Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
TP-Link TL-WR1043ND - internet działa tylko na 1 kanale
Autor Wiadomość
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 16-06-2016, 01:52   TP-Link TL-WR1043ND - internet działa tylko na 1 kanale

Cześć,

Mam skonfigurowaną sieć w następujący sposób:
Modemo-Router Thomson UPC (192.168.0.1) <---DMZ(na IP routera)----> Router TP-Link TL-WR1043ND (192.168.0.2), DHCP na routerze wyłączone, DHCP na modemo-routerze Thomson UPC włączone.

Do wczoraj chodziło wszystko super elegancko. Dzisiaj o północy wróciłem z pracy i moje urządzenia nie mogły wykryć sieci WIFI. Miałem ustawiony kanał ósmy na routerze. Internet po kablu śmigał. Co pierwsze to zrobiłem reset routera do ustawień fabrycznych, internet znowu wrócił. Ustawiłem kanał na wyższy czyli z AUTO na 8, nie działało, dałem na 9 nie działało. Zawsze ustawiony miałem kanał 8. Internetu brak. Dałem na kanał 2 przykładowo, internet wrócił, ale był niesamowicie wolny. Strony wchodziły niesamowicie wolno. Zauważyłem, że router sam ustawia będąc na AUTO - kanał 1. Wyłączyłem AUTO i włączyłem kanał 1. Internet działa w porządku. Nie zmieniło się nic w eterze. Takie same sieci jak kiedyś.

Dlaczego tak się dzieje, że WIFI tak naprawdę działa mi tylko po jednym kanale? Router ma już 2 lata. Do wczoraj śmigało na 8 kanale. Nie chce mieć do dyspozycji tylko jednego kanału. Czy to oznacza, że router wymaga wymiany? Proszę pomóżcie i polećcie jakiś fajny router ewentualnie na czasie do wymiany

Pozdrawiam.
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 16-06-2016, 02:09   

Oryginalne oprogramowanie czy zmieniane na jakieś alternatywne? Jeżeli tak to na jakie?
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 16-06-2016, 02:11   

Oryginalne od nowości, wątpie, żeby tak się zmieniło przez parę godzin, że tylko necik śmiga na pierwszym.

Na 1 kanale internet działa normalnie, pingi spoko, prędkość w normie.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-06-2016, 05:25   

Nie zaszkodzi wgrać nowy/inny firmware ze :arrow: strony TP-Linka. Wersja czwarta nie ma dostępnego firmware'u.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 16-06-2016, 11:31   

O dziwo pomogło, nie wiem czemu ale jednak.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-06-2016, 12:05   

Shishak napisał/a:
O dziwo pomogło, nie wiem czemu ale jednak.
Wow.
Nie napisałeś jaka wersję sprzętową miałeś i czy wgrałeś najnowszy czy tylko inny firmware.
Dzisiaj miałem coś podobnego, kolega w telefonie Cisco IP Video Phone robił DOWNGRADE, żeby jedna opcja zadziałała, a później normalny upgrade.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 16-06-2016, 12:26   

Sprzętową sobie znalazłem, była to V2.

Wgrałem i działa. Dzięki
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-06-2016, 12:33   

Dopytuję się bo TP-Link TL-WR1043ND jest dość popularny. Który firmware wgrałeś?
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 16-06-2016, 12:58   

Firmware Version:
3.19.32 Build 150910 Rel.44072n
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-06-2016, 13:55   

Dzięki, czyli najnowszy.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 22-06-2016, 14:08   

Dzisiaj problem wrócił, zainstalowałem OpenWRT - problem zniknął.

Co o tym sądzicie?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 22-06-2016, 14:11   

Kilka dni działało, zobaczymy ile dni podziała z OpenWRT? Może sprzęt jednak się kończy.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 22-06-2016, 14:19   

No zobaczymy ale to dziwne, że po zmianie softu znowu działa ok.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 22-06-2016, 14:30   

Miejmy nadzieję, że z OpenWRT teraz będzie już działać.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 22-06-2016, 14:44   

W OpenWRT widzę takie puste pola.



Czy koniecznie muszę je wypełnić? Jakie wartości tam najlepiej wpisać?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: