Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Orange 300mb słaby zasięg
Autor Wiadomość
fire 
Klikacz

Dołączył: 04 Wrz 2017
Posty: 16
Wysłany: 12-10-2017, 13:48   

Miałem przez 2 lata Orange 300M- funbox 2.0 ssie jeżeli chodzi o wifi. Nie wiem jak ma ustawione anteny wewnętrzne, ale ewidentnie nie jest to optymalny sposób. Technik mi kiedyś wspominał że router najlepiej nadaje w górę :D .
Od niedawna mam connect box'a od UPC i zasięg wifi jest bez porównania. W całym mieszkaniu mam wręcz idealny.

Możesz spróbować reklamować router i próbować wymusić na nich funboxa 3.0. Czytałem że lepiej działa po nim wifi, jednak nie chcą ich dawać obecnym klientom- jest tylko pod nowe uruchomienia.
Alternatywą jest przełączenie funboxa w tryb bridge i zastosowanie własnego routera. Jednak dochodzi Ci kolejne pudło, które ciągnie prąd, plus dodatkowy "hop" do wyjścia na świat.
Możesz spróbować tez kupić własny router i podmienić funboxa. Nie wydaje mi się, żeby Orange stosowało filtry na adres MAC routera. Login i hasło znasz, kwestia telewizji, która może kiepsko działać z racji braku markowania ruchu, które jest zapewne stosowane na funboxach.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2665
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-10-2017, 14:31   

fire napisał/a:
Miałem przez 2 lata Orange 300M- funbox 2.0 ssie jeżeli chodzi o wifi.

Zaletą funboxa 2.0 jest właśnie to, że możesz go ominąć i tylko podłączyć swój router do ONT. Owy router musi mieć obsługę vlan-tagging.
fire napisał/a:
Możesz spróbować reklamować router i próbować wymusić na nich funboxa 3.0.

Wtedy nie zastosujesz własnego routera bo funbox 3.0 ma zintegrowany ONT, a osobnego ci nie dadzą bo nie będzie takiej potrzeby.
fire napisał/a:
Alternatywą jest przełączenie funboxa w tryb bridge i zastosowanie własnego routera.

Żaden funbox nie ma trybu bridge. Powtarzam ŻADEN.
fire napisał/a:
Jednak dochodzi Ci kolejne pudło, które ciągnie prąd, plus dodatkowy "hop" do wyjścia na świat.

Ale masz w zamian duże możliwości konfiguracji. Coś czego nie będziesz miał w tych cudownych funboxach.
fire napisał/a:
Możesz spróbować tez kupić własny router i podmienić funboxa. Nie wydaje mi się, żeby Orange stosowało filtry na adres MAC routera. Login i hasło znasz, kwestia telewizji, która może kiepsko działać z racji braku markowania ruchu, które jest zapewne stosowane na funboxach.

Tylko, że trzeba mieć funboxa 2.0
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: