Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Orange 300mb słaby zasięg
Autor Wiadomość
effe 
light master

Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 147
Wysłany: 01-12-2016, 17:24   Orange 300mb słaby zasięg

Witam,
Od tygodnia jestem posiadaczem internetu światłowodowego od Orange. Pakiet 300mb. Zauważyłem, że w testach szybkość internetu waha się między 100-130mb. Druga sprawa ich router jest zdaje się delikatnie mówiąc słaby. Wystarczy wyjść z pomieszczenia, w którym znajduje się router Funbox np do kuchni, która jest ok 7-8m dalej i net już zrywa. Jak to u Was wygląda? Czy mam coś nie tak i proponujecie wezwać serwis?
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 519
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 01-12-2016, 17:39   

130mb przez Wifi czy kabel??
_________________
 
 
effe 
light master

Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 147
Wysłany: 01-12-2016, 17:50   

Wifi, to dobry wynik ?
A co uważasz jeśli chodzi o zasięg?
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-12-2016, 18:03   

Jak na 2,4GHz to dobry wynik.
Na 5GHz powinno byc więcej...

Gdzie stoi funbox? nie jest niczym zastawiony?
_________________
 
 
effe 
light master

Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 147
Wysłany: 01-12-2016, 18:06   

Stoi na półeczce pod TV w stoliku RTV. Router położony jest na dekoderze Orange.
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 519
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 01-12-2016, 19:17   

Bardzo dobry wynik jak na Wifi. Nie ma żadnego problemu.
 
 
effe 
light master

Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 147
Wysłany: 01-12-2016, 19:24   

OK, szybkość może być, tylko martwi mnie ten mniejszy zasięg. Net wg mnie spokojnie powinien pokrywać mieszkanie 62m2
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 01-12-2016, 19:51   

ralf, jeżeli 5ghz, to nie jest to dobry wynik.
effe, 5ghz będzie Ci chodzić dobrze w jednym pokoju, bez żadnych przeszkód, jak są już jakieś ściany to prędkość automatycznie spadnie, jeżeli chodzi o 2.4ghz to powinno być lepiej - ale prędkość jest słabsza.

[ Dodano: 01-12-2016, 19:51 ]
prędkość 5ghz może też limitować karta wifi
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-12-2016, 19:53   

effe napisał/a:
Stoi na półeczce pod TV w stoliku RTV. Router położony jest na dekoderze Orange.


Funbox nie ma zewnętrznej antenki od wifi...
Może go coś zagłusza... Spróbuj przestawić go gdzieś w inne miejsce (bardziej otwarte ;) )...


Mój sobie wisi na ścianie i nie mam problemów z zasięgiem...
_________________
 
 
Peteiro 
Klikacz

Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 15
Wysłany: 02-12-2016, 08:56   

Sprawdź jak bardzo zatłoczony jest eter innymi sieciami. U siebie na drugi dzień po montażu odkryłem Darmowe_WiFi_Funbox obok swojej ustawionej sieci(odpowiednik UPC-WiFiFree). Nikt o tym nie wspominał a na pewno wpływa to na działanie Twojej domowej sieci. Można drugą sieć WiFi od Orange wyłączyć w swoim panelu po zalogowaniu w portalu orange.pl ;)
 
 
neach 
Klikacz

Dołączyła: 02 Gru 2016
Posty: 1
Wysłany: 02-12-2016, 15:51   

Ja miałam bardzo podobnie, ale u mnie winą było akwarium, które stało obok routera i blokowało mi prawie cały sygnał wifi :P Po przerzuceniu akwarium do innego pomieszczenia nagle wifi działało idealnie w cały mieszkaniu. :D
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-12-2016, 01:15   

effe napisał/a:
Net wg mnie spokojnie powinien pokrywać mieszkanie 62m2

kiniecki napisał/a:
Gdzie stoi funbox? nie jest niczym zastawiony?

effe napisał/a:
Stoi na półeczce pod TV w stoliku RTV. Router położony jest na dekoderze Orange.

Router bez anten zewnętrznych i zapakowany w półkę - to czego oczekujesz?
_________________
 
 
effe 
light master

Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 147
Wysłany: 09-10-2017, 13:17   

A czy mogę podłączyć do niego jakiś zewnętrzny router? Ten internet z orange to jakieś nieporozumienie.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-10-2017, 13:23   

Oczywiście, że możesz - bo cokolwiek miało sens i wydajność szykuj przynajmniej 500 zł na router.
_________________
 
 
edek 
light master

Dołączył: 29 Sie 2016
Posty: 75
Wysłany: 10-10-2017, 09:28   

A próbowałeś zmienić miejsce w którym stoi router, jak sugerowano wcześniej? Możesz też podjąć ryzyko kupna nowego super extendera Orange.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: