Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 243
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 08-04-2017, 14:04   

Prawda, ale bardzo ważny jest też modem i/lub router, którego używamy łącząc się z usługą. Jeżeli modem jest tandetny, oprogramowanie napisane przez studenta na praktykach to jakoś usługi spada dynamicznie. Wystarczy spojrzeć na wpisy użytkowników na forum dslreport. Urządzenia na chipach broadcoma nie mają żadnych problemów z opóźnieniami, działają wzorowo, natomiast Compal, Hitron i reszta modeli na chipach Intel Puma6 to dramat. Sam Intel przyznał, że istnieje problem i wydał poprawkę dla swoich chipów.

Nie bez znaczenia jest też QoS (lub paczka sqm-scripts z OpenWRT/LEDE), które czyni cuda i znacznie poprawia komfort pracy na łączu. Gdyby Compal posiadał QoS w trybie routera to myślę, że znacząco wzrosłoby zadowolenie z usługi wśród użytkowników.

Najgorsze jest w tym wszystkim to, że nawet jak poprawią tę usterkę w chipach Intela to smród pozostanie na długo. Puma6 będzie zawsze postrzegana jako szrot i na każdym forum tematycznym, gdy zostanie poruszony temat wyboru modemu itp. to znajdzie się osoba, który wspomni o feralnych chipach Intela i jak bardzo nie nadają się one do grania czy VoIP. Wstyd jest tym bardziej większy, że mówimy o Intelu. Następnym razem producenci się zastanowią zanim zrezygnują z Broadcoma.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 14:48   

Atlas334 napisał/a:
Prawda, ale bardzo ważny jest też modem i/lub router, którego używamy łącząc się z usługą. Jeżeli modem jest tandetny, oprogramowanie napisane przez studenta na praktykach to jakoś usługi spada dynamicznie. Wystarczy spojrzeć na wpisy użytkowników na forum dslreport. Urządzenia na chipach broadcoma nie mają żadnych problemów z opóźnieniami, działają wzorowo, natomiast Compal, Hitron i reszta modeli na chipach Intel Puma6 to dramat. Sam Intel przyznał, że istnieje problem i wydał poprawkę dla swoich chipów.

Bo UPC woli kupować szrot. A ich oszczędności przypominają oszczędności Lechii która woli kupować jakichś tanich piłkarzy nikomu nieznanych niż droższych i pewniejszych.
Atlas334 napisał/a:
Nie bez znaczenia jest też QoS (lub paczka sqm-scripts z OpenWRT/LEDE), które czyni cuda i znacznie poprawia komfort pracy na łączu. Gdyby Compal posiadał QoS w trybie routera to myślę, że znacząco wzrosłoby zadowolenie z usługi wśród użytkowników.

Zapomnij. Obawiam się, że QoS na danym modemo-routerze mógłby negatywnie wpłynąć na QoS operatora.
Atlas334 napisał/a:
Najgorsze jest w tym wszystkim to, że nawet jak poprawią tę usterkę w chipach Intela to smród pozostanie na długo. Puma6 będzie zawsze postrzegana jako szrot i na każdym forum tematycznym, gdy zostanie poruszony temat wyboru modemu itp. to znajdzie się osoba, który wspomni o feralnych chipach Intela i jak bardzo nie nadają się one do grania czy VoIP. Wstyd jest tym bardziej większy, że mówimy o Intelu. Następnym razem producenci się zastanowią zanim zrezygnują z Broadcoma.

Ubee też kiedyś był krytykowany za niestabilność w trybie bridge. UPC to załatało i te negatywne opinie o nim przeszły bez echa więc może tu będzie podobnie. Choć faktycznie bo intel oznaczał zawsze wysoką jakość więc tym bardziej ta ich wpadka boli.
_________________
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 194
Skąd: Wrocław
Wysłany: 08-04-2017, 14:56   To ja dziękuję...

UPC nawet jak wprowadzą jeden 1Gbits bo z tej informacji wynika ,że jednak chcą zostać przy swojej technologi więc tylko gra online w godzinach 23-8 będzie możliwa na tych łączach no chyba ,że kogoś rajcują lagi w grze.
Link do informacji - http://www.telko.in/upc-t...technologii-hfc
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 15:16   

Atlas334, chyba trochę przesadzasz, UPC czy inny operator żeby załadować nowe oprogramowanie na modemy musi dostać od producenta modemu zmodyfikowane oprogramowanie a to znaczy że producent modemu musi dostać od producenta chipsetu biblioteki z poprawionym kodem, taki proces trwa, dobrze że Intel w końcu przyznał że jest problem na poziomie chipsetu..teraz to trzeba się uzbroić w cierpliwość, żeby się nie okazało że jedno poprawią a co innego spieprzą...
problem jest namierzony i miejmy nadzieję że zostanie sensownie rozwiązany, oby się nie okazało że chipset ma ograniczenia które wykluczają całkowite rozwiązanie problemu :evil:
Ostatnio zmieniony przez pawelb 08-04-2017, 15:29, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 15:26   

pawelb napisał/a:
Panowie, chyba trochę przesadzacie, UPC czy inny operator żeby załadować nowe oprogramowanie na modemy musi dostać od producenta modemu zmodyfikowane oprogramowanie a to znaczy że producent modemu musi dostać od producenta chipsetu biblioteki z poprawionym kodem, taki proces trwa, dobrze że Intel w końcu przyznał że jest problem na poziomie chipsetu..teraz to trzeba się uzbroić w cierpliwość, żeby się nie okazało że jedno poprawią a co innego spieprzą...
problem jest namierzony i miejmy nadzieję że zostanie sensownie rozwiązany, oby się nie okazało że chipset ma ograniczenia które wykluczają całkowite rozwiązanie problemu :evil:

To czemu UPC nie kupi jakiegoś pewniejszego modemu na chipie broadcoma tylko kupują nieznane modemy z jakimś nowym chipem? Lechia też kupuje tanich i nieznanych nikomu piłkarzy i fatalnie się to odbija na ich wynikach. Tu UPC kupuje najtańsze modemy i odbija się to na stabilności internetu (kto wie czy te wszystkie problemy z utylizacją nie są spowodowane stosowaniem takich tanich modemów). W ogóle powinni nam pozwolić na używanie własnych modemów. Jakieś pół roku temu w Niemczech weszła nowa ustawa w ramach której wszystkie kablówki muszą pozwolić użytkownikom na instalację własnych modemów. I jakoś nikt nie protestował, że się nie da, że to nie takie proste itp itd. I co? Dało się? Dało. I to nawet z unitymedia (niemieckie UPC). Więc teraz kolej na polskie UPC.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 15:30   

modemy z chipsetem Intela nie są tanie!
niestety we wszystkich nowszych konstrukcjach zaczął pojawiać się Intel, jest jakaś przyczyna takiego stanu rzeczy, producentów modemów jest wielu i jest jakiś powód dlaczego instalują chipsety Intela, być może ze względu na WIFi AC...a może jest jakiś inny powód
miejmy nadzieje ze żadna wieksza kablówka w Polsce nie zgodzi sie na instalację modemów użytkowników, to jest bardzo kiepski pomysł, po prostu powinna być możliwość wyboru między modemem pracującym w trybie bridge a routerem
Ostatnio zmieniony przez pawelb 08-04-2017, 15:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 15:33   

pawelb napisał/a:
modemy z chipsetem Intela nie są tanie!

To ile kosztują?
pawelb napisał/a:
niestety we wszystkich nowszych konstrukcjach zaczął pojawiać się Intel, jest jakaś przyczyna takiego stanu rzeczy, producentów modemów jest wielu i jest jakiś powód dlaczego instalują chipsety Intela, być może ze względu na WIFi AC...a może jest jakiś inny powód

Ojj... Żeby przyczyną takiego stanu rzeczy nie okazała się jednak cena.
Przy okazji pytanie mam dla posiadaczy horizona którzy wykorzystują go jako modem. Czy u was też jest problem z opóźnieniami? Horizon używa chipu intel puma 5 więc ciekawi mnie czy ten problem dotyczy również modemów z tym chipem.

[ Dodano: 08-04-2017, 15:43 ]
Cytat:
miejmy nadzieje ze żadna wieksza kablówka w Polsce nie zgodzi sie na instalację modemów użytkowników, to jest bardzo kiepski pomysł, po prostu powinna być możliwość wyboru między modemem pracującym w trybie bridge a routerem

Dlaczego tak uważasz?
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 15:44   

dużo nowych konstrukcji różnych producentów jest teraz na Intelu, jest jakiś powód ale trudno powiedzieć jaki, być może Intel nie ma jeszcze takiego doświadczenia, kiedyś więcej konstrukcji było na chipsecie Broadcoma i Texas Instruments (nota bene Puma zostala kupiona właśnie od TI)...teraz jest ich zdecydowanie mniej

[ Dodano: 08-04-2017, 15:47 ]
MrPepka napisał/a:

Cytat:
miejmy nadzieje ze żadna wieksza kablówka w Polsce nie zgodzi sie na instalację modemów użytkowników, to jest bardzo kiepski pomysł, po prostu powinna być możliwość wyboru między modemem pracującym w trybie bridge a routerem

Dlaczego tak uważasz?

to ułatwia zarządzanie modemami zwłaszcza jeśli chodzi o bezpieczeństwo, poza tym pamiętaj że do wielu konstrukcji producenci praktycznie już nie wypuszczają oprogramowania i trudno zapewnić kompatybilność takiego sprzetu z nowymi kontrolerami kablowymi czyli cmts
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 16:55   

pawelb napisał/a:
to ułatwia zarządzanie modemami zwłaszcza jeśli chodzi o bezpieczeństwo

Własny modem byłby jedynie opcjonalną funkcją (zresztą u nas w Polsce większość miała by modem operatora).
pawelb napisał/a:
poza tym pamiętaj że do wielu konstrukcji producenci praktycznie już nie wypuszczają oprogramowania i trudno zapewnić kompatybilność takiego sprzetu z nowymi kontrolerami kablowymi czyli cmts

A ktoś kogoś zmusza do tego? Można wrzucić gdzieś informację, że ten i ten modem nie zadziałają z tym i tym cmts-em.
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 243
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 08-04-2017, 16:59   

MrPepka napisał/a:
Zapomnij. Obawiam się, że QoS na danym modemo-routerze mógłby negatywnie wpłynąć na QoS operatora.


Wątpię, QoS odbywa się po stronie użytkownika także nie sądzę żeby to wpływało negatywnie na sieć operatora, wręcz przeciwnie, operator nawet na tym zyskuje, bo mniej zgłoszeń odnoście kiepskiej jakości usługi.

MrPepka napisał/a:
Ubee też kiedyś był krytykowany za niestabilność w trybie bridge. UPC to załatało i te negatywne opinie o nim przeszły bez echa więc może tu będzie podobnie.


Zamiatanie problemu pod dywan to nie rozwiązanie.

pawelb napisał/a:
Atlas334, chyba trochę przesadzasz, UPC czy inny operator żeby załadować nowe oprogramowanie na modemy musi dostać od producenta modemu zmodyfikowane oprogramowanie a to znaczy że producent modemu musi dostać od producenta chipsetu biblioteki z poprawionym kodem, taki proces trwa, dobrze że Intel w końcu przyznał że jest problem na poziomie chipsetu..teraz to trzeba się uzbroić w cierpliwość, żeby się nie okazało że jedno poprawią a co innego spieprzą...


Tyle, że Intel wydał już poprawkę dla producentów modemów i ARRIS jest w trakcie jej testowania w praktyce, wśród wybranych użytkowników Comcasta w USA. Jednak nic mi nie wiadomo o testach oprogramowania przeprowadzonych przez Liberty Global (właściciel UPC i Virgin Mobile). UPC Polska nawet nie przyznaje się, że problem istnieje.

MrPepka napisał/a:
Tu UPC kupuje najtańsze modemy i odbija się to na stabilności internetu (kto wie czy te wszystkie problemy z utylizacją nie są spowodowane stosowaniem takich tanich modemów). W ogóle powinni nam pozwolić na używanie własnych modemów.


Koszty... Kupno urządzeń w setkach tysięcy egzemplarzy czy nawet milionów wiąże się ze sporym wydatkiem. Compal został zaprojektowany przy współpracy z firmą ARRIS i właśnie Liberty Global więc urządzenie zostało skrojone właśnie pod dyktando UPC. Chipy WiFi w Compalu są wysokiej jakości, są to chipy Qualcomma z najwyższej półki. Problemem zapewne jak zawsze jest marnej jakości oprogramowanie. Widać to właśnie po wpadce z Puma6, gdzie firmware dostarczone przez Intela jest problemem. Nie ma żadnych przeciwwskazań by dorzucić do tych urządzeń DDNS, QoS czy innego rodzaju usługi. Ba, Intel projektuje chip Puma7, który ma zamienić domowe modemy w serwery do streamingu itd. Pełny kombajn multimedialny. Także hardware nie jest problemem w Compalu a jak zawsze firmware.

MrPepka napisał/a:
W ogóle powinni nam pozwolić na używanie własnych modemów. Jakieś pół roku temu w Niemczech weszła nowa ustawa w ramach której wszystkie kablówki muszą pozwolić użytkownikom na instalację własnych modemów. I jakoś nikt nie protestował, że się nie da, że to nie takie proste itp itd. I co? Dało się? Dało. I to nawet z unitymedia (niemieckie UPC). Więc teraz kolej na polskie UPC.


Nie chcą na to pozwolić, bo to generuje koszty. Trzeba utrzymać i zarządzać kilkunastoma modelami zamiast jednego czy dwóch (UPC chce całkowicie przerzucić się na Compale). EuroDOCSIS nie pozwala na aktualizację oprogramowania urządzenia przez użytkownika. Od tego są operatorzy.

Druga kwestia to bezpieczeństwo. Widzieliście ile luk bezpieczeństwa jest w firmware Compala? (ktoś wrzucał link do testu). Audyty bezpieczeństwa i zatrudnienie programistów z doświadczeniem w implementacji zabezpieczeń kosztuje sporo kasy. Najwyraźniej Liberty Global nie uważa, żeby bezpieczeństwo ich użytkowników było warte kosztów. Użytkownik mógłby sobie kupić własne urządzenie, według własnego uznania, które zapewnia większe bezpieczeństwo ale to dodatkowy problem dla operatora.

MrPepka napisał/a:
Przy okazji pytanie mam dla posiadaczy horizona którzy wykorzystują go jako modem. Czy u was też jest problem z opóźnieniami? Horizon używa chipu intel puma 5 więc ciekawi mnie czy ten problem dotyczy również modemów z tym chipem.


Problem z opóźnieniami nie dotyczy chipów Puma5.

pawelb napisał/a:
dużo nowych konstrukcji różnych producentów jest teraz na Intelu, jest jakiś powód ale trudno powiedzieć jaki, być może Intel nie ma jeszcze takiego doświadczenia, kiedyś więcej konstrukcji było na chipsecie Broadcoma i Texas Instruments (nota bene Puma zostala kupiona właśnie od TI)...teraz jest ich zdecydowanie mniej


Tym bardziej. Intel odkupił cały dział a i tak zdołał wypuścić feralny firmware. Jak już wspomniałem, wstyd większy, bo to (chyba) pierwsze chipy z logo Intela a Intel ma ambitne plany odnośnie Pumy.

Cytat:
to ułatwia zarządzanie modemami zwłaszcza jeśli chodzi o bezpieczeństwo,


Ułatwia zarządzanie bezpieczeństwem jak? Widziałeś ile problemów z bezpieczeństwem jest w Compalu?

pawelb napisał/a:
poza tym pamiętaj że do wielu konstrukcji producenci praktycznie już nie wypuszczają oprogramowania i trudno zapewnić kompatybilność takiego sprzetu z nowymi kontrolerami kablowymi czyli cmts


Skoro producent nie wypuszcza nowego oprogramowania i użytkownicy do niego dostępu nie mają to tak samo nie ma dostępu i operator. I jak to się ma do tych kontrolerów kablowych i cmts?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 17:12   

Cytat:
Wątpię, QoS odbywa się po stronie użytkownika także nie sądzę żeby to wpływało negatywnie na sieć operatora, wręcz przeciwnie, operator nawet na tym zyskuje, bo mniej zgłoszeń odnoście kiepskiej jakości usługi.

Mi chodzi o QoS który jest w konfigu dla modemu. Czy nie będzie miał on wpływu na QoS użytkownika?
Atlas334 napisał/a:
Zamiatanie problemu pod dywan to nie rozwiązanie.

Ale nikt tu niczego nie zamiata.
Atlas334 napisał/a:
Tyle, że Intel wydał już poprawkę dla producentów modemów i ARRIS jest w trakcie jej testowania w praktyce, wśród wybranych użytkowników Comcasta w USA. Jednak nic mi nie wiadomo o testach oprogramowania przeprowadzonych przez Liberty Global (właściciel UPC i Virgin Mobile). UPC Polska nawet nie przyznaje się, że problem istnieje.

Dla naszego UPC ping nie ma znaczenia co już było wyjaśniane.
Atlas334 napisał/a:
Koszty... Kupno urządzeń w setkach tysięcy egzemplarzy czy nawet milionów wiąże się ze sporym wydatkiem. Compal został zaprojektowany przy współpracy z firmą ARRIS i właśnie Liberty Global więc urządzenie zostało skrojone właśnie pod dyktando UPC. Chipy WiFi w Compalu są wysokiej jakości, są to chipy Qualcomma z najwyższej półki. Problemem zapewne jak zawsze jest marnej jakości oprogramowanie. Widać to właśnie po wpadce z Puma6, gdzie firmware dostarczone przez Intela jest problemem. Nie ma żadnych przeciwwskazań by dorzucić do tych urządzeń DDNS, QoS czy innego rodzaju usługi. Ba, Intel projektuje chip Puma7, który ma zamienić domowe modemy w serwery do streamingu itd. Pełny kombajn multimedialny. Także hardware nie jest problemem w Compalu a jak zawsze firmware.

DDNS były w dwóch poprzednich modemorouterach więc czemu w tym nie ma?
Cytat:
Nie chcą na to pozwolić, bo to generuje koszty. Trzeba utrzymać i zarządzać kilkunastoma modelami zamiast jednego czy dwóch (UPC chce całkowicie przerzucić się na Compale).

To prawda. Inne oddziały już się przerzuciły tylko na compale.
Cytat:
EuroDOCSIS nie pozwala na aktualizację oprogramowania urządzenia przez użytkownika. Od tego są operatorzy.

To dlaczego w Niemczech pozwalają?
Atlas334 napisał/a:
Druga kwestia to bezpieczeństwo. Widzieliście ile luk bezpieczeństwa jest w firmware Compala? (ktoś wrzucał link do testu). Audyty bezpieczeństwa i zatrudnienie programistów z doświadczeniem w implementacji zabezpieczeń kosztuje sporo kasy. Najwyraźniej Liberty Global nie uważa, żeby bezpieczeństwo ich użytkowników było warte kosztów. Użytkownik mógłby sobie kupić własne urządzenie, według własnego uznania, które zapewnia większe bezpieczeństwo ale to dodatkowy problem dla operatora.

A inne kablówki na to stać (i mowa tu o mniejszych).
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 18:21   

A co to za nowe teorie odnośnie EuroDocsisu? EuroDocsis głównie różni się tym ze jest przeznaczony na Europę i pozwala na prace w innych pasmach częstotliwością itp., nie ma czegoś takiego jak brak możliwości aktualizacji oprogramowania bo nigdy nie zezwala się użytkownikowi na samodzielną wymianę opgrogramowania na modemie, upgrade oprogramowania wymuszane jest przez operatora, zazwyczaj w pliku konfiguracyjnym do modemu
A jeśli chodzi o poprawki bezpieczeństwa to tez wszystko zależy od tego jak szybko producent załata podatność, UPC czy inni operatorzy nie latają oprogramowania, to wykonuje producent sprzętu, w tym przypadku modemu...z praktyki mogę Wam powiedzieć ze robią to z bardzo dużym opóźnieniem
Ostatnio zmieniony przez pawelb 08-04-2017, 18:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 18:26   

Cytat:
A co to za nowe teorie odnośnie EuroDocsisu? EuroDocsis głównie różni się tym ze jest przeznaczony na Europę i pozwala na prace w innych pasmach częstotliwością itp., nie ma czegoś takiego jak brak możliwości aktualizacji oprogramowania bo nigdy nie zezwala się użytkownikowi na samodzielną wymianę opgrogramowania na modemie, upgrade oprogramowania wymuszane jest przez operatora, zazwyczaj w pliku konfiguracyjnym do modemu

To ja jeszcze raz zadam to pytanie. Dlaczego w Niemczech weszła ustawa w ramach której wszystkie kablówki muszą obowiązkowo umożliwić abonentom używanie własnych modemów kablowych skoro użytkownicy nic z nim nie mogą zrobić? Chcesz mi powiedzieć, że bez sensu jest ta możliwość?
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 421
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2017, 18:27   

MrPepka napisał/a:
Cytat:
A co to za nowe teorie odnośnie EuroDocsisu? EuroDocsis głównie różni się tym ze jest przeznaczony na Europę i pozwala na prace w innych pasmach częstotliwością itp., nie ma czegoś takiego jak brak możliwości aktualizacji oprogramowania bo nigdy nie zezwala się użytkownikowi na samodzielną wymianę opgrogramowania na modemie, upgrade oprogramowania wymuszane jest przez operatora, zazwyczaj w pliku konfiguracyjnym do modemu

To ja jeszcze raz zadam to pytanie. Dlaczego w Niemczech weszła ustawa w ramach której wszystkie kablówki muszą obowiązkowo umożliwić abonentom używanie własnych modemów kablowych skoro użytkownicy nic z nim nie mogą zrobić? Chcesz mi powiedzieć, że bez sensu jest ta możliwość?

Nie wiem o jakiej ustawie mówisz...wklej link to tej informacji
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2593
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-04-2017, 18:29   

Unitymedia pisze o tym tu:
https://www.unitymedia.de...routerfreiheit/
Ta ustawa nazywa się routerfreiheit
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: