Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Compal i sieć domowa
Autor Wiadomość
lukasgta 
easy master

Dołączył: 28 Gru 2016
Posty: 37
Wysłany: 20-02-2017, 17:23   Compal i sieć domowa

Mam problem. Po zainstalowaniu internetu z UPC wraz z compalem nie mogę oglądać programu Tv który jest włączony na telewizorze(klikałem na nazwę programu i otwierał mi się program windows media player z video z tv- załącznik). Przy poprzednim operatorze internetu mogłem oglądać normalnie(miałem jakiś modem thompson od operatora i własny router tp-linka).

panas.png
Plik ściągnięto 27 raz(y) 23,6 KB

 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1776
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-02-2017, 17:24   

A jak masz udostępniony program na komputer?
_________________
 
 
lukasgta 
easy master

Dołączył: 28 Gru 2016
Posty: 37
Wysłany: 20-02-2017, 17:26   

Tv jest podłączony przez wifi z compalem.

[ Dodano: 20-02-2017, 17:31 ]
Teraz tak pomyślałem, że może to zależy od karty Ci+. U poprzedniego operatora jej nie miałem?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1776
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-02-2017, 17:40   

Ustawiłeś w compalu dmz na ip swój tv? Twój TV wspiera takie rozwiązanie? U jakiego operatora wcześniej miałeś tv?
_________________
 
 
lukasgta 
easy master

Dołączył: 28 Gru 2016
Posty: 37
Wysłany: 20-02-2017, 17:49   

W compalu ustawiłem dhcp: mój laptop 192.168.0.10; tv 192.168.0.11 . Wyłączyłem firewall'a w compalu. Mój tv panasonic 40as640. Wcześniej miałem tv i internet u lokalnego operatora Tel-Kab Pruszków. Dmz mam ustawić dla laptopa czy tv?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3549
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-02-2017, 17:54   

MrPepka napisał/a:
Ustawiłeś w compalu dmz na ip swój tv?
Ależ to wszystko odbywa się w sieci LAN i z wykorzystaniem DLNA. Jaki DMZ? Poprzednio TV i komputer miałeś w sieci LAN Twojego własnego routera. Może teraz jest inna adresacja IP (ta lokalna). Wyłącz firewalla na kompie, poszukaj jeszcze raz TV w otoczeniu sieciowym. Żeby się o tym przekonać, podłącz TV i komputer do Twojego starego routera, który będzie robił za zwykły switch, internet nie jest do tego potrzebny. Może programy odkodowane modułem nie da się oglądać na kompie. Sprawdź też na programie odkodowanym. Jak z tej poprzedniej kablówki oglądałeś programy na TV, też za pomocą wbudowanego w TV tunera DVB-C?
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 20-02-2017, 17:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1776
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-02-2017, 17:54   

Dla tv.

[ Dodano: 20-02-2017, 17:57 ]
Pitrek napisał/a:
Ależ to wszystko odbywa się w sieci LAN i z wykorzystaniem DLNA.

Ale jak przesłać obraz i dźwięk przez DLNA? W internecie nic nie piszą o takim rodzaju połączenia.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3549
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-02-2017, 17:59   

Internet nie jest potrzebny, żeby połączyć komputer z telewizorem. Do tego wystarczy sieć LAN, materiały z kompa można wypychać na TV, jak i program z TV można oglądać na kompie, to wszystko załatwia DLNA.

A internet dla TV jest potrzebny jeżeli chcemy z niego korzystać na TV. Aplikacje SMART: przeglądarka WWW, YouTube i inne.
_________________
 
 
lukasgta 
easy master

Dołączył: 28 Gru 2016
Posty: 37
Wysłany: 20-02-2017, 18:05   

Pitrek napisał/a:
Może programy odkodowane modułem nie da się oglądać na kompie. Sprawdź też na programie odkodowanym. Jak z tej poprzedniej kablówki oglądałeś programy na TV, też za pomocą wbudowanego w TV tunera DVB-C?
Które programy są nie zakodowane w UPC? Z poprzedniej kablówki oglądałem przed DVB-T napewno, kurczę nie pamiętam czy z DVB-C też oglądałem.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3549
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-02-2017, 18:20   

Odkodowane: TVP1 HD, TVP2 HD, TVN HD, TVP Polonia, TVP Historia, TVP Kultura, TVP ABC, ATM Rozrywka na i Mango.

Jeżeli masz nadal Twój stary router, to sprawdź co napisałem wcześniej. Być może z DVB-C jest inaczej, trzeba znaleźć odpowiedź czy winny jest teraz TV czy Compal.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1776
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-02-2017, 18:31   

Pitrek napisał/a:
Internet nie jest potrzebny, żeby połączyć komputer z telewizorem. Do tego wystarczy sieć LAN, materiały z kompa można wypychać na TV, jak i program z TV można oglądać na kompie, to wszystko załatwia DLNA.

A czy mogę oglądać program z tv na kompie z zewnątrz? Jeśli tak to co muszę zrobić?
_________________
 
 
lukasgta 
easy master

Dołączył: 28 Gru 2016
Posty: 37
Wysłany: 20-02-2017, 18:39   

Pitrek napisał/a:
Odkodowane: TVP1 HD, TVP2 HD, TVN HD, TVP Polonia, TVP Historia, TVP Kultura, TVP ABC, ATM Rozrywka na i Mango.

Jeżeli masz nadal Twój stary router, to sprawdź co napisałem wcześniej. Być może z DVB-C jest inaczej, trzeba znaleźć odpowiedź czy winny jest teraz TV czy Compal.

Już sprawdziłem winnym jest karta Ci+. Podłączyłem stary router i wyskakuje ten sam błąd - w załączniku

winmp.png
Plik ściągnięto 3766 raz(y) 7,54 KB

 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3549
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-02-2017, 18:59   

Może sprawdź bez obecności modułu. Wyłącz TV, wyciągnij moduł, po włączeniu TV, bez modułu możesz zobaczyć ok. 35 odkodowanych programów.

Ja bym jeszcze nie przesądzał sprawy.
Najpierw sprawdziłbym dobrze współpracę TV z komputerem.
Rozumiem, że skoro wcześniej Ci to działało. To masz właściwie skonfigurowane "Opcje przesyłania strumieniowego multimediów" w komputerze, oraz włączoną usługę "Usługa udostępniania w sieci programu Windows Media Player".

Powinieneś móc wysłać film/obraz/muzykę z komputera na TV (prawoklik na pliku "Play To" (Windows 10: Rzutuj do urządzenia): Nazwa_Twojego_TV.

Powinieneś też widzieć Twój TV w "otoczeniu sieciowym" (Sieć) oraz w "Panelu sterowania" w "Urządzenia i drukarki".

Podobnie w TV w menu DLNA powinieneś móc zobaczyć udostępnione treści z komputera na TV.

Jak to wszystko Ci działa, najpierw na Twoim starym routerze, to później sprawdzić z Compalem i dopiero zająć się resztą.
_________________
 
 
lukasgta 
easy master

Dołączył: 28 Gru 2016
Posty: 37
Wysłany: 20-02-2017, 19:25   

Pitrek napisał/a:
Może sprawdź bez obecności modułu. Wyłącz TV, wyciągnij moduł, po włączeniu TV, bez modułu możesz zobaczyć ok. 35 odkodowanych programów.

Sprawdzę to i dam znać.

Pitrek napisał/a:
Ja bym jeszcze nie przesądzał sprawy.
Najpierw sprawdziłbym dobrze współpracę TV z komputerem.
Rozumiem, że skoro wcześniej Ci to działało. To masz właściwie skonfigurowane "Opcje przesyłania strumieniowego multimediów" w komputerze, oraz włączoną usługę "Usługa udostępniania w sieci programu Windows Media Player" .

Żadnych ustawień nie zmieniałem więc powinno działać.

Pitrek napisał/a:
Powinieneś móc wysłać film/obraz/muzykę z komputera na TV (prawoklik na pliku "Play To" (Windows 10: Rzutuj do urządzenia): Nazwa_Twojego_TV.

Powinieneś też widzieć Twój TV w "otoczeniu sieciowym" (Sieć) oraz w "Panelu sterowania" w "Urządzenia i drukarki".

Podobnie w TV w menu DLNA powinieneś móc zobaczyć udostępnione treści z komputera na TV.

Jak to wszystko Ci działa, najpierw na Twoim starym routerze, to później sprawdzić z Compalem i dopiero zająć się resztą.
Nigdy nie korzystałem z opcji wysyłania z laptopa treści do tv. W urządzenia i drukarki widzę tv.
Mam na androida i ios program panasonic remote control 2 i tam też jest opcja oglądania na telefonie programu z tv która też nie działa chociaż wcześniej działała prawidłowo. Wydaje mi się, że jakby miał dekoder od UPC to video z tv by działało na laptopie i telefonach.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3549
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-02-2017, 19:31   

lukasgta napisał/a:
Nigdy nie korzystałem z opcji wysyłania z laptopa treści do tv. W urządzenia i drukarki widzę tv.
Ale możesz to sobie sprawdzić, upewnisz się czy wszystko jest OK i czy to jest tylko problem z oglądaniem programu z TV.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 17
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: