Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hitron CGNV4
Autor Wiadomość
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-08-2017, 14:50   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
wynika to z faktu iz nadajnik w tym modemie nie do konca trzyma parametry dopuszczalne na rynku europejskim, innymi slowy ma nadajnik wiekszej mocy i bardzo skuteczny,

Lepiej się tym tak nie chwalić bo potem UE się przyczepi. Compal też ma nadajnik większej mocy?


być może soft dla UPC ma obniżony poziom sygnału ;)
tego nie wiem, na sofcie nieobrandowanym poziom jest dość wysoki jak na 5Ghz :)
a Compal to nie wiem, Arris TG2492 czyli odpowiednik Compala ma wystarczający sygnał na 5Ghz
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-08-2017, 15:23   

Pytam bo są głosy, że compal ma lepszy zasięg na 5ghz. Choć może to lepszy chip wifi?
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-08-2017, 16:03   

MrPepka napisał/a:
Pytam bo są głosy, że compal ma lepszy zasięg na 5ghz. Choć może to lepszy chip wifi?


powiem tak, mam w sieci Arris TG2492 i Hitron CGNV4 i zasięg Wifi jest lepszy w Hitronie, generalnie nie tylko lepszy zasięg ale i uzyskiwana prędkość, oba mają AC ale Hitron jeśli chodzi o WIfi bije wszystkie modemy jakie do tej pory używałem tyle, że przypominam że na sofcie nieobrandowanym pod konkretnego ISP czyli na fabrycznym sofcie
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-08-2017, 16:20   

No dobra tylko czy w hitronie można włączyć ddns lub serwer vpn na sofcie niebrandowanym? Serwer wydruku i plików też jest?
_________________
 
 
adrkra 
Klikacz

Dołączył: 31 Lip 2016
Posty: 12
Wysłany: 05-08-2017, 16:35   

MrPepka napisał/a:
adrkra napisał/a:
niestety jak się okazało ten archer bardzo słabo radzi sobie z wifi

Kup router asusa (np. RT-AC68U) lub nawet i fritzboxa(np. 4040). A modem od nich miej w trybie mostu.


na początek chce sprawdzić tego Hitrona, mam mieszkanie 50m2 więc nie za duże, jeśli hitron umożliwi mi po wifi 70% wydajności kabla to po co mam inwestowaćkolejne 600zł w router który jest już dość leciwy (nie mówię że to wada ale może w ciagu tych dwóch lat wyjdzie coś nowego lepszego)
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-08-2017, 16:59   

MrPepka napisał/a:
No dobra tylko czy w hitronie można włączyć ddns lub serwer vpn na sofcie niebrandowanym? Serwer wydruku i plików też jest?


Serwera vpn to o ile pamietam nie ma, ma ddns
A serwera wydruku i plikow to musze spojrzeć ;)
Sharing dysku usb to chyba ma ale print serwera chyba nie
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-08-2017, 22:46   

I co? Jest print serwer czy go nie ma?
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2017, 00:20   

MrPepka napisał/a:
I co? Jest print serwer czy go nie ma?


Nie ma, serwera VPN tez nie ma jak juz wczesniej pisalem
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-08-2017, 00:25   

No to sorry, ale dla mnie sprzęt nie przydatny z jedyną zaletą jaką jest wielki zasięg wifi na 5GHz.
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2017, 00:33   

MrPepka napisał/a:
No to sorry, ale dla mnie sprzęt nie przydatny z jedyną zaletą jaką jest wielki zasięg wifi na 5GHz.


dla niektórych jest to duża zaleta bo zwykle modemy kablowe mają słaby zasięg wifi, jeśli ktoś w domu wszystko podłącza po WiFi to wierz mi że to ma znaczenie, szereg osób kupuje routery właśnie po to żeby zwiększyć zasięg swojej sieci wifi ;)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-08-2017, 13:55   

pawelb napisał/a:
dla niektórych jest to duża zaleta bo zwykle modemy kablowe mają słaby zasięg wifi, jeśli ktoś w domu wszystko podłącza po WiFi to wierz mi że to ma znaczenie, szereg osób kupuje routery właśnie po to żeby zwiększyć zasięg swojej sieci wifi

Dlatego piszę o sobie. Szanuję to, że inni chcą mieć większy zasięg wifi (nie powiem ja też go potrzebuję), ale z serwera vpn u siebie korzystam i dla mnie to jest mus. Jaka jest więc dla mnie alternatywa jeśli potrzebuję:
-stabilnie działającego serwera wydruku
-stabilnie działającego serwera vpn (najlepiej obsługującego openvpn)
-ddns
Tylko swój router. Pod warunkiem, że owy router ma te wszystkie powyższe cechy, a do tego ma wifi dwupasmowe i wifi ac.
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2017, 14:18   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
dla niektórych jest to duża zaleta bo zwykle modemy kablowe mają słaby zasięg wifi, jeśli ktoś w domu wszystko podłącza po WiFi to wierz mi że to ma znaczenie, szereg osób kupuje routery właśnie po to żeby zwiększyć zasięg swojej sieci wifi

Dlatego piszę o sobie. Szanuję to, że inni chcą mieć większy zasięg wifi (nie powiem ja też go potrzebuję), ale z serwera vpn u siebie korzystam i dla mnie to jest mus. Jaka jest więc dla mnie alternatywa jeśli potrzebuję:
-stabilnie działającego serwera wydruku
-stabilnie działającego serwera vpn (najlepiej obsługującego openvpn)
-ddns
Tylko swój router. Pod warunkiem, że owy router ma te wszystkie powyższe cechy, a do tego ma wifi dwupasmowe i wifi ac.


Bez sensu swoj router do tego, takie rzeczy to najlepiej sie robi nna Synology albo QNAP, na Hitron przekierowujesz porty VPN do serwera VPN (Synology/QNAP) do srodka i pozamiatane, DDNS robi ci modem a drukarke to podlaczasz do sieci a nie jakies archaiczne rozwiązania z serwerem wydruku :P
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-08-2017, 14:26   

pawelb napisał/a:
Bez sensu swoj router do tego, takie rzeczy to najlepiej sie robi nna Synology albo QNAP, przekierowujesz porty VPN do serwera VPN do srodka i pozamiatane

To nie działa idealnie jak to opisujesz poza tym trzeba mieć w ogóle u siebie serwer nas, a większość jak już kupi taki nas to tańszy bez tych wszystkich funkcji (bo nas z vpn jest droższy jednak) i owy serwer musi być włączony (router najczęściej jest włączony 24h i ma go prawie każdy kto ma dostęp do internetu).
pawelb napisał/a:
DDNS robi ci modem

A jak modem nie ma ddns to robi to router.
pawelb napisał/a:
a drukarke to podlaczasz do sieci a nie jakies archaiczne rozwiązania :P

Archaiczne dopóki nie trzeba będzie organizować miejsca dla drukarki, kabla (bo wifi nie da rady) poza tym drukarki z wifi to rozwiązanie które niezbyt się sprawdzi. No bo przypuśćmy, że chcę mieć u siebie wifi tylko w 5ghz. Ty powiesz, że kto mi zabrania? A no właśnie ta drukarka (bo nie wszystkie mają gniazdo ethernet, a drukarek z wifi 5ghz nie ma). I co wtedy? Już nawet nie powiem o cenach tych drukarek. Wolę tańszą drukarkę na usb podłączaną do routera niż babranie się z podłączeniem drukarki do sieci bez gwarancji, że zadziała.
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2017, 14:51   

Ja mam takie rozwiązanie w domu łącznie z drukarką po WiFI (ale bez DDNS bo mam staly adres) i wszystko dziala bez zadnego problemu, i bynajmniej nie jestem jedyny z takim rozwiązaniem choc wiem ze niektorzy nie lubią zeby NAS byl caly czas włączony (prąd), to chyba jedyny argument przeciwko :)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-08-2017, 15:05   

No, ale nie zawsze vpn zadziała z przekierowaniem portów. A co do drukarki po wifi to (pomijając już zasięg wifi) nie zawsze to zadziała (nie we wszystkich systemach zwłaszcza gdy mówimy w kontekście XP) poza tym drukarki z wifi działają tylko na paśmie 2,4 ghz (i to jest spore utrudnienie bo sami śmiecimy w tym paśmie i to podwójnie bo i od routera i od drukarki). Kolejnym minusem jest prędkość drukowania (wiadomo, że szybciej będzie na kablu usb). Kolejną jeszcze wadą drukarek z wifi może być to, że zużywają za dużo tuszu (jak np. drukarka z wifi mojej mamy).
pawelb napisał/a:
ale bez DDNS bo mam staly adres

No, ale nie wszyscy oferują stały adres i tu jest problem.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: