Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciągły problem z działaniem uslugi 250mb/s Wrocław.
Autor Wiadomość
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-01-2017, 12:26   

MrPepka napisał/a:
Internet kablowy (HFC) działa na określonych częstotliwościach (czyli na kanałach jak telewizja kablowa). Ilość bondowanych przez modem kanałów ma znaczenie takie, że w przypadku zbyt dużej utylizacji kanały mogą być zatkane i może być problem z prędkością. Jeden kanał ma 50 mb, a więc 8 kanałów to jest jakieś 400mb. Oczywiście UPC nie obsługuje 24 kanałów (jeszcze), ale maksymalna ilość kanałów ds osiągalnych w UPC to 16 czyli 800mb. To samo jest w US (na marginesie DS to downstream a us to upstream).


Należy wyjasnic, że czym innym jest maksymalna ilość bondowanych kanałów przez modem a czym innym ilość kanałów DS skonfigurowanych w danym nodzie, nic nie stoi na przeszkodzie zeby ilosc kanałów DS byla wieksza niz ilosc bondowanych kanałów przez modem, jeden modem wybierze pewien zestaw kanałow a inny modem moze wybrać inny zestaw lub podobny, to wszystko jest konfigurowalne na kontrolerze kablowym i jedynym ograniczeniem jest tak naprawde pasmo przeznaczone na kanaly data, modem dobierze kanaly w zaleznosci od polityki czy tez algorytmu ustawionego na cmts, 24 kanaly DS od 800Mhz sa juz na granicy standardowych mozliwosci bo zajmuja prawie 200Mhz pasma (24 * 8Mhz daje 192) i w momencie pracy od 800 Mhz lądujemy koło 1GHz co dla Docsis jest juz pewną granicą...pasmo ponizej 800 to kanaly tv...zreszta praca na granicy 1Ghz tez ma swoje wymagania jak chocby dobre gniazda tv i data pracujace prawidlowo do 1Ghz, reasumujac jak koledzy napisali modem z wieksza iloscia bondowanych kanalow ma szanse lepiej pracowac bo trafi na kanal mniej obciazony ale przy obciązonym nodzie moze to niewiele pomoc
 
 
mosiu 
Klikacz

Dołączył: 30 Lis 2016
Posty: 17
Wysłany: 16-01-2017, 20:17   

Jestem właśnie po wizycie technika. W końcu przyszedł taki, który nie mydlił mi oczu i wiedział o co chodzi. Wymienił mi router bo jak sie okazało w techniku strasznie "pływała" moc sygnału w kanale dosyłowy. Jest też problem z utylizacją łącza i jak coś mam po prostu zasypywać UPC, screenami ze speedtestów itp. Pierwszy raz jestem zadowolony z serwisu bo wszystko zostało mi wytłumaczone. Internet działa jakby stabilniej mimo iż prędkośći dalej w tych godzinach nie są powalające. Nie mogę dość tylko co to za router, ale w tym mam opcje zmiany "switch" i chyba jest więcej zapor bo jest jakaś IPv4 i IPv6. Mam teraz jedno pytanko czy ja muszę ten router jakoś skonfigurować coś włączyć/ wyłączyć aby działało to jak najstabilniej? Z tego co tez zauważyłem zmniejszyła mi się prędkość wysyłania danych na konsoli, ale nie odbiło się to chyba na jakości połączenia.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 16-01-2017, 21:21   

A działa stabilnie? No to co chcesz w nim zmieniać?
mosiu napisał/a:
Nie mogę dość tylko co to za router, ale w tym mam opcje zmiany "switch" i chyba jest więcej zapor bo jest jakaś IPv4 i IPv6.

A router masz stojący czy możesz go położyć? W jakim kolorze go masz?
_________________
 
 
tehz 
easy master

Dołączył: 11 Sty 2014
Posty: 20
Wysłany: 16-01-2017, 21:33   

U mnie to samo, od czasu jak zaczeli rozdawac na lewo i prawo 250 megabitow w godzinach szczytu spada do ~50 mbitow + wali na prawo i lewo bledami, 2 technikow juz bylo, ten ostatni chyba najwiecej zdzialal bo w koncu mial przy sobie miernik, w skrzynce bylo 30% bledow sygnalu i teraz najlepsza czesc, gosc musial sie spierac z jakims debilem ktory nie chcial mu przyjac zgloszenia bo te 30% wedlug niego "nie powinno byc odczuwalne". Generalnie technik spoko gosc, powiedzial zeby zasypywac ich zgloszeniami bo to jest jedyna rada zeby cos zrobili. Ja ich od 2 miesiecy zasypuje, jedyne co zrobili do tej pory to zwiekszyli w centrum wroclawia liczbe kanalow z 8 do 12 ale jak widac to nadal za malo. Jeszcze miesiac bede ich spamowal mailami jak nic nie zrobia to zbiore to wszystko do kupy i zloze skarge do UKE a potem sobie wypowiem umowe (nowy regulamin znacznie to ulatwia)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 16-01-2017, 22:19   

tehz, Może niech ci zwiększą liczbę kanałów do 16? Poza tym mógłbyś napisać jak się łączysz z compalem (kabel, wifi) i czy coś jeszcze się łączy? Tak dla formalności. Mieszkasz w centrum więc może być problem z 250mb/s. Zorientuj się czy masz alternatywę i zmień operatora.
_________________
 
 
mosiu 
Klikacz

Dołączył: 30 Lis 2016
Posty: 17
Wysłany: 16-01-2017, 23:07   

Czarny router, leży. Pod niego podpisać się kablem i konsole i lapka. Teraz przez parę dni będę testował jak dalej będzie kasza ja to będę zasypywal ich zgloszeniami bo technik mi to samo doradzili co koledze wyżej.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 16-01-2017, 23:44   

Czyli ubee.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 16-01-2017, 23:51   

MrPepka napisał/a:
Może niech ci zwiększą liczbę kanałów do 16?

Jakby zamówić obiad w restauracji :mrgreen: - tylko, że na obiad jest ciągle ogórkowa 8)
_________________
 
 
tehz 
easy master

Dołączył: 11 Sty 2014
Posty: 20
Wysłany: 17-01-2017, 15:39   

MrPepka napisał/a:
tehz, Może niech ci zwiększą liczbę kanałów do 16? Poza tym mógłbyś napisać jak się łączysz z compalem (kabel, wifi) i czy coś jeszcze się łączy? Tak dla formalności. Mieszkasz w centrum więc może być problem z 250mb/s. Zorientuj się czy masz alternatywę i zmień operatora.

Kabel, ale pisalem ze bledy sa juz w skrzynce. Nawet jakby udostepnili 24 kanaly to i tak pewnie nic nie da, cos chlopy nie moga zauwazyc ze obnizony transfer to jedno (w zasadzie na to leje najbardziej) a przeciazony pierwszy hopek to drugie. No niestety smutne czasy kiedy w centrum Wroclawia infrastruktura lezy i kwiczy a inwestycje robione sa na przedmiesciach i wioskach. Teoretycznie do konca tygodnia ma byc "poprawa" ale watpie ze kalibracja linii wniesie az takie zmiany.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 17-01-2017, 15:46   

Jak już wcześniej wspomniałem mieszkasz w centrum więc musisz być przyzwyczajony do tego. Problemem jest zbyt duża ilość abonentów UPC i tego, że UPC nasprzedawało u ciebie 250 na hektary i efektem jest i obniżony transfer i wzrost pingów i packet loss. Dlatego radzę ci zmienić operatora.
_________________
 
 
mosiu 
Klikacz

Dołączył: 30 Lis 2016
Posty: 17
Wysłany: 19-01-2017, 22:50   

Jednak mam pytanie bo upload na poprzednim techcolorze wynosił ponad 6,7 mb obecnie maksymalnie na konsoli pokazuje (1,9), (2,0) czy da rade jakoś zwiększyć / odblokować w ustawieniach routera aby ten up był większy? Prawdopodobnie router Ubee ( czarny leżący, 2 niebieskie ikonki charakterystyczne "chyba" dla tego routera.
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 151
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21-01-2017, 14:09   Także z Wrocławia.

Może rzeczywiście we Wrocławiu sieć szkieletowa UPC jest tak przeciążona ,że powoduje ciągłe problemy ze spadkiem szybkości łącza oraz skoki PINGU w grach online głównie w godzinach od 14 do 24 tej.Jak UPC tego nie poprawi to konkurencja zrobi swoje.
U Mnie jest już dostępne łącze 900Mbits od Netii ponoć na chwilę obecną nie ograniczone wysyłanie danych więc bardzo łakomy kąsek.Ja mieszkam 10km od CENTRUM Wrocławia w miejscu gdzie jeszcze nie dawno można było truskawki zrywać sezonowo na polu jednak tak czy inaczej wszystko i tak idzie do Centrum Wrocławia więc jak nic tam nie zrobią to mogą zapomnieć o wprowadzaniu 500Mbits u Mnie bo to nic nie da.We Wrocławiu jeszcze firma MOICO i ich inwestycje pokazują ,że nie warto rozbudowywać sieci w CENTRUM Wrocławia w lokalizacjach z lat 70 czy 80 bo jest to utrudnione.Uzyskałem informację ,że swoje światłowody puszczają przez Kiełczowską przy nowych zabudowaniach ,a że w sąsiedztwie są także starsze budynki to także na tym skorzystają.
Pozdro.
 
 
Misiek999 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 196
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21-01-2017, 18:24   

Imo, to nie jest problem szkieletu, mieszkam we Wrocławiu, posiadam opcje 250mbps i nie odczuwam większych problemów, tak z pingiem jak i transferem. (gry online grywalne, tansfer +230mbps)
 
 
mosiu 
Klikacz

Dołączył: 30 Lis 2016
Posty: 17
Wysłany: 21-01-2017, 21:48   

Kontaktowałem się z moico bo mają umowę na czas nieokreślony a tylko takie umowy mnie interesują, ale niestety nie świadczą swoich usług w mojej klatce. Na mojej klatce jeszcze tylko orange świadczy swoje usługi ale tam niestety umowa na 2 lata.
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 151
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22-01-2017, 12:49   

Misiek999 napisał/a:
Imo, to nie jest problem szkieletu, mieszkam we Wrocławiu, posiadam opcje 250mbps i nie odczuwam większych problemów, tak z pingiem jak i transferem. (gry online grywalne, tansfer +230mbps)
[url=http://www.speedtest...621.png]Obrazek[/URL]


Witaj.Ja wolałbym byś podał dane bardziej realne testując ping na stronie: http://www.speedtest.pl/narzedzia/ping_test_online
Grasz w World of Warcraft ,Lineage 2 albo League of Legends?
Właśnie tam są problemy najczęstsze z łączem UPC więc gdy nie natrafiłeś na piętę achillesową ich łącza to rzeczywiście dla Mnie także takie łącze było by wystarczające.
Jak się okazuje ORANGE FIBER w budynku 4 piętrowym z lat 70/80 tych mieszczący się w odległości 300metrów od mojego ma dostęp do Orange Fiber ale maksymalnie 300Mbits oraz Netia daje dalej 100.Widać ,że tam widocznie nie opłaca się dawać lepszych łącz dla Mnie to dziwna polityka firm ale pewnie jest to tym spowodowane ,że właścicielami takich mieszkań są w większości ludzie grubo po 60 tce więc nie widzą sensu na lepsze łącza.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: