Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Supernova 600 Mb - pingi, routing, YouTube
Autor Wiadomość
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 11-02-2017, 14:43   

pawelb, że co?????? skąd info że koncentryk? w normalnej sytuacji światłowód podłączają w mieszkaniu do media konwertera i z niego wychodzi skrętka.
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2017, 15:33   

Poczytaj sobie o standardzie MoCA czyli np. o urządzeniach Converton które dla Orange dostarcza Vector, część abonentów nie chce w domu kolejnych kabli (np. kładzenia kabla ethernet czy światłowodu) zwłaszcza jak mieli wcześniej kablówkę dlatego Orange korzysta z rozwiązań MoCA czyli konwertuje sygnał optyczny na koncentryk który abonenci maja położony w domu ale to powoduje ze potrzebne są kolejne konwertery z koncentryka na ethernet, nie mówiąc już o routerze i STB..stad ta cała choinka na listwie zasilającej o której wspominalem
Dla zainteresowanych: http://satkurier.pl/news/...nge-polska.html lub http://www.telko.in/orang...-fast-zobaczymy
 
 
sequence 
Klikacz

Dołączył: 27 Cze 2015
Posty: 18
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-03-2017, 19:57   

dominikswiatlo napisał/a:
Ja osobiście mieszkania sam na Granicy Gdańsk-Kowale..nie daleko pętli 262, 155 pewnie kojarzysz. Niestety z tego co wiem..nie ma konkretnych dat ale na pewno będzie..do celowo ma być cały Gdańsk i podmiasta jak Kowale..w końcu duże osiedle Olimp. Jak coś będę wiedział na pewno napisze.


a masz może info w kontekście osiedle Wzgórze Mickiewicza, kiedy jest opcja na światło?
 
 
dominikswiatlo 
Klikacz

Dołączył: 18 Paź 2016
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-03-2017, 21:12   

sequence, Tak, mieszkałem tam 10 lat i dalej tam często przebywam toteż się interesuje :D Prace mają się zacząć od tego miesiąca, kiedy koniec ciężko mi powiedzieć.
 
 
sequence 
Klikacz

Dołączył: 27 Cze 2015
Posty: 18
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-03-2017, 22:11   

dominikswiatlo napisał/a:
sequence, Tak, mieszkałem tam 10 lat i dalej tam często przebywam toteż się interesuje :D Prace mają się zacząć od tego miesiąca, kiedy koniec ciężko mi powiedzieć.


Dzięki;)
 
 
effe 
light master

Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 147
Wysłany: 30-03-2017, 14:24   

Mam Orange Światłowód 100mb z TV. Internet w pomieszczeniu gdzie stoi FunBox 2.0 działa OK, choć nie jest to na pewno internet od UPC, które miałem kilka miesięcy temu jednak już w innym pomieszczeniu działa bardzo wolno lub w ogóle nie działa. Czy u was jest podobnie? Wiem, że routera nie mogę podłączyć do tego modemu, ale czy jest jakiś inny sposób na ulepszenie zasięgu?
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-03-2017, 14:59   

Możesz albo wymienić modem (może trafi się lepsza sztuka),
albo zrobić tak jak ja mam. Mam postawiony routerek który działa w trybie access point.
_________________
 
 
effe 
light master

Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 147
Wysłany: 30-03-2017, 16:55   

Dzięki, będę chyba próbował reklamować. Może wymienią na FunBox 3.0 gdzie mamy do dyspozycji 4 anteny, a nie 2 jak tu.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 30-03-2017, 21:07   

effe napisał/a:
Może wymienią na FunBox 3.0 gdzie mamy do dyspozycji 4 anteny, a nie 2 jak tu.

Przy jego antenach wbudowanych - nic to nie zmieni.
Moc wypromieniowywana w sieci wifi nie może przekroczyć łącznie z jednostki (routera) 100 mW (aktualne przepisy UE).
Musiałbyś poszukać starego Mikrotika RB951G-2HD on miał moc sieci wifi 1W :mrgreen: (był dostępny i czasami da się go kupić PRZED wprowadzeniem tej dyrektywy).
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-03-2017, 21:25   

KOCUREK1970 napisał/a:
Przy jego antenach wbudowanych - nic to nie zmieni.

No ale Compal jakimś cudem ma wielki zasięg mimo wbudowanych anten. Czyżby działał z większą mocą? :twisted:
_________________
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-03-2017, 21:31   

effe napisał/a:
Dzięki, będę chyba próbował reklamować. Może wymienią na FunBox 3.0 gdzie mamy do dyspozycji 4 anteny, a nie 2 jak tu.


Podobno jest lepiej...
Daj znaka czy Ci się udało wymienić na FB 3.0.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 31-03-2017, 20:37   

MrPepka napisał/a:
No ale Compal jakimś cudem ma wielki zasięg mimo wbudowanych anten. Czyżby działał z większą mocą?

Nie zawsze i nie u wszystkich - moc nie może przekroczyć 100 mW.
Praw fizyki jeszcze nikt nie zmienił, to jak działa wifi determinuje zabudowa urbanistyczna i ulokowane sprzętu w domu.
Jeśli dasz sprzęt centralnie, z dala od ścian, zakłóceń - nawet w zabudowie może być dobrze.
Nie oczekuj cudów, jak wciskasz sprzęt w narożnik, koło grubej ściany nośnej, gdzie sygnał ma do pokonania 4 ściany, zbrojenia, rury, przewody prądowe itd.
Trzeba próbować, testować, szukać optymalnego położenia sprzętu - choć coraz częściej już się nie da jednym urządzeniem pokryć całej powierzchni domu/mieszkania i są potrzeba lokalne AP.
Znam przypadek, że jak u faceta są zamknięte drzwi do pokoju to nie ma zasięgu wifi, jak drzwi otworzy są 2 kreski i net działa - cuda wianki Panie, cuda wianki :mrgreen:
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 02-04-2017, 19:38   

KOCUREK1970 napisał/a:
Nie zawsze i nie u wszystkich - moc nie może przekroczyć 100 mW.

No dobra, ale większość użytkowników compala zauważyło lepszy zasięg z tego urządzenia (poczytaj wątek o nim w szczególności trzy pierwsze strony). Więc od czego to zależy? A u takich abonentów tylko modem się zmienił z np. Ubee na Compal. Eter mają taki sam, modem jest w tym samym miejscu, nowy modem nadaje już w dwóch pasmach, reszta ustawień jest ta sama, ale jest większy zasięg z tego nowego modemu.
KOCUREK1970 napisał/a:
Znam przypadek, że jak u faceta są zamknięte drzwi do pokoju to nie ma zasięgu wifi, jak drzwi otworzy są 2 kreski i net działa - cuda wianki Panie, cuda wianki

Zależy z czego są te drzwi (może to są jakieś metalowe :twisted: )
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 02-04-2017, 22:39   

MrPepka napisał/a:
Więc od czego to zależy?

Chipset wifi, procesor.
Choć miałem Ubee i teraz mam Compala - nie widzę u siebie poprawy zasięgu sieci wifi
MrPepka napisał/a:
Zależy z czego są te drzwi (może to są jakieś metalowe )

Zwykłe panie z papieru, kupione w Castoramie :mrgreen:
_________________
 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 149
Skąd: Wrocław
Wysłany: 08-04-2017, 09:29   Osoby korzystające ORANGE FIBER...

zauważyłem nie przyjemną zależność gdy przychodzi "ŁIKEND" na przemiennie pingi wzrastają do połączeń z NIEMCAMI i FRANCJĄ bo tam Mnie interesuje tak od 15-25ms czyli ponad 50%.
W Polsce póki co jest normalnie ale już kilka razy się spotkałem ze zwiększonymi czasami opóźnień ze średnią 5ms do 120ms.
Druga sprawa tyczy się youtuba ,z którego ściągam właśnie porównanie wydajności SMARTFONÓW S8+ i IPhone 7 plus w UHD i mam transfer na poziomie 60kb na sekundę.Wiem ,że takie problemy rzadko występują ale czy u Was także się zdarzają?
Ostatnia sprawa tyczy się pingów do serwerów gier ,które najczęściej są w NIEMCZECH i FRANCJI w tej chwili minimalny PING mam 33ms a jeszcze pół roku temu miałem 17ms więc także widzę tu zależność ,że jako nowy użytkownik przez kilka miesięcy moje łącze było tak skonfigurowane iż pozwalało na te wartości.W tej chwili jest gorzej chodź o lagach nie ma co mówić bo nie zauważy się różnicy między 17 a 32ms.Dla Mnie to wygląda tak jak pamiętam byłem w NETII ale tam przez ponad 4lata miałem ping na poziomie 25-28ms a w piątym roku już minimalny wynosił 37ms.Też nie znacznie gorzej ale znaczy ,że jakieś zmiany nastąpiły po stronie operatora a w ORANGE już po pół roku ma pogorszone łącze.
Niestety nie mogę zamieszczać zrzutów ekranu bo przekroczyłem przydział jaki został mi udzielony przez administratora.

W dniu dzisiejszym ściąganie filmików z youtube w jakości 8k nie jest już problemem a jeszcze wczoraj 03.05.2017 miałem maksymalnie 12MB/s a dzisiaj już 95MB/s więc ORANGE coś miesza w swoich ustawieniach sieci bo PRAKTYCZNIE maksymalny transfer jaki powinienem osiągać to 75MB/s.Za kilka lat w celu oglądnięcia nawet zapowiedzi filmu ,które będą w 8k trzeba będzie mieć łącze o dużej przepustowości.

ROZDZIELCZOŚĆ 8K 2017-05-04 12_54_38-4K Video Downloader.png
Plik ściągnięto 62 raz(y) 17,64 KB

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: