Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC Horizon a Netis
Autor Wiadomość
Bosman 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 7
Wysłany: 31-01-2017, 12:19   UPC Horizon a Netis

Witam serdecznie. Mam problem z połączeniem dekodera UPC Horizon a Netis 2419. Na początek chciałbym zapytać o typ przewodów, które muszę zastosować. Horizon chciałbym podłączyć do gniazdka internetowego gdzie dalej kabel podłączony jest w odległości 10m do routera netis 2419 a potem sygnał rozdzielony jest na 1 LAN i wifi. Proszę o pomoc.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2031
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 31-01-2017, 20:20   

Podłączasz z portu lan 1 horizona do portu wan netisa i tyle. Musisz zastosować kable rj45.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4765
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 01-02-2017, 01:32   

Bosman,
Powiem szczerze, że nic chuchu nie rozumiem Twojego zamysłu.
_________________
 
 
Bosman 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 7
Wysłany: 01-02-2017, 11:39   

Pisałem na szybko. Masz rację ;-) . Chodzi mi o transfer łącza. Przy obecnym zastosowaniu przewodów i ich połączeniu transfer mam max. 10 Mbps po Wifi przy łączu 30 Mbps. Myślę, że mam coś pomylone z kolejnością przewodów. Nie mogę podesłać zdjęć bo nie jestem tutaj 7 dni - reklamy?!. Jeśli pozwolisz wyślę na priv jak się uda.
h*ttp*s://mega*wrzu*ta.p*l/fil*esgr*oup/67*957edd82*087690b1b49a*055ce05*65c.html
skasuj gwiazdki ;-)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2031
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 01-02-2017, 13:11   

A jak sprawa wygląda po kablu?
_________________
 
 
Bosman 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 7
Wysłany: 01-02-2017, 18:37   

Jeżeli podłączę kablem bezpośrednio Horizon - PC pełny transfer a przy połączeniu netis - PC max. 10Mbps. Może łatwiej będzie jak powiecie mi jak powinno to wyglądać...?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4765
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 02-02-2017, 21:50   

Zainstaluj InSSIDera v2/Home i tu wstaw wynik pomiaru sygnału wifi z Netisa
_________________
 
 
Bosman 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 7
Wysłany: 03-02-2017, 00:54   

Zgodnie z zalecenie ale ograniczenia forum hmmm
htt*ps://megawrz*uta.pl/dow*nload/92e8c0*71793e4221de5ee92dbf943044.html
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4765
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-02-2017, 01:21   

Eter czysty, sygnał dobry.
Bosman napisał/a:
Myślę, że mam coś pomylone z kolejnością przewodów.


Jak masz zaciśnięte te przewody?
Wariant A czy B?
Kable gotowe, robione, oryginalne?

Zresetuj Netisa i ustaw ponownie.
_________________
 
 
Bosman 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 7
Wysłany: 04-02-2017, 11:45   

Kolejność przewodów jest taka sama w obu przypadkach na zdjęciu które mi przysłałeś, różni się tylko kolorystyką.
Horizon gniazdko T568 B - T568B oryginał
Gniazdko - netis przelot robiony.
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 04-02-2017, 19:37   

Wychodzi na to że jest kabel gdzieś walnięty. Bo prędkość jak piszesz jest 10mbps czyli działa na 2 żyłach a powinno na 4. Spróbuj jeszcze podpiąć go bezpośrednio do netisa zamieniając kable. będziesz wiedział, który kabel padł. A jak masz możliwość załatwienia testera do połączenia kabli to najszybciej to sprawdzisz.
_________________
 
 
Bosman 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 7
Wysłany: 05-02-2017, 18:19   

Sprawa wygląda naprawdę dziwnie. Wczoraj cały dzień walczyłem. Tester mam i wszystko jest w porządku wg testera. Jedyne racjonalne i logiczne wytłumaczenie to spadek transferu spowodowany jakością gniazdka internetowego.
Mierzyłem miernikiem fizycznie kolejność przewodów i wszystko się zgadza, stosowałem różnego rodzaju połączenia - dalej max. 10 Mbps, nawet zrobiłem dodatkowo połączenie z tego samego kabla (bo myślałem że jakość kabla jest do bani) dwa razy dłuższy odcinek łącząc bezpośrednio Horizon i Netis gdzie transfer był pełny. Wychodzi na gniazdko zakupione w Obi te najtańsze ;-(. Sam już nie wiem co z tym zrobić, kable położone, pokój wyremontowany ehhhh. :roll:
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 05-02-2017, 18:33   

A sproboj podpiac kabel nie krosowany. Bo moze byc tez tak, ze ktores urządzenie nie robi przeplotu. Bo tylko to pasuje. I napisz jakiej kategorii jest kabel
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4765
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 05-02-2017, 21:07   

Bosman napisał/a:
Wychodzi na gniazdko zakupione w Obi te najtańsze ;-(.

A jesteś pewien, że tu zacisnąłeś przewody właściwie?
Co to za gniazdko i czym/jak zacisnąłeś przewody?
_________________
 
 
Bosman 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 7
Wysłany: 22-02-2017, 10:19   

Nigdy nie daję za wygraną ;-) . Zakupiłem porządny tester, końcówki oraz zaciskarkę. Wiecie co się okazało. Po podłączeniu testera (nowego) okazało się, styk w gniazdku internetowym jest ale nieodpowiedni (słaby). Tester (stary) wskazywał, że wszystko jest ok i to mnie zmyliło.
Zakupiłem router, który rozsyła sygnał po sieci elektrycznej, więc tymczasowo rozwiązałem problem. Docelowo mam już porządny kabel i gniazdo kat. 6e. Dziękuję za pomoc.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: