Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podział cyfrowego sygnału na dwa tv - na obu ten sam program
Autor Wiadomość
szymonst 
Klikacz

Dołączył: 06 Maj 2008
Posty: 13
Skąd: Katowice
Wysłany: 06-05-2008, 10:41   Podział cyfrowego sygnału na dwa tv - na obu ten sam program

Witam

Zamierzam wykupić "cyfrówkę" w UPC i tu pojawia się pytanie. Dodatkowo będzie sygnał analogowy, który mogę puścić do drugiego tv ale interesuje mnie też pakiet C+. Czy istnieje taka możliwość żeby rozbić cyfrowy sygnał na dwa tv (już za dekoderem) bez konieczności posiadania dwóch dekoderów? Oczywiście wtedy na obu będzie ten sam program.
 
 
petryk 
ultra master

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2005
Posty: 830
Wysłany: 06-05-2008, 11:50   

chyba nie ma takiej możliwość musisz miec dwa dekodery
 
 
szymonst 
Klikacz

Dołączył: 06 Maj 2008
Posty: 13
Skąd: Katowice
Wysłany: 06-05-2008, 12:02   

Szkoda...na tym dekoderze co mam teraz nie ma najmniejszego problemu zeby sygnał np z C+ rozbić na dwa tv...Coraz mniej podoba mi się ta cyfrowa tv w UPC.
 
 
Neo10 
plus master


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 649
Skąd: wawa
Wysłany: 06-05-2008, 13:28   

Jeżeli ten dekoder ma wyjście euro a pewnie takim kablem się to podłącza to się da zrobić tak aby na dwóch tv byl sygnal z tego tv tyle że będzie to samo na obu tv.... ;]

Trzeba tylko rozdzielić na dwa a takie rozdzielacze są zdajsię dostępne np na allegro itp...
_________________
 
 
szymonst 
Klikacz

Dołączył: 06 Maj 2008
Posty: 13
Skąd: Katowice
Wysłany: 06-05-2008, 14:41   

No wystarczy mi żeby na obu był ten sam program. Chodzi mi o to, że np w sypialni ktoś już śpi a ja patrze o 2 w nocy na NBA więc żeby nie przeszkadzać włączam drugi TV.
 
 
gomi 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 108
Skąd: Warszawa - Ursynów
Wysłany: 06-05-2008, 18:32   

Dekoder ma dwa wyjścia euro: jedno dla telewizora, drugie dla vcr/dvd. Bez problemu można do tego drugiego podłączyć drugi telewizor.
  gomi
 
gorion 
light master

Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 79
Skąd: Warszawa-Wola
Wysłany: 17-05-2008, 18:37   

a ktoś się może zastanawiał czy sygnał z dekodera cyfrowego np: z wyjścia EURO można wprowadzić poprzez modulator (np onyx MAV 1-02 ~50zł) z powrotem do koncentryka na którymś kanale, aby pozostałe odbiorniki mogły go odbierać analogowo?
  Motorola
 
patryk_waw 
light master


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 144
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-05-2008, 18:49   

Cytat:
z wyjścia EURO można wprowadzić poprzez modulator (np onyx MAV 1-02 ~50zł) z powrotem do koncentryka na którymś kanale, aby pozostałe odbiorniki mogły go odbierać analogowo?


Oczywiscie że można, ale...

1. Wszyscy oglądają tylko ten sam kanał
2. Po co jak w kablu masz sygnał analogowej TV i mozesz go dowolnie rozdzielić na telewizory (no chyba ze chcesz oglądać kanaly premium)
 
 
 
gorion 
light master

Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 79
Skąd: Warszawa-Wola
Wysłany: 17-05-2008, 19:18   

patryk_waw napisał/a:

1. Wszyscy oglądają tylko ten sam kanał
2. Po co jak w kablu masz sygnał analogowej TV i mozesz go dowolnie rozdzielić na telewizory (no chyba ze chcesz oglądać kanaly premium)

No wlasnie, chodzi o kanaly Premium. Obawiam się tylko czy nie przytłumi to sygnału dochodzącego do dekodera, w dodatku powstanie "pętla" na koncentryku. Narazie mam taki plan:

kabel->SPLITER pierwsze wyjscie->DEKODER out(EURO)->MODULATOR-> z powrotem do drugiej koncowki splitera
  Motorola
 
patryk_waw 
light master


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 144
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-05-2008, 19:29   

gorion napisał/a:
Obawiam się tylko czy nie przytłumi to sygnału dochodzącego do dekodera


A nie możesz zastosować Video Sendera z "przedłużaczem pilota"? Np. takiego

Przykład
 
 
 
gorion 
light master

Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 79
Skąd: Warszawa-Wola
Wysłany: 17-05-2008, 19:35   

Sendery zostawiam jako wyjscie awaryjne, po przygodach z Wifi okazało się że coś zakłoca sygnał, najprawdopodobniej urządzenia w węźle w piwnicy a ja jestem tuż nad nimi. Te tansze Sendery działają w miarę OK tylko o ile mają czysty zakres.
  Motorola
 
Redsik 
classic master

Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 167
Skąd: Kraków
Wysłany: 14-12-2018, 15:07   

Koledzy mam pytanie.Mam 2 mieszkania i dwie umowy UPC.Czy dekoder z jednego domu bedzie dzialal w drugim??
_________________
 
 
grzegorzcze 
classic master

Dołączył: 08 Lip 2013
Posty: 184
Skąd: Tychy
Wysłany: 14-12-2018, 16:06   

podejrzewam że przypuszczam , że nie , bo dekoder prawdopodobnie podłączony jest do ,, jednej umowy'' , ale o to się trza spytać w Centrali, :mrgreen:
_________________
 
 
Redsik 
classic master

Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 167
Skąd: Kraków
Wysłany: 14-12-2018, 16:23   

Dziekuje dla pewnosci przywioze dekoder z jednego mieszkania i sprawdze na drugim.
_________________
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 849
Wysłany: 14-12-2018, 16:42   

^^Będzie działał. Najlepiej sprawdzi się taki bez kanału zwrotnego, bo wtedy UPC nie ma nawet jak wykryć, ze jest gdzie indziej.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: