Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Supernova 600 Mb - pingi, routing, YouTube
Autor Wiadomość
Informatikus 
Klikacz

Dołączył: 25 Maj 2016
Posty: 14
Wysłany: 29-05-2016, 23:47   Supernova 600 Mb - pingi, routing, YouTube

Hej,

dowiedziałem się, że u mnie w bloku są kładzione światłowody od Orange i będzie dostępne 600 Mb/s.

Niby fajnie, ale odkąd pamiętam Orange miało mega problem z pingami - wszystkie ich pakiety, nie rzadko także z Polski do Polski idą przez Frankfurt, co powoduje beznadziejnie wysokie pingi. Czy ktoś kto ma Supernovę może mi powiedzieć, czy dalej każdy ich pakiet idzie przez Frankfurt, czy wraz z rozwojem sieci poprawili też routing?

Druga kwestia, na internecie Orange zawsze był problem z takimi serwisami jak YouTube czy Twitch i w godzinach szczytu niemiłosiernie zacinały (mimo, że do innych serwerów transfer był taki jak w umowie). Z tego co się orientuję, chodzi o to, że Orange nie korzysta z PLIXa i innych punktów wymiany ruchu sieciowego, tylko ma swoje, przez co może limitować ruch do tych stron, bo gdyby tego nie robili, ich infrastruktura by nie wytrzymała.

Tak więc czy wraz z Supernovą mamy w Orange normalny routing i wpięcię się do punktów wymiany ruchu, czy niestety dalej to jest to samo Orange z beznadziejnym routingiem i zacinającym się YouTubem w godzinach szczytu?
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-05-2016, 10:32   

Miałem internet od Orange przez jakieś 10 lat (zaczynałem od 512kbps, przez 1Mb/s i 6, skończyłem na 10) i nigdy na zacinanie Youtube'a nie narzekałem. Niezależnie od dnia tygodnia i jego pory - internet zawsze chodził tak samo (=bardzo dobrze). Większych awarii też sobie nie przypominam (były może 2-3 przez ten okres, zawsze szybko naprawiane).

Ostatecznie zmieniłem go na neta od Vectry, bo po pierwsze 10Mb/s przestało wystarczać (a z 80 miałbym może 30), po drugie wkurzały codzienne restarty. Można oczywiście spróbować je "zaplanować" na noc (samemu ręcznie resetując wtedy router, następne będą co 24h), ale to nigdy nie będzie tak idealnie dokładne. Raz, że automatyczne restarty występują z dokładnością +- kilkunastu minut (więc po jakimś czasie przesuną się na ranek albo wieczór - trzeba pamiętać i znów zaplanować na noc). Dwa, że naszej nieobecności może zabraknąć np. prądu, a my nie będziemy o tym wiedzieć. Wtedy terminarz restartów przestawi się na okolice godziny gdy prąd powróci, czyli np. popołudnie i może zaskoczyć nas w najmniej oczekiwanym momencie. Podobnych przykładów jest mnóstwo, jak choćby jeszcze odłączenie routera podczas porządkowania garderoby przez żonę (o czym znów dowiemy się, gdy za kilka dni internet zrestartuje się w dzień, gdy będziemy z niego korzystać).

Kolejny minus (dla niektórych plus) internetu Orange to zmienne IP. Nie wiem jak Ty, ale ja mam w domu serwer NAS i cieszę się, że wszystko sobie łatwo skonfigurowałem przez względnie stałe IP (niezmienione od ponad roku) i mam do niego dostęp z dowolnego miejsca. W Orange musiałbym się bawić w jakieś dodatkowe usługi, ddnsy, itp. Właśnie z tych powodów zostaję w UPC, mimo że Orange kusi uploadem 80Mbitów ;/

Pingów Ci niestety nie podam ;/
 
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-05-2016, 10:53   

Ja mam supernovą tylko, że 100Mb od 6 miesięcy i jestem zadowolony.

Problemów z youtubem nie zauważyłem.
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-05-2016, 15:29   

Warto poczytać odnośnie problemów Orange na styku z Telią, problemy są ale nie z YT

link: orange.pl/fid,4002278347,id,3496500001,title,weze-telia-net,forumthread.html
 
 
Informatikus 
Klikacz

Dołączył: 25 Maj 2016
Posty: 14
Wysłany: 30-05-2016, 17:02   

No ta sytuacja z Telią dziwnie wygląda. W ogóle dlaczego oni nie wepną się do jakiegoś PLIXa i innych normalnych punktów wymiany ruchu, tylko jakieś takie beznadziejne te węzły mają?

Jak ktoś ma Supernovą prosiłbym o podanie pingu do:

- 5.152.197.179
- skynetdc.pl
- riot.de

Będę wdzięczny :)
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 30-05-2016, 17:05   

zobacz kiedy był ostatni wpis
_________________
 
 
Informatikus 
Klikacz

Dołączył: 25 Maj 2016
Posty: 14
Wysłany: 30-05-2016, 17:13   

beny8989 napisał/a:
zobacz kiedy był ostatni wpis


No patrzę, patrzę, patrzę, widzę, i w sumie nie mam pojęcia o co chodzi.
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 30-05-2016, 17:16   

Informatikus, z węzłem Telia mają problem wyłącznie ci co grają w gry. Reszta nie odczuje tego. Jak dla mnie problem nie z winy Orange jest.
_________________
 
 
Informatikus 
Klikacz

Dołączył: 25 Maj 2016
Posty: 14
Wysłany: 30-05-2016, 17:21   

Ja też grywam w gry czy korzystam z komunikacji głosowej, gdzie straty pakietów bardzo bolą.

Uważasz, że to, że Orange żal wydać kasy (w przeciwieństwie do dosłownie wszystkich innych ISP w Polsce) na to, żeby wpiąć się w porządne (i droższe) punkty wymiany ruchu niż jakieś tanie i przeciążone badziewia jak opentransit i telia to nie jest wina Orange?

To że u nich Pingi z Polski do Warszawy nierzadko sięgają 40 ms gdzie u innych ISP zajmuje to <10 ms bo oni są w PLIXie a Orange nie, to też nie jest wina Orange?

No ale właśnie prosiłbym tych co mają Supernovę o ping do tych adresów co podałem wyżej, bo chętnie zobaczę czy w Supernovie coś ruszyło do przodu. Moja wiedza na temat fantastycznej polityku wymiany ruchu sieciowego Orange jest z zeszłego roku i może coś poszło do przodu. Choć wątpię.
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 30-05-2016, 17:25   

to powiem ci że nawet UPC ma straty jak i pingi do niemieckich serwerów. A poza tym nasze Orange ma mało do powiedzenia jak decyduje Francja
_________________
 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 126
Skąd: Wrocław
Wysłany: 30-05-2016, 18:39   Supernova

Po wielu miesiącach mam już dostępną usługę stacjonarną trzy w jednym.Pierwsze testy pod względem transferów nie są zbyt ciekawe ale myślę ,że mój cfosspeed musi się prze kalibrować na te parametry co dziwne bo prędkość wysyłania mam maksymalną.W League of Legends 20ms bez kalibracji to super wartość jednak czasami skacze do 150 więc kalibracja wskazana.
I jeszcze ogromne skoki Pingu na globalnych serwach.
Widać ,że Orange nadaje programy w szerszej palecie barw bo oprócz ostrego obrazu w kanałach HD kolory są bardziej nasycone a nie takie wyblakłe więc jakbym miał Telewizor a nie Monitor z funkcją TV to pewnie jeszcze lepiej by wyglądało.Nie będę owijał w bawełnę jak to nie którzy robią i jeżeli te dwa lata pozytywnie Mnie nastawią do tej firmy to pewnie będę korzystał długo z ich usług.Czekam co przyniesie UPC i NETIA dalej rozwijając się.
Pozdrawiam.

PING TEST SUPERNOVA 600MBITS pierwsze testy 2016-05-30 18_25_25-PING Test Online - test do wielu serwerów na świecie - speedtest.pl.png
Plik ściągnięto 366 raz(y) 29,03 KB

SPEEDTEST SUPERNOVA pierwsze testy 2016-05-30 18_31_13-Speedtest.net by Ookla - The Global Broadband Speed Test.png
Plik ściągnięto 144 raz(y) 287,02 KB

 
 
Informatikus 
Klikacz

Dołączył: 25 Maj 2016
Posty: 14
Wysłany: 30-05-2016, 18:53   

Dzięki za informacje.

A czy mógłbyś podesłać mi wynik tego testu pingu do różnych krajów z wyłączonym cfosspeed? Bo jednak na takim internecie to może więcej psuć niż pomagać i bardzo mnie ciekawi, jak te pingi wyglądają po prostu na zwykłym połączeniu.
 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 126
Skąd: Wrocław
Wysłany: 30-05-2016, 18:55   

Informatikus napisał/a:
No ta sytuacja z Telią dziwnie wygląda. W ogóle dlaczego oni nie wepną się do jakiegoś PLIXa i innych normalnych punktów wymiany ruchu, tylko jakieś takie beznadziejne te węzły mają?

Jak ktoś ma Supernovą prosiłbym o podanie pingu do:

- 5.152.197.179
- skynetdc.pl
- riot.de

Będę wdzięczny :)


Ten pierwszy przetestowałem na moim nie stabilnym łączu 600Mbits ,pewnie reinstalacja systemu Mnie czeka żeby poprawić te parametry.

Test 5.152.197.179 - 2016-05-30 18_51_50- www.winmtr.net.png
Plik ściągnięto 256 raz(y) 12,81 KB

 
 
Informatikus 
Klikacz

Dołączył: 25 Maj 2016
Posty: 14
Wysłany: 30-05-2016, 20:41   

Dzięki, to w sumie ping do Londynu wygląda naprawdę dobrze.

Czy mógłbyś jeszcze sprawdzić ping (wraz z tym tracertem co wkleiłeś) do skynetdc.pl ?

Ciekawi mnie, czy wreszcie jakoś ogarnęli routing z Polski do Polski, czy to też pójdzie przez pół świata.
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-05-2016, 20:57   

ping

Pinging skynetdc.pl [194.153.119.5] with 32 bytes of data:
Reply from 194.153.119.5: bytes=32 time=53ms TTL=56
Reply from 194.153.119.5: bytes=32 time=54ms TTL=56
Reply from 194.153.119.5: bytes=32 time=54ms TTL=56
Reply from 194.153.119.5: bytes=32 time=54ms TTL=56

Ping statistics for 194.153.119.5:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 53ms, Maximum = 54ms, Average = 53ms

[ Dodano: 30-05-2016, 21:02 ]
- skynetdc.pl


|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| funbox.home - 0 | 14 | 14 | 0 | 0 | 3 | 0 |
| war-bng1.tpnet.pl - 0 | 14 | 14 | 1 | 7 | 29 | 2 |
| war-r1.tpnet.pl - 0 | 14 | 14 | 1 | 2 | 4 | 2 |
| war-r2.tpnet.pl - 0 | 14 | 14 | 2 | 4 | 31 | 2 |
| hbg-b1-link.telia.net - 0 | 14 | 14 | 17 | 21 | 34 | 18 |
| hbg-bb1-link.telia.net - 0 | 14 | 14 | 17 | 19 | 35 | 17 |
| ffm-bb4-link.telia.net - 10 | 10 | 9 | 39 | 41 | 43 | 39 |
| ffm-b1-link.telia.net - 0 | 14 | 14 | 39 | 40 | 49 | 39 |
| ae6.fra61.ip4.gtt.net - 0 | 14 | 14 | 43 | 44 | 46 | 43 |
| xe-1-3-0.waw11.ip4.gtt.net - 0 | 14 | 14 | 53 | 56 | 86 | 53 |
| skynet-gw.ip4.gtt.net - 0 | 14 | 14 | 53 | 54 | 56 | 54 |
| hosting.skycloud.pl - 0 | 14 | 14 | 54 | 55 | 58 | 55 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

[ Dodano: 30-05-2016, 21:03 ]
riot.de

|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| funbox.home - 0 | 17 | 17 | 0 | 0 | 6 | 1 |
| war-bng1.tpnet.pl - 0 | 17 | 17 | 1 | 8 | 57 | 1 |
| war-r1.tpnet.pl - 0 | 17 | 17 | 1 | 3 | 8 | 3 |
| war-r2.tpnet.pl - 0 | 17 | 17 | 1 | 3 | 7 | 3 |
| hbg-b1-link.telia.net - 0 | 17 | 17 | 17 | 18 | 23 | 17 |
| hbg-bb1-link.telia.net - 0 | 17 | 17 | 17 | 32 | 101 | 101 |
| ffm-bb4-link.telia.net - 8 | 13 | 12 | 39 | 41 | 44 | 42 |
| ffm-b12-link.telia.net - 8 | 13 | 12 | 0 | 40 | 43 | 41 |
| ae10-0.fra10.core-backbone.com - 8 | 13 | 12 | 40 | 41 | 44 | 41 |
| ae10-2021.fra20.core-backbone.com - 0 | 17 | 17 | 39 | 41 | 52 | 41 |
| core-backbone-100g-fra.hetzner.de - 8 | 13 | 12 | 36 | 38 | 44 | 39 |
| core4.hetzner.de - 0 | 17 | 17 | 37 | 39 | 52 | 39 |
| core21.hetzner.de - 8 | 13 | 12 | 0 | 42 | 44 | 42 |
| juniper1.rz10.hetzner.de - 0 | 17 | 17 | 42 | 46 | 91 | 43 |
| hos-tr1.ex3k7.rz10.hetzner.de - 8 | 13 | 12 | 42 | 45 | 54 | 44 |
|static.11.93.40.188.clients.your-server.de - 0 | 17 | 17 | 41 | 43 | 52 | 42 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

[ Dodano: 30-05-2016, 21:06 ]
ping riot.de

Pinging riot.de [188.40.93.11] with 32 bytes of data:
Reply from 188.40.93.11: bytes=32 time=42ms TTL=55
Reply from 188.40.93.11: bytes=32 time=43ms TTL=55
Reply from 188.40.93.11: bytes=32 time=42ms TTL=55
Reply from 188.40.93.11: bytes=32 time=42ms TTL=55

Ping statistics for 188.40.93.11:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 42ms, Maximum = 43ms, Average = 42ms
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: