Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mediabox z PVR - problem z nagrywaniem
Autor Wiadomość
GDA 
chello guru


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4605
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 28-07-2017, 07:56   

ebok-1961 napisał/a:
Wiec raczej pobiera mniej prądu niż na czuwaniu, gdy jest dosyć ciepły

zgadza się ale ten tryb przy nagrywarce ją dyskwalifikuje o czym piszesz w dalszej części postu
_________________
 
 
ebok-1961 
Klikacz

Dołączył: 04 Cze 2011
Posty: 18
Wysłany: 28-07-2017, 08:21   

GDA napisał/a:
ebok-1961 napisał/a:
Wiec raczej pobiera mniej prądu niż na czuwaniu, gdy jest dosyć ciepły

zgadza się ale ten tryb przy nagrywarce ją dyskwalifikuje o czym piszesz w dalszej części postu


Sprawdzę sprawę nagrywania kilku programów /w mniejszej odległości niż 20 minut/ przy wyłączonym niskim poborze prądu, ale wydaje mi się , że kiedyś to robiłem i było tak samo. Dam znać.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2546
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-08-2017, 13:12   

Czy coś wniosła dzisiejsza aktualizacja dla mediaboxów bez pvr (nie wiem jak z tymi z pvr)?
_________________
 
 
aster 
classic master


Dołączył: 03 Maj 2016
Posty: 180
Wysłany: 17-02-2018, 01:52   

Czy ktoś też ma problem z poprawnym nagrywaniem np. całego sezonu serialu?
Ostatnio nastawiłem to i okazało się, że nagrano tylko co drugi odcinek.

Czy to może być spowodowane tym, że akurat danego dnia leciały 2 odcinki jeden po drugim? Czy to, że dekoder ustawiony jest by nagrywać 5 min wcześniej i po programie może spowodować, że nie można nagrać jeden program od razu po drugim na tym samym kanale?
 
 
nordof 
light master

Dołączył: 27 Lut 2016
Posty: 135
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 17-02-2018, 17:09   

Zwalili soft i nikt już tego nie poprawi.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 18-02-2018, 21:33   

aster,
Problemem jest to, że MB nagrywa wedle EPG, lub wedle ustawień czasowych a nie tak po prostu.
W dodatku jak 2 różne kanały chcesz nagrać, to musisz go wyłączyć w czuwanie a tam po 10 minutach reset bo sprawdza softa i masz co masz.

Nikt już nie liczy na naprawę tego w MB - to już sprzęt śmieć.
_________________
 
 
aster 
classic master


Dołączył: 03 Maj 2016
Posty: 180
Wysłany: 19-02-2018, 17:34   

U mnie akurat nie chce nagrywać z tego samego kanału dwa programy transmitowane pod rząd, jeden po drugim. I to przy wyłączonym dekoderze.

Jeszcze spróbuję wyłączyć te 5 minut przed i po i ustawić na 0. Może to pomoże, ale jeśli nie to rzeczywiście nie można polegać na tym sprzęcie...
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 19-02-2018, 17:36   

aster napisał/a:
U mnie akurat nie chce nagrywać z tego samego kanału dwa programy transmitowane pod rząd, jeden po drugim. I to przy wyłączonym dekoderze.

Może to przez ten reset?
A nie wyłączaj dekodera w czuwanie i zobacz.
MB czy w czuwaniu czy działa i tak żre tyle samo kWh
_________________
 
 
nordof 
light master

Dołączył: 27 Lut 2016
Posty: 135
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 19-02-2018, 18:23   

KOCUREK1970 napisał/a:
aster,
Problemem jest to, że MB nagrywa wedle EPG, lub wedle ustawień czasowych a nie tak po prostu.
W dodatku jak 2 różne kanały chcesz nagrać, to musisz go wyłączyć w czuwanie a tam po 10 minutach reset bo sprawdza softa i masz co masz.

Nikt już nie liczy na naprawę tego w MB - to już sprzęt śmieć.


[ Dodano: 19-02-2018, 18:25 ]
KOCUREK1970 napisał/a:
aster napisał/a:
U mnie akurat nie chce nagrywać z tego samego kanału dwa programy transmitowane pod rząd, jeden po drugim. I to przy wyłączonym dekoderze.

Może to przez ten reset?
A nie wyłączaj dekodera w czuwanie i zobacz.
MB czy w czuwaniu czy działa i tak żre tyle samo kWh
Sprzęt 1,5 roku temu nie sprawiał większych problemów. A w trybie oszczędnym nie żre więcej niż kilka wat.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 20-02-2018, 21:15   

nordof napisał/a:
Sprzęt 1,5 roku temu nie sprawiał większych problemów

Ja też byłem wtedy zdrowszy.
nordof napisał/a:
A w trybie oszczędnym nie żre więcej niż kilka wat.

I dlatego może głupieje i uruchamia się jak lokomotywa.
_________________
 
 
aster 
classic master


Dołączył: 03 Maj 2016
Posty: 180
Wysłany: 21-02-2018, 14:38   

nordof napisał/a:
Sprzęt 1,5 roku temu nie sprawiał większych problemów.


Kiedyś ogólnie sprzętowo było lepiej, przynajmniej takie odnoszę wrażenie. Do netu miałem sprzęt Cisco o ile dobrze pamiętam, spisywał się doskonale. Później wymienili mi na Thomsona, teraz zaś jakieś inne nieporozumienie żartobliwie zwane jako modemo-router. Czyli zaczęło się dobrze a później to już tylko zjazd w dół...

Z tv to samo. Kiedyś miałem Kaona i oprócz ciut wolnego przełączania między kanałami nie sprawiał mi problemów. Teraz zaś jest dziadostwo.

Czyli teoretycznie Mediobox może nagrywać 2 kanały na raz, ale gubi się gdy chcemy z tego samego kanału nagrać 2 programy pokrywające się przez ustawienie nagrywania 5 min. przed/po?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 21-02-2018, 21:02   

aster napisał/a:
Czyli zaczęło się dobrze a później to już tylko zjazd w dół...

I będzie to trwało tak długo, jak firmy będą chciały oferować coraz więcej, ale o wszystkim i tak będzie decydował księgowy.

Popatrzcie na ceny dobrego routera w wolnej sprzedaży - przedział cenowy od 400/500 zł do nawet 2 TYS zł za ROUTER.
To samo z tunerem - dobry tuner HD, PVR, wielogłowicowy, z wbudowanym dyskiem i DLNA do wydatek rzędu od 2 tys zł w górę.
Operator kupuje modemorouter za 20$ a tuner za 50 $ (przy ilościach idących w tysiące sztuk nie da więcej).
Czego zatem oczekiwać od takiego sprzętu?

Niestety ale dobry klasowo sprzęt kosztuje - tylko albo operator takiego tunera nie klasyfikuje i nie masz pojęcia czy zadziała (a kasę wydasz) z brakiem autoryzacji sprzętu klienta typu własny modem kablowy czy modemorouter włącznie.
_________________
 
 
aster 
classic master


Dołączył: 03 Maj 2016
Posty: 180
Wysłany: 25-02-2018, 21:05   

Tu się z Tobą zgadzam, wszystko rozchodzi się o księgowość. Tylko gdzieś musi być linia między oferowaniem czegoś solidnego swoim klientom a maksymalnym wyciśnięciem każdego grosza z rynku.

Na normalnych rynkach przy 2-letniej umowie wkalkulowany jest koszt dobrego sprzętu i wszystko hula - w Singapurze już nawet Google Wifi dają w ramach pakietów. U nas zaś umowa także na długi czas a sprzętowo jakiś tani badziew wciskają.

Z tv to samo, sprzęt od UPC to kompletne dno. A w brytyjskim Sky nawet zwykły dekoder Full-HD jest wyśmienity, kanały chodzą szybko, wszystko działa sprawnie, a jak obejrzałem mecz na dużym telewizorze 65" to byłem przekonany, że to dekoder 4K bo obraz był wyśmienity (oczywiście tutaj pewnie bardziej zasługa jakości programu niż samego sprzętu, ale mimo wszystko jak coś co nie jest 4K wygląda na 4K to już więcej nie da się z tego wycisnąć).
 
 
oltomek 
light master

Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 51
Skąd: Kraków
Wysłany: 04-03-2018, 23:03   

Czy mógłby ktoś kto ma to przetestowane, jako instrukcję dla wszystkich posiadaczy Mediaboxów PVR, podać instrukcję nagrywania w różnych wariantach, żeby nagrały się jedno, dwa nagrania, bez przerwy na sprawdzanie firmware.
Dziś chciałem nagrać 2 programy, jeden o 15:10 3 godzinny i drugi o 15:30 też kilkugodzinny.
Ustawiłem nagrywanie, pokazały się żółte wykrzykniki ale to chyba normalne, wyłączyłem dekoder, ok 30 minut przed nagraniem i wyszedłem z domu. Nagrał się tylko jeden ten o 15:10, w całości. Drugiego nie ma.
Czy dałoby się to zrobić, żeby były 2 zakładając że muszę wyjść z domu wcześniej ?
Jeśli nie wyłączę dekodera to 2 i tak się nie nagra.
Wyłączyłem 30 minut wcześniej więc restart nastąpił po 10 minutach i potem dopiero po 15 rozpoczęło sie nagrywanie pierwszego. Dlaczego drugi sie nie nagrał ?
Gdybym dał nagrywanie pierwszego od momentu gdy wychodze czyli ustawił ok. 30 minut wcześniej i wyłączył dekoder to by nagrało się wszystko ?

Przy nagrywaniu 1 programu albo włączamy nagrywanie od już i można wyłączyć - nagra się cały.
Jeśli nagranie startuje za 15 minut lub później można wyłączyć od razu, po 10 minutach będzie restart i potem nagra sie całe.
Przy 2 które się nie nakładają też jest chyba podobnie, choć nie wiem jeśli odstęp między nimi jest np 5-10 minut, czy po zakończeniu pierwszego nagrania następuje restart i drugie nagranie będzie ucięte / podzielone ?
No i jeszcze 2 nagranie które się nakładają.

Jeśli ktoś może to ładnie wypunktować to dzięki.
 
 
nordof 
light master

Dołączył: 27 Lut 2016
Posty: 135
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 05-03-2018, 16:44   

Zadaj to pytanie na forum upc. Moderatorzy prywatnie zsikają sie ze śmiechu, a na forum odpiszą, że pierwszy raz słyszą o takich resetach na mediaboxie.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: