Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jaki modem wybrac albo modemorouter
Autor Wiadomość
Masownik 
classic master

Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 185
Wysłany: 01-02-2017, 21:19   jaki modem wybrac albo modemorouter

Witam
Pewnie temat rzeka, nie ejstem w temacie od jakis 2 lat obecnie mam cisco epc3208 i do tego swoj prywatny router i wszystko ładnie smiga. Czytałem coś ze obecnie wciskaja znowu jakies modemoroutery i pytanie, co wybrac? Wiadomo ze znowu nie ma wyboru( ale ostatnio 3 razy odsylalem technnika i wkoncu dotarł do mnei z cisco) wiec teraz chce podobnie dzialać. Pytanie na co stawiac bo przez 2 lata wylecialem z obiegu. Bede nowym użytkownikiem na innym mieszkaniu więc jest szansa wynegocjowac coś
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 01-02-2017, 21:44   

Ale nie możesz przenieść jakoś tego modemu? Czy po prostu będziesz miał 2 mieszkania?
_________________
 
 
Masownik 
classic master

Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 185
Wysłany: 01-02-2017, 21:48   

2 mieszkania, na tym co mam cisco jest na ojca, a chce zalozyc na nowym mieszkaniu(moim) i tam wynegocjowac cos ciekawego bo bede nowym klientem. Jestem opózniony w temacie bo przez 2 lata prawie nie interesowalem sie tym a widze sporo nowosci w upc i sie pogubilem , lepiej niech ktos poradzi niz mam zalowac przez rok czy 2 lata
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 01-02-2017, 22:00   

Zwykłych modemów już nie wynegocjujesz niestety :sad: Z modemorouterów warty polecenia jest Compal bo ma:
-tryb bridge (możesz podłączyć swój własny router)
-wifi 802.11a/b/g/n/ac (może też nadawać w dwóch pasmach naraz)
-potrafi bondować (łączyć) 24 kanały DS i 8 US
-jest jednak generalnie nowszym sprzętem i prawdopodobnie dostaniesz nówkę
-ma duży zasięg wifi
A z wad
-zaczął niestety nadawać już to swoje wi-free (można wyłączyć w moje upc bądź po kontakcie z działem technicznym)
-jego soft jest wciąż dopieszczany i może mieć wiele błędów
Podsumowując nie masz niestety zbyt dużego wyboru (tu ubolewam nad brakiem możliwości kupna własnego modemu). Nic lepszego nie ma więc wybierz Compala.
_________________
 
 
Masownik 
classic master

Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 185
Wysłany: 01-02-2017, 22:09   

a jeszcze jedna sprawa ile on ma wyjsc na kable bo chce po kablu zeby smigal laptop, tv oraz konsola. Tak jak bym swoj router kupwoal to spokojnie tyle wyjsc ma ale ten wynalazek? I kwestia portów czy mozna na nim odblokowac porty tak zeby np utorrent smigal lub xbox one po sieci
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 01-02-2017, 22:47   

Masownik,
Compal ma 4 porty LAN w trybie modemoroutera.
W trybie modemu aktywny jest chyba tylko jeden port LAN1, który łączysz ze swoim routerem (choć przyznam, tego nie sprawdzałem).
Mam Compala w trybie mostu i własnego FritzBoxa - nie sprawdzałem innej konfiguracji.

Odblokować porty możesz - ale ponoć na modemorouterze to różnie działa (choć wtedy zewnętrzne IP dostaje nie Twój sprzęt a właśnie Compal).
Na modemie działa bezbłędnie, bo jest on niewidoczny dla internetu, a przekierowuje i rządzi portami Twój router.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 01-02-2017, 22:50   

Compal ma 4 porty lan. A co do portów to jest upnp, port forwarding i DMZ. Najlepiej go przełączyć w tryb bridge i podłączyć swój router. Będziesz miał pewność bo Compal jest już wtedy tylko modemem i wszystko załatwiasz na swoim routerze.
_________________
 
 
Masownik 
classic master

Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 185
Wysłany: 01-02-2017, 22:52   

DObra Panowie podsumowując:
Lepiej jest wziasc tego compacta i wlasny router? czy zdać sie na ich łaske , widze na fotce ze mozna podpiac kilka urządzen wiec problem znika, jedyny problem to jakz tymi portami duzo korzystam z utorrenta wiec to musi byc ogarniete i duzo gram na konsoli online wiec musze byc otwarty nat w sieci
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 01-02-2017, 22:54   

Kiedyś ktoś wspominał, że jak na modemorouterze nie działa przekierowanie portów, to trzeba wymóc na UPC wyłączenie (wgranie innego konfiga) tego ich debilnego WiFree (nie mylić z wifi!).
Nie wiem, czy to nadal aktualne, ale na wszelki wypadek przypominam.
_________________
 
 
Masownik 
classic master

Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 185
Wysłany: 01-02-2017, 22:57   

Rozumiem, a jak juz ten temat ciągniemy to jesli wezne od nich to cudo i ustawie jako modem zwykly to jaki router byscie polecili
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 01-02-2017, 23:32   

Masownik napisał/a:
jaki router byscie polecili

Jakie łącze od nich, jakie masz wymagania, ile kasy na to, musisz mieć wifi, tylko 2,4 GHz czy 5 GHz też?
_________________
 
 
Masownik 
classic master

Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 185
Wysłany: 01-02-2017, 23:40   

bed ebrał 120 bo to i tak duzo teraz tez to mam i szczerze do grania starczy a do sciagania to czy sciągne cos w 5 minut czy w 3 juz roznicy nie robi... mam teraz tp link n600, wymagania to wlasnie ze do neigo ebdzie podlacozne po kablu laptop, tv, xbox, wifi bedzie do tabletu i czasem lapka( do przegladania stron) bo tak lapek do sciagania bedzie po kablu. wifi musze miec, wazne zbey mial dobry zasieg mieszkanie 50 m2 2 pokoje, kuchnia, łazienka i osobno wc wiec troche scian jest. chyba wystarczy 2,4ghz. Co do kasy to neiw iem tak za 300 cos znajde moze ciut wiecej?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 01-02-2017, 23:55   

Masownik napisał/a:
czy sciągne cos w 5 minut czy w 3 juz roznicy nie robi...

Na pobieraniu torków nie, ale na wysyłaniu 10 Mb czy 20 Mb różnicę robi i to kolosalną.
Masownik napisał/a:
mam teraz tp link n600

To zostań z nim - nie ma sensu go zmieniać, jeśli jesteś zadowolony.
_________________
 
 
biorek 
light master

Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 99
Wysłany: 02-02-2017, 07:13   

Przy Compalu należy wspomnieć o wadliwym WiFi. Przy dużej ilości połączeń np. torrent cała sieć WiFi leży (łącze nie jest wysycane przez torrent). Korzystanie z internetu jest niemożliwe. Sprawdzone na dwóch egzemplarzach.
 
 
Masownik 
classic master

Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 185
Wysłany: 02-02-2017, 08:12   

KOCUREK1970 napisał/a:
Masownik napisał/a:
czy sciągne cos w 5 minut czy w 3 juz roznicy nie robi...

Na pobieraniu torków nie, ale na wysyłaniu 10 Mb czy 20 Mb różnicę robi i to kolosalną.
Masownik napisał/a:
mam teraz tp link n600

To zostań z nim - nie ma sensu go zmieniać, jeśli jesteś zadowolony.


właśnie wifi troche na nim mi kuleje, może masz jakaś inna propozycje
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: