Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 151
Skąd: Wrocław
Wysłany: 12-04-2017, 13:32   Re: Dla osób ,które są graczami online...

pawelb napisał/a:
MariuszHL napisał/a:


Prosiłbym Ciebie o zrobienie tego testu na tej stronie - http://www.dslreports.com/tools/puma6
Domyślam się ,że pewnie będzie zielony głównie na końcowym obrazkowym teście bo nie narzekasz na łącze ale zwróć uwagę na ping.Niestety póki nie przetestujesz jak się gra na łączu światłowodowym z końcówka kabla przynajmniej kategorii 5e to nie zobaczysz jaka jest różnica.Jednak gdy Twoi koledzy mają światłowód to masz okazję się przekonać.


masz na myśli światłowód z Orange? :D
mam kilku znajomych, którzy mają bo skusili się i przeszli z różnych kablówek do Orange...trochę byś się zdziwił tymi "świetnymi" pingami w grach online :P


Używam FIBER 600 i jestem zadowolony ale nie w "NIEBO WZIĘTY".Ma gorsze czasy opóźnień od NETII-INTERNETII w moim rejonie jednak powodem także jest brak stałego IP i inne priorytety na sieci tej firmy.Nikt nie powinien nawet porównywać UPC gdy na końcowym odcinku dają KONCENTRYKA a już pisałem wiele razy dlaczego.W tej chwili w ORANGE mam 32-49ms w jednej grze online a w grudniu 2016 miałem jeszcze 17-44ms więc widocznie zwiększa się ilość użytkowników ich łącz w mojej klatce jak ten minimalny tak skoczył do góry.Jak jesteś użytkownikiem łącza UPC to niestety ale gdy na końcowym odcinku masz poprowadzony kabel koncentryczny nie masz co porównywać swojego łącza z ORANGE.Przy minimalnym pingu zarówno na łączu UPC i ORANGE nie da się już wychwycić okiem lagów ale właśnie o to chodzi ,że na łączu UPC ping skacze (do 250ms ,testowane pod koniec 2015 roku przeze Mnie).
Widzisz u Mnie jest nowa infrastruktura bo tutaj gdzie mieszkam jeszcze 11lat temu były pola truskawek i w tym miejscu są wyprowadzone kanały teletechniczne ,których w CENTRUM nie znajdziesz.Jakby UPC zadbało o NOWSZĄ/LEPSZĄ technologię na końcowym odcinku do klienta to 170złotych byłbym w stanie płacić miesięcznie za usługi byle nawet jak wchodzę do gry online teraz rzadko mógł się cieszyć rozgrywką a nie podziwiać opóźnienia jakie to łącze generuje.
_________________
 
 
offroad 
light master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Wrz 2005
Posty: 66
Skąd: wawa
Wysłany: 08-05-2017, 20:51   Re: Dla osób ,które są graczami online...

MariuszHL napisał/a:


Używam FIBER 600 i jestem zadowolony ale nie w "NIEBO WZIĘTY".Ma gorsze czasy opóźnień od NETII-INTERNETII w moim rejonie jednak powodem także jest brak stałego IP i inne priorytety na sieci tej firmy.Nikt nie powinien nawet porównywać UPC gdy na końcowym odcinku dają KONCENTRYKA a już pisałem wiele razy dlaczego.W tej chwili w ORANGE mam 32-49ms w jednej grze online a w grudniu 2016 miałem jeszcze 17-44ms więc widocznie zwiększa się ilość użytkowników ich łącz w mojej klatce jak ten minimalny tak skoczył do góry.Jak jesteś użytkownikiem łącza UPC to niestety ale gdy na końcowym odcinku masz poprowadzony kabel koncentryczny nie masz co porównywać swojego łącza z ORANGE.Przy minimalnym pingu zarówno na łączu UPC i ORANGE nie da się już wychwycić okiem lagów ale właśnie o to chodzi ,że na łączu UPC ping skacze (do 250ms ,testowane pod koniec 2015 roku przeze Mnie).
Widzisz u Mnie jest nowa infrastruktura bo tutaj gdzie mieszkam jeszcze 11lat temu były pola truskawek i w tym miejscu są wyprowadzone kanały teletechniczne ,których w CENTRUM nie znajdziesz.Jakby UPC zadbało o NOWSZĄ/LEPSZĄ technologię na końcowym odcinku do klienta to 170złotych byłbym w stanie płacić miesięcznie za usługi byle nawet jak wchodzę do gry online teraz rzadko mógł się cieszyć rozgrywką a nie podziwiać opóźnienia jakie to łącze generuje.


światłowód nie jest ani "nowszy" ani "lepszy" każde rozwiązanie powinno być dostosowane do konkretnego projektu.
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 151
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10-05-2017, 13:34   Szczegóły techniczne samego światłowodu...

są wystarczające ,żeby każda firma ,która chce świadczyć usługę dostępu do internetu właśnie ze względu na parametry/możliwości światłowodu stawiała sobie za minimum dostarczenie takiego światłowodu do mieszkania.Na żadnym innym połączeniu nie osiągniesz takich rezultatów jak wysyłanie informacji światłowodem.Jeżeli na jednej nitce światłowodu ,które jest cieńsza od ludzkiego włosa puścił byś w tym samym czasie 1GB/s dla 1000użytkowników z osobna to maksymalne opóźnienie jakie między nimi zachodzi jest liczone w kilku nanosekundach.
Na chwilę jest to jedyne najlepsze rozwiązanie nie tylko dostarczania informacji dla (internet ,telewizji itd.) więc jak masz pisać cokolwiek to wymień chociaż lepsze rozwiązanie niż światłowód (którego na chwilę obecną nie ma gdyż jest on bezkonkurencyjny i jedyny problem jest wtedy gdy sygnał może być dostarczony tylko drogą powietrzną).
Dlatego dla osób ,które nawet rzadko grają online a nie chcą mieć problemów z połączeniem do serwera gry a także zwiększonych opóźnień światłowód jest najlepszym rozwiązaniem.
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-05-2017, 22:30   

Sposób dostarczenia sygnału na ostatnim etapie (do lokalu klienta) nie ma żadnego znaczenia, jeśli gdzieś "wcześniej" styki zawodzą i są wąskim gardłem. Co Ci po światłowodzie Orange w mieszkaniu, jeśli przez problemy z np. Telią do sporej grupy serwerów masz pingi po 200+ ms i nie jesteś w stanie wyciągnąć więcej jak kilku Mb/s?

Mam 250Mb/s w UPC i działa tak dobrze, że ani mi w głowie przechodzić na 600Mb/s od Orange (a ulotkami spamują co tydzień). Prosiłem Cię o kilkanaście (może być kilkadziesiąt) różnych adresów IP do testów i porównania mojego UPC z Twoim "boskim" światłowodem. Ja w odpowiedzi podałbym Ci kilkanaście (kilkadziesiąt) swoich. Gwarantuję Ci, że na Twoich serwerach przegrałbym minimalnie (Ty uzyskałbyś np. rewelacyjne pingi po 20-30, ja pewnie ~50), na moich Twoje łącze przegrałby z kretesem (u mnie znów ~50, u Ciebie 200+).

Co kto lubi... Jeden chce mieć przyzwoity ping wszędzie. Inny woli minimalny ping (poniżej 30) do wąskiej grupy "partnerów" Orange i 100+ ms wszędzie indziej...
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 11-05-2017, 01:03   

MariuszHL napisał/a:
Na żadnym innym połączeniu nie osiągniesz takich rezultatów jak wysyłanie informacji światłowodem

Bzdura szanowny Panie - co ma wspólnego medium z tym co jest przezeń wysyłane?
MariuszHL napisał/a:
Na chwilę jest to jedyne najlepsze rozwiązanie nie tylko dostarczania informacji dla (internet ,telewizji itd.)

Kolejna bzdura - jak już to jedno z wielu, a nie jedyne.
MariuszHL napisał/a:
puścił byś w tym samym czasie 1GB/s dla 1000użytkowników z osobna to maksymalne opóźnienie jakie między nimi zachodzi jest liczone w kilku nanosekundach.

Kolejna bzdura - użytkownicy nie komunikują się miedzy sobą, bo cały ruch musi przejść przez serwer pośredniczący, a tam masz switche MECHANICZNE z wkładką optyczną - więc o żadnych nanosekundach nie może być po prostu mowy.
Nawet w sieci LAN trudno mówić o nanosekundach a co dopiero o ruchu sieciowym routowanym na zewnątrz i to przez całą sieć operatora.
MariuszHL napisał/a:
Dlatego dla osób ,które nawet rzadko grają online a nie chcą mieć problemów z połączeniem do serwera gry a także zwiększonych opóźnień światłowód jest najlepszym rozwiązaniem.

Szerzysz bzdury i defetyzm.

Nie rób reklamy szeptanej swojego Orange, bo aż na wymioty się bierze.

Czy Admin, lub Moderator mógłby przywołać tego usera do porządku - jego posty są li tylko śmieciami bez żadnej wartości, już nie mówiąc o wartości merytorycznej.
_________________
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 151
Skąd: Wrocław
Wysłany: 12-05-2017, 10:11   Techniczne sprawy...

włókien światłowodowych odsyłam do stron gdzie tematy takie wraz z parametrami i możliwościami są poruszane.
Wracając do Twojego "KOCIAK" uporczywego trzymania się i pisania pochlebnych komentarzy na temat tej firmy ma tylko jedno wytłumaczenie całej sprawy.Musisz mieć fajne zniżki na pakiecie w UPC i jeszcze być może jesteś przedstawicielem tej firmy gdyż zachwalanie swojego bez nawet opiłka negatywnego komentarza ,że pełnisz tu bardzo ważną rolę ,z której musisz się wywiązywać.
Druga sprawa według Ciebie "UBÓSTWIAM" firmę ,z której usług teraz korzystam chociaż w swoich komentarzach tego nie widzę więc widocznie rzeczywiście TWÓJ cel na tym forum jest jasny i przejrzysty tylko ,że w tym momencie zbaczamy z tematu.
Ten temat tyczy się łącza 1GB/s z UPC ,na które także czekam i jak UPC się do tego czasu poprawi to filmik z uwzględnieniem czasu opóźnień na łączu UPC w World of Warcraft czy League of Legends pokaże ,że jednak UPC poprawiło się jednak szczerze bałbym się podpisywać umowę na dwa lata z UPC właśnie dlatego ,że jest to 24 miesiące umowy a moje doświadczenie z każdym usługodawcą internetu ,który świadczy swe usługi w POLSCE (regionalnych to nie dotyczy) ,że mniej więcej pół roku od podpisania umowy na 24miesiące czasy opóźnień na łączu się pogarszają bo to samo przeżywam teraz w ORANGE.Jeszcze w listopadzie 2016 czyli 5miesięcy od podpisania umowy miałem ping od 19-34ms ,a teraz mam od 33-49ms.
Widzisz ja nie jestem tylko teoretykiem i pewnie z ORANGE pożegnam się połowie 2018 roku jak mi się umowa skończy bo jednak NETIA-INTERNETIA ma bardziej stabilne połączenie a łącze 900Mbits nie powinno powodować pikselozy obrazu.
Zaś jeżeli chodzi o CIEBIE musisz być w tym UPC bo tu masz swoją rolę do spełnienia.
_________________
 
 
Radeckiii 
classic master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 152
Wysłany: 14-05-2017, 10:14   

MariuszHL napisał/a:
Musisz mieć fajne zniżki na pakiecie w UPC i jeszcze być może jesteś przedstawicielem tej firmy gdyż zachwalanie swojego bez nawet opiłka negatywnego komentarza ,że pełnisz tu bardzo ważną rolę ,z której musisz się wywiązywać.

Ha ha ha, nigdy się tak nie uśmiałem. :)
Zobacz jak długo kolega KOCUREK1970 jest na tym forum. Zadaj sobie trochę trudu i przeczytaj jego WCZEŚNIEJSZE posty sprzed kilku lat. Może sam wyciągniesz odpowiednie wnioski. :)

Ja tutaj urzęduję jeszcze dłużej (ponad 10 lat pod innym nickiem) i ani razu mi do głowy nie przyszło, że kolega gdziekolwiek i kiedykolwiek miałby jakieś koneksje z UPC.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 14-05-2017, 11:20   

Radeckiii napisał/a:
Ja tutaj urzęduję jeszcze dłużej (ponad 10 lat pod innym nickiem)

A pod jakim nickiem wtedy byłeś? Pytam z czystej ciekawości.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 15-05-2017, 05:44   

MariuszHL napisał/a:
Musisz mieć fajne zniżki na pakiecie w UPC

Mam i to całkiem spore.
MariuszHL napisał/a:
i jeszcze być może jesteś przedstawicielem tej firmy gdyż zachwalanie swojego bez nawet opiłka negatywnego komentarza ,że pełnisz tu bardzo ważną rolę ,z której musisz się wywiązywać.

Przedstawiciel nie ma ŻADNYCH zniżek - bo oferta nie jest dla PRACOWNIKÓW UPC - to tak gwoli ścisłości.
MariuszHL napisał/a:
pełnisz tu bardzo ważną rolę ,z której musisz się wywiązywać.

Gdyby tak było, to pierwszy miałbyś sprawę w sądzie, za publiczne szkalowanie firmy.
MariuszHL napisał/a:
Zaś jeżeli chodzi o CIEBIE musisz być w tym UPC bo tu masz swoją rolę do spełnienia.

Moja TU rola jest taka:
- dbać o mój (klienta) interes,
- opieprzać firmę (jeśli na to zasługuje - a kilka razy im się przez FB ode mnie dostało i to konkretnie),
- chwalić (co też mi się zdarza) tą firmę (jeśli na to zasługują).
MariuszHL napisał/a:
Widzisz ja nie jestem tylko teoretykiem

Bardziej fantasta eseista :mrgreen:
_________________
 
 
Rafal 
Moderator



Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 495
Wysłany: 15-05-2017, 07:34   

Proszę wrócić do tematu.
_________________
 
 
gst 
easy master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 23
Wysłany: 24-06-2017, 21:47   

Czy UPC już gdzieś w Polsce oferuje pełny światłowód dla klientów indywidualnych? Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych informacji na ten temat.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-06-2017, 21:47   

gst napisał/a:
Czy UPC już gdzieś w Polsce oferuje pełny światłowód dla klientów indywidualnych?

Nie
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 25-06-2017, 15:48   

I tutaj musze sprostować.
jest kilka lokalizacji (dosłownie kilkanaście w skali całej sieci) gdzie usługa jest świadczona światłowodem do mieszkania dla klientów indywidualnych, w mieszkaniu instaluje się mikrowęzeł optyczny (taki miniaturowy odbiornik światłowodowy wielkości ok 2 paczek papierosów, który działa dość podobnie jak duży odbiornik optyczny w szafie na osiedlu, lub w piwnicy czy garażu budynku) i potem do tego się podpina instalację kablową w mieszkaniu.
Zysku żadnego z tego nie ma dla klienta, a nawet bym powiedział że więcej zawracania głowy, bo ten odbiornik trzeba podłączyć do prądu, dodatkowe urządzenie w mieszkaniu.
Wcale usługi nie działają w tej technologii lepiej ani szybciej, działają identycznie jak by być podłączonym kablem RF z klatki.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-06-2017, 15:53   

kvs napisał/a:
jest kilka lokalizacji (dosłownie kilkanaście w skali całej sieci) gdzie usługa jest świadczona światłowodem do mieszkania dla klientów indywidualnych, w mieszkaniu instaluje się mikrowęzeł optyczny (taki miniaturowy odbiornik światłowodowy wielkości ok 2 paczek papierosów, który działa dość podobnie jak duży odbiornik optyczny w szafie na osiedlu, lub w piwnicy czy garażu budynku) i potem do tego się podpina instalację kablową w mieszkaniu.

:shock: Jaki to jest model tego odbiornika światłowodowego? Czy jedną z tych lokalizacji jest Trójmiasto (Gdańsk, Gdynia, Sopot i te przy trójmieście jak np. Kowale lub Borkowo)?
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 25-06-2017, 16:11   

Wygląda mniej więcej jak na zdjęciu.
Co do lokalizacji to dokładnie nie jestem w stanie podać, w Warszawie dla przykładu są ze 2 apartamentowce, jeden przy Grzybowskiej i drugi też gdzieś w centrum oraz kilka osiedli domków. Jak napisałem wcześniej tego jest tak mało że szkoda w ogóle o tym pisać. Bardziej ta technologia jest ostatnio stosowana dla b2b w budynkach niemieszkalnych.

$_58.jpg
Plik ściągnięto 57 raz(y) 55,82 KB

_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: