktualizowało i spieprzyli?
 
 
Evald 
easy master

Dołączył: 27 Lip 2012
Posty: 28
Wysłany: 06-08-2018, 14:17   

Ja ostatnio jak ustawilem reczny kanal na 2,4GHz to tez 5 Ghz przestalo mi dzialac - router mowi ze dziala siec. Restarty nie pomagly dopiero pomoglo jak wylaczylem 2,4 (ale pozniej sobie uswiadomilem, ze to moze byc przez reczne ustawienie kanalu, moze kazde reczne ustawienie w sieci nie zaleznie czy 2,4 albo w sieci 5 'niszczy' siec 5GHz). Na ta chwile najstabilniej mi dziala, jak calkowicie wylaczylem 2,4 i mam 5Ghz na auto (kanal 100). W zasadzie to mnie zadowala, jelsi chodzi o moje potrzeby wifi jesli juz przestanie mi padac ;) .

Kierujac sie radami oraz spadkiem ceny zamowilem ten Asus 1200g+ za 249 (wczesniej bylo kolo 300). Jeszcze nie oplacilem przelewem (bo mial byc dostepny za kilka dni) i znowu zaczalem zastanawiac sie czy rzeczywiscie brac go bo zaczalem czytac niektore komentarze o slabym zasiegu i nawet gdzies znalazlem ze jest mniejszy niz ten z compala (z 4 antenami zewnetrznymi raczej spodziewalem sie lepszego zasiegu, a przynajmniej nie gorszego). Nie wiem na ile jest to prawda, ale przez to nadal nie jestem pewien czy w ogole kupowac prywatny router czy meczyc sie na tym compalu - na razie testuje stabilnosc na 5Ghz only i zdecyduje:).

Ps. Widzę, ze cena już w RTV agd co zamówiłem już wzrosła do 299.
Ostatnio zmieniony przez Evald 06-08-2018, 14:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zylx 
classic master

Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 152
Wysłany: 06-08-2018, 14:26   

Te Asus to ciągle urządzenie typu all-in-one (router, swith, acces point, serwer) więc będzie działał podobnie do innych urządzeń all-in-one, aczkolwiek zdecydowanie lepiej niż urządzenia tego typu za 100zł. Jeśli zależy Ci na zasięgu WiFi to niestety droga zwiększając ilość anten czy moc sygnału nie wiele zyskasz. Najlepsze rozwiązanie to kilka Acces Pointów i roamning.
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: