Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1236
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 27-02-2017, 11:51   

No nie wiem, to jak wytłumaczyc ze w Orange pomimo ich ogromnej ilosci problemów z internetem, jednego, uciążliwego nie doświadczyłem - spadków prędkosci wieczorami - zawsze jest 318mbit w pakiecie "300", czy to 4 w nocy, czy 22:00

ps: pomijam kwestie serwerów, które są przycinane w ciągi dnia z 300 do kilku mbitów lol.
_________________
 
 
 
tomasz40 
easy master

Dołączył: 24 Mar 2016
Posty: 30
Wysłany: 27-02-2017, 13:06   

na przykładzie rożnych spółdzielni czy wspólnot mieszkaniowych gdzie mamy pociągnięte przez bloki kilka kilometrów dublujących się kabli, jeśli średnio na blok mamy 4-5 operatorów TV, Internetu, telefonu np w moim bloku Orange ( zwykłe kable) Orange światłowód, UPC, Vectra, Netia...
Nie można poprowadzić jednej instalacji do każdego mieszkania np. na światłowodowych ?
A gdzieś tam w piwnicy każdy mieszkaniec byłby podłączany do "X" operatora i tym jednym spółdzielczym / wspólnotowym kablem najlepiej światłowodem dostarczana usługa do domu klienta?
Wtedy co by stanęło na przeszkodzie aby do bloku UPC czy każda inna firma dociągnęła światłowód?
Technicznie chyba było by to możliwe skoro na kablach TP oferowany jest internet z Netii
 
 
Azar 
classic master


Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 222
Wysłany: 27-02-2017, 13:07   

Mnie najbardziej ciekawi ile będą chcieli za taki net 500 mega ile obstawiacie na początku dla nowego klienta przy umowie na 2 lata i w najlepszej ofercie utrzymaniowej ?
_________________
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 230
Wysłany: 27-02-2017, 13:29   

Tylko takie 500 czy 1Gb jak wykorzystać?
_________________
 
 
edek 
light master

Dołączył: 29 Sie 2016
Posty: 75
Wysłany: 27-02-2017, 18:33   

Astral699, widocznie mają jeszcze mało klientów na światłowodzie, aby można było zauważyć efekt przymulenia. Zwiększy się liczba "ssaków", to i prędkość spadnie, jeśli nie zapewnią odpowiedniej przepustowości. Różnica między FTTH a FTTB jest symboliczna.

tomasz40, w nowych blokach tak jest - jedna zbiorcza instalacja od "piwnicy" do klienta, do której może się podłączyć każdy operator, który doprowadzi sobie sygnał do bloku. W budynkach, które powstawały zanim internet ujrzał światło dzienne, z oczywistych względów, nikt nie montował instalacji zbiorczej, a gdy nadszedł czas rewolucji, każdy operator kładł swoje kable. Teraz, albo można zaorać wszystkie kable i położyć jeden zbiorczy w budynku, co równa się z ogromnym kosztem, który miałby ponieść, kto? Albo zmusić operatorów aby udostępniali swoje instalacje innym chętnym operatorom, co też ciężko osiągnąć, bo spółdzielnie często mają podpisane umowy na wyłączność z danym dostawcą.

Azar, moim skromnym zdaniem, ceny jakoś drastycznie się nie zmienią. W ofercie nadal pozostaną 3 prędkości, z tym że najmniejsza będzie 120 w cenie obecnej 60. Czyli mamy 120, 250, 500. Oczywiście w sytuacji gdy 500tkę wprowadzają w całym kraju, a nie w jakichś pilotażowych lokalizacjach.
 
 
sequence 
easy master

Dołączył: 28 Cze 2015
Posty: 24
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-02-2017, 18:48   

ogromny napisał/a:
Tylko takie 500 czy 1Gb jak wykorzystać?


czyli nie jest to najzwyczajniej oferta dla Ciebie.
Uwierz mi są osoby i spokojnie dadzą "pracę" dla 500mbit i więcej.
Sedno problemu jest w tym że UPC ma ofertę dobrze wyglądającą na papierze, chociaż to też bym polemizował bo upload woła o pomstę i na tym w sumie zalety się kończą.
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1236
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 28-02-2017, 11:21   

A co za problem to wykorzystac. Jak scigasz 10gb w plikach po 100mb, na kilku sesjach odpalasz i jak żródło jest szybkie to sciaga ci sie tak że dysk powoli zaczyna być waskim gardłem
_________________
 
 
 
swat997 
plus master


Dołączył: 22 Lis 2014
Posty: 575
Skąd: 3City
Wysłany: 27-03-2017, 18:38   

pawelb napisał/a:
Macie przyklad Orange i wyścigu na cyferki...i co z tego klient w ostateczności otrzymuje? lepsza mniejsza predkosc ale stabilne polaczenie i gwarancje predkosci a nie cyferki na papierze ktorymi klienci sie podniecają ;)
Dokładnie !!!

Jakiś czas temu namawiano mnie do Orange, bo u nich jest 300Mbps. Tłumaczenie, że ja mam 250Mbps i ta prędkość mi w zupełności wystarczy trafiały w nicość. Byłem przekonywany, że przy trzysetce zdecydowanie odczuję zwiększenie prędkości, nawet przy zwykłym przeglądaniu internetu, choć wiadomo, że to bujda. Na temat oceny stabilności łącza Orange, oraz na przykład, czy ich modemy pracują w dual bandzie, niestety ciężko cokolwiek można było się dowiedzieć. Dlatego można marudzić na UPC, ale Internet mają bardzo dobry, przynajmniej tam gdzie pociągnięte są nowe światłowody. A jak jest w Orange, różne dochodzą słuchy......
_________________
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 201
Skąd: Wrocław
Wysłany: 06-04-2017, 16:40   Dla osób ,które są graczami online...

radzę się zastanowić na wyborem łącza UPC.Oczywiście dowodem na moje słowa jest moje doświadczenie z tą firmą gdy podpisałem umowę na dwa lata.Dokładnie przez rok czasu nie dało się grać w World of Warcraft na ich łączu.W dobie "STRIMINGU" oraz gry online mimo wprowadzenia takiego łącza jak 1Gbits UPC będzie musiało znacznie poprawić osiągi swojej sieci oraz zwiększyć ilość punktów styku bo bez tego w dalszym ciągu nie będzie może grać na równie wysokim poziomie jak koledzy/koleżanki z innych krajów bo łącze na to nie pozwoli.
Link ten pokazuje obraz jaka firma dominuje u Nas w kraju i jest tak samo wyznacznikiem możliwości łącza grając online - http://bgp.he.net/country/PL

PS:Widzę ,że nie jestem tu mile widziany bo sporo moich postów nie mogło zostać zamieszczonych.
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 230
Wysłany: 06-04-2017, 16:52   

W pełni się zgadzam z MariuszHL w moim przypadku łącze 120 ledwo ogarnia FB, a o graniu to se można pomarzyć. Skoki pingu restarty modemu, dzięki wielkie.
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 247
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 06-04-2017, 16:57   

Odnośnie skoków pingów itp zapraszam do tego wątku:
http://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9766
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5351
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-04-2017, 18:57   

ogromny napisał/a:
W pełni się zgadzam z MariuszHL w moim przypadku łącze 120 ledwo ogarnia FB, a o graniu to se można pomarzyć. Skoki pingu restarty modemu, dzięki wielkie.

No widzisz, a u mnie UPC lata jak szatan - wniosek?
_________________
 
 
bigcarus 
Klikacz

Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 16
Wysłany: 06-04-2017, 19:48   

Z tego co rozmawiałem jakiś czas temu z technikiem 500 tka ma być dostępna po wakacjach, mam internet 250 i działa jak trzeba , bardzo rzadko są z nim problemu.
 
 
Opiu 
classic master


Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 287
Wysłany: 06-04-2017, 22:14   

ogromny napisał/a:
W pełni się zgadzam z MariuszHL w moim przypadku łącze 120 ledwo ogarnia FB, a o graniu to se można pomarzyć. Skoki pingu restarty modemu, dzięki wielkie.

To dziwne bo ja mam 30 i jakoś wszystko śmigą nawet FB :D
Żadnych problemów nie mam
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 201
Skąd: Wrocław
Wysłany: 08-04-2017, 12:04   Odpowiedź....

Atlas334 napisał/a:
Odnośnie skoków pingów itp zapraszam do tego wątku:
http://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9766


Pamiętam rozmowę z technikiem przez telefon w 2015 roku w grudniu gdy miałem testować te 250Mbits.Wytłumaczyłem mu jakie problemy z ich łączem miałem i chciałem się dowiedzieć jak teraz sprawa się prezentuje więc dostałem odpowiedź ,że nie jest to rozmowa na telefon.Następnego dnia był u Mnie i sam przyznał ,że ze względu na taką a nie inną technologię zastosowaną przez UPC na końcowym odcinku do mieszkańca łącze to nie ma szans osiągnąć rezultatów jakie dają łącza światłowodowe i z powodu zapychania małymi pakietami podczas rozgrywek online takie skoki pingu są normalne więc od UPC zależy teraz tylko ,żeby polepszyć połączenie z klientem końcowym i nie da się uniknąć problemów związanych z przetłumaczeniem sygnały w miejscu "KABEL KONCENTRYCZNY/ŚWIATŁOWÓD a do klienta końcowy kabel kategorii 5e przynajmniej.

PS: Sam zrobiłem sobie test z tej strony co podałeś linka na temat problemów z modemami tak ,że ten test fajna sprawa dla innych użytkowników także.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: