Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zakup na działkętalerza i konwertera do Hotbird i Astra
Autor Wiadomość
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 08-08-2016, 12:32   zakup na działkętalerza i konwertera do Hotbird i Astra

Witam, na działce swojej rekreacyjnej chciałbym tv podłączyć. Znalazłem sposób ze za 150zl okolu na allegro są talerze z konwerterami które się ustawia w kierunku konkretnym i ściąga się setki kanałów z Hotbird albo Astry? czy ktoś się możne wypowiedzieć czy za koszt 200zl z wszystkimi akcesoriami itp można rzeczywiście odebrać na wsi w dobrej jakości programy ?
 
  Select HD
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5103
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-08-2016, 01:21   

matifcb napisał/a:
Znalazłem sposób ze za 150zl okolu na allegro są talerze z konwerterami

Podaj linki z tych aukcji.
matifcb napisał/a:
ściąga się setki kanałów z Hotbird albo Astry?

Ale POLSKICH za darmo prawie żadnych - bo jeśli myślisz o TVP, Polsacie czy TVN - zapomnij za darmo.
matifcb napisał/a:
koszt 200zl z wszystkimi akcesoriami

A tuner jaki?
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 09-08-2016, 09:46   

KOCUREK1970 napisał/a:
matifcb napisał/a:
Znalazłem sposób ze za 150zl okolu na allegro są talerze z konwerterami

Podaj linki z tych aukcji.
matifcb napisał/a:
ściąga się setki kanałów z Hotbird albo Astry?

Ale POLSKICH za darmo prawie żadnych - bo jeśli myślisz o TVP, Polsacie czy TVN - zapomnij za darmo.
matifcb napisał/a:
koszt 200zl z wszystkimi akcesoriami

A tuner jaki?


właśnie nie liczylem tunera..czyli pewnie ostatecznie jakies 300-400zl tylko po co mi to zeby ogladac arabskie kanaly... potrzebuje albo Eurosport 2 albo cos niemieckiego gdzie leci mecz... myslalem juz o streamach i internecie radiowym czy da sie mecz obejrzec na takim necie ?

ile kosztuje jakis najtanszy pakiet ? jakie to sa miej wiecej koszta ?
 
  Select HD
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5103
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 10-08-2016, 05:04   

matifcb napisał/a:
potrzebuje albo Eurosport 2 albo cos niemieckiego gdzie leci mecz...

To jest kodowane (Eurosport 2 i na Astrze i na Hotbird) - z Astry masz gratisowo tylko Eurosport 1 zwykły.
Do tego Ci starczy zwykły tuner starego typu nawet Fergusona (DVB-S).
matifcb napisał/a:
myslalem juz o streamach i internecie radiowym czy da sie mecz obejrzec na takim necie

By komfortowo to obejrzeć - net by musiał być z 20/30 Mb - na necie radiowym nie realne - nikt tyle nie oferuje.
Cytat:
ile kosztuje jakis najtanszy pakiet ? jakie to sa miej wiecej koszta ?

Tu nie ma najtańszego pakietu z takimi kanałami - to od razu pakiety sportowe, albo za standard trzeba wywalić z 60/70 zł na mc i umowa najczęściej na 24 m no i musisz kupić/wydzierżawić od "nich" dekoder - Polsat ma inaczej i NC+ też inaczej - ale mają podobną zasadę - tani pakiet, drogi jak diabli dekoder i na odwrót.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 10-08-2016, 08:34   

no to mam wielki problem... kurde ze tego eurosportu 2 nie ma tylko jest 1 :(

chyba nie mam zadnej mozliwosci ogladania meczu :O kupilem dzialke kurcze zeby nie ogladac teraz pol roku meczy :O ehh, powiedz mi czy widzisz jako doswiadczony w technologiach uzytkownik jakies rozwiazanie ? co mozna by bylo jeszcze zrobic ? jak najlepiej mozna by bylo odebrac streama przez neta zeby nie cial albo przez telewizje najtaniej ? bo kompletnie juz nie mam rady: internetu mi nie podlacza na dzialce bo jak? eurosportu przez satelitarna zeby sciagnac zaplace tak jak mowisz bez sensu placic w zaimie za dzialke po 60 czy 70 zl miesiecznie ..
 
  Select HD
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5103
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 10-08-2016, 19:26   

Możesz spróbować z dekoderami na własność i bez umowy - "doładujesz" pakiet masz, nie doładujesz nie masz.

Przestudiuj oferty CP i NC+ - ja tu nie doradzę (nie chcę potem mieć nikogo "na sumieniu", że będzie niezadowolony) - ale jeśli mógłbym delikatnie zasugerować, to ja wybrałbym NC+.

http://ncplus.pl/sklep/telewizja-na-karte-start
http://ncplus.pl/sklep/pr...nal-ITI2850-129
Potem decydujesz - chcesz z abonamentem czy przedpłacone - niestety, by mieć ES 2 musisz na mc wywalić prawie 50 zł.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 11-08-2016, 09:05   

nie no jeśli chodzi o doradzanie to nie boj sie nie bedziesz miec mnie na sumieniu. W tym roku odpuszcze bo pewnie z 2 miesiace max dzialkowania a sezon zaczyna sie od konca sierpnia to juz w ogole nie ma sensu :) ale jesli to jest najlepsza opcja zeby doladowywac sobie to kurde ciezko bo 50zl nie dam raczej za 4 mecze... szkoda ze dniowych nie ma albo godzinowych doladowan :) a jeszcze talerz i dekoder ...
 
  Select HD
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5103
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 11-08-2016, 23:31   

No niestety - Ty chcesz tanio, ale im!, to też się musi opłacić - tak to już jest, że w standardzie jest "figa" i bzdury, za resztę wołają więcej kasy.

matifcb napisał/a:
szkoda ze dniowych nie ma albo godzinowych doladowan a jeszcze talerz i dekoder ...

Może net mobilny i jakiś streaming z IPLA albo weeb.tv - tylko to znowu musisz kupić modem LTE (na wolniejszym necie zapomnij to oglądać), musisz mieć zasięg LTE na tej działce no i za streaming też "zapłacić" parę zł - IPLA jest legalna, weeb.tv jest nielegalny i już się nimi Policja interesuje, no i karta do netu z limitem koło 30 GB na doładowanie na transfer.

Tak czy inaczej i tak kasę wydać musisz - na moje 300-500 zł.
Modem LTE takie 250 zł, reszta na net i "opłaty".
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 11-08-2016, 23:45   

mowisz o takim sticku np z netem mobilnym z play ? uzywalem kiedys tego ale czy to nie mialo tyle samo co aero ? pamietam mialem abonament na miesiac ale placilo sie dosc duzo. Z zasiegiem u mnie pewnie tez slabiutko. Na telefonie w budynku napewno nie sciagam LTE ;/ weebtv i inne strymy to ja bym sobie umial znalezc bo robilem to lata. tylko modem lte tak drogo to chyba musi inaczej dzialac nic pendrivowy net ??
 
  Select HD
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5103
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-08-2016, 00:49   

Musiałbyś sprawdzić na kartach GSM kto na tej działce ma zasięg LTE - potem kupić modem i ewentualnie antenę - sam mam modem jako łącze zapasowe (gdyby UPC padło):
https://www.neonet.pl/hua..._campaign=Ceneo
i kartę z Orange z 40 GB danych (ja kupiłem na tej aukcji jeszcze za 50 zł):
http://allegro.pl/nano-si...196904619.html:

Modem kupić legalnie: Neonet, RTV AGD TV, Media coś tam - nie na allegro, bo tam często są przewałki, że modem jest z Litwy i nie zawsze w PL działa, są poblokowane, polutowane.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 12-08-2016, 00:55   

czyli najpierw sprawdzac zasiegi operatorow po znajomych, Czy orange czy play czy tmobile maja lte. Jesli maja to kupuje pendriva ktory sie nazywa " modem LTE" i karte wlasnie tego operatora z danymi w pojemnoisci np 10 gb ? i juz mam neta ? bez zadnych umow ?? kurde jakby ktos mial LTE to jest nadzieja :O
 
  Select HD
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5103
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-08-2016, 01:29   

matifcb napisał/a:
kupuje pendriva ktory sie nazywa " modem LTE"

To co Ci podałem w linku - mam taki sam, wszystko w nim w języku polskim, ma 2 wejścia na anteny.
matifcb napisał/a:
karte wlasnie tego operatora z danymi w pojemnoisci np 10 gb ?

Tego opa, który będzie działał na działce w tym LTE.
10 GB za mało nie starczy Ci tyle - godzina słuchania radia przez neta to takie 300 MB - RADIO!, a gdzie tv - na jedno spotkanie sportowe w streamingu pójdzie Ci takie 2 GB - to te 10 GB masz na takie 4 spotkania (trochę zapasu danych też musisz przewidzieć).
matifcb napisał/a:
bez zadnych umow ??

No bez umowy - kupisz kartę za 60 zł z tej aukcji i masz 40 GB danych do "wywalenia" na co tam chcesz - możesz to wyjechać w 1 dzień - Twoja sprawa.
Doładować karty nie warto - bo za 40 GB chcą takie 200 zł doładowania - taniej kupić za 60 zł następną kartę :D .
Umowy nie masz, to pełen pre-paid - musisz tylko kartę zarejestrować na siebie do 01.02.2017 r u operatora (ustawa antyterrorystyczna i taki wymóg ustawowy jest) - jeśli chcesz TEJ samej karty używać dalej po tej dacie 01.02.2017 - jeśli ją "wyjedziesz" wcześniej to kosz na śmieci i następna karta i nie musisz jej rejestrować, jeśli ją znowu wykorzystasz PRZED podaną datą jej rejestracji u opa.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 12-08-2016, 09:31   

aa to wygodne rozwiazanie. Ten transfer jest do wykorzystania przez miesiac czy bezterminowo ? no i szukac bede teraz zasiegu.. boje sie ze jak to na dzialce moze tam nie byc LTE :( moj Play na smartfonie raczej nie pokazywal tam LTE. w Domku to nawet z tego co kojarze jakies H+ mogl pokazywac. Sprawdze Orange i Tmobile napewno. Kogos kto ma smartfona z netem poprostu poprosic i po dzialce pochodzic i w budynku i popatrzec co na smartfonie pokazuje starczy w zupelnosci ?
 
  Select HD
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 586
Skąd: Gdynia
Wysłany: 12-08-2016, 10:03   

Do internetu lepiej wziąć np. nju internetowy: http://www.njumobile.pl/oferta/internetowy Jest to na umowę, ale jak nie korzystasz w danym okresie rozliczeniowym to nie płacisz. Działa to tak, że operator nalicza 0,19 zł/MB do kwoty 29 zł w danym okresie rozliczeniowym i po osiągnięciu tej kwoty nie ma już opłat za transfer danych (przez pierwsze trzy miesiące jest minimalna kwota rachunku 9 zł).

Za 29 zł dostajesz 40 GB, ale już po 6 miesiącach masz za tę samą cenę 80 GB, po 12 już 100 GB, a po 24 aż 120 GB. Po przekroczeniu limitu masz ograniczenie transferu do 1 Mb/s.

Jest jeszcze opcja od Play internet elastyczny http://www.play.pl/oferta...yczny-internet/ , gdzie za każde rozpoczęte 10 GB płacisz 10 zł. Tutaj również jak nie korzystasz to nie płacisz.

Jeśli chodzi o sprzęt to lepiej wybrać router, np. HUAWEI E5573. Takie urządzenie łatwiej wystawić za okno, gdy są kłopoty z zasięgiem.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 549
Wysłany: 12-08-2016, 10:57   

doradzono mi najpierw zbadać jaka mam jakoś i jaka szybkość na działce. Wezmę AERO zobacze jak to dziala na dzialce. Wezme pare smartfonow znajomych z roznych sieci Orange Play i Tmobile i zobacze czy ktos tam w ogole lapie internet LTE czy jest zasieg..
 
  Select HD
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: