Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jaki modem wybrac albo modemorouter
Autor Wiadomość
krystiank 
Klikacz

Dołączył: 19 Kwi 2017
Posty: 8
Skąd: Katowice
Wysłany: 20-04-2017, 20:26   

KOCUREK1970 napisał/a:
krystiank napisał/a:
narzędziem uzyskam to najłatwiej?

A jaki masz internet (prędkość), czy wifi musi być 5 GHz, czy wystarczy Ci tylko 2,4 GHz?

250/25, ale za chwilę 300/300 albo 500/500, ale chyba już wybrałem jednego z mikrotików.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 20-04-2017, 20:45   

krystiank napisał/a:
chyba już wybrałem jednego z mikrotików.

To upewnij się, że ma porty LAN i port WAN 1 Gb.
_________________
 
 
krystiank 
Klikacz

Dołączył: 19 Kwi 2017
Posty: 8
Skąd: Katowice
Wysłany: 22-04-2017, 06:53   

KOCUREK1970 napisał/a:
krystiank napisał/a:
chyba już wybrałem jednego z mikrotików.

To upewnij się, że ma porty LAN i port WAN 1 Gb.

Zrobiłem co innego, zmieniłem ISP na systel 1Gbs, jak widać w załączniku warto było.

lsq76l7.png
Plik ściągnięto 94 raz(y) 44,57 KB

 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 149
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22-04-2017, 10:16   

krystiank napisał/a:
KOCUREK1970 napisał/a:
krystiank napisał/a:
chyba już wybrałem jednego z mikrotików.

To upewnij się, że ma porty LAN i port WAN 1 Gb.

Zrobiłem co innego, zmieniłem ISP na systel 1Gbs, jak widać w załączniku warto było.


Bardziej stałe niskie opóźnienia na łączu i różnice między wartościami minimalnymi/maksymalnymi nie wielkie więc pod tym względem Twoje łącze lepiej wypada niż ORANGE.
_________________
 
 
krystiank 
Klikacz

Dołączył: 19 Kwi 2017
Posty: 8
Skąd: Katowice
Wysłany: 22-04-2017, 15:25   

MariuszHL napisał/a:
krystiank napisał/a:
KOCUREK1970 napisał/a:
krystiank napisał/a:
chyba już wybrałem jednego z mikrotików.

To upewnij się, że ma porty LAN i port WAN 1 Gb.

Zrobiłem co innego, zmieniłem ISP na systel 1Gbs, jak widać w załączniku warto było.


Bardziej stałe niskie opóźnienia na łączu i różnice między wartościami minimalnymi/maksymalnymi nie wielkie więc pod tym względem Twoje łącze lepiej wypada niż ORANGE.

Orange w Polsce to jakiś wyznacznik jakości? Pytam, kompletnie nie złośliwie, z ciekawości, bo nie wiem. Wczoraj zalożyłem z systela, mają tylko 4k abonentów u mnie na osiedlu, 1Gbs oferują od lat, ale aktualnie za 150zł., więc bardzo tanio.
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 22-04-2017, 15:50   

krystiank napisał/a:

Orange w Polsce to jakiś wyznacznik jakości? Pytam, kompletnie nie złośliwie, z ciekawości, bo nie wiem. Wczoraj zalożyłem z systela, mają tylko 4k abonentów u mnie na osiedlu, 1Gbs oferują od lat, ale aktualnie za 150zł., więc bardzo tanio.


Orange ma spore problemy z peeringiem, mają przeciążone styki
 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 149
Skąd: Wrocław
Wysłany: 23-04-2017, 15:36   Jak wiedzę na temat...

łącz ORANGE czerpiesz od użytkowników łącz miedzianych to później tak jest ,że nie masz pojęcia jak sprawuje się ŚWIATŁOWÓD ORANGE.Nie wszyscy potrafią wyciągać właściwe informacje z wszelakich stron opiniujących daną firmę jednak przez gąszcz tych informacji możesz wyciągnąć informację jakie Cię interesują.To jest właśnie tak ,że użytkownicy łącz NEOSTRADY do 80Mbits oceniają tragicznie jakość usługi nie zdając sobie sprawy ,że NEOSTRADA FIBER to co innego mimo tego samego usługodawcy.
Tak samo jest z NETIĄ i tylko trochę z UPC.
Napisałeś ,że ORANGE ma problem z małą ilością styków ,które się zapychają.Nie będę podawał linka po raz kolejny ,który porusza temat styków danego usługodawcy więc możesz się cieszyć ,że nie jesteś już w UPC gdzie wszystko musi przechodzić przez jedno miasto bo UPC na chwilę obecną miało tylko jeden styk w POLSCE i właśnie korzystając z ich usług właśnie tylko w tym mieście będzie można osiągnąć najlepsze rezultaty na łączu UPC.
U Mnie firma LANET a następnie INTERNETIA została wykupiona przez NETIĘ i cieszę się tylko ,że nie zrobił tego UPC bo wtedy tylko była by to strata dla klienta końcowego.ORANGE zaś ma u Siebie problem z opanowaniem problemów jakie mają z powodu starych łącz ale chcąc się rozwijać wprowadzili ŚWIATEŁKO więc nie dziwię się, że nie mogą opanować tego zamieszania w swojej sieci.
Zobaczyłbyś jaka jest różnica na nie korzyść usługodawcy gdy musiał by panować nad nową i starą infrastrukturą więc wypośrodkowuje problem.Jak myślisz dlaczego ORANGE zwiększa opóźnienia w grach online od 15 do 20ms na "łikendy"?
Balast w postaci starej sieci powoduje ,że użytkownicy łącze FIBER muszą mieć pogorszone opóźnienia na łączu.
Widzisz Twój SYSTEL też może być łakomym kąskiem więc jak to bywa tacy usługodawcy często dostają się w ręce dużych molochów.
A konkurencja często powoduje ruchy innych usługodawców na korzyść przyszłego abonenta.

PS: ORANGE ma dużo więcej punktów styku od SYSTEL i wystarczy awaria głównego providera ,z którego usług korzysta SYSTEL a zobaczysz ,że jednak i tutaj czasami może być mniej kolorowo.Tak po za tym także u Ciebie musi być słaba konkurencja bo 150zł za 1Gbits to dużo , co nie masz nawet 3 albo 6 miesięcy za darmo z umową na 2lata?
NETIA daje za 100 złotych 900Mbits z pakietem telewizji optymalnej plus telefon i jeszcze na 3miesiące za pół ceny.

Tak po za tym prosiłbym abyś zrobił test pingu dla różnych Państw i Kontynentów na stronie speedtest.pl wtedy będę miał lepsze porównanie.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 23-04-2017, 16:05   

wiem dokładnie jak jest z łączem światłowodowym w orange, jeden znajomy zaczął testować w krakowie - odstąpił od umowy bo się nie dało korzystać, drugiemu się kończy niedługo umowa i ucieka do lokalnego dostawcy. wszystko przez problem ze stykiem z telią w warszawie gdzie gubią pakiety i prędkość jest na poziomie kilku mbps
W orange jest problem właśnie z jakością tego styku, który pozwala na za małą przepustowość.
 
 
c#Hunter 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Kwi 2017
Posty: 31
Wysłany: 23-04-2017, 20:05   Re: Jak wiedzę na temat...

MariuszHL napisał/a:
(...)Jak myślisz dlaczego ORANGE zwiększa opóźnienia w grach online od 15 do 20ms na "łikendy"?
Balast w postaci starej sieci powoduje ,że użytkownicy łącze FIBER muszą mieć pogorszone opóźnienia na łączu.(...).


Tu to trochę Cię poniosło. To jakim medium dostarczany jest internet od ISP do Twojego domu to osobna kwestia. ISP ma dalej swój szkielet i co on tam robi nie koniecznie ma coś wspólnego z tym czy masz w domu łącze ADSL, VDSL czy światełko.
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-05-2017, 19:09   

Ostatnie kilkanaście postów to mały offtop, więc przyłączę się do dyskusji i ponowię pytanie z tematu - Jaki modem/modemorouter najlepiej teraz wybrać?

Dzisiaj w nocy padł mi albo modem Cisco, albo tylko zasilacz (oby, byłby to już drugi raz, tym razem aż bezpiecznik w mieszkaniu wywaliło). Jutro będę dzwonił do UPC i umawiał technika. Nie wiem kiedy przyjdzie (czy już jutro, czy dopiero w czwartek albo jeszcze później), więc przed jego wizytą chciałbym się "na szybko" nieco dokształcić i wiedzieć o jaki sprzęt walczyć (na wypadek gdyby padł mój modem i konieczna była jego wymiana).

Zależy mi oczywiście na trybie bridge i braku Wifree. Zauważyłem też wątek o problemach z opóźnieniami na niektórych sprzętach, ale nie mam teraz niestety czasu czytać wszystkich stron ;/ Generalnie chciałbym jak najmniej "problemowe" rozwiązanie...

Z góry dzięki :)
 
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 01-05-2017, 19:27   

obecnie modemorouter z trybem bridge bez problemów z opóźnieniami to ubee
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-05-2017, 19:40   

Ok, dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.

edit: Jestem po wymianie. Całe szczęście padł tylko zasilacz (znowu). Tym razem dostałem inny (o większej mocy, z lampką sygnalizującą pracę, może posłuży dłużej niż 2 lata). Jako ciekawostkę powiem, że technik przyniósł ze sobą też modemo-router Ubee, także są one jeszcze "do dostania" (gdzieś przeczytałem, że są z tym problemy).
 
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 376
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-05-2017, 09:17   

Jakie obecnie modemo-rutery i modemy są dostępne w UPC?
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 09-05-2017, 10:51   

Indywidualny compal a biznes Hitron
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-05-2017, 13:25   

Cytat:
Jakie obecnie modemo-rutery i modemy są dostępne w UPC?

Czystych modemów obecnie w UPC nie ma żadnych.
Detalista Compal, Ubee (w trybie modemu jeśli klient sobie przełączy), Biznes Hitron (w trybie modemu).
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: