Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5370
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-05-2018, 22:27   

Gosc123,
Przecież nic nie lepiej wygląda Apple Time Capsule - czy taki sprzęt też budzi Twoje obrzydzenie?
Nie wydaje mi się by to był najtańszy model tego sprzętu.
Zasilacz cegła - a chcesz net 1 Gb to jak myślisz, da się to zasilić 5v?
Gosc123 napisał/a:
Co do wentylatora - sugerował to ktoś na forum UPC. Inni w sumie nie potwierdzili i nie zaprzeczyli.

To o mnie mowa - nic nie sugerowałem bo same zdjęcia na to wskazują.

Dla mnie wygląda BOMBOWO i czadersko - wreszcie koniec ze smutnym jak dusza i bez wyrazu wzornictwem.
Wreszcie da się ten modem postawić na widoku - przykuwa uwagę i powoduje, że budzi zainteresowanie.
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1586
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 25-05-2018, 23:39   

będziesz się śmiał baranim głosem jak Ci przyślą rachunek za prąd, ten modem opierdala więcej prądu jak compal, do tego wygląda zdupy (wiem że to kwestia gustu).
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-05-2018, 23:45   

kvs, nie odpisałeś mi na priva więc się tu zapytam dla pewności. To jest ten Arris o którym mówimy?
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5370
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-05-2018, 23:51   

kvs napisał/a:
będziesz się śmiał baranim głosem jak Ci przyślą rachunek za prąd, ten modem opierdala więcej prądu jak compal,

A co mam z tym zrobić - karmić go prądem przez słomkę czy łyżeczką :D .
Łyknie prądu ile łyknie.
Nie ma to dla mnie znaczenia i mam świadomość, że może "łyknąć" nawet i 30W.
Innego UPC nie ma, Compal do duszy - to już wolę to co działa.
kvs napisał/a:
do tego wygląda zdupy (wiem że to kwestia gustu).

Dokładnie to rzecz gustu - no mnie się podoba.
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1586
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 25-05-2018, 23:52   

arris, inni już napisali o tym.
_________________
 
 
gpociej 
easy master

Dołączył: 14 Paź 2013
Posty: 30
Wysłany: 25-05-2018, 23:54   

A ile ciągnie?

I zgadzam się z resztą, to router z modemem, nie element wystroju wnętrza.
Ma działać i być niezawodny, nie ładny.

Dioda to nie porozumienie, jestem prawie pewien że nie będzie opcji by ją wyłączyć a w nocy będzie tylko bardzo przeszkadzać, tym bardziej że nie jest to punkt tylko cały pasek świetlny.

No ale jak ogólnie widać liczy się tylko Kowalski i by twarzoksiążka działała, większe potrzeby na drugi plan.
Nowy sprzęt dobrze się w to wpisuje, ma wyglądać dobrze dla pierwszej grupy docelowej...
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1586
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 26-05-2018, 00:06   

z jednej strony może się to wydawać fajne że sobie będzie modem swiecił, ale kiedyś w dawnych czasach modem miał kilka lampek po których można było wywnioskować o co chodzi w przypadku problemu z połączeniem, teraz będzie jedna lampka która sobie będzie świeciła jak będzie chciała i mało kto będzie w stanie zrozumieć co jej świecenie oznacza. Prawdopodobnie będzie opcja jej wyłączenia bo inaczej ludzie będą przysłowiowymi kurwami rzucać jak im w domu po nocach będzie takie coś świeciło jak złe.
_________________
 
 
gpociej 
easy master

Dołączył: 14 Paź 2013
Posty: 30
Wysłany: 26-05-2018, 00:09   

No oby, choć nawet w sprzętach z ostatnich lat tzw. "night mode" jest bardzo rzadką rzadkością...
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-05-2018, 00:29   

Cytat:
Prawdopodobnie będzie opcja jej wyłączenia

W Compalu takiej opcji nie było więc w to wątpię.
_________________
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 306
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-05-2018, 00:48   

Ale Compala dioda to przy tym nic :D Szkoda, że nie wprowadzą zwykłych modemów dla bardziej wymagających, ale cóż, wolą takie ustrojstwa. Może w trybie modemu (jak będzie w ogóle...) będzie mniej prądu ciągnąć.

@kvs to wykonaj testy jak będziesz w robocie, z góry dziękuję :) I mile widziane screeny z panelu.
_________________
 
 
gst 
light master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 89
Wysłany: 26-05-2018, 08:28   

Jak dla mnie nie ma znaczenia, czy świeci czy nie. W nocy też to absolutnie nie będzie przeszkadzać, chyba, że ktoś mieszka w kawalerce, może wtedy...

W T-Mobile też jest dostępny sprzęt ze świecącym paskiem i jakoś nie wzbudza on takich kontrowersji.

Mi osobiście się podoba, chociaż i tak nie będzie stał u mnie "na widoku" tylko w szafce mediów.

router1.png
Plik ściągnięto 6 raz(y) 124,8 KB

_________________
 
 
Gosc123 
light master

Dołączył: 08 Sty 2015
Posty: 147
Wysłany: 26-05-2018, 17:56   

No co do Time Capsule - tak, wygląda prawie tak samo słabo, aczkolwiek nie jest przynajmniej kiczowato ścięta ku dołowi. Z tego co pokazaliście najlepiej broni się sprzęt od T-Mobile jako prawie prosta kosteczka - ale oczywiście LED świecący na pół pokoju nie jest jego atutem...

Wygląd tego Arrisa jest iMHO właśnie zbyt krzykliwy, sprzęt jest zwyczajnie kiczowaty i brzydki. Tak, najlepiej byłoby go schować w szafce z kablami, ale nie po to dają przecież super sprzęt z Wi-Fi...

Właśnie to jest słabe - parametry mają niby wreszcie zadowolić najbardziej aktywnych i wymagających, a tu wygląd maksymalnie odpustowy, jak dla tych najbardziej niezorientowanych klientów.

Skoro to nie jest element wystroju, to niech nim właśnie nie będzie! - "zwykły, prosty" router nie będzie nigdy ani brzydki, ani nieporęczny, ani odpustowy - będzie neutralny i jego wygląd stanie się kompletnie nieistotny, liczyć się będzie tylko działanie.
A tymczasem ktoś bawi się w design dla Januszy i wychodzą takie kwiatki.
Sam brak LED-ów informujących o pracy w pro-sprzęcie to już jest kiepski pomysł (no i niestety już Compal ma to samo).

Dobra, kończę ten off-top, zwłaszcza że nie jestem członkiem grupy docelowej - przez lata nie będę miał pewnie nawet połowy z 1 Gbps.

Mam po prostu nadzieję, po tym, co zobaczyłem, że tym aktywnie chłodzonym i łasym na prąd potworkiem zostaną - wbrew oczekiwaniom wyjadaczy na obydwu forach! - uraczeni tylko klienci z łączem 1 Gbps, a dla reszty zostanie jeszcze dłuuugo Compal - a najlepiej jego lepszy technicznie, ale wciąż cichy, skromny i energooszczędny następca.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-05-2018, 18:05   

Gosc123 napisał/a:
ale nie po to dają przecież super sprzęt...

A po co go dają? :twisted:
Gosc123 napisał/a:
Właśnie to jest słabe - parametry mają niby wreszcie zadowolić najbardziej aktywnych i wymagających, a tu wygląd maksymalnie odpustowy, jak dla tych najbardziej niezorientowanych klientów.

Taka jest teraz moda żeby tworzyć sprzęt ze światłem LED. Po prostu takie światła są modne
Gosc123 napisał/a:
Sam brak LED-ów informujących o pracy w pro-sprzęcie to już jest kiepski pomysł (no i niestety już Compal ma to samo).

Patrząc ogólnie na modemy kablowe można by rzec, że producenci odeszli od LED-ów informujących o pracy. Wynika to poniekąd z tego, że pracę modemu możesz sprawdzić na stronie modemu (tam masz nawet logi modemu które też ci trochę podpowiedzą co jest nie tak z modemem lub sygnałem)
Gosc123 napisał/a:
a dla reszty zostanie jeszcze dłuuugo Compal

Wygląd Compala też nie lepszy (Compala nie powiesisz ani nie położysz, a tego Arrisa już tak).
Gosc123 napisał/a:
ewentualnie jego lepszy technicznie, ale wciąż cichy, skromny i energooszczędny następca.

Eee wątpię w to :D
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-05-2018, 18:38   

Arris TG3492 wyswietla swoj status na diodach i pasku LEDowym
Szczegoly w manualu: https://usermanual.wiki/ARRIS-Group/TG3492LG
Na marginesie, design tego modemu jest bardzo nowoczesny..nie ma co narzekac :P
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5370
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-05-2018, 20:26   

Gosc123 napisał/a:
Mam po prostu nadzieję, po tym, co zobaczyłem, że tym aktywnie chłodzonym i łasym na prąd potworkiem

Ja wiem czy 30W to dużo - Compal "brał" 15W a do pięt nowemu w niczym nie dorasta, to co tam te 15W brało?
Gosc123 napisał/a:
zostaną - wbrew oczekiwaniom wyjadaczy na obydwu forach! - uraczeni tylko klienci z łączem 1 Gbps, a dla reszty zostanie jeszcze dłuuugo Compal - a najlepiej jego lepszy technicznie, ale wciąż cichy, skromny i energooszczędny następca.

Nie spodziewałbym się niczego innego i to przez dłuższy czas - czysty modem - zapomnijcie, inny modemorouter i bardziej oszczędny - zapomnijcie.
Wybrali taki model a nie inny i tak będzie "tłuczony" tak samo długo jak Compal bo też tego ARRIS-a UPC Polska kupi na kontenery - różnice w kolejnych dostawach będą tylko kosmetyczne.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: