Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy warto i można wymienić Mediabox na Horizon?
Autor Wiadomość
GDA 
chello guru


Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4105
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 27-01-2017, 13:22   

Blokera nie kupił - wykorzystał TRIS-a, mi na tym chodzi
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 163 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3548
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 27-01-2017, 15:59   

mateuszp napisał/a:
Szukałem kanałów na wszelkie możliwe sposoby, wprowadzając celowo różne zmiany z modulacją, krajami, ID UPC i nie wiadomo czym jeszcze, szukając ręcznie/automatycznie wg. różnych danych jakie można było wymyślić... Diagnostyka telewizora dla TVN Fabuła: siła sygnału zmienia się 94-95% chwilami na 0%, jakość sygnału skacze w dół z 100% do 60% a nawet 0% jak są większe zwiechy.

Jeżeli sygnał jest OK, to Twój TV może z powodu uszkodzenia (głowica TV, dekoder DVB-C) wykrywa zakłócenia/spadki sygnału i dlatego takie problemy. Jeżeli jest problem z sygnałem to tylko podłączenie innego TV może coś wykryć. Rozumiem, że z internetem nie masz żadnych problemów. Można jeszcze sprawdzić na innym przewodzie, nie wiem jakie masz odległości, ale na próbę rzuciłbym przewód po podłodze. Należałoby podłączyć TV bezpośrednio do przewodu, który wchodzi do Twojego mieszkania, pomijając wszystkie zwrotnice/rozgałęźniki. Potrzebujesz złącza "F" tzw. beczki, przewodu z jednej strony z "F-ką" a z drugiej strony w wtykiem "RF" lub jeżeli z drugiej strony też z "F-ką", to z przejściówką "F<>RF".

Szukaj tylko programów "Digital" z podaniem parametrów dla Warszawy. Odpuść sobie szukanie "Full" szkoda na to czasu. Z powodu ciągłych zakłóceń znajduje Ci różną ilość programów, bo nie znajduje programów na zakłóconych MUXach.

Czas goni, masz coraz miej czasu. Ja na Twoim miejscu odżałowałbym te 50 zł i zamówił technika, żeby przyjechał z własnym TV certyfikowanym przez UPC. Okaże się w czym jest problem.
_________________
 
 
Aztek 
Klikacz

Dołączyła: 28 Sty 2017
Posty: 3
Wysłany: 28-01-2017, 01:00   

Pitrek napisał/a:

Czas goni, masz coraz miej czasu. Ja na Twoim miejscu odżałowałbym te 50 zł i zamówił technika, żeby przyjechał z własnym TV certyfikowanym przez UPC. Okaże się w czym jest problem.


Jaki jest sens targania testowego TV, skoro technik sprawdzał miernikiem instalację?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-01-2017, 01:31   

Aztek napisał/a:
Jaki jest sens targania testowego TV, skoro technik sprawdzał miernikiem instalację?

Bo miernikiem nie oszacujesz, jak, czy i w jakim stopniu, dany sprzęt sobie radzi z sygnałem, albo sobie z nim nie radzi.

Mój miernik sat pokazuje, że ustawiłem antenę sat idealnie, konwerter i przewód sprawny - ale dekoder klatkuje, dlaczego?
_________________
 
 
mateuszp 
Klikacz

Dołączył: 23 Sty 2017
Posty: 12
Wysłany: 28-01-2017, 08:45   

KOCUREK1970, podane we wcześniejszym poście linki hostują zdjęcia wykonane przeze mnie, nie są "z netu", przedstawioną "zwrotnicę" miałem po jakiejś starej instalacji UPC sprzed paru lat

Ma ktoś pomysł gdzie zaopatrują się technicy UPC? Odwiedziłem parę punktów, obdzwaniam i nigdzie w Warszawie filtra kanału zwrotnego nie można kupić.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-01-2017, 12:58   

mateuszp napisał/a:
Odwiedziłem parę punktów, obdzwaniam i nigdzie w Warszawie filtra kanału zwrotnego nie można kupić.

To pozostaje zakupić wysyłkowo (albo udać się do Dipola, jeśli jest w Wawie)
https://satmania.com.pl/filtr_kanalu_zwrotnego_dse_hpf85a,124,_1117.html
http://www.dmtrade.pl/p26...dse-hpf85a.html
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 163 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3548
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 28-01-2017, 15:17   

mateuszp napisał/a:
... nigdzie w Warszawie filtra kanału zwrotnego nie można kupić.
mateuszp wcześniej napisał/a:
znalazłem teraz w domowych gratach starą "rozdzielnię" UPC. Z tego jak to wygląda i jest opisane wynika, że jest to prawdopodobnie "zwrotnica", ma gniazdo wejściowe i 3 wyjściowe (2x internet, 1x TV) czyli powinno blokować kanał zwrotny tak jak filtr który zamierzałem kupić? Dokładnie sprawdziłem połączenia, odłączyłem widoczny na zdjęciu nowo zainstalowany "rozgałęźnik" UPC (ten który rozdziela jeden kabel na 2) i podłączyłem kabel wejściowy do mieszkania oraz kabel od TV z salonu do trzeciego gniazda (TV).

Skoro już używałeś zwrotnicy TRIS-307P i podłączyłeś TV do jej wyjścia RTV, to nie masz po co kupować filtru KZ. Nadal podtrzymuję to co :arrow: napisałem wcześniej.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-01-2017, 17:50   

Pitrek napisał/a:
Skoro już używałeś zwrotnicy TRIS-307P i podłączyłeś TV do jej wyjścia RTV, to nie masz po co kupować filtru KZ. Nadal podtrzymuję to co

Tu cytat z mojego poprzedniego postu:
"Na lewo modem, na środku cyfrowa tv, po prawej analogowa tv"
_________________
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4105
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 28-01-2017, 22:31   

KOCUREK1970 napisał/a:
Pitrek napisał/a:
Skoro już używałeś zwrotnicy TRIS-307P i podłączyłeś TV do jej wyjścia RTV, to nie masz po co kupować filtru KZ. Nadal podtrzymuję to co

Tu cytat z mojego poprzedniego postu:
"Na lewo modem, na środku cyfrowa tv, po prawej analogowa tv"

Nie
Lewo.i środek to pełne pasmo
Prawe wyjście to odcięte pasmo bez kanału zwrotnego

Analog i cyfra leci po każdym wyjsciu
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-01-2017, 22:46   

GDA napisał/a:
Lewo.i środek to pełne pasmo

Lewe na modem a środkowe na cyfrową tv - masz tam przecież określone pasmo przenoszenia i tłumienie.
GDA napisał/a:
Prawe wyjście to odcięte pasmo bez kanału zwrotnego

Jemu to zbędne.
GDA napisał/a:
Analog i cyfra leci po każdym wyjsciu

A czy ja gdzieś napisałem, że jest inaczej?
Ale po to jest chyba taka zwrotnica, by przestrzegać procedur i co do danego portu ma być podłączone.
_________________
 
 
Aztek 
Klikacz

Dołączyła: 28 Sty 2017
Posty: 3
Wysłany: 28-01-2017, 23:15   

KOCUREK1970 napisał/a:
GDA napisał/a:
Lewo.i środek to pełne pasmo

Lewe na modem a środkowe na cyfrową tv - masz tam przecież określone pasmo przenoszenia i tłumienie.

Tris 307P ma takie samo tłumienie i przenosi to samo pasmo na lewym i środkowym wyjściu.
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4105
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 29-01-2017, 08:18   

KOCUREK1970 napisał/a:

Ale po to jest chyba taka zwrotnica, by przestrzegać procedur i co do danego portu ma być podłączone.

Procedur? Jak przepinam w środkową - wg ciebie telewizja cyfrowa - to mam zakłócenia takie jak opisane tutaj
Dlatego korzystam z wyjścia RTV - dziwnie nazywanego przez ciebie telewizja analogowa - i obraz mam bez zakłóceń
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 29-01-2017, 23:15   

Aztek napisał/a:
Tris 307P ma takie samo tłumienie i przenosi to samo pasmo na lewym i środkowym wyjściu.

To ja chyba ślepy jestem, albo te cyferki są zbyt małe...
GDA napisał/a:
Dlatego korzystam z wyjścia RTV - dziwnie nazywanego przez ciebie telewizja analogowa - i obraz mam bez zakłóceń

A nie wpadłeś na to, że na tym porcie RTV masz mniejsze tłumienie?
Na porcie środkowym DATA masz tłumienie 8,2 dB, na porcie prawym RTV 4,2 dB.
W przypadku tematu - winno pomóc wstawienie tam splittera o małej tłumienności, albo nawet TAP-a.
Tv dostaje nie tyle mocniejszy sygnał, co ma większy zapas korekcji błędów.
Poczytaj:
http://www.elmier.pl/pdf/.../TV_Cyfrowa.pdf
_________________
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1227
Skąd: Z Miasta

Wysłany: 08-09-2017, 19:29   

Wiem, że temat nie jest pierwszej daty, ale może to i dobrze, bo jak wygląda obecnie kwestia Horizona ? Minęło przeszło 7 miesięcy od ostatniego wpisu, coś się zmieniło ? Poprawiło, pogorszyło ?
Jak ten horizon działa ogólnie ? Niewykluczone, że na dniach UPC będzie usiłowało mi wepchnąć Horizona zamiast Media Boxa. Chcę więdzieć czy warto w ogóle rozważać taką wymianę.
_________________
 
 
 
Kasia 
ultra master


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 08 Lis 2016
Posty: 817
Skąd: W-wa
Wysłany: 08-09-2017, 19:44   

Astral699,
Tu masz temat pierwszej daty
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=8695&start=4275
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: