Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy router - Asus RT-AC-1200G+ | Zasięg? Porady?
Autor Wiadomość
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 11-07-2016, 18:37   Nowy router - Asus RT-AC-1200G+ | Zasięg? Porady?

Cześć,

Niestety mój TP-LINK WR1043ND popsuł się ostatecznie.

Kupiłem nowy router - Asus RT-AC1200G+.

Bardzo mi się podoba, lecz w nieco oddalonym mam słabsze prędkości na moim telefonie, na laptopie pozostają te same czyli max łącze. Moje łącze to 60 mb/s

Router skonfigurowany jako AP do modemu THOMSON UPC. Działam na 5GHz.

Poniżej prezentuje konfiguracje anten i eter 5GHz w mojej okolicy.





Mój pokój znajduje się po prawej patrząc na router, natomiast salon po lewej.

Jak radziliście by ustawić anteny routera? Czy tak jak teraz czy macie jakiś inny pomysł?

Co sądzicie o kanale? Wybór kanału mam ustawione na AUTO. Szerokość 80Hz.
Sieć DZIUPLA...

Proszę o porady.

Pozdrawiam.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3512
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 11-07-2016, 19:33   Re: Nowy router - Asus RT-AC-1200G+ | Zasięg? Porady?

Shishak napisał/a:
Jak radziliście by ustawić anteny routera?
Masz mieszkanie jednopoziomowe, więc anteny nie ustawiaj ukośnie. Dobrze, że masz je ustawione równolegle. Ogólnie jest tak, że notebooki lepiej działają na antenach ustawionych pionowo, a telefony na poziomo. Spróbuj najpierw ustawienia 2 anten poziomo i 2 anten pionowo, może telefon będzie działał lepiej. Jak się pogorszy to musisz kombinować.
_________________
 
 
skreem 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 155
Skąd: Wawa
Wysłany: 11-07-2016, 19:37   

Anteny ustaw pionowo. Włącz także sieć 2.4 Ghz - ma większy zasięg niż 5 Ghz a nie widzę, aby było zbyt wiele innych sieci w okolicy działających na 2.4 Ghz. Powinno pomóc.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 11-07-2016, 19:41   

Obrazek pokazuje sieci 2,4 GHz.

Które anteny dać pionowo, a które zostawić jak jest ?


No i skąd wiadomo, które są do 5GHz a które do 2,4GHz?

Obecnie po waszych sugestiach:


Czy o to chodziło?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3512
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 11-07-2016, 21:38   

Jedna para (tył i bok) pracuje na jedno pasmo druga para na drugie pasmo, która na jakie nie wiem.
Można jeszcze wypróbować ustawienie wszystkich pionowo, ale wtedy trzymaj pionowo telefon, jeżeli nie ma różnicy to nic mądrego się nie wymyśli.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 11-07-2016, 22:49   

Tak było na starcie, jak kupiłem. To samo.
_________________
 
 
zumbek 
Klikacz

Dołączyła: 13 Lip 2016
Posty: 1
Wysłany: 13-07-2016, 18:36   

Witam, najlepiej anteny ustawić pionowo. Kiedy są one skierowane bezpośrednio w górę, łącze jest lepsze i na pewno ma o większy zasięg. Pozdrawiam
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 13-07-2016, 19:41   

U mnie jest tak 2 pionowo dwie odchylone ale nie maksymalnie, nie widzę różnic w zasięgu.

Mam dostęp po SSH. Czy jest możliwość zmiany mocy na taką jaka jest w USA? PO webie nie widzę takiej opcji.

[ Dodano: 14-07-2016, 19:16 ]


Prędkości w normie jednak w drugim pokoju
_________________
 
 
kipo88 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Lip 2016
Posty: 119
Wysłany: 17-07-2016, 11:29   

mialem ten router pare dni ale oddalem nic nie pomoglo podlaczony byl do Compal z UPC.
 
 
petro 
classic master


Dołączył: 10 Sie 2006
Posty: 177
Skąd: Kraków
Wysłany: 17-07-2016, 11:43   

Proponuję zaktualizować FW routera, jeśli nie masz najnowszego, bo sporo niedoróbek poprawili:
Cytat:
ASUS RT-AC1200G+ Firmware 3.0.0.4.380.3310
- Fix reboot issue
- Fix GUI bugs
- GUI compatibility improvement and fine tune
- Fix DNS detect response issue
- Improve PPTP server
- Improve auto channel selection behavior
- Fix IPv6 related issues
- Fix wifi driver vulnerability issue – CVE-2016-0802
- Fix traffic limiter bugs
- Add IPTV Movistar Triple VLAN support
- Fix telnet/ssh/http/https WAN security issue
- Usb modem behavior improvement
- Add media bridge mode
- Fix reboot schedule issue
- Improve network map scenario

https://www.asus.com/pl/N...pDesk_Download/
 
 
kipo88 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Lip 2016
Posty: 119
Wysłany: 17-07-2016, 12:09   

za pozno oddalem do sklepu w compal mozna aktualizacje zrobic ?
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 17-07-2016, 14:13   

Powiem szczerze, dzisiaj omyłkowo wymieniłem ten router (Asus RT-AC1200G+) na nowy.

Wróciłem do domu no i zaktualizowałem Firmware, sieć 2,4 GHz dalej mi nie działała.

Mówie sobie co jest przecież to nowa sztuka a efekt taki sam.

Bawiłem się z tym i bawiłem, aż przywróciłem firmware do wersji 3.0.0.4.380_1234.

Wszystko śmiga :)

Wniosek: Ten nowy jest mega niedorobiony. Zostańcie przy starszym. Przywracanie starszego jest dziwne ale się udało. Różnic w szybkości neta nie widzę. Podziękuje i zostanę.
_________________
 
 
petro 
classic master


Dołączył: 10 Sie 2006
Posty: 177
Skąd: Kraków
Wysłany: 17-07-2016, 14:36   

Shishak napisał/a:
sieć 2,4 GHz dalej mi nie działała

A przypadkiem w ustawieniach Wireless nie masz jej po prostu wyłączonej sieci 2,4 GHz lub masz ustawioną bardzo małą moc nadawania?


W ogóle dziwne, że masz z Asusem problemy. Ja mam już 5 lat Asusa RT-N56U i żadnych problemów ani z zasięgiem, ani ze stabilnością.
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 17-07-2016, 16:12   

Nie mam, ze starym firmware chodzi zacnie i tak już zostawię.
_________________
 
 
kipo88 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Lip 2016
Posty: 119
Wysłany: 18-07-2016, 18:27   

Shishak napisał/a:
Nie mam, ze starym firmware chodzi zacnie i tak już zostawię.


Może wrzucisz jakies screny z ustawień jakie masz w tym routerze? Może coś źle miałem ustawione to z chęcią go kupie raz jeszcze. Jakie masz osiągi po WiFi teraz ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: