Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hitron CGNV4
Autor Wiadomość
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2017, 23:28   

MrPepka napisał/a:
Cytat:
Oczywiscie ze slyszalem o nonpetya czy wanna cry ale co to ma do tego?
To sa podatnosci nie majace niz wspolnego z konfiguracja modemo-routerow, podatnosci na protokól SMBv1, smb jest filtrowane na modemach dlatego klienci kablowek praktycznie nie padli ofiara tych wirusow, to byly wirusy z atakiem skierowanym na klasyczne sieci lokalne

Owszem, ale są inne podatności spowodowane nieprawidłowymi ustawieniami w routerze. Oczywiście nie wiemy nic o takich podatnościach, ale UPC i tak powoła się na bezpieczeństwo i na "możliwość zdalnego uruchomienia kodu" na routerze. Zresztą zawsze jest taka możliwość zdalnego uruchomienia kodu choć to już będzie wina oprogramowania w tym modemie.


masz na myśli takie podatności? https://www.helpnetsecuri...ulnerabilities/

już większość została załatana w oprogramowaniu choć ciekawe jak to w tym roku wygląda w UPC :P
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-08-2017, 23:57   

pawelb napisał/a:
już większość została załatana w oprogramowaniu

Przez producenta, a nie przez operatora. A to różnica ;)
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-08-2017, 00:06   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
już większość została załatana w oprogramowaniu

Przez producenta, a nie przez operatora. A to różnica ;)


Oczywiscie, bo łataniem modemów zajmuje sie producent a nie ISP, ISP moze tylko zakladac filtry na protokoly czy tez porty ale nie łata oprogramowania, moze zwrocic sie do producenta o zalatanie jakiejs podatnosci na modemie
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-08-2017, 00:20   

No, ale to ISP wgrywa to oprogramowanie i to od niego zależy czy podatność będzie załatana czy nie. ;)
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-08-2017, 08:22   

MrPepka napisał/a:
No, ale to ISP wgrywa to oprogramowanie i to od niego zależy czy podatność będzie załatana czy nie. ;)


Tak ale to czasem nie wgrywa moze wynikac z roznych powodow, np. Takiego że producent nie zalatal podatnosci albo ze zalatane oprogramowanie wprowadza jakas zmiane ktora nie wspolgra z caloscia systemu..czasem oczywiscie byc moze z zaniedbania
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-08-2017, 18:19   

Albo też dlatego bo operator i producent nie dogadali się.
_________________
 
 
gregi1 
light master

Dołączył: 21 Cze 2012
Posty: 73
Wysłany: 17-08-2017, 11:31   

Przeczytałem całą dyskusję i trochę się pogubiłem :(
Dostałem ofertę biznesową i mają wymienić technicolor na hitrona, więc moje pytanie...
Czy będą potrzebował do niego swojego routera (obecnie mam swój) czy na hitronie będę mógł ustawić sobie wifi i zrezygnować z jednego urządzenia?

Chyba, że lepiej jest ustawić hitrona na bridge a mieć swój własny router?

[ Dodano: 19-08-2017, 10:24 ]
I już jestem po instalacji ... można korzystać z wifi i nie trzeba mieć oddzielnego routtera. Jest możliwość własnej konfiguracji.
Po poerwszym dniu działa jak należy.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: