Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 297
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 18:51   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
nie wszyscy operatorzy weryfikują soft na modemach

To jaka różnica czy modem ma ktoś swój prywatny czy od operatora skoro ten nie zweryfikuje tego jaki soft ma dany abonent?

juz napisałem powyżej ;)
myślę że problemem UPC jest to że w swojej ofercie nie daje zbyt dużego wyboru, powinny być normalne modemy pracujące w trybie bridge i kombajny, fakt faktem że musicie wiedzieć że na rynku jest coraz mniej modemów typu stare cisco pracujące tylko w trybie bridge, wszyscy producenci zaczęli robić głownie modemo-routery..być może wynika to też z faktu iż operatorzy ISP wolą dawać routery abonentom bo nie mają wówczas problemu z konfiguracja urządzeń u abonenta...z praktyki mogę wam powiedzieć że dzwoni masa ludzi z podstawowymi problemami z konfiguracją własnych urządzeń i ludzie w BOK (nie mówie o UPC) zajmują się pomocą w konfiguracji prywatnych urządzeń abonentów...a reszta czeka bo nie może się dodzwonić ;)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 18:57   

Cytat:
myślę że problemem UPC jest to że w swojej ofercie nie daje zbyt dużego wyboru, powinny być normalne modemy pracujące w trybie bridge i kombajny

A ja myślę, że problemem UPC jest wi-free. I pewnie z jego powodu uniemożliwiają montaż własnych modemów kablowych.
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 08-04-2017, 19:08   

Przecież Wi-Free można wyłączyć więc jaki to problem?
Skoro pozwalają na wyłączenie tej usługi to raczej nie ma to nic do uniemożliwiania montażu własnych modemów.
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 297
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 19:08   

MrPepka napisał/a:
Cytat:
myślę że problemem UPC jest to że w swojej ofercie nie daje zbyt dużego wyboru, powinny być normalne modemy pracujące w trybie bridge i kombajny

A ja myślę, że problemem UPC jest wi-free. I pewnie z jego powodu uniemożliwiają montaż własnych modemów kablowych.

Nie przypyszczam zebybto bylo problemem...pamietaj ze i tak plik konfiguracyjny do modemu robi ci operator wiec jak modemo-router ma mozliwosc to ci WiFi free zrobia nawet na prywarnym urzadzeniu ;)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 19:10   

Cytat:
Przecież Wi-Free można wyłączyć więc jaki to problem?

Jeszcze można. Pytanie jak długo?
Cytat:
Nie przypyszczam zebybto bylo problemem...pamietaj ze i tak plik konfiguracyjny do modemu robi ci operator wiec jak modemo-router ma mozluwosc to ci WiFi free zrobia nawet na prywarnym urzadzeniu

Tyle, że UPC dąży do max zasięgu wi-free i żeby było wszędzie gdzie są. Aha i konfig to jedno, ale urządzenie musi jakoś to obsługiwać. Taki horizon nie nadaje wi-free.
_________________
Ostatnio zmieniony przez MrPepka 08-04-2017, 19:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 563
Skąd: Gdynia
Wysłany: 08-04-2017, 19:12   

pawelb napisał/a:
nota bene modem był w sprzedaży na Polskim rynku w jednej dużej firmie z branży kablowej ale chyba nie przyjął się, został wycofany z oferty...miałem na testach

Czy piszesz może o Cisco EPC3212? Jeśli tak to dlaczego miałby się nie przyjąć?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 19:13   

Cytat:
Czy piszesz może o Cisco EPC3212? Jeśli tak to dlaczego miałby się nie przyjąć?

Pisał o fritzbox 6490.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 400
Wysłany: 08-04-2017, 20:44   

MrPepka napisał/a:
Tyle, że UPC dąży do max zasięgu wi-free i żeby było wszędzie gdzie są


procent ludzi którzy mają pojęcie jakieś że ich modem nadaje wi-free albo chcąca tryb bridge jest znikoma, więc to nie jest raczej problem.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 20:51   

januszmk napisał/a:
procent ludzi którzy mają pojęcie jakieś że ich modem nadaje wi-free albo chcąca tryb bridge jest znikoma

No właśnie o tym mówię.

[ Dodano: 08-04-2017, 23:31 ]
I jeszcze w sprawie tego:
pawelb napisał/a:
Nie wiem czy w USA się da...czy tam jest takie prawo czy niektórzy operatorzy pozwalają..

W USA się da. Da się mieć własny modem w takich wielkich kablówkach jak:
Comcast (http://www.approvedmodems.com/comcast-xfinity.html)
Time Warner Cable (https://www.timewarnercable.com/en/support/internet/topics/lease-or-buy-modem.html)
Cox (http://www.cox.com/residential/support/tv/article.cox?articleId=b2ec95d0-7ef9-11df-5590-000000000000)
I pewnie jeszcze w wielu innych kablówkach. Z tym, że w USA każdy konsument może pozwać dowolny koncern i wygrać odszkodowanie nawet za coś za co by u nas nie wygrał (i pewnie dlatego można tam używać swoich modemów). A w ogóle to w FTTH (u nas w Polsce) można używać własny terminal GPON. To jak to jest rozwiązane?
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 297
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 23:35   

O ile wiem w GPON jest podobnie jak w xDSL czyli predkosc nie jest ustawiana na urzadzeniu abonenckim dlatego latwiej jest dopuszczac urzadzenie abonenta...choc nie wiem czy tak powszechne jest w Polsce podłączanie prywatnych terminali GPON ;)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 23:40   

MrPepka napisał/a:
O ile wiem w GPON jest podobnie jak w xDSL czyli predkosc nie jest ustawiana na urzadzeniu abonenckim dlatego latwiej jest dopuszczac urzadzenie abonenta

No ale czemu w USA się da mieć swój modem?
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 09-04-2017, 00:13   

MrPepka napisał/a:
No ale czemu w USA się da mieć swój modem?


A dlaczego nie?
To pytanie jest tak samo głupie jak:
"No ale czemu w USA można jeździć samochodem od 16 lat?" albo
"No ale czemu w USA można spożywać alkohol od 21 lat? skoro w Polsce można od 18?

Odpowiedź?
Bo tak ustawodawca sobie wymyślił.
 
 
swat997 
plus master


Dołączył: 22 Lis 2014
Posty: 551
Skąd: 3City
Wysłany: 10-04-2017, 20:32   Re: Dla osób ,które są graczami online...

MariuszHL napisał/a:
radzę się zastanowić na wyborem łącza UPC.Oczywiście dowodem na moje słowa jest moje doświadczenie z tą firmą gdy podpisałem umowę na dwa lata.Dokładnie przez rok czasu nie dało się grać w World of Warcraft na ich łączu.W dobie "STRIMINGU" oraz gry online mimo wprowadzenia takiego łącza jak 1Gbits UPC będzie musiało znacznie poprawić osiągi swojej sieci oraz zwiększyć ilość punktów styku bo bez tego w dalszym ciągu nie będzie może grać na równie wysokim poziomie jak koledzy/koleżanki z innych krajów bo łącze na to nie pozwoli.
Może problem wcale nie leży w łączu UPC ? Ja mam 250Mbps , mam też Compala, o którym niektórzy piszą, że to jedna wielka kupa, a wszystko świetnie śmiga od prawie roku. Na przykład mój młody śmiga jak marzenie w różne gry na steamie (m.in WofW) , jest zadowolony jak cholera, i gdy tylko czasami wspomnę, że może zmienimy UPC na coś innego, to .... wzrokiem by mnie zabił. Czyli wszystko gra :mrgreen:

Tak więc nie ma co uogólniać, wieszać psy na łączach UPC, bo nie od prędkosci zależy a całej infrastrukturze w bloku. Wystarczy, że jakaś menda na lewo podłączy się do gabloty, będzie źle skonfigurowana przez samo UPC, albo coś komuś będzie siało w naszej lokalnej sieci WiFi, i zaś będzie problem.
_________________
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 151
Skąd: Wrocław
Wysłany: 11-04-2017, 11:17   Re: Dla osób ,które są graczami online...

swat997 napisał/a:
MariuszHL napisał/a:
radzę się zastanowić na wyborem łącza UPC.Oczywiście dowodem na moje słowa jest moje doświadczenie z tą firmą gdy podpisałem umowę na dwa lata.Dokładnie przez rok czasu nie dało się grać w World of Warcraft na ich łączu.W dobie "STRIMINGU" oraz gry online mimo wprowadzenia takiego łącza jak 1Gbits UPC będzie musiało znacznie poprawić osiągi swojej sieci oraz zwiększyć ilość punktów styku bo bez tego w dalszym ciągu nie będzie może grać na równie wysokim poziomie jak koledzy/koleżanki z innych krajów bo łącze na to nie pozwoli.
Może problem wcale nie leży w łączu UPC ? Ja mam 250Mbps , mam też Compala, o którym niektórzy piszą, że to jedna wielka kupa, a wszystko świetnie śmiga od prawie roku. Na przykład mój młody śmiga jak marzenie w różne gry na steamie (m.in WofW) , jest zadowolony jak cholera, i gdy tylko czasami wspomnę, że może zmienimy UPC na coś innego, to .... wzrokiem by mnie zabił. Czyli wszystko gra :mrgreen:

Tak więc nie ma co uogólniać, wieszać psy na łączach UPC, bo nie od prędkosci zależy a całej infrastrukturze w bloku. Wystarczy, że jakaś menda na lewo podłączy się do gabloty, będzie źle skonfigurowana przez samo UPC, albo coś komuś będzie siało w naszej lokalnej sieci WiFi, i zaś będzie problem.


Prosiłbym Ciebie o zrobienie tego testu na tej stronie - http://www.dslreports.com/tools/puma6
Domyślam się ,że pewnie będzie zielony głównie na końcowym obrazkowym teście bo nie narzekasz na łącze ale zwróć uwagę na ping.Niestety póki nie przetestujesz jak się gra na łączu światłowodowym z końcówka kabla przynajmniej kategorii 5e to nie zobaczysz jaka jest różnica.Jednak gdy Twoi koledzy mają światłowód to masz okazję się przekonać.
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 297
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-04-2017, 17:26   Re: Dla osób ,które są graczami online...

MariuszHL napisał/a:


Prosiłbym Ciebie o zrobienie tego testu na tej stronie - http://www.dslreports.com/tools/puma6
Domyślam się ,że pewnie będzie zielony głównie na końcowym obrazkowym teście bo nie narzekasz na łącze ale zwróć uwagę na ping.Niestety póki nie przetestujesz jak się gra na łączu światłowodowym z końcówka kabla przynajmniej kategorii 5e to nie zobaczysz jaka jest różnica.Jednak gdy Twoi koledzy mają światłowód to masz okazję się przekonać.


masz na myśli światłowód z Orange? :D
mam kilku znajomych, którzy mają bo skusili się i przeszli z różnych kablówek do Orange...trochę byś się zdziwił tymi "świetnymi" pingami w grach online :P
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: