Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiepskie "wyjście" na swiat Orange 300
Autor Wiadomość
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1231
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 27-11-2016, 15:34   Kiepskie "wyjście" na swiat Orange 300

Zauwayłem od kiedy mam internet z Orange pewna rzecz. Jest kilka serwerów, które w UPC działały zawsze tak samo dobrze. Mam na mysli to ze bez wzgledu na porę dnia/nocy predkosc zawsze była akceptowalna, tzn nie było drastycznych spadków predkosci np od jakiejś do jakiejś godziny. Mam w tej chwili "2 internety" Orange i UPC, które mi odłącza z końcem grudnia i mam w czasie rzeczywistym porównanie jak działają oba łącza.
W UPC jest podobna predkosc do danego serwera zarówno o 6 rano jak i 12:00 w południe, oczywiscie z jakimis tam wachaniami, ale to bez wiekszego znaczenia.
W Orange do tego samego miejsca o 6:00 jest maksymalna predkosc 40MB/sec, ale juz np o 9:00 spada drastycznie w przeciągu kilku minut do 100-150KB/sec i tak sie utrzymuje az do późnych godzin nocnych.
Zastanawiam sie dlaczego tak sie dzieje. Moze to byc kwestia tego, że UPC jest w PLIX a Orange nie ?
Cos, gdzies na jakims etapie wymiany ruchu, jest blokowane w pewnych porach. Nie wydaje sie to dziwne ze o danej godzinie jest max przepustowosci łącza, a 10 minut później 1% tego ?
W UPC ten problem nie wystepuje.
Czy mozna w jakis sposób zdiagnozowac gdzie jest ruch "przycinany" ?

ps: serwer, a wlasciwie 2 serwery o których pisze to europejskie strony z przepustowoscia 10Gbit/sec

tracert
Kod:
C:\Users\XXXXXX>tracert 81.88.*.*

Śledzenie trasy do whq.lulzsec.com [81.88.*.*]
z maksymalną liczbą 30 przeskoków:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  funbox.home [192.168.1.1]
  2     2 ms     1 ms     1 ms  war-bng4.tpnet.pl [80.50.18.70]
  3     2 ms     1 ms     2 ms  war-r1.tpnet.pl [80.50.18.69]
  4    26 ms    31 ms    31 ms  bundle-ether13-10.ffttr5.Frankfurt.opentransit.n
et [193.251.249.7]
  5    25 ms    25 ms    25 ms  kpn.GW.opentransit.net [193.251.254.138]
  6    25 ms    25 ms    26 ms  ffm-s1-rou-1102.DE.eurorings.net [134.222.48.159
]
  7    26 ms    27 ms    28 ms  dssd-s2-rou-1102.DE.eurorings.net [134.222.48.17
4]
  8    26 ms    27 ms    27 ms  134.222.122.62
  9    28 ms    27 ms    28 ms  81.88.25.122.static.alvotech.net [81.88.25.122]

 10    27 ms    27 ms    27 ms  whq.lulzsec.com [81.88.*.*]

Śledzenie zakończone.
[/code]


General IP Information
IP: 81.88.*.*
Decimal: 1364727853
Hostname: whq.lulzsec.com
ASN: 31342
ISP: Alvotech GmbH
Organization: Alvotech GmbH
Services: None detected
Type: Broadband
Assignment: Static IP
Blacklist:
Geolocation Information
Continent: Europe
Country: Germany de flag
Latitude: 51.2993 (51° 17′ 57.48″ N)
Longitude: 9.491 (9° 29′ 27.60″ E)


Czy cos wskazuje na jakies blokowanie przepustowosci ?
 
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 27-11-2016, 16:18   

jeżeli chodzi o upc to oni też mają problemy z peeringiem, mają często przeciążone styki.
co do orange, próbowałeś konfiguracji ipv6? coś słyszałem że na ipv4 samym potrafią być problemy, a na ipv6 już nie
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-11-2016, 19:23   

UPC już nie wymienia się ruchem w PLiX ;)
UPC nie ma już open peeringu w PLiX, nie wiem z kim tam wymienia jeszcze ruch ale wycofali się z otwartego peeringu...
Moze byc jakies wąskie gardlo pomiędzy OpenTransit a EUNET (Eurorings) ktore pewnie najbardziej jest odczuwane w godzinach najwiekszego ruchu...to mnie akurat nie dziwi bo OpenTransit miewa problemy na stykach miedzyoperatorskich, chocby przypadek Telii ktory ciagnal sie chyba z rok ;)
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1231
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 27-11-2016, 20:20   

janusz: nie moge spróbowac bo na ipv6 bo tam nie działa przekierowywanioe portów (113). kontaktowałem sie z orange w tej kwestii. nie działa, koniec basta

pawelb: to w takim razie strona plix jest nieaktualna, bo upc ciągle widnieje tam w liscie operatorów biorących udział w ich wymianie ruchu.
wąskie gardło moze byc, niech sobie bedzie, niech spada predkosc, ale nie z 40mb/sec do 100k-150kb/sec. to jest celowe przyblokowywanie predkosci, a nie wzmożony ruch, przez co predkosci są niższe.

ten serwer znajduje sie w niemczech, okolice dusseldorfu. na speedtest.net przetestowałem wszystkie serwery z tej okolicy i zadne nie przekroczył 5mbitów/sec....dziwne.
np z kóln, które jest niedaleko juz jest 300mbit

w tej chwili z orange z tego serwera pobrałem plik 113kb/sec, 5 minut temu z upc - 22.24MB/sec

wiem, ze pewnie nic z tym nie zrobie, ale jestem ciekaw w którym miejscu ten ruch jest tak spowalniany
 
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-11-2016, 21:07   

Astral699 napisał/a:


pawelb: to w takim razie strona plix jest nieaktualna, bo upc ciągle widnieje tam w liscie operatorów biorących udział w ich wymianie ruchu.

Jak się lepiej przyjrzysz to zauważysz ze przy UPC jest napisane "selective", zrozumiałe? :)
Zrób sobie z łącza UPC traceroute do adresów operatorów będących w PLiX to zobaczysz ze do większości ruch nie będzie szedł przez PLiX...po prostu UPC zmieniło politykę peeringu, zresztą prawdę powiedziawszy to już nie ma takiego znaczenia, znaczenie ma czy styk jest przeciążony czy nie i czy nie wnosi nieakceptowalnych opóźnień (wyczuwalnych w VOIP i grach online)
Uruchom sobie WinMtr, w różnych godzinach i porównując zobaczysz gdzie pojawiają się te opóźnienia na łączu z Orange (pod warunkiem ze gdzieś po drodze nie wytną całkiem icmp) ;)
Ostatnio zmieniony przez pawelb 27-11-2016, 22:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 27-11-2016, 22:07   

Astral699, ale przynajmniej spróbuj ipv6, słyszałem że po ipv4 orange coś dokleja i idzie czasami słabo, pozostałość jakaś po adsl czy coś takiego, mieli to naprawić ale nie wiem czy naprawili. przekierowanie portów nie działa, ale zawsze możesz się łączyć z zewnątrz po ipv6, wtedy nie potrzebujesz przekierowania portów. ew vpn

[ Dodano: 27-11-2016, 22:09 ]
Astral699, btw, na ipv6 można mieć też zewnętrzne ipv4 - żeby wszelkie przekierowania działały, ale trzeba mieć umowę na firmę i nie mieć telewizji od nich.
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-12-2016, 12:30   

I co Astral699? Ustaliles juz gdzie jest waskie gardlo?
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1231
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 11-12-2016, 21:26   

Nie. Watpie aby dalo sie to ustalić.
Dramat po prostu. Łacze jako takie jest szybkie, nie ma czegos takiego jak zapchanie bo za duzo ludzi sciaga. Dobry serwer nie "zatkany" i zawsze jest 100% łącza, ale jest mnóstwo serwerów, które są spowalniane....gdzieś.
Teraz 20kb/sec, za kilka godzin 40MB/sec. Porazka
Rok sie przemecze i znajac zycie zrezygnuje z Orange i moze do 2018 bedzie miała Vectra FFTH w warszawie, UPC moze cos zmieni...

Dusseldorf Orange 21:30
Ostatnio zmieniony przez Astral699 11-12-2016, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-12-2016, 21:30   

Wrzuć tu zrzut z WinMtr do tego serwera w momencie kiedy są problemy
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1231
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 11-12-2016, 21:36   

Tutaj w tej chwili predkosc oscyluje 50-90kb/sec, a w nocy 300mbit
Kod:

|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                             funbox.home -    0 |   50 |   50 |    0 |    0 |    1 |    0 |
|                       war-bng4.tpnet.pl -    0 |   50 |   50 |    1 |    3 |   36 |    1 |
|                         war-r1.tpnet.pl -    0 |   50 |   50 |    1 |    2 |   16 |    1 |
|ae106-10.ffttr6.Frankfurt.opentransit.net -    0 |   50 |   50 |   23 |   25 |   61 |   24 |
|hundredgige0-2-0-2.ffttr5.Frankfurt.opentransit.net -    0 |   50 |   50 |   24 |   28 |   33 |   29 |
|                  kpn.GW.opentransit.net -    0 |   50 |   50 |   23 |   24 |   44 |   25 |
|        ffm-s1-rou-1102.DE.eurorings.net -    0 |   50 |   50 |   23 |   24 |   29 |   25 |
|       dssd-s2-rou-1102.DE.eurorings.net -    0 |   50 |   50 |   26 |   27 |   36 |   28 |
|                          134.222.122.62 -    0 |   50 |   50 |   26 |   28 |   35 |   28 |
|        81.88.25.122.static.alvotech.net -    0 |   50 |   50 |   26 |   27 |   28 |   27 |
|                         whq.lulzsec.com -    0 |   50 |   50 |   26 |   26 |   29 |   27 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider




Tutaj wyglada to pozornie gorzej, ale mam całą dobe 300mbit z tego serwera.
Kod:
|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                             funbox.home -    0 |   40 |   40 |    0 |    0 |    1 |    0 |
|                       war-bng4.tpnet.pl -    0 |   40 |   40 |    1 |    3 |   30 |    1 |
|                         war-r1.tpnet.pl -    0 |   40 |   40 |    1 |    2 |    7 |    1 |
|                   war-b2-link.telia.net -   11 |   28 |   25 |   38 |   39 |   45 |   39 |
|                  hbg-bb1-link.telia.net -    6 |   35 |   33 |   38 |   50 |  158 |   38 |
|                    s-bb3-link.telia.net -   15 |   27 |   23 |   54 |   57 |   59 |   58 |
|                     s-b5-link.telia.net -   10 |   30 |   27 |   55 |   56 |   59 |   57 |
|     portlane-ic-316382-s-b5.c.telia.net -    7 |   32 |   30 |   53 |   55 |   87 |   54 |
|            po1.pe1.sto1.se.portlane.net -   17 |   24 |   20 |   54 |   56 |   58 |   56 |
|                   No response from host -  100 |    8 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                          153.92.126.117 -   11 |   28 |   25 |   55 |   56 |   58 |   56 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider
 
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-12-2016, 22:01   

Do tego drugiego serwera czyli 153.92.126.117 z mojej sieci nie mam żadnych packet loss (poza przedostatnim hopem ale to jest ok)....widać ze problem jest na styku z Telią (pierwsze utraty pakietów), pewnie nadal styk z Telią jest przeciążony
Inna sprawa ze u mnie ruch do tego serwera idzie przez operatora Linx a potem jakiegoś szwedzkiego Portlane (nie mam Telią po drodze)
Pierwszy adres tez bez problemu aczkolwiek po nazwie DNS nie da się wywołać tego adresu ;)
Oczywiście testy robiłem spoza Orange (osiedlowa kablówka) posiadająca łącza od Exatela
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1231
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 11-12-2016, 22:24   

153.92.126.117
Tylko do tego (drugiego) nie mam najmniejszych zastrzezen. Predkosc zawsze wzorowa. Utraty pakietów jak widac nie maja zadnego zwiazku z predkoscia pobierania danych.

Natomiast pierwszego (81.88.24.45) jest bardzo źle. Teraz 30kb/sec
 
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-12-2016, 22:32   

być może między Eurorings a Orange jest wąskie gardło którego nie pokażą standardowe narzędzia bo może być jakaś priorytetyzacja pakietów i icmp będzie zawsze pierwsze puszczane, chyba rzeczywiście sam nie dojdziesz, najlepszym rozwiązaniem byłoby napisać do firmy która hostuje te serwery...pewnie są w stanie sprawdzić gdzie jest wąskie gardlo

[ Dodano: 11-12-2016, 22:34 ]
Rozumiem ze sprawdzałeś ze kiedy masz te 30kbps z Orange to na UPC masz dużo lepiej w tym samym czasie?
Ostatnio zmieniony przez pawelb 11-12-2016, 22:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1231
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 11-12-2016, 22:37   

Tak,. w UPC 215mbit przed chwilą z tego samego serwera.

Wniosek oczywisty ze przez UPC ruch "leci" innymi kanałami.
Moze zrobic MTR'a bedac podlączonym do UPC ?
 
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-12-2016, 22:40   

A wklej jeszcze zrzut przez UPC
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: