Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hitron CGNV4
Autor Wiadomość
adrkra 
Klikacz

Dołączył: 31 Lip 2016
Posty: 12
Wysłany: 07-08-2017, 15:48   

Pitrek napisał/a:
AP
Hitron w trybie Access Point, LAN pierwszego do LANu drugiego i na nim skonfigurowana Wi-Fi.


no i klops, przyjechał technik i zdziwiony stwierdził że nie ma takiej konfiguracji także nie wymienił mi tego archera mimo iż konsultant zapewnił że tp-link zostanie wymieniony.

technik zalecił wymianę antenek na mocniejsze...
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2017, 16:18   

A dlaczego mialy byc dwa Hitrony? Jednym da sie opedzic te 50m2 :)
Przestaje rozumieć te kombinacje w UPC, a to ze nie daja dostepu do ustawien Hitrona to juz w ogole
Bardzo nieelastyczne podejscie, chyba ze sa jakies ustawienia do ktorych UPC nie chce dac z jakiegoś powodu dostepu...ale o co chodzi to nie wiem,
Troche to przypomina ograniczenie ustawien do ustawien modemo-routerow w Vectrze
 
 
adrkra 
Klikacz

Dołączył: 31 Lip 2016
Posty: 12
Wysłany: 07-08-2017, 16:31   

z usługa ze stałym IP ponoć musza być dwa urządzenia.

Patologia hitron stoi jako modem a router do wifi podpinają tplinka...

stąd z konsultantem ustaliłem że wymienią tego tplinka na drugiego hitrona jako router... ale ponoć nie da się.. to już będzie moja trzecia reklamacja odkąd zmieniłem ofertę.

Ciekawe że nawet na umowach biznesowych obsługa jest tak marna.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-08-2017, 16:31   

pawelb napisał/a:
Przestaje rozumieć te kombinacje w UPC, a to ze nie daja dostepu do ustawien Hitrona to juz w ogole
Bardzo nieelastyczne podejscie, chyba ze sa jakies ustawienia do ktorych UPC nie chce dac z jakiegoś powodu dostepu...ale o co chodzi to nie wiem,

A czytałeś o tych wszystkich aferach w firmach gdzie winni byli ci administratorzy co nie aktualizowali niczego i zmieniali ustawienia tak, że zagrażało to bezpieczeństwu firm? Właśnie dlatego.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-08-2017, 18:57   

MrPepka napisał/a:
większość jak już kupi taki nas to tańszy bez tych wszystkich funkcji (bo nas z vpn jest droższy jednak)

Nas z tym wszystkim i bez tego kosztuje tyle samo :D .
To dodatkowa funkcjonalność, którą aktywujesz odpowiednią aplikacją.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 389
Wysłany: 07-08-2017, 19:44   

MrPepka napisał/a:
Kolejnym minusem jest prędkość drukowania (wiadomo, że szybciej będzie na kablu usb). Kolejną jeszcze wadą drukarek z wifi może być to, że zużywają za dużo tuszu (jak np. drukarka z wifi mojej mamy).

Co ma wifi do zużywanego tuszu? xDDDD
i jakoś nie zauważyłem żeby moja drukarka wolno dostawała zadania drukowania po wifi.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-08-2017, 20:04   

Cytat:
Co ma wifi do zużywanego tuszu? xDDDD

A co ma mieć? :lol:
Cytat:
jakoś nie zauważyłem żeby moja drukarka wolno dostawała zadania drukowania po wifi.

Wydrukuj jakiś duży dokument i wydrukuj go raz na jednej drukarce po wifi a na drugiej po usb to zobaczysz.

[ Dodano: 07-08-2017, 20:17 ]
Cytat:
Nas z tym wszystkim i bez tego kosztuje tyle samo .
To dodatkowa funkcjonalność, którą aktywujesz odpowiednią aplikacją.

No raczej nie (no chyba że piszesz o nasie synology czy qnap). A jest ten nas od wd (nie pamiętam nazwy modelu) i on tych funkcji o których piszę raczej nie ma choć może się mylę.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 389
Wysłany: 07-08-2017, 20:43   

MrPepka napisał/a:
Cytat:
Co ma wifi do zużywanego tuszu? xDDDD

A co ma mieć? :lol:

no Ty mi powiedz. to Ty stwierdziłeś że "Kolejną jeszcze wadą drukarek z wifi może być to, że zużywają za dużo tuszu"

[ Dodano: 07-08-2017, 20:46 ]
MrPepka napisał/a:
Wydrukuj jakiś duży dokument i wydrukuj go raz na jednej drukarce po wifi a na drugiej po usb to zobaczysz.

o jak dużym dokumencie mówisz? może Cie drukarka ograniczała, mnie szybko docierają pliki przez sieć.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-08-2017, 20:51   

januszmk napisał/a:
no Ty mi powiedz. to Ty stwierdziłeś że "Kolejną jeszcze wadą drukarek z wifi może być to, że zużywają za dużo tuszu"

No dobra wyjaśniam mój skrót myślowy. Chodziło mi o to, że większość drukarek z wifi zużywa za dużo tuszu, ale to nie jest wina wifi. Wiem, że drukarki na usb też mogą zużywać za dużo tuszu, ale takich drukarek jest mniej w porównaniu z drukarkami z wifi które są nowsze.
januszmk napisał/a:
mnie szybko docierają pliki przez sieć.

Zależy co drukujesz.
januszmk napisał/a:
o jak dużym dokumencie mówisz?

Na kilkaset stron chociażby. Opóźnienie przez wifi (w odróżnieniu od usb) może wynieść kilka sekund.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 389
Wysłany: 07-08-2017, 21:12   

MrPepka napisał/a:

Na kilkaset stron chociażby. Opóźnienie przez wifi (w odróżnieniu od usb) może wynieść kilka sekund.

Kilka sekund? wow, tyle mozna zrobic przez te pare sekund... :D
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-08-2017, 21:34   

januszmk napisał/a:
Kilka sekund? wow, tyle mozna zrobic przez te pare sekund

Dla większości firm ma to znaczenie drogi Januszu. ;)
BTW: zakończmy już tą dyskusję bo jest bez sensu. Ja jestem zwolennikiem starego, ale dobrego i prostego w konfiguracji serwera wydruku w routerze (a do routera możesz nawet podłączyć jakiś hub usb i podłączyć do niego więcej drukarek i je skonfigurować w ten serwer) i wolę to niż drukarkę z wifi z którą zawsze potem są problemy.
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2017, 21:45   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
Przestaje rozumieć te kombinacje w UPC, a to ze nie daja dostepu do ustawien Hitrona to juz w ogole
Bardzo nieelastyczne podejscie, chyba ze sa jakies ustawienia do ktorych UPC nie chce dac z jakiegoś powodu dostepu...ale o co chodzi to nie wiem,

A czytałeś o tych wszystkich aferach w firmach gdzie winni byli ci administratorzy co nie aktualizowali niczego i zmieniali ustawienia tak, że zagrażało to bezpieczeństwu firm? Właśnie dlatego.


Nie wiem o czym mowa...
Bardzo dobry modem zostal zdegradowany do roli malo uzytecznego urzadzenia tylko dlatego ze jacys administratorzy rozszczelniali bezpieczenstwo..nie kumam tego zupelnie i nie slyszalem o tym :)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-08-2017, 21:57   

pawelb napisał/a:
Nie wiem o czym mowa...
Bardzo dobry modem zostal zdegradowany do roli malo uzytecznego urzadzenia tylko dlatego ze jacys administratorzy rozszczelniali bezpieczenstwo..nie kumam tego zupelnie i nie slyszalem o tym

A o nonpetya chociażby słyszałeś? Pewnie takich afer było więcej tylko, że teraz już żadnej nie pamiętam. Tak czy siak nawet jak admini z IT są ogarnięci to UPC jako powód ZAWSZE wskaże bezpieczeństwo.
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2017, 22:59   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
Nie wiem o czym mowa...
Bardzo dobry modem zostal zdegradowany do roli malo uzytecznego urzadzenia tylko dlatego ze jacys administratorzy rozszczelniali bezpieczenstwo..nie kumam tego zupelnie i nie slyszalem o tym

A o nonpetya chociażby słyszałeś? Pewnie takich afer było więcej tylko, że teraz już żadnej nie pamiętam. Tak czy siak nawet jak admini z IT są ogarnięci to UPC jako powód ZAWSZE wskaże bezpieczeństwo.


Oczywiscie ze slyszalem o nonpetya czy wanna cry ale co to ma do tego? :P
To sa podatnosci nie majace niz wspolnego z konfiguracja modemo-routerow, podatnosci na protokól SMBv1, smb jest filtrowane na modemach dlatego klienci kablowek praktycznie nie padli ofiara tych wirusow, to byly wirusy z atakiem skierowanym na klasyczne sieci lokalne
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-08-2017, 23:13   

Cytat:
Oczywiscie ze slyszalem o nonpetya czy wanna cry ale co to ma do tego?
To sa podatnosci nie majace niz wspolnego z konfiguracja modemo-routerow, podatnosci na protokól SMBv1, smb jest filtrowane na modemach dlatego klienci kablowek praktycznie nie padli ofiara tych wirusow, to byly wirusy z atakiem skierowanym na klasyczne sieci lokalne

Owszem, ale są inne podatności spowodowane nieprawidłowymi ustawieniami w routerze. Oczywiście nie wiemy nic o takich podatnościach, ale UPC i tak powoła się na bezpieczeństwo i na "możliwość zdalnego uruchomienia kodu" na routerze. Zresztą zawsze jest taka możliwość zdalnego uruchomienia kodu choć to już będzie wina oprogramowania w tym modemie.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: