Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubee EVW3226, a 250-300 Mb/s.
Autor Wiadomość
Zuzia 
light master


Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 104
Skąd: CK
Wysłany: 28-02-2019, 22:47   Ubee EVW3226, a 250-300 Mb/s.

Sygnał wzorcowy, soft EVW3226_2.10, wersja Ubee 1.23, tryb bridge. 150/10 Mb/s działało bez zarzutu, praktycznie zawsze z pełną prędkością i stabilnie, a po przyśpieszeniu do 300 Mb/s mizeria:
https://www.speedtest.net/result/8077785512
https://www.speedtest.net/result/8077763096
https://www.speedtest.net/result/8077780510

Teoretycznie działać powinno, bo Ubee z tego co wyczytałam dawali do 250 Mb/s. Nie chciałabym cofać się do 150 Mb/s, bo ciut za mały upoload jak na moje potrzeby. Pytanie do posiadaczy Ubee i łącz 250-300 Mb/s, jak u Was z downloadem? Interesuje mnie zwłaszcza opinia osób mających Ubee z konfigiem dla 300 Mb/s.
 
 
Zuzia 
light master


Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 104
Skąd: CK
Wysłany: 28-02-2019, 23:13   

To samo mówił konsultant, który realizował upgrade łącza do 300 Mb/s :) Nie protestowałam, bo przypuszczam, że mają swoje wytyczne, procedury, które każą im tak mówić. Ale po pewnym czasie konsultant sam skontaktował się ze mną i proponował aktywację 300 Mb/s na Ubee, ponieważ dostał informację z działu technicznego, że jednak będzie działać. Bardzo odpowiadał mi taki stan rzeczy, ale moja radość trwała krótko... Do pierwszych testów.

[ Dodano: 28-02-2019, 23:28 ]
Widzę, że skasowałeś swój post więc i moja odpowiedź na niego straciła sens.

To jeden z lepszych wyników: https://www.speedtest.net/result/8077857174
https://www.speedtest.net/result/8077868802
Jednak nadal poniżej 150 Mb/s, które było wcześniej. Dziwne. Może konfig dla tej 300 jest jakiś popsuty.
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1114
Wysłany: 01-03-2019, 00:11   

Zuzia, jeśli testy robiłaś dzisiaj to jeszcze raz je powtórz za kilka dni. Dzisiaj coś się działo z UPC ,najpierw w środku dnia z dupy włączyło mi IPv6, potem prędkości były wszędzie. Pewnie już coś działali z siecią bo na całą noc mam zapowiedziane pracę modernizacyjne.
_________________
 
 
Zuzia 
light master


Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 104
Skąd: CK
Wysłany: 01-03-2019, 01:01   

@zylx
Masz rację z tymi zawirowaniami dzisiaj (właściwie wczoraj). Chodziło dobrze, dopiero po przełączeniu na 300 Mb/s popsuło się więc myślałam, że głównie tutaj jest przyczyna... Obecne wyniki:
Tryb bridge: https://www.speedtest.net/result/8077983279
Tryb router: https://www.speedtest.net/result/8077999525
Czyli Ubee daję radę, co mnie bardzo cieszy :)

[ Dodano: 02-03-2019, 10:56 ]
W nocy idzie pełną parą, ale w dzień już gorzej, daje o sobie znać mniejsza ilość obsługiwanych kanałów...
https://www.speedtest.net/result/8081510155
https://www.speedtest.net/result/8081514597

[ Dodano: 03-03-2019, 14:23 ]
Niestety, ale 300 Mb/s z Ubee jednak nie sprawdza się w mojej lokalizacji, download niestabilny: https://www.speedtest.net/result/8084127944
Szkoda :sad:
 
 
Miczq 
light master


Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 121
Skąd: Wroclove
Wysłany: 03-03-2019, 20:41   

Zuzia, potestuj na realnym sciaganiu, pliki itd. Bo speedtest wcala aż tak wiarygodny nie jest.

Mam ubee i 300.
_________________
 
 
Zuzia 
light master


Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 104
Skąd: CK
Wysłany: 03-03-2019, 21:43   

Masz rację ze speedtestem, ja też mu nie ufam całkowicie, wyniki tylko tak wrzuciłam dla podglądu Jednak pobieranie torentami, czy ftp wychodzi podobnie:
Kod:
wget --show-progress --inet4-only --no-passive-ftp ftp://ftp.atman.pl/test5gb
--2019-03-03 21:31:33--  ftp://ftp.atman.pl/test5gb
           => `test5gb'
Translacja ftp.atman.pl (ftp.atman.pl)... 217.17.34.102
Łączenie się z ftp.atman.pl (ftp.atman.pl)|217.17.34.102|:21... połączono.
Logowanie się jako anonymous ... Zalogowano się!
==> SYST ... zrobiono.    ==> PWD ... zrobiono.
==> TYPE I ... zrobiono.  ==> CWD nie jest potrzebne.
==> SIZE test5gb ... 5368709120
==> PORT ... zrobiono.    ==> RETR test5gb ... zrobiono.
Długość: 5368709120 (5,0G) (nie autorytatywne)

test5gb                                         100%[=======================================================================================================>]   5,00G  14,5MB/s   w  6m 10s

2019-03-03 21:37:44 (13,8 MB/s) - zapisano `test5gb' [5368709120]


Ubee może poradzić sobie z 300 Mb/s, mam tak, ale tylko późno w nocy i wcześnie rano :) Gdyby tylko przycinało powiedzmy do 200 Mb/s to nie problem, ale łącze jest niestabilne, zbyt duże wahania downloadu, czego nie było przy 150 Mb/s. Reasumując: u mnie nie wyrabia modem obsługujący tylko 8 kanałów i chyba tego nie przeskoczę.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5564
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-03-2019, 21:52   

Zuzia napisał/a:
Reasumując: u mnie nie wyrabia modem obsługujący tylko 8 kanałów i chyba tego nie przeskoczę.

Zuzia napisał/a:
W nocy idzie pełną parą, ale w dzień już gorzej, daje o sobie znać mniejsza ilość obsługiwanych kanałów...

W nocy i rano też jest 8 kanałów na modemie jak przez resztę dnia.
Skoro późno w nocy i wcześnie rano jest ok, to co tu ma modem do tego.
Przepustowość sieci nie wyrabia.
Sprzedali dużo usług z netem 300 i 500 Mb a nie podnieśli tam w ogóle narzutu przepustowości i sieć nie wyrabia.
Początkowe 8 kanałów na które bonduje się modem jest domyślna dla każdego modemu, modemoroutera i to siada.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2852
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-03-2019, 21:58   

KOCUREK1970 napisał/a:
W nocy i rano też jest 8 kanałów na modemie jak przez resztę dnia.

Tu chyba idzie o ruch na tych 8 kanałach. Compal bonduje DO 24 DS to i większa rezerwa przepustowości jest, a przy 8 DS to modem się zatyka
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5564
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-03-2019, 22:13   

MrPepka napisał/a:
przy 8 DS to modem się zatyka

Nie do końca wina modemu - bo przy 150Mb też by się przytykał.
Przepustowość per 1 DS to w przybliżeniu około 45Mb.
Ale na początkowe 8 kanałów loguje się każdy modem i współdzieli to miedzy inne modemy (jak jest wykorzystanie pod korek to zwalnia net a jak jest luz to wraca do normy).
Bóg wie ile tam realnie jest narzutu (tego UPC nie zdradzi).
Dlatego tak dążą do wymiany sprzętu, bo przepustowości per kanał zwiększać nie mogą a większość sprzętu z 16 i więcej kanałów DS wyciągnie maxa bo się to rozkłada na większą liczbę kanałów.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2852
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-03-2019, 22:53   

KOCUREK1970, Napisałeś to samo co ja tylko innymi słowami
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 478
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-03-2019, 23:28   

@Kocurek1970

To nie do konca tak jest ze modemy z 8DS logują sie na pierwsze 8 kanałow, to jest zalezne od ustawien loadbalancingu na cmts, zazwyczaj konfiguruje sie loadbalancing tak ze modemy podczas logowania rozrzucane sa per DS w zaleznosci od ilosci modemow a potem dynamicznie w zaleznosci od obciazenia przerzucane w czasie pracy na inne kanaly, tego nawet nie widzicie ze w trakcie korzystania z netu przerzuca was na inne DS :)
co oczywiście nie zmienia faktu iż modem 8mio kanałowy będzie mniej elastycznie korzystał z DS niż taki 16to albo 24kanałowy i ma dużo większą szansę nie wyciągnąć pełnego pasma
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1114
Wysłany: 04-03-2019, 00:32   

Zuzia, Jestem ciekaw jak u Ciebie radził by sobie Horizon. On też ma 8 kanałów DS, a obecnie to podstawowe urządzenie do prędkości 300mbs w pakietach z TV.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5564
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-03-2019, 01:52   

pawelb napisał/a:
To nie do konca tak jest

Chyba w UPC jednak tak własnie jest.
Popatrz na fotki na społeczności UPC, gdzie pokazano np z Ubee kanały DS - zawsze to te właśnie początkowe (no innych wyższych kanałów nie zauważyłem).
Wydaje mi się, że gdyby było jak mówisz, to loadbalancing u zuzia powinien przestawić Ubika na kanały następne czyli powyżej "kanału 8".
_________________
 
 
Zuzia 
light master


Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 104
Skąd: CK
Wysłany: 04-03-2019, 19:58   

zylx napisał/a:
Zuzia, Jestem ciekaw jak u Ciebie radził by sobie Horizon.
Podejrzewam, że podobnie :)

MrPepka napisał/a:
Tu chyba idzie o ruch na tych 8 kanałach. Compal bonduje DO 24 DS to i większa rezerwa przepustowości jest, a przy 8 DS to modem się zatyka
Nie wiem jak u innych, ale u mnie od ok. 15-tej do ok. 23-ciej sieć jest dość mocno obciążona i te 8 kanałów nie wyrabia, prędkość skacze. Mniej więcej od północy do ok. 11-tej rano pokazuje prawie równiutko 300 Mb/s.

pawelb napisał/a:
To nie do konca tak jest ze modemy z 8DS logują sie na pierwsze 8 kanałow, to jest zalezne od ustawien loadbalancingu na cmts, zazwyczaj konfiguruje sie loadbalancing tak ze modemy podczas logowania rozrzucane sa per DS w zaleznosci od ilosci modemow a potem dynamicznie w zaleznosci od obciazenia przerzucane w czasie pracy na inne kanaly, tego nawet nie widzicie ze w trakcie korzystania z netu przerzuca was na inne DS
Pierwsze 8 kanałów to znaczy masz na myśli początkowy zakres częstotliwości? Rzuciłam okiem i obecnie tak wygląda sygnał jak na zrzucie. Wartości zmieniają się tylko po restarcie modemu.

downstream.jpg
Stan kanału dosyłowego, Ubee.
Plik ściągnięto 38 raz(y) 147,3 KB

 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 478
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-03-2019, 21:30   

Trudno powiedzieć jak UPC ustawia loadbalancing, dziwne by było gdybyście wszyscy mieli te same kanały DS na modemach 8mio kanalowych bo to by oznaczało że te modemu nie są objęte loadbalancingiem ale jak @zuzia mówi że po restarcie wpadają inne kanały to znaczy że jednak loadbalancing jest, różnica też jest w tym czy modem ma jedną głowice RF czy dwie bo wówczas może pracować w dwóch oddzielnych blokach częstotliwości, na tym zdjęciu powyżej wygląda że jednoglowicowy bo jest ciągły blok 8miu częstotliwości mimo że nie po kolei ale to nie ma znaczenia bo modem podczas logowania loguje się na jeden kanał DS, a to jest zrzut z jakiego modemu?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 17
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: