Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Asus RT-AC68U - anteny - jakieś sensowne?
Autor Wiadomość
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 23-07-2016, 12:50   Asus RT-AC68U - anteny - jakieś sensowne?

Witam,

Czy jest sens w Asusie RT-AC68U wymieniać anteny? Jak tak to jakie polecacie?

Mój średni zasięg w pokoju to 2-3/4 kreski według skali Windows 10.

Pozdrawiam.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3549
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-07-2016, 13:31   Re: Asus RT-AC68U - anteny - jakieś sensowne?

Te standardowe mają 5 dBi, można by zastosować 9dBi, pamiętaj tylko, że w tym modelu to są anteny dual band 2,4/5 GHz.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 23-07-2016, 14:07   

Może ktoś polecić jakieś sensowne? Najlepiej sprawdzone w takim razie ;)
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4522
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 23-07-2016, 19:37   

W niczym to niczego nie poprawi.
Jeśli jest problem z zasięgiem - postawić gdzie problem dodatkowego AP i podłączyć go do głównego routera kablem.

Zastosowałem kiedyś anteny Pentagrama 9 dBi na podstawce TP Linka - zasięg wręcz ZMALAŁ.
_________________
 
 
VDSL 
easy master

Dołączył: 19 Mar 2016
Posty: 47
Wysłany: 23-07-2016, 20:29   Re: Asus RT-AC68U - anteny - jakieś sensowne?

Shishak napisał/a:
Witam,

Czy jest sens w Asusie RT-AC68U wymieniać anteny? Jak tak to jakie polecacie?

Mój średni zasięg w pokoju to 2-3/4 kreski według skali Windows 10.

Pozdrawiam.

To jest test na 11 m Router RT-AC68U internet do 80Mb/s a po wifi
http://www.speedtest.net/my-result/5498750943
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 24-07-2016, 18:54   

Zasięg nie pada ale tak wyciagam różnie od 90-114 mb/s. Nie wiem czy to w normie jak na ten router?

Mają mi wymieniać na Ubee, czy to coś poprawi ? :)
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4522
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 24-07-2016, 18:57   

Shishak napisał/a:
Mają mi wymieniać na Ubee, czy to coś poprawi ?

W czym - skoro masz wifi na swoim routerze?
_________________
 
 
kipo88 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Lip 2016
Posty: 119
Wysłany: 24-07-2016, 21:23   

Shishak napisał/a:
Jeśli jest problem z zasięgiem - postawić gdzie problem dodatkowego AP i podłączyć go do głównego routera kablem


Co to AP ?
_________________
 
 
piowor 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Cze 2016
Posty: 160
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 24-07-2016, 21:24   

punkt dostępowy sieci bezprzewodowej || acces point
_________________
 
 
kipo88 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Lip 2016
Posty: 119
Wysłany: 24-07-2016, 21:26   

piowor napisał/a:
punkt dostępowy sieci bezprzewodowej || acces point


hmmm troche nie kumem kolega ma router upc i swoj to co ma trzeci dostawic ?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4522
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 24-07-2016, 21:34   

kipo88 napisał/a:
Shishak napisał/a:
Jeśli jest problem z zasięgiem - postawić gdzie problem dodatkowego AP i podłączyć go do głównego routera kablem


Co się na tym forum dzieje, że przestawia/dodaje inną osobę jako cytującą - mnie to też 2 razy spotkało - cytując wypowiedz konkretnej osoby wstawiło kogoś innego jako autora.


kipo88 napisał/a:
hmmm troche nie kumem kolega ma router upc i swoj to co ma trzeci dostawic ?

Właśnie 99% ludzi myśli tak jak Ty.
Czasami i 4 AP jest konieczność postawić - albo chcesz tanio, albo skutecznie by działało.
_________________
 
 
kipo88 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Lip 2016
Posty: 119
Wysłany: 24-07-2016, 21:36   

to jaki AP najlepszy ?

[ Dodano: 24-07-2016, 22:10 ]
http://www.x-kom.pl/p/295...s-repeater.html

?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3549
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 25-07-2016, 06:39   

Nie Repeatery tylko dodatkowy/dodatkowe APeki podłączone przewodowo do routera. Oczywiście może być to trudne do wykonania. Można pomyśleć też o PowerLine'ach, ale tylko przewód zapewni pełny sukces.
_________________
 
 
Misiek999 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 196
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-07-2016, 11:12   Re: Asus RT-AC68U - anteny - jakieś sensowne?

Shishak napisał/a:
Witam,

Czy jest sens w Asusie RT-AC68U wymieniać anteny? Jak tak to jakie polecacie?

Mój średni zasięg w pokoju to 2-3/4 kreski według skali Windows 10.

Pozdrawiam.

"Mocniejsze" anteny pomogą wzmocnić (wyłącznie) odbierany sygnał. Z moich doświadczeń wynika, że nie wszystkie się sprawdzą, szczególnie w paśmie 5GHz. Zakładam, że właśnie o tym wspominał Pitrek a to tylko jedna strona medalu.

Pozostaje kwestia mocy z jaką nadaje radio, tu powinieneś zainteresować się np. softem Merlina modowanym przez HGG - to nic innego jak OFM na "sterydach" ze zdjętym "kagańcem" z radia. :twisted:

Imo, dopiero taki tandem ma jakikolwiek sens...
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4522
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-07-2016, 15:21   

Misiek999 napisał/a:
Pozostaje kwestia mocy z jaką nadaje radio, tu powinieneś zainteresować się np. softem Merlina modowanym przez HGG - to nic innego jak OFM na "sterydach" ze zdjętym "kagańcem" z radia

Należy tylko pamiętać, że norma, polskie prawo i prawo unijne mówi wyraźnie, że sprzęt domowy nie może wypromieniowywać więcej niż 100 mW.
I radzę się zapoznać z:
https://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=635
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: