Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moduł Ci+a filtr kanału zwrotnego
Autor Wiadomość
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 194
Wysłany: 29-10-2017, 02:39   Moduł Ci+a filtr kanału zwrotnego

Jak w temacie, czy przy module Ci powinien być wpięty filtr kanału zwrotnego? Do niedawna miałem dekoder horizon, przy wymianie na kartę technik wypiął wtyczkę z dekodera i wpiął w tv.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 208 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4543
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 29-10-2017, 07:36   Re: Moduł Ci+a filtr kanału zwrotnego

Teoretycznie Telewizor powinien być podpięty do sygnału UPC prze filtr Kanału Zwrotnego. TV może wprowadzać :arrow: ingres do sygnału (w paśmie kanału zwrotnego) w kablu sieci UPC. To może powodować zakłócenie pracy modemu. Dlatego kiedyś stosowano zwrotnice multimedialne na przykład: :arrow: TRIS-307P lub :arrow: GMF-352, z filtrem kanału Zwrotnego. Ja osobiście w torze sygnału do TV używam :arrow: filtr KZ.
Ja tego nie zauważyłem, ale był wiele razy poruszany temat zakłóceń w drugą stronę. Działanie modemu :arrow: zakłócało działanie TV.
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=188456#188456

Od dawna UPC nie stosuje zwrotnic, :arrow: uważają, że nie ma problemu.

Powiązane posty:
:arrow: >>>
:arrow: >>>>>
:arrow: >>>>>>>
_________________
 
 
czarek77 
light master

Dołączył: 18 Lip 2017
Posty: 96
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 29-10-2017, 13:00   

A co teraz UPC montuje ludziom ? ja mam TRISA i działa wszystko ok od grubych ponad 10 lat , jak teraz montują np. 2 tv i modem do netu ?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2355
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 29-10-2017, 13:06   

czarek77 napisał/a:
jak teraz montują np. 2 tv i modem do netu ?

Montują rozgałęźnik Teleste.
_________________
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 194
Wysłany: 29-10-2017, 17:29   

Przed przejeciem mojej kablowki wywalili mi trisa a dali teleste. Trisa chyba mam tylko chyba 112, proponował byś go podłączyć?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 208 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4543
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 29-10-2017, 18:56   

Nic nie zmieniaj. Jeżeli chcesz to kup sobie filtr KZ i załóż na wyjściu Teleste, które idzie do TV.
_________________
 
 
czarek77 
light master

Dołączył: 18 Lip 2017
Posty: 96
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 30-10-2017, 16:59   

Ja mam tak https://obrazki.elektroda.pl/4295131000_1355573678.jpg działa ok z Compalem i modułem CI w jednym tv , drugi tv ma ustawione te 30-35 kanałów niekodowanych bez dekodera itd. montować coś nowocześniejszego ? :mrgreen: czy zostawić ?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2355
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-10-2017, 17:15   

czarek77, Jak działa to zostaw.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 208 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4543
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-10-2017, 17:17   

czarek77 napisał/a:
działa ok z Compalem i modułem CI w jednym tv , drugi tv ...montować coś nowocześniejszego ? czy zostawić ?
Ten TRIS-307P ma właśnie na wyjściu TV wbudowany filtr KZ. Pierwszy TV jest podłączony do TRISa.

Jak jest podłączony ten drugi TV?
_________________
 
 
czarek77 
light master

Dołączył: 18 Lip 2017
Posty: 96
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 30-10-2017, 17:43   

Pierwszy tv z modułem CI jest podłączony do wejścia z opisem dekoder , drugi z kanałami niekodowanymi do oznaczenia tv analogowa
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 208 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4543
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-10-2017, 19:10   

czarek77, można do tego podejść na dwa sposoby.
1. Jeżeli Ci wszystko działa to zostaw jak jest.
2. Teoretycznie Telewizor powinien być podpięty do sygnału UPC przez filtr Kanału Zwrotnego.
Filtr KZ wprowadza bardzo minimalne tłumienie ok. 0,4 dB, czyli prawie nic.
Koszt filtru to kilkanaście złotych.

Do wyjścia DATA ("dekoder") bezpośrednio wkręcasz filtr KZ i do niego wkręcasz wykręcony przewód idący do telewizora.

PS.
Zwróć uwagę, że na wyjściu DATA sygnał jest tłumiony 8,2 dB, a na wyjściu TV 4,2 dB, więc TV z dłuższym przewodem powinien być podłączony do wyjścia "TV". Z drugiej strony, TV z programami niekodowanymi może być podłączony do wyjścia "DATA" bo mniejsze częstotliwości dolnych MUXów mniej tłumi dłuższy przewód. Nie wiem jaka kombinacja dłuższy przewód/TV z odkodowanymi programami jest u Ciebie. Ogólnie ważniejszy jest TV z MediaModułem CI+, więc lepiej go podłączyć do wyjścia TV, no chyba, że ten TV z odkodowanymi ma długi przewód, więc teraz jest OK.
_________________
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 194
Wysłany: 02-11-2017, 23:29   

Ten tris co mi go wymienili to tratec tris 210e.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 208 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4543
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 03-11-2017, 17:07   

ogromny napisał/a:
wywalili mi trisa a dali teleste.
ogromny napisał/a:
Ten tris co mi go wymienili to tratec tris 210e.
No i dobrze, bo ten TRIS to prawie jak odgałęźnik. Na wyjściu do modemu w paśmie 80-1000 MHz ma aż 10 dB tłumienia, no i ma tylko 1 wyjście DATA. Drugie wyjście to TV bez kanału zwrotnego, nie nadające się do modemu/dekodera, a przecież wtedy UPC montowało Ci dekoder i modem. Prawdopodobnie jak byś miał TRISa z dwoma wyjściami DATA, to by go zostawili. Jak masz ochotę to możesz zamontować na wyjściu idącym do TV filtr KZ.
_________________
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 194
Wysłany: 03-11-2017, 17:38   

Za parę dni założę ten filtr kanału zwrotnego
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 208 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4543
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 03-11-2017, 17:46   

No i bardzo dobrze. Może w przyszłości by Ciebie dopadły te problemy, a tak ich unikniesz.
:arrow: >>>
:arrow: >>>>
Ja u siebie w ogóle nie wnikałem, czy potrzeba, czy nie. Dawno temu byłem nauczony, że podłączając TV/swój własny tuner analogowy/cyfrowy do sygnału UPC należy stosować filtr KZ, więc podłączając następne urządzenie do wyjścia "DATA" zrobiłem to przez fitr KZ.
Podobnie montując u kogoś "pseudo multiroomy", wcześniej analogowe, później cyfrowe odkodowane zawsze podłączałem to przez filtr, jeżeli nie było zwrotnicy z wyjściem "TV" lub zostało wolne tylko wyjście "DATA".
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: