Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Utrata Pakietów
Autor Wiadomość
gilu 
Klikacz

Dołączył: 06 Gru 2016
Posty: 1
Wysłany: 06-12-2016, 16:59   Utrata Pakietów

Witam od miesiąca mam problemy w grach mam lagi ściny co jakiś czas ping jest ok ale na ts mam straty wahające się od 0,10 do nawet 8 % a nawet sporadycznie do 35 tutaj jest ss z tsa oraz z programu Winmtr http://imgur.com/a/kDqar

| WinMTR statistics |

| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

| 79-139-88-1.rzeszow.hypnet.pl - 0 | 294 | 294 | 2 | 3 | 6 | 4 |

| 79-139-88-1.rzeszow.hypnet.pl - 0 | 294 | 294 | 2 | 3 | 7 | 3 |

| 79-139-52-97.rzeszow.hypnet.pl - 0 | 294 | 294 | 2 | 3 | 7 | 4 |

| 91-223-175-ip109.d-com.pl - 0 | 294 | 294 | 3 | 4 | 18 | 3 |

| 60.polmix2.epix.net.pl - 1 | 286 | 284 | 10 | 12 | 19 | 12 |

| No response from host - 100 | 59 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |

| be100-1166.ams-1-a9.nl.eu - 34 | 127 | 85 | 35 | 37 | 40 | 38 |

| be10-1184.rbx-g1-a9.fr.eu - 44 | 107 | 60 | 0 | 37 | 50 | 37 |

| vl20.rbx-g1-a75.fr.eu - 50 | 99 | 50 | 0 | 36 | 40 | 39 |

| po5.vss-8a-6k.routers.ovh.net - 44 | 107 | 60 | 0 | 63 | 271 | 38 |

| ip39.ip-178-32-31.eu - 0 | 294 | 294 | 35 | 37 | 46 | 37 |

| ip218.ip-5-39-105.eu - 45 | 106 | 59 | 0 | 37 | 51 | 38 |

|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|co jest nie tak ?
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 420
Wysłany: 06-12-2016, 21:04   

zgłaszaj operatorowi problem. generalnie problem wygląda że nie jest bezpośrednio u operatora a na stykach kolejnych sieci - epix i sieci w holandii. twój operator powinien się tym zająć jakoś pośrednio lub bezpośrednio żeby to naprawić.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-12-2016, 02:13   

gilu,
Ile tematów jeszcze o tym samym powstanie?
http://forum.mediaswiat.p...p=176402#176402
http://forum.mediaswiat.p...p=176330#176330
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-12-2016, 21:26   

Czy ktoś z Warszawy zaobserwował w ostatnim czasie problemy z internetem?

U mnie występują skoki pingu nawet do 500-600ms do każdego serwera. Onet, WP, wszędzie to samo. W jednej chwili jest 14, w drugiej 450. Tracert zawsze pokazuje <1ms na pierwszym hopie, więc to chyba nie wina sieci w domu (chociaż próbowałem poprawiać kable, rebootować router, wyłączać NASa, itp. itd.). Na drugim (jakies-ip.dynamic.chello.pl) już pojawiają się skoki i tak jest do końca. Sygnał na modemie (Cisco) nie jest idealny, ale mieści się w widełkach i nie zauważyłem żeby zmienił się względem tego, co było np. tydzień temu.

Winę komputera też wstępnie wykluczyłem (nie mam drugiego, żeby porównać). Jeszcze wczoraj łączyłem się z niego z internetu Vectry i tam pingi były normalne.
 
 
 
xenon 
easy master

Dołączył: 10 Maj 2012
Posty: 36
Wysłany: 13-12-2016, 22:55   

@omufo

To norma w upc od jakiegos czasu, szukaj nowego operatora jak masz mozliwosc..
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-12-2016, 23:12   

xenon,
Myślisz, że u innych jest lepiej - to co robią na tym forum tematy choćby o tej Supernowej i jakiś lokalnych ISP.
omufo,
Poczekać do 01.01.2017 - wtedy wchodzi w życie nowe europejskie prawo - gdzie dostawca netu minimalnie musi zagwarantować 40% przepustowości łącza deklarowanego.
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-12-2016, 23:39   

Czyli to nie tylko u mnie? U innych (u Was) ping też skacze? Od dawna występuje ten problem?

U mnie jeszcze miesiąc temu internet działał idealnie. Pojechałem na urlop, wróciłem i pierwszego dnia zaobserwowałem ten problem. Zanim zacznę myśleć o zmianie operatora chciałbym się upewnić, że to faktycznie wina UPC, a nie mojego kompa/sieci/routera/modemu.

W sumie próbowałem już wszystkiego, poza resetem modemu. Zależy mi na adresie IP, które po resecie mogłoby się zmienić. Czy taki reset mógłby pomóc? Kocurek, jakie były u Ciebie objawy padającego modemu?

Gdybyście mogli, to poprosiłbym też o spingowanie np. wp i onetu. U mnie te skoki są naprawdę duże (10, 11, 12, nagle 340, 350, 600, znów 13, 20, itp.). Wygląda jakby co jakiś czas coś zabierało pasmo ;/ Trochę to dziwne, bo od dawna mam w domu NASa i nawet gdy ktoś z zewnątrz korzystał z jego zasobów, to ja u siebie na PC tego nie odczuwałem i pingi pozostawały niskie.

Edit: Puściłem ping do onetu jeszcze raz. Jakiś dramat. Serwer wyłączony, wszystko wyłączone, a pingi takie:

Badanie www.onet.pl [213.180.141.140] z 32 bajtami danych:
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=49ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=211ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=222ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=78ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=18ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=60ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=200ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=234ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=48ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=1002ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=99ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=106ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=87ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=2100ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=99ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=24ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=11ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=256ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=386ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=52ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=20ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=120ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=117ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=111ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=17ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=385ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=52ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=22ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=28ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=54ms TTL=56

Statystyka badania ping dla 213.180.141.140:
Pakiety: Wysˆane = 30, Odebrane = 30, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:
Minimum = 11 ms, Maksimum = 2100 ms, Czas ˜redni = 208 ms
 
 
 
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 78
Wysłany: 13-12-2016, 23:54   

To nie tylko u Ciebie, męczyłem się z tym parę miesięcy. Po napisaniu ostrej reklamacji problem ustąpił dokładnie w nocy na 1 grudnia.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-12-2016, 00:01   

U mnie takie:


C:\Users\Kocur>ping -t www.wp.pl

Badanie www.wp.pl [212.77.98.9] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=25ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=27ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=23ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=24ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=24ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=24ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=22ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=25ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=28ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=25ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=28ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=25ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=23ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=24ms TTL=53
Odpowiedź z 212.77.98.9: bajtów=32 czas=25ms TTL=53

Statystyka badania ping dla 212.77.98.9:
Pakiety: Wysłane = 15, Odebrane = 15, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 22 ms, Maksimum = 28 ms, Czas średni = 24 ms


C:\Users\Kocur>ping -t www.onet.pl

Badanie www.onet.pl [213.180.141.140] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=18ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=24ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=19ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=18ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=25ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=21ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=22ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=21ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=21ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=30ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=18ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=22ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=19ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=19ms TTL=54

Statystyka badania ping dla 213.180.141.140:
Pakiety: Wysłane = 14, Odebrane = 14, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 18 ms, Maksimum = 30 ms, Czas średni = 21 ms
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 420
Wysłany: 14-12-2016, 01:10   

u mnie troche lepiej, chociaż skoki pingu też występują (aczkolwiek nie duże):
wp.pl:


większe skoki są poza granice (niemcy, digital ocean):

utrata pakietów ostatnio zdarza się (niebieskie kropki), ale wygląda to generalnie lepiej niż kiedyś - nie licząc irytującego pingu który przeszkadza w pracy

szare pole - max odchył pingu
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-12-2016, 01:23   

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Wasze wyniki są dobre, więc wróciłem do szukania przyczyny u siebie. Wyłączyłem modem (jedyna rzecz, której wcześniej nie próbowałem), włączyłem po kilkudziesięciu sekundach. IP zostało (na szczęście) to samo, a pingi wróciły do normy. Co mogło być przyczyną wcześniejszych problemów? Modem nie był gorący (a przynajmniej nie bardziej niż zwykle). Czy to oznaka, że powoli pada?

Badanie www.onet.pl [213.180.141.140] z 32 bajtami danych:
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=13ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=14ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=12ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=12ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=12ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=12ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=11ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=11ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=14ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=11ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=14ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=13ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=12ms TTL=56
Odpowied« z 213.180.141.140: bajt˘w=32 czas=12ms TTL=56

Statystyka badania ping dla 213.180.141.140:
Pakiety: Wysˆane = 14, Odebrane = 14, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:
Minimum = 11 ms, Maksimum = 14 ms, Czas ˜redni = 12 ms
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-12-2016, 03:41   

omufo napisał/a:
Czy to oznaka, że powoli pada?

Moje Cisco tak właśnie skończyło - gubieniem pakietów (pingi w nieznacznym stopniu) - mam co w nagłówku obecnie (ale to też używka i zamierzam dla nowej umowy w styczniu 2017 wydębić od nich Compala, ma on tryb mostu, więc zastąpi u mnie Ubee).
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-12-2016, 11:07   

Ok, dzięki.

U mnie pakietów nie gubił, problemem były tylko pingi. Szukając ewentualnej przyczyny otworzyłem kilka tematów związanych z problemami i prawdę powiedziawszy zadałem pytanie nie w tym, w którym chciałem (ten jest o gubieniu pakietów, ja chciałem porozmawiać o problemach) ;p

No nic... Może modem jeszcze trochę pociągnie. W sumie po tym "resecie" sytuacja znów wygląda idealnie. Mimo wszystko sytuacja dla mnie nieco dziwna. Przed resetem pingi po 100,200, nawet 1000 czy 1500, po resecie 10-15.
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-12-2016, 12:07   

omufo napisał/a:
po resecie

Właściwie, to zrobiłeś restart prądowy - reset to naciśnięcie przycisku na obudowie i ponowna instalacja softu.
Kiedy miałem jeszcze modem Cisco 3212, to miałem wrażenie, że się czasami "zapychał" i też musiałem go restartować prądowo a kilka razy nawet resetować przyciskiem.
Jak naciśniesz przycisk na obudowie DO 10 sekund, robisz mu reset prądowy (bez odłączania prądu), natomiast trzymając reset powyżej 30 sekund - robisz mu pełny reset fabryczny z ponowną instalacją softu i bondowaniem kanałów na nowo.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 399
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-12-2016, 12:37   

KOCUREK1970 napisał/a:

Właściwie, to zrobiłeś restart prądowy - reset to naciśnięcie przycisku na obudowie i ponowna instalacja softu.
Kiedy miałem jeszcze modem Cisco 3212, to miałem wrażenie, że się czasami "zapychał" i też musiałem go restartować prądowo a kilka razy nawet resetować przyciskiem.
Jak naciśniesz przycisk na obudowie DO 10 sekund, robisz mu reset prądowy (bez odłączania prądu), natomiast trzymając reset powyżej 30 sekund - robisz mu pełny reset fabryczny z ponowną instalacją softu i bondowaniem kanałów na nowo.


Reset fabryczny modemu nie powoduje ponownego wgrania softu a jedynie zczyszczenie pewnych wartości ustawianych przez użytkownika jak. np hasła do Wifi itd i zapamiętanych przez modem kanałów DS i US itp.
Wymiana softu jest tylko i wyłącznie wymuszana przez plik konfiguracyjny, ewentualnie z systemu zarządzania przez snmp :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: