Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Compal i sieć domowa
Autor Wiadomość
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 25-02-2017, 14:49   

ja mam od jakiś 3 lat 1043nd v3 i powiem że umiem czasami go zapchać. I wi fi na nim tragedii nie ma. W całym mieszkaniu ok 60 m2 jest zasięg.
_________________
 
 
Masownik 
classic master

Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 185
Wysłany: 25-02-2017, 15:46   

beny8989 napisał/a:
Ja na compalu się zawiodlem z wifi. Nie puszczał więcej niz 40mbps. Na tplinku mam 112mbps po wifi przy karcie 150mbps. A przy tplinku sprawdz jaki model. Nie kupuj tylko 1043nd tylko cos nowszego

to o jakim routerzze tu wpsominales skoro odradzales 1043 a w nastepnym poscie psizesz ze masz wersje v3 ja wlasnie chcialem kupic v4
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-02-2017, 16:32   

Cytat:
no nic trzeba bedzie zrobic z niego modem a router i tka mialem zamiar kupic tp linka i bedzie wszystko smigac jak powinno

Ale jak podłączysz własny router, to też połączenie z tv zlinkuje tylko na 100 Mb.
_________________
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 25-02-2017, 16:38   

wersja v3 a v4 niczym się nie różnią. Dla mnie bez sensu coś kupować co jest starszym rozwiązaniem jak można dołożyć 100 i kupić coś lepszego. Masz https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/router-asus-rt-ac58u lub https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/router-tp-link-archer-c1200 . Jak dla mnie to asus nie dość że szybszy to na zaś jest.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-02-2017, 17:47   

beny8989 napisał/a:
wersja v3 a v4 niczym się nie różnią.

Jak nie różnią:
merge these into the device database:
https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd
_________________
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 25-02-2017, 17:52   

Co nie zmienia faktu ze ciagle odswiezaja go. A podobne juz maja. Jak bym mial co 2 lata go zmieniac to ja dziękuję.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3512
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 25-02-2017, 20:51   

KOCUREK1970 napisał/a:
Masownik napisał/a:
no nic trzeba bedzie zrobic z niego modem a router i tka mialem zamiar kupic tp linka i bedzie wszystko smigac jak powinno
Ale jak podłączysz własny router, to też połączenie z tv zlinkuje tylko na 100 Mb.

I musi "śmigać". To że do własnego routera podłączymy karty sieciowe 100Mb/s i 1Gb/s nie może wpływać na wymuszenie transmisji 100 Mb/s na karcie 1 Gb/s. Za to odpowiada część "switch'owa" (LAN) routera. Port, który został zlinkowany na 1 Gb/s ma transmisję do 1 Gb/s, a port, który został zlinkowany na 100 Mb/s ma transmisję do 100 Mb/s. Oczywiście transmisja pomiędzy tymi kartami będzie tylko 100 Mb/s.

To że w Compalu jego wewnętrzny switch, po podłączeniu jakiejś karty 100 Mb/s, ogranicza transmisję do 100 Mb/s na wszystkich portach to jest nienormalne, to musi być jakiś "bug". Do czasu kupna swojego routera podłączyłbym TV przez Wi-Fi i chyba nie nie byłoby problemu.

Edit:
Poprawiłem w dwóch miejscach MB/s na Mb/s i GB/s na Gb/s.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 25-02-2017, 21:22, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-02-2017, 21:07   

Pitrek napisał/a:
To że w Compalu jego wewnętrzny switch, po podłączeniu jakiejś karty 100 Mb/s, ogranicza transmisję do 100 Mb/s na wszystkich portach to jest nienormalne, to musi być jakiś "bug". Do czasu kupna swojego routera podłączyłbym TV przez Wi-Fi i chyba nie nie byłoby problemu.

Przecież nie było mowy o tym, że ograniczenie transmisji jest na wszystkich portach. Była tylko mowa o tym, że Compal wykrywa wolniejsze urządzenia i o tym informuje. I o to cała "afera".
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3512
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 25-02-2017, 21:14   

No to jeżeli o to tylko chodziło, to nie zrozumiałem tego :oops: :
Masownik napisał/a:
trak sprawdzalem bez tv podlaczonego po kablu i jest ok, hmm czyli co mam rozumiec ze tvc nie moze byc po kablu bo cos z siecia nie tak? tylko po wifi? Mam tego compala ale na dniach kupuje tp linka i compal bedzie tylko jako modem
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-02-2017, 21:20   

Robił test w opcjach modemu, a ten wyświetlił komunikat "W Twojej sieci mogą być podłączone urządzenia ograniczające prędkość połączenia z internetem." I tyle.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-02-2017, 21:22   

A macie Compala w trybie modemu i własny router? - zróbcie test sieci na Compalu (bo coś mnie w tym ciekawi) i wstawcie tu fotkę/linka
_________________
 
 
lukasgta 
easy master

Dołączył: 28 Gru 2016
Posty: 37
Wysłany: 26-02-2017, 13:46   

Wracając do sedna wątku. Wyjąłem kartę Ci+ i oglądanie kanału z Tv przez compala na komputerze działało prawidłowo.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-02-2017, 13:49   

Sprawdzałeś kanały kodowane? Które kanały możesz oglądać, a które nie?
_________________
 
 
lukasgta 
easy master

Dołączył: 28 Gru 2016
Posty: 37
Wysłany: 26-02-2017, 13:57   

Pitrek napisał/a:
Odkodowane: TVP1 HD, TVP2 HD, TVN HD, TVP Polonia, TVP Historia, TVP Kultura, TVP ABC, ATM Rozrywka na i Mango.
Kolega Pitrek wymienił kanały niekodowane. Sprawdziłem 3 pierwsze a reszta się nie wyświetlała(chyba normalne?).
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3512
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-02-2017, 15:27   

Reszta z wymienionych powyżej (niekodowanych) czy reszta tych kodowanych :?:
Odkodowane powinny chodzić wszystkie, a kodowane niestety nie pójdą.

Kanały odkodowane powinny chodzić także przy obecności MediaModułu CI+.

Dla Warszawy:
Kod:
Prg   Channel Name      MUX
1     TVP 1 HD          218
2     TVP 2 HD          218
7     TVN HD            218
11    Galeria UPC       162
99    Mango             162
118   Super Polsat      210
152   8 TV              210
154   TVP Rozrywka      210
155   TV 6              210
160   ATM Rozrywka      210
320   TVP 3 Warszawa    138
353   TVP Polonia       138
387   TVP Kultura       210
388   TVP Historia      210
664   TVP ABC           162
788   Polo TV           210
852   TV Trwam          162
910   Polsat            138
911   TVN 7             138
912   TV Puls           162
913   Tele 5            162
914   PULS 2            210
915   Fokus TV          162
916   Stopklatka TV     162
917   TV 4              138
918   Polsat 2          162
919   TTV               210
920   TVP Info          210
921   Superstacja       162
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: