Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 18:37   

MrPepka napisał/a:
Unitymedia pisze o tym tu:
https://www.unitymedia.de...routerfreiheit/
Ta ustawa nazywa się routerfreiheit

Szkoda ze nie przeczytałeś dokładnie zawartości strony tego operatora, również z zakładkami ;)
To ze ten operator dopuszcza cześć prywatnych modemów użytkowników nie wynika z żadnej ustawy, to po prostu decyzja tego operatora ale tez nie dopuszcza dowolnych urządzeń, jak również nie umożliwia użytkownikom samodzielnej wymiany oprogramowania na modemie, należy czytać wszystko, łącznie z zakładkami na tej stronie ;)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 18:43   

Niestety nie. Dotyczy to wszystkich operatorów kablowych. Wpisz w Google "routerfreiheit" i poczytaj artykuły.
O proszę. kolejny dowód
_________________
Ostatnio zmieniony przez MrPepka 08-04-2017, 18:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 18:56   

Tak, jest jakieś orzeczenie sądu niemieckiego co do prawa użytkownika do podłączenia własnego urządzenia ale jakbyś przeczytał dokładnie to byś wyczytał ze w praktyce nie ma możliwości w przypadku technologii Docsis żeby użytkownik sam dokonywał aktualizacji oprogramowania, to może zrobić jedynie operator i wymusi zmianę oprogramowania na urządzeniu użytkownika na takie które uzna za prawidłowo działające ze swoją siecią, jest to naturalne
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5290
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 08-04-2017, 18:56   

pawelb napisał/a:
To ze ten operator dopuszcza cześć prywatnych modemów użytkowników nie wynika z żadnej ustawy, to po prostu decyzja tego operatora ale tez nie dopuszcza dowolnych urządzeń, jak również nie umożliwia użytkownikom samodzielnej wymiany oprogramowania na modemie, należy czytać wszystko, łącznie z zakładkami na tej stronie

Kupuję modem kablowy (bez funkcji routera - czysty modem) bo mam mój własny router.
Kupuję modem z listy "zalecanej" danego operatora.
To w czym problem z tym w Polsce, skoro gdzie indziej można?, co gdzie indziej nie dbają o bezpieczeństwo?
Modem ma mi tylko "przełożyć" internet z kabla na internet LAN i nic więcej.
O moje bezpieczeństwo w sieci sobie sam zadbam.

Jeśli bym mógł sobie kupić sam własny modem (zalecany przez danego opa), to bym modem z problemem wywalił a za 200 zł kupił NASTĘPNY (gdzie problemu już nie ma) - a nie się bujać z gównem operatora pół roku, zanim on coś łaskawie w tym poprawi.
A kto mi zwróci koszty, jak mnie ktoś przez neta okradnie i nie będzie to moja wina, tylko dziurawego softu w sprzęcie operatora, która to luka umożliwiła złodziejowi "siedzenie mi na plecach".

Banki nie informują, że mają włamanie na ich serwery, że sprzedają nasze dane zewnętrznym firmom, operatorzy nie informują o błędach, atakach na ich sprzęt - wszyscy się tylko ładnie uśmiechają, jak podpisujesz z nimi umowy.
A kto NAM klientom zapłaci za szkody?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 18:58   

Cytat:
ale jakbyś przeczytał dokładnie to byś wyczytał ze w praktyce nie ma możliwości w przypadku technologii Docsis żeby użytkownik sam dokonywał aktualizacji oprogramowania, to może zrobić jedynie operator i wymusi zmianę oprogramowania na urządzeniu użytkownika na takie które uzna za prawidłowo działające ze swoją siecią, jest to naturalne

Ale da się używać swojego modemu dlatego pytam się dlaczego u nas się nie da?
I jeszcze w USA się da.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 19:12   

MrPepka napisał/a:
Cytat:
ale jakbyś przeczytał dokładnie to byś wyczytał ze w praktyce nie ma możliwości w przypadku technologii Docsis żeby użytkownik sam dokonywał aktualizacji oprogramowania, to może zrobić jedynie operator i wymusi zmianę oprogramowania na urządzeniu użytkownika na takie które uzna za prawidłowo działające ze swoją siecią, jest to naturalne

Ale da się używać swojego modemu dlatego pytam się dlaczego u nas się nie da?
I jeszcze w USA się da.

I bardzo dobrze ze u nas nie można i w tej sprawie o ile wiem nic się nie dzieje i nie dyskutuje, chyba tylko Niemcy w Europie wymyślili takie głupie prawo ale to mnie nie dziwi bo to nie jedyna głupota u zachodnich sąsiadów (patrz sprawa uchodźców)
Te ich regulacje były głównie pod rynek Operatorów DSL ale jak już kiedyś tłumaczyłem na tym forum jest pewna (dość istotna) różnica między technologia DSL a Docsis jeśli chodzi o urządzenia abonenckie a w skrócie polega ona na tym ze prędkość jak i pewne inne parametry są ustawiane w pliku konfiguracyjnym urządzenia abonenckiego a nie jak w przypadku DSL na kontrolerze DSLAM..widać Niemcom nie starczyło wyobraźni, będzie można się niedługo pośmiać z głupoty jaką zrobili wprowadzając takie rozwiązanie prawne...przypuszczam ze i tak kablowi ISP będą ścisle regulować możliwość podłączania własnych urządzeń :)
Tak jest jak prawnicy wkraczają w obszar o którym nie mają pojęcia...
Nie wiem czy w USA się da...czy tam jest takie prawo czy niektórzy operatorzy pozwalają..
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 243
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 08-04-2017, 19:14   

pawelb napisał/a:
EuroDocsis głównie różni się tym ze jest przeznaczony na Europę i pozwala na prace w innych pasmach częstotliwością itp., nie ma czegoś takiego jak brak możliwości aktualizacji oprogramowania bo nigdy nie zezwala się użytkownikowi na samodzielną wymianę opgrogramowania na modemie, upgrade oprogramowania wymuszane jest przez operatora, zazwyczaj w pliku konfiguracyjnym do modemu
A jeśli chodzi o poprawki bezpieczeństwa to tez wszystko zależy od tego jak szybko producent załata podatność, UPC czy inni operatorzy nie latają oprogramowania, to wykonuje producent sprzętu, w tym przypadku modemu...z praktyki mogę Wam powiedzieć ze robią to z bardzo dużym opóźnieniem


To ciekawe, bo na stronie UPC w Niemczech jest napisane, że użytkownik jest odpowiedzialny za samodzielną aktualizację oprogramowania własnego modemu. Więc skoro nie zezwala się to jak ma to zrobić?

Jak wspomniałem wcześniej to Compal został stworzony we współpracy z Liberty Global. Można to rozumieć tak, że został zaprojektowany według ich potrzeb i wymagań. Co do tych aktualizacji to powiem tak, nie ma potrzeby aktualizować urządzenia częściej niż jest to niezbędne. Większość luk, o których wspomniano w raporcie, który poruszyłem wcześniej można było już załatać i urządzenie by działało do póki ktoś nie odkryje kolejnej luki bezpieczeństwa. Modem to nie Windows, gdzie się aktualizuje oprogramowanie co tydzień czy dwa. Skoro Liberty Global postanowiło stworzyć modemy na swoje potrzeby to i powinno zadbać o ich należyte zabezpieczenie. Nikt oprócz ich chyba nie korzysta z tych urządzeń. Nie wiem nawet czy sam użytkownik może je zakupić na własne potrzeby.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 19:15   

pawelb napisał/a:
I bardzo dobrze ze u nas nie można i w tej sprawie o ile wiem nic się nie dzieje i nie dyskutuje, chyba Niemcy w Europie wymyślili takie głupie prawo ale to mnie nie dziwi bo to nie jedyna głupota u zachodnich sąsiadów (patrz sprawa uchodźców)

Amerykanie też są głupi, że pozwalają na używanie własnych modemów?
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 243
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 08-04-2017, 19:18   

Używanie własnych modemów to dobry pomysł. Patrz przypadek Compala. Dali Ci urządzenie z niedopracowanym softer i mają to daleko w nosie, bo internet działa. W USA sobie po prostu użytkownicy podmienili sprzęt na starszy model i są zadowoleni. Wyjdzie poprawka to podłączą nowy. W Niemczech tak samo. W Polsce Ci powiedzą, że nie ma nic innego i że jak chcesz wypowiedzieć umowę to zapłacisz karę.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 19:20   

Atlas334 napisał/a:
pawelb napisał/a:
EuroDocsis głównie różni się tym ze jest przeznaczony na Europę i pozwala na prace w innych pasmach częstotliwością itp., nie ma czegoś takiego jak brak możliwości aktualizacji oprogramowania bo nigdy nie zezwala się użytkownikowi na samodzielną wymianę opgrogramowania na modemie, upgrade oprogramowania wymuszane jest przez operatora, zazwyczaj w pliku konfiguracyjnym do modemu
A jeśli chodzi o poprawki bezpieczeństwa to tez wszystko zależy od tego jak szybko producent załata podatność, UPC czy inni operatorzy nie latają oprogramowania, to wykonuje producent sprzętu, w tym przypadku modemu...z praktyki mogę Wam powiedzieć ze robią to z bardzo dużym opóźnieniem


To ciekawe, bo na stronie UPC w Niemczech jest napisane, że użytkownik jest odpowiedzialny za samodzielną aktualizację oprogramowania własnego modemu. Więc skoro nie zezwala się to jak ma to zrobić?

Jak wspomniałem wcześniej to Compal został stworzony we współpracy z Liberty Global. Można to rozumieć tak, że został zaprojektowany według ich potrzeb i wymagań. Co do tych aktualizacji to powiem tak, nie ma potrzeby aktualizować urządzenia częściej niż jest to niezbędne. Większość luk, o których wspomniano w raporcie, który poruszyłem wcześniej można było już załatać i urządzenie by działało do póki ktoś nie odkryje kolejnej luki bezpieczeństwa. Modem to nie Windows, gdzie się aktualizuje oprogramowanie co tydzień czy dwa. Skoro Liberty Global postanowiło stworzyć modemy na swoje potrzeby to i powinno zadbać o ich należyte zabezpieczenie. Nikt oprócz ich chyba nie korzysta z tych urządzeń. Nie wiem nawet czy sam użytkownik może je zakupić na własne potrzeby.

Jedyny modem który znam, dostępny na rynku europejskim, na którym można samodzielnie wykonać aktualizacje oprogramowania to niemiecki modem FritzBox 6490, kiedyś pisałem już o nim...testowałem go...moze dlatego wprowadzili to prawo ;)
tu macie specyfikację tego modemu: https://pl.avm.de/produkty/fritzbox/fritzbox-6490-cable/
miał generalnie trzy wady, możliwość aktualizacji oprogramowania przez abonenta, grzał się i nie miał wyłacznika zasilania...
natomiast mszę go pochwalić za bardzo szybkie i o dużym zasięgu wifi mimo takiej dziwnej konstrukcji modemu ;)
Ostatnio zmieniony przez pawelb 08-04-2017, 19:33, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 19:24   

Ktoś na forum unitymedia opisał przypadek gdzie zautoryzował cisco epc3212 kupiony na wolnym rynku właśnie u unitymedia.

[ Dodano: 08-04-2017, 19:34 ]
Cytat:
możliwość aktualizacji oprogramowania przez abonenta

Ale straszna wada. A tak z ciekawości dlaczego to według ciebie wada?
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 19:37   

MrPepka napisał/a:
Ktoś na forum unitymedia opisał przypadek gdzie zautoryzował cisco epc3212 kupiony na wolnym rynku właśnie u unitymedia.

[ Dodano: 08-04-2017, 19:34 ]
Cytat:
możliwość aktualizacji oprogramowania przez abonenta

Ale straszna wada. A tak z ciekawości dlaczego to według ciebie wada?


co najmniej z dwóch powodów, można w ten sposób podłożyć zcrackowany soft i druga sprawa to że po takiej aktualizacji mogą się pojawić problemy u operatora (np. z powodu braku kompatybillności) na które operator może nie mieć wpływu
nota bene modem był w sprzedaży na Polskim rynku w jednej dużej firmie z branży kablowej ale chyba nie przyjął się, został wycofany z oferty...miałem na testach
Ostatnio zmieniony przez pawelb 08-04-2017, 19:44, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 19:40   

Cytat:
można w ten sposób podłożyć zcrackowany soft

Przecież sam pisałeś, że modemy mają software z podpisem cyfrowym więc jak by to miało być możliwe?
Cytat:
druga sprawa to że po takiej aktualizacji mogą się pojawić problemy u operatora (np. z powodu braku kompatybillności) na które operator może nie mieć wpływu

Zdarza się bardzo rzadko. Po za tym w USA nie ma z tym problemu.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 19:43   

MrPepka napisał/a:
Cytat:
można w ten sposób podłożyć zcrackowany soft

Przecież sam pisałeś, że modemy mają software z podpisem cyfrowym więc jak by to miało być możliwe?
Zdarza się bardzo rzadko. Po za tym w USA nie ma z tym problemu.

nie wszyscy operatorzy weryfikują soft na modemach
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 19:45   

pawelb napisał/a:
nie wszyscy operatorzy weryfikują soft na modemach

To jaka różnica czy modem ma ktoś swój prywatny czy od operatora skoro ten nie zweryfikuje tego jaki soft ma dany abonent?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: