Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciągły problem z działaniem uslugi 250mb/s Wrocław.
Autor Wiadomość
mosiu 
Klikacz

Dołączył: 30 Lis 2016
Posty: 17
Wysłany: 13-01-2017, 20:59   Ciągły problem z działaniem uslugi 250mb/s Wrocław.

Witam mam dwa pytania. Pierwsze czy jest tutaj ktoś kto zmagał sie z problemem słabego wręcz fatalnego działania internetu w godzinach wieczornych w ofercie 250mb/s w starym roku i po nowym roku zostało to jakoś u nich naprawione/ rozwiązane? Drugie pytanie czy jest możliwość zmniejszenia pakietu w umowie bezterminowej na mniejszy czyt. z 250mb/s na 120mb/s ?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-01-2017, 21:28   

mosiu napisał/a:
Witam mam dwa pytania. Pierwsze czy jest tutaj ktoś kto zmagał sie z problemem słabego wręcz fatalnego działania internetu w godzinach wieczornych w ofercie 250mb/s w starym roku i po nowym roku zostało to jakoś u nich naprawione/ rozwiązane?

A co miało zostać naprawione? U wszystkich tak jest i nic się nie zmieniło (mimo nowych przepisów które weszły w życie 01.01.2017)
mosiu napisał/a:
Drugie pytanie czy jest możliwość zmniejszenia pakietu w umowie bezterminowej na mniejszy czyt. z 250mb/s na 120mb/s ?

A co ci to da? W godzinach wieczornych też będzie spadek przepustowości. Związany jest on z niewydolnością sieci. Nawet u mnie potrafi spaść w godzinach wieczornych do i 35 mb (sprawdzone po kablu i na speedteście i przy pobieraniu plików przez FTP). Nic się nie da zrobić. Możesz jedynie zmienić operatora (choć i u innych może być ten problem). Generalnie u nas w Polsce pojęcie "stabilny internet" nie istnieje niestety.
_________________
 
 
GoRo 
classic master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Cze 2006
Posty: 167
Wysłany: 13-01-2017, 21:30   

Ja nie Wrocław, ale codziennie od ok 18 (weekend od 16) mam spadki do 0 (słownie zera) co kilka minut, czasem częściej.
Grać się nie da to bo ping skacze do 3000ms, streamingu(Twitch) nie da się oglądać, bo od razu się zatrzymuje...

Na niższym pakiecie działo się to samo niestety.

EDIT:
Gdyby mi prędkość spadała do nawet 10M/1M ale stabilnego to bym się nawet nie rzucał...

Chyba będzie trzeba znów zacząć ich męczyć zgłoszeniami.
_________________
 
 
mosiu 
Klikacz

Dołączył: 30 Lis 2016
Posty: 17
Wysłany: 13-01-2017, 21:40   

Ja właśnie z internetu głównie korzystam na konsoli. Do gdz 17 działa nawet znośnie to samo po 00;00. Niestety w godzinach od 17 do 00;00 internet działa fatalnie rozgrywka online jest niemożliwa. Na poniedziałek wezwałem technika na godziny wieczorne(wizyta 50zł no chyba, ze stwierdzi awarie). I co jeszcze się właśnie dowiedziałem od gościa siedzącego za słuchawką? Moja karta sieciowa może mieć ograniczenia i nie docierały do niego informacje, że do 16,17 pokazuje dobre prędkości a dopiero wieczorem jest problem. A konsola nie jest dla niego wyznacznikiem niczego, ale na niej też da się sprawdzić prędkość i w gdz do 17 jest fajnie 110/15 (ograiczenia konsoli) a w godzinach wieczornych 19-24 30/1,2mb i ogromne lagi.
Dokładnie gdyby to spadało do 20mbs na 4 pobieranie ale byłoby stabilne nawet bym za słuchawkę nie chwycił.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-01-2017, 21:54   

A internet jak masz doprowadzony do konsoli? Wifi czy kabel? Jeśli to pierwsze to może spróbuj na kablu. Wifi potrafi być kapryśne (może jest przesycone w sensie eter się zmienia w godzinach wieczornych). Jaka to konsola?
_________________
 
 
Yapio 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Paź 2016
Posty: 128
Skąd: PL
Wysłany: 13-01-2017, 22:26   

@mosiu
mosiu napisał/a:
A konsola nie jest dla niego wyznacznikiem niczego, ale na niej też da się sprawdzić prędkość i w gdz do 17 jest fajnie 110/15 (ograiczenia konsoli) a w godzinach wieczornych 19-24 30/1,2mb i ogromne lagi.
Zwróć uwagę na: UPC parametry techniczne uslug internetowych, a w szczególności na akapit zaczynający się od słów: "(...)Aby prawidłowo wykonać pomiar prędkości(...)"
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-01-2017, 22:35   

Zastanawia mnie ten podpunkt:
Cytat:
3. odłącz inne urządzenia używające łącza UPC (np. drugi komputer, tablet, telefon).

Przecież jak testuję po kablu to co mają do tego inne urządzenia używające łącza UPC (i to pewnie po wifi)

[ Dodano: 13-01-2017, 22:46 ]
mosiu, A jaki masz modem? Jeśli modemorouter (Thomson, Technicolor, Horizon, Ubee lub Compal) To w przypadku gdy to któryś z dwóch ostatnich to czy w trybie bridge czy router? Masz jeszcze do tego swój router? Jeśli tak to jaki?
_________________
 
 
GoRo 
classic master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Cze 2006
Posty: 167
Wysłany: 13-01-2017, 22:54   

MrPepka napisał/a:
Zastanawia mnie ten podpunkt:
Cytat:
3. odłącz inne urządzenia używające łącza UPC (np. drugi komputer, tablet, telefon).

Przecież jak testuję po kablu to co mają do tego inne urządzenia używające łącza UPC (i to pewnie po wifi)


Serio?

Jak urządzenie inne podpięte po Wi-Fi będzie wysycało łącze(np. torrenty) to na Twoim kompie będą się działy cuda z netem.
_________________
 
 
mosiu 
Klikacz

Dołączył: 30 Lis 2016
Posty: 17
Wysłany: 14-01-2017, 01:26   

I konsola (ps4) i laptop podłączony kablem. W godzinach wieczornych bez różnicy ile sprzętu jest podłączone (testowana sama konsola, sam laptop) internet i tak nie wyrabia jest bardzo niestabilny, (zamulony?)różne wartości lagi itp. Modem to technicolor od którego wychodzą jedynie kable do tv i konsoli. Z torrentów nie korzystam. Gdy gram na konsoli praktycznie wszystkie inne urządzenia są odłączone. Co więcej podczas dnia mogę mięć odpalonego lapka na którym leci film i jednocześnie swobodnie sobie grać na konsoli. Jeszcze zauważyłem pewną dziwną rzecz, UPLOAD zazwyczaj w ostatnich dniach jest stabilny 10/15 mb/s to download strasznie skacze i myślę, że to może być powodem tak niestabilnego łącza.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 14-01-2017, 12:50   

Ostatnio te Technicolory są niestabilne i są w nich problemy ze softem. Może niech ci wymienną na jakiś inny sprzęt (np. Compal). Compal bonduje więcej kanałów DS więc może Ci to w minimalnym stopniu pomoże.
_________________
 
 
mosiu 
Klikacz

Dołączył: 30 Lis 2016
Posty: 17
Wysłany: 14-01-2017, 15:41   

Przyjdzie majster w poniedzialek i zobaczymy co powie. Juz byl pare razy i prosilem o wymiane to stwierdzil ,ze nie ma podstaw bo dziala dobrze. I wtedy jedyna mozliwoscia byla wymiana na wlasny koszt. Wydaje mi sie,ze jezeli rzeczywiscie bylby problem z technicolorem to caly czas bylyby jaselka.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 14-01-2017, 16:00   

To nie tyle problem z technicolorem co chodzi o to, że bonduje on mniej kanałów (8 DS). Compal bonduje do 24 ds co może trochę pomóc.
_________________
 
 
mosiu 
Klikacz

Dołączył: 30 Lis 2016
Posty: 17
Wysłany: 14-01-2017, 21:47   

Poruszę ten temat z monterem. I dzięki dobrze wiedzieć. Jeszcze gdybyś mógł podać informacje na co dokładnie te kanały mają wpływ ?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 14-01-2017, 22:09   

Internet kablowy (HFC) działa na określonych częstotliwościach (czyli na kanałach jak telewizja kablowa). Ilość bondowanych przez modem kanałów ma znaczenie takie, że w przypadku zbyt dużej utylizacji kanały mogą być zatkane i może być problem z prędkością. Jeden kanał ma 50 mb, a więc 8 kanałów to jest jakieś 400mb. Oczywiście UPC nie obsługuje 24 kanałów (jeszcze), ale maksymalna ilość kanałów ds osiągalnych w UPC to 16 czyli 800mb. To samo jest w US (na marginesie DS to downstream a us to upstream).
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-01-2017, 22:40   

Pamiętajcie, że w UPC te częstotliwości są zbliżone do 800 Mhz - czyli idealnie w internet LTE np. Orange.
Jeśli gdzieś w pobliżu jest nadajnik LTE 800 Mhz, to już masz falowanie sygnałów.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: