Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hitron CGNV4
Autor Wiadomość
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 19-07-2016, 18:51   Hitron CGNV4

Chciałbym zapytać, czy ktoś może posiada to urządzenie bez stałego ip i udało mu sie wynegocjować z upc tryb bridge?
zostałem zapewniony przez instalatora że mogę przełączyć w tryb mostu, a jak sie okazało później, tryb mostu na tym urządzeniu działa tylko z stałym IP :/ i chcą teraz mi wymieniać na ubee, jak uzupełnią magazyny.
ktoś próbował może?
 
 
zenon 
light master

Dołączył: 09 Maj 2014
Posty: 76
Wysłany: 19-07-2016, 20:46   Re: Hitron CGNV4

januszmk napisał/a:
Chciałbym zapytać, czy ktoś może posiada to urządzenie bez stałego ip i udało mu sie wynegocjować z upc tryb bridge?
zostałem zapewniony przez instalatora że mogę przełączyć w tryb mostu, a jak sie okazało później, tryb mostu na tym urządzeniu działa tylko z stałym IP :/ i chcą teraz mi wymieniać na ubee, jak uzupełnią magazyny.
ktoś próbował może?

Nic nie wynegocjujesz. Mozesz jedynie zmienic na usluge dla biznesu, jesli prowadzisz firme, i wtedy dokupic stale ip.
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 19-07-2016, 20:51   Re: Hitron CGNV4

zenon napisał/a:
januszmk napisał/a:
Chciałbym zapytać, czy ktoś może posiada to urządzenie bez stałego ip i udało mu sie wynegocjować z upc tryb bridge?
zostałem zapewniony przez instalatora że mogę przełączyć w tryb mostu, a jak sie okazało później, tryb mostu na tym urządzeniu działa tylko z stałym IP :/ i chcą teraz mi wymieniać na ubee, jak uzupełnią magazyny.
ktoś próbował może?

Nic nie wynegocjujesz. Mozesz jedynie zmienic na usluge dla biznesu, jesli prowadzisz firme, i wtedy dokupic stale ip.

właśnie mam usługę dla biznesu. mieli zamontować ubee - tak się z konsultantem na infolinii umawiałem, ale gość co instalował przyniósł hitrona, bo hitrona instalują dla 300mbit, ubee nie mieli nawet na magazynie. stałe ip kosztuje dodatkowe 10zł a stałego ip nie potrzebuje, a nie chciałem też brać na 24 miesiące gdzie stały ip byłby za darmo...
 
 
zenon 
light master

Dołączył: 09 Maj 2014
Posty: 76
Wysłany: 19-07-2016, 21:07   Re: Hitron CGNV4

januszmk napisał/a:
zenon napisał/a:
januszmk napisał/a:
Chciałbym zapytać, czy ktoś może posiada to urządzenie bez stałego ip i udało mu sie wynegocjować z upc tryb bridge?
zostałem zapewniony przez instalatora że mogę przełączyć w tryb mostu, a jak sie okazało później, tryb mostu na tym urządzeniu działa tylko z stałym IP :/ i chcą teraz mi wymieniać na ubee, jak uzupełnią magazyny.
ktoś próbował może?

Nic nie wynegocjujesz. Mozesz jedynie zmienic na usluge dla biznesu, jesli prowadzisz firme, i wtedy dokupic stale ip.

właśnie mam usługę dla biznesu. mieli zamontować ubee - tak się z konsultantem na infolinii umawiałem, ale gość co instalował przyniósł hitrona, bo hitrona instalują dla 300mbit, ubee nie mieli nawet na magazynie. stałe ip kosztuje dodatkowe 10zł a stałego ip nie potrzebuje, a nie chciałem też brać na 24 miesiące gdzie stały ip byłby za darmo...

To znaczaco zmienia sytuacje, dostrzegam na koncu tunelu swiatlo, chociaz to moze byc swiatlo nadjezdzajacego pociagu.

Kontakt z DUK ci proponuje.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 19-07-2016, 21:41   

Inni za stałe IP dali by się zabić - a tu komuś nie pasuje... - ehh
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 19-07-2016, 22:03   

KOCUREK1970 napisał/a:
Inni za stałe IP dali by się zabić - a tu komuś nie pasuje... - ehh

nie że nie pasuje, bo jakby nie kosztowało dodatkowe 10zł netto to chętnie bym wziął. generalnie nie wystawiam żadnego serwera na zewnątrz, żeby się połączyć z komputerem po ssh z zewnątrz - obecnie ip nie zmienia się tak często, a w razie czego mogę też skorzystać z dynhosta
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 19-07-2016, 23:24   

januszmk napisał/a:
jakby nie kosztowało dodatkowe 10zł netto to chętnie bym wziął

Przecież i tak możesz to władować w koszty :mrgreen:
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 19-07-2016, 23:38   

KOCUREK1970 napisał/a:
januszmk napisał/a:
jakby nie kosztowało dodatkowe 10zł netto to chętnie bym wziął

Przecież i tak możesz to władować w koszty :mrgreen:

co czyni koszt stałego ip 8.10zl zamiast 10zl + vat. I tak już sporo płacę, bo 130zl netto, a roczny koszt tego stałego ip to prawie miesięczny koszt abonamentu po odliczeniach.

pytanie też czy bardziej by się opłacało wziąć to stałe ip niż zmieniać na ubee, jeżeli nic się nie uda wynegocjować z upc
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-07-2016, 08:02   

Testowałem tego Hitrona...nie wiem czy jest na rynku modem z lepszym WiFi! Zasieg na 5Ghz mnie zaskoczył...wydajnosc z AC teź...wyciagnalem 295mbps po wifi z tableta :)
 
 
Accid 
Klikacz

Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 12
Skąd: Wrocław
Wysłany: 20-07-2016, 10:44   

A co z portem USB do Hitrona? U mnie tak jakby był po prostu wyłączony.
Specyfikacja mówi o USB 2.0 do podpięcia dysków. Natomiast u mnie żaden się nie odpala nawet. Dioda na froncie się nie zapala. Testowałem dyski 2,5 bez zasilacza (instrukcja mówi o max 500 mA a więc 2,5 powinien ruszyć), a także dysk 3,5 z zasilaczem.

Czyżby UPC wyłączało USB w tym routerze?
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 20-07-2016, 11:09   

pawelb napisał/a:
Testowałem tego Hitrona...nie wiem czy jest na rynku modem z lepszym WiFi! Zasieg na 5Ghz mnie zaskoczył...wydajnosc z AC teź...wyciagnalem 295mbps po wifi z tableta :)


u mnie nawet to wifi jest wyłączone i nie da się włączyć (dostałem od upc dodatkowy router tplink archer2)
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-07-2016, 16:23   

Ja to testowałem w innej telewizji kablowej, nie w UPC, działało mi i WiFi w standardzie AC jak i USB, może cos poblokowali w UPC albo na innym sofcie...a jaki macie na swoich Hitronach?
ja miałem wersje softu 4.5.10.10
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 20-07-2016, 17:45   

pawelb napisał/a:
Ja to testowałem w innej telewizji kablowej, nie w UPC, działało mi i WiFi w standardzie AC jak i USB, może cos poblokowali w UPC albo na innym sofcie...a jaki macie na swoich Hitronach?
ja miałem wersje softu 4.5.10.10

4.5.10.12-SIP-UPC
 
 
Accid 
Klikacz

Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 12
Skąd: Wrocław
Wysłany: 20-07-2016, 18:08   

Soft na dzień dzisiejszy jest j.w. Poza tym w sumie nic się nie dzieje nawet w panelu po podłączeniu dysku. Cały panel nigdzie nie wspomina o jakiejkolwiek funkcji USB. Zrozumiałbym gdyby była jakaś podstawowa funkcja USB ale wyszarzona czy coś. Ale tu tak jakby Hitron się nie przyznawał, że ma gniazdo USB.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 20-07-2016, 18:44   

Accid napisał/a:
Ale tu tak jakby Hitron się nie przyznawał, że ma gniazdo USB.

W sofcie UPC opcja USB jest wycięta i niedostępna - żadnego innego softu nie wgracie - modem po włączeniu zasilania i tak odwołuje się do CMTS-a - i tak zostanie wgrany soft aktualny.
januszmk napisał/a:
co czyni koszt stałego ip 8.10zl zamiast 10zl + vat. I tak już sporo płacę, bo 130zl netto, a roczny koszt tego stałego ip to prawie miesięczny koszt abonamentu po odliczeniach.

No błagam - od kiedy to firma się przejmuje kosztami, które może sobie władować w koszty i pomniejszyć tym sposobem należny państwu podatek?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: