Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prędkość przy parametrach łącza
Autor Wiadomość
camilo89 
easy master

Dołączył: 25 Maj 2016
Posty: 23
Wysłany: 04-07-2016, 18:17   Prędkość przy parametrach łącza

ile da się wyciągnąć max na tym łączu przy parametrach, czy to co podaje netia spot to jest max, bo jutro będę miał technika z orange i nie wiem czy truć mu d... o wyższej prędkości , może inna modulacja?


(przy loginie rejestracjaAtneostrada.pl... bo dopiero co zdeaktywowali netię, a jutro będą z orange)
Status: Podłączony
Przedział czasu: 0:12:43
Modulacja linii: G.992.5 Annex A
Szybkość transmisji danych 7.237Mbps 1.215Mbps
Maksymalna szybkość linii 7.576Mbps 1.657Mbps
Tłumienie linii 45.7 dB 11.3 dB
Margines zakłóceń 6.5 dB 5.9 dB
_________________
 
 
GoRo 
classic master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Cze 2006
Posty: 167
Wysłany: 04-07-2016, 23:05   

Tłumienie słabe, a i margines bez rewelacji.
Linia do poprawy ;)

Tylko nie mów,że dałeś się namówić na przejście z Netii na zasadzie jak pan do Orange przyjdzie to będzie lepiej, bo to i tak nasze łącze.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-07-2016, 23:08   

GoRo napisał/a:
Linia do poprawy

Linia do poprawy - nie żartuj i nie rób mu nadziei - nikt żadnej linii poprawiał nie będzie - ewentualnie sprawdzą od "słupka" do domu i to wszystko.
_________________
 
 
camilo89 
easy master

Dołączył: 25 Maj 2016
Posty: 23
Wysłany: 04-07-2016, 23:10   

Chodziło bardziej o możliwość ew. Przeniesienia linii za rok.
Na netii chodziło 6 mbps , a teraz zastanawiam się czy coś więcej by poszło niż max do 10 mbps . A w tej wiosce to chyba 10 mbps max wszystkim dają.
Uważasz że powinienem od technika egzekwowac poprawę linii ?
_________________
 
 
GoRo 
classic master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Cze 2006
Posty: 167
Wysłany: 04-07-2016, 23:11   

Co nie zmienia faktu, że nie są to poprawne parametry.

I wierz mi, często poprawiają, nie wiem dokładnie jak, ale jak chcą i mają możliwości to poprawiają.

EDIT:
Przynajmniej próbowałbym go pomęczyć, nie wiem jak długa jest linia, ale spróbować nie zaszkodzi.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-07-2016, 23:25   

camilo89 napisał/a:
w tej wiosce

GoRo,
To wyjaśnia wszystko - palcem nie kiwną - i czym zmierzą parametry linii - palcem?
Wszystkie te firmy to firmy zewnętrzne, gdzie jest JEDEN miernik na 100 instalatorów (i to NIE w jednej firmie - tylko na taką grupę tylu monterów ma dostęp do miernika) - J E D E N na 100.
Nawet jeśli monter coś zaradzi - to DSLAM przytnie linie i tyle z tego będzie - a przytnie, bo miedz i transfer nie jest z gumy, a jeszcze 500 klientów tam podłączyć trzeba...
_________________
 
 
GoRo 
classic master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Cze 2006
Posty: 167
Wysłany: 04-07-2016, 23:45   

KOCUREK1970,
wiem jak to u nich wygląda, jak sam sobie sprzetu nie załatwi to jeździ bez niczego ;)

A spora część techników pracujących dla TP/Orange jeździ z Sagem F@st na USB :mrgreen: , albo innym tanim złomem z allegro.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 05-07-2016, 00:02   

GoRo,
Ale czemu tu się dziwić - Orange/Netia wynajmuje takie firmy za złodziejsko żenujące stawki, monter musi mieć własną DG, być vatowcem, a kasa płatna dla niego pewnie co 3 mc - miałbyś z czego sobie kupić taki miernik za 10 tys zł NETTO?:
http://www.dasap.com.pl/p...-plus-adsl-vdsl
_________________
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-07-2016, 12:23   

Pewnie zrobią widełki na max 10... ale więcej niż na 6-7 na tej linii bym nie liczył...
_________________
 
 
camilo89 
easy master

Dołączył: 25 Maj 2016
Posty: 23
Wysłany: 05-07-2016, 14:28   

modem z orange pokazuje teraz coś takiego... czyli zmieniły się wartości... Czyżby netię tłumili? Gniazdka nie ruszali, tłumienie zeszło z 45.7 do 29.5 , a szum podwyższył się z 6.5 do 7.9...

Statystyki - xDSL
Tryb: ADSL_2plus
Typ Ruchu: ATM
Status: Połączono
Stan zasilania linii: L0

Pobieranie Wysyłanie
Modulacja linii (Trellis): Wł Wł
Margines sygnał-szum (0.1 dB): 79 52
Tłumienie (0.1 dB): 295 121
Moc wyjściowa (0.1 dBm): 214 124
Osiągalna prędkość transmisji (Kb/s): 15,792 1,556

Ścieżka 0
Pobieranie Wysyłanie
Prędkość (Kb/s): 12,447 1,122

MSGc (# bajtów w nagłówku komunikatu kanału): 51 24
B (# bajtów w ramce danych multipleksera): 218 46
M (# ramek danych multipleksera w ramce danych FEC): 1 4
T (ramki danych multipleksera na bajtach synchronizacji): 2 4
R (# bajtów kontrolnych w ramce danych FEC): 16 6
S (stosunek długości ramki danych FEC do ramki PMD): 0.5616 5.3333
L (# bitów w ramce danych PMD): 3347 291
D (głębokość przeplotu): 64 8
Opóźnienie (milisek.): 9 11
INP (symbol DMT): 1.00 0.50

Super ramki: 450,988 177,469
Błędy super ramek: 3 375
Słowa RS: 51,412,428 1,125,336
Naprawialne błędy RS: 3,712 1,317
Nienaprawialne błędy RS: 41 0

Błędy HEC: 22 457
Błędy OCD: 0 0
Błędy LCD: 0 0
Suma komórek: 211,955,471 19,089,468
Komórki danych: 5,942,395 295,444
Błędne bity: 0 67,162

Suma ES: 2 311
Suma SES: 0 0
Suma UAS: 24 24
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 05-07-2016, 14:38   

camilo89 napisał/a:
zmieniły się wartości... Czyżby netię tłumili?

Jeśli to inny sprzęt to może inaczej "reagować", ale bardziej tu "maczał paluchy" DSLAM (to on "reguluje" sygnał).
_________________
 
 
camilo89 
easy master

Dołączył: 25 Maj 2016
Posty: 23
Wysłany: 05-07-2016, 14:52   

czyli przy tych parametarach 15 mbps by poszło czy nic więcej?
Technik niby mówił, że 20 mb montują przy < ~21 db tłumieniu a 80 przy < ~16 db
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: