Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Compal CH7465LG
Autor Wiadomość
webdev 
Klikacz

Dołączył: 07 Sty 2016
Posty: 5
Wysłany: 07-01-2016, 19:23   Compal CH7465LG

Compal CH7465LG

Temat o nowości od UPC.

Czy ktoś z was ma już ten sprzęt? Da się bezproblemowo uruchomić tryb bridge na sofcie od UPC? Jak wygląda stabilność?
 
 
hergar 
Klikacz

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Gru 2015
Posty: 8
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-01-2016, 20:17   

Ja się czaiłem z założeniem tematu, bo nowy jestem ;)


Dziś mi go technik zamontował, więc jeśli chodzi o stabilność, kulturę pracy itp. to wypowiem się po dłuższym użytkowaniu. Na tą chwilę prędkość to 60 Mb/s. Różne speedtesty pokazują szybkość w okolicach 54-58 Mb/s download, ping 35-40 ms, upload ok 5,5-5,8 Mb/s po wi-fi.

Przede wszystkim w Compalu nie ma wifi free i tę opcję w panelu klienta UPC mam nieaktywną. Technik powiedział mi, że Horizony i Compale nie mają już wifi free.

Urządzenie można włączyć w trybie modemu by podłączyć swój router, lub routera. Zaznacza się odpowiednią ikonę. Korzystam z tej drugiej opcji, nie mam innego sprzętu, więc pierwszej nie sprawdzę.
Compal można ustawić na pracę 2.4 i 5 Ghz jednocześnie, lub tylko jeden wybrany zakres. Kanałów na 2.4 jest 11, na 5 jest 18.

Po 3 restartach i zdobyciu niezbędnej wiedzy ;) ustawiłem sieć tak, że mój laptop (macbook pro late 2008) działa na 5 Ghz, a smartfony na 2.4. I tu moje pytanie: na 5 Ghz działa albo na kanale 36 przy zakresie 80 Mhz, lub też na kanale 44 przy zakresie 40 Mhz, przy zakresie 20 Mhz nie sprawdzałem. Jaki będzie najlepszy zakres dla 5 Ghz? Wiadomo, że taki jaki będzie działać, ale lepiej 40 czy 80?

Większość ustawień to dla mnie czarna magia bo nie jestem informatykiem, ale z chęcią odpowiem na pytania w miarę moich możliwości.
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2016, 22:20   

Dostałeś Compala do netu FP60? Mieli go dawać tylko do FP250 i ewentualnie FP120.
 
 
webdev 
Klikacz

Dołączył: 07 Sty 2016
Posty: 5
Wysłany: 07-01-2016, 22:38   

Ja zastanawiam się czy warto naciskać na Compala. Dostałem na wejście info, że tylko do FP250. Do FP120 nie da się. Podobno Ubee nie jest złe więc nie wiem czy jest sens kombinować.
 
 
hergar 
Klikacz

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Gru 2015
Posty: 8
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-01-2016, 22:46   

Konsultant w rozmowie wspomniał, że nie ma raczej szans na Compala i będzie Ubee, ale zrobił notatkę o ewentualnej wymianie na ten model. Technik, który się pojawił u mnie powiedział, że mają dużo tego na magazynie, w samochodzie miał jeszcze Ubee i Technicolor. Większość osób podpisujące umowę nie ma pojęcia o sprzęcie, ustawieniach i jak się dobrze porozmawia z technikiem to sporo da się załatwić nieoficjalnie.
 
 
izibzi 
Klikacz

Dołączyła: 09 Sty 2016
Posty: 6
Wysłany: 09-01-2016, 22:01   

A jak jest z zasięgiem tego Compala?
 
 
hergar 
Klikacz

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Gru 2015
Posty: 8
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-01-2016, 16:17   

Mam pełny zasięg w całym mieszkaniu, maksymalna odległość to ok 14 m w lini prostej. Dziś testowałem zasięg programem wifi analyzer, na sieci 2.4 GHz, piętro niżej na klatce schodowej były 2 kreski zasięgu (4 max) na tel. LG G3s i ok -83 dBm.
 
 
zaq13 
light master

Dołączył: 17 Sty 2016
Posty: 63
Skąd: Wrocław/Gaj
Wysłany: 17-01-2016, 20:49   

Witam
Jestem tutaj nowy bo dopiero zamierzam przejść do upc.

Chcę przenieść się z Internetii do UPC, ponieważ w mojej lokalizacji mają tylko max 25Mb/s
Chciałbym to urządzenie Compal do Internetu 120Mb/s da się jakoś wymusić aby dali?
Nie znam sie na UPC, a na inne sprzęt dużo ludzi pisze nie za dobrze.

Proszę o rady jak z nimi rozmawiać aby dostać ten compal
 
 
b3170622 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lis 2014
Posty: 105
Wysłany: 18-01-2016, 00:01   

Proste dzwonisz zamawiasz mówisz że podpisanie umowy uzależniasz od dostarczenia modemu compal. Konsultant trochę ponarzekaże to tylko do 250 i że nie da rady itp. w końcu pójdzie do przełożonego i na 90% masz to co chciałeś a jak się nie uda to na drugi dzień z innym.
Tylko dzwoń bezpośrednio do upc nie przez handlowców zewnętrznych bo ci obiecają złote góry a jak przyjdzie technik to przyniesie standardowy modem przećwiczone x razy ;)
 
 
izibzi 
Klikacz

Dołączyła: 09 Sty 2016
Posty: 6
Wysłany: 19-01-2016, 18:05   

b3170622 napisał/a:
Proste dzwonisz zamawiasz mówisz że podpisanie umowy uzależniasz od dostarczenia modemu compal. Konsultant trochę ponarzekaże to tylko do 250 i że nie da rady itp. w końcu pójdzie do przełożonego i na 90% masz to co chciałeś a jak się nie uda to na drugi dzień z innym.
Tylko dzwoń bezpośrednio do upc nie przez handlowców zewnętrznych bo ci obiecają złote góry a jak przyjdzie technik to przyniesie standardowy modem przećwiczone x razy ;)


Będę ich jeszcze musiała pomęczyć, bo oczywiście przyszedł technik i próbuje mi wcisnąć Technicolora.
 
 
zaq13 
light master

Dołączył: 17 Sty 2016
Posty: 63
Skąd: Wrocław/Gaj
Wysłany: 19-01-2016, 21:56   

Dzięki za informacje.
Montera mam zamówionego na 1 lutego.
Jak przyjedzie bez Compala pięknie mu podziękuję i powiem, że jednak zostanę przy Internetii.
W końcu mam czas do końca lutego jeszcze starą umowę.

A poza tym trochę dałem ciała, bo przez telefon dają 50% na 1 miesiąc a przez internet na 3.

i by było na montaż. :sad:
 
 
winforGD 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 279
Skąd: Gdynia
Wysłany: 20-01-2016, 14:07   

Wszyscy zadowoleni z tego Compala, tylko jaką macie gwarancję, że za "n" miesięcy UPC nie wyda aktualizacji firmware i zwyczajnie usunie wam tryb bridge :neutral:
 
 
skorup 
easy master

Dołączył: 29 Mar 2014
Posty: 32
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-01-2016, 17:20   

winforGD napisał/a:
Wszyscy zadowoleni z tego Compala, tylko jaką macie gwarancję, że za "n" miesięcy UPC nie wyda aktualizacji firmware i zwyczajnie usunie wam tryb bridge :neutral:


żadnej, tak samo jak w przypadku pozostałego sprzętu oferowanego przez UPC ;)
_________________
 
 
slawek1219 
Klikacz

Dołączył: 06 Sty 2015
Posty: 9
Wysłany: 29-01-2016, 20:29   

Witam.

Własnie technik mi go zainstalował.Chciałbym wejśc po sieci do ustawień modemu żeby zmienić standartowe haseło.Jakie jest hasło do ustawień ?
 
 
dylax 
light master


Dołączył: 19 Paź 2015
Posty: 77
Wysłany: 29-01-2016, 21:11   

slawek1219 napisał/a:
Witam.

Własnie technik mi go zainstalował.Chciałbym wejśc po sieci do ustawień modemu żeby zmienić standartowe haseło.Jakie jest hasło do ustawień ?

Próbowałeś?: http://192.168.0.1
nick: admin
hasło: admin
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: