Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Compal CH7465LG
Autor Wiadomość
pitos 
easy master

Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 48
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-02-2016, 12:22   

byl dzisiaj technik z compalem, wymiana z cisco 3212, probowalismy przelaczyc w tryb modemu (bridge), i tutaj mam pytanie: czy po przelaczeniu w tryb modemu mam mozliwosc zalogowania sie do compala poprzez 192.168.0.1 ? w zaden sposob po zmianie nie moglismy sie dostac do compala. prosze o rade. Przed przelaczeniem mozna bylo sie dostac do jego menu.
_________________
 
 
s.burczymucha 
light master

Dołączył: 25 Mar 2014
Posty: 88
Wysłany: 27-02-2016, 12:41   

pitos napisał/a:
byl dzisiaj technik z compalem, wymiana z cisco 3212, probowalismy przelaczyc w tryb modemu (bridge), i tutaj mam pytanie: czy po przelaczeniu w tryb modemu mam mozliwosc zalogowania sie do compala poprzez 192.168.0.1 ? w zaden sposob po zmianie nie moglismy sie dostac do compala. prosze o rade. Przed przelaczeniem mozna bylo sie dostac do jego menu.


W trybie bridge spróbuj http://192.168.100.1/
 
 
pitos 
easy master

Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 48
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-02-2016, 13:08   

s.burczymucha napisał/a:


W trybie bridge spróbuj http://192.168.100.1/

dzieki, sprawa jasna, poki co nie mam compala, bo technik nie wiedzial o tym.
z jakiego powodu zmienil sie adres po przejsciu w bridge?
_________________
 
 
Michaelred 
light master


Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 103
Skąd: Szczecin
Wysłany: 27-02-2016, 13:17   

Nie polecam Compala do FB120. Ja zapytalem tylko konsultanki czy jest mozliwosc go dostac i powiedziala ze tak nie ma problemu. Problemy jednak sa bo pliki konfiguracyjne do Compala sa przystosowane do FB250 a nie do FB120. Tak wiec wlasnie testuje 3 sztuke Compala :D . Lacznie 4 wizyty technikow ale nie ma tego zlego bo przy okazji poprawili mi instalacje i mam teraz extra parametry sygnalu :D . Poprzednie Compale wysypywaly sie pod wieczor po pobraniu jakiejs aktualizacji i zaden reset nie pomagal. Narazie wyglada, ze jest ok ale jak pojdzie jakas grubsza aktualizacja z centrali to mozliwe ze znowu padnie :P
Wczesniej mialem konfig:
fiberpower120_062013_wifi4all_v4-sip.cfg
teraz mam wrzucony
fiberpower120_062013_v4-sip.cfg
zobaczymy czy konfig bez wifree cos pomoze
Jak znowu padnie to bedzie zamiana na UBEE albo cokolwiek co bedzie dzialac ;)

@Pitos
Juz ci odpowiadalem na to pytanie...
_________________
Ostatnio zmieniony przez Michaelred 27-02-2016, 13:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pitos 
easy master

Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 48
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-02-2016, 13:27   

uu to rzeczywiscie nieciekawie, a z ciekawosci dlaczego pozbyles sie cisco?
_________________
 
 
s.burczymucha 
light master

Dołączył: 25 Mar 2014
Posty: 88
Wysłany: 27-02-2016, 13:37   

pitos napisał/a:
s.burczymucha napisał/a:


W trybie bridge spróbuj http://192.168.100.1/

dzieki, sprawa jasna, poki co nie mam compala, bo technik nie wiedzial o tym.
z jakiego powodu zmienil sie adres po przejsciu w bridge?


w trybie router 192.68.100.1 powinien być również aktywny. W trybie bridge tylko ten ostatni. Wszystkie znane mi modemy kablowe odpowiadają na 192.68.100.1, zapewne taki de facto standard.
 
 
zaq13 
light master

Dołączył: 17 Sty 2016
Posty: 82
Skąd: Wrocław/Gaj
Wysłany: 27-02-2016, 19:35   

Michaelred napisał/a:

Wczesniej mialem konfig:
fiberpower120_062013_wifi4all_v4-sip.cfg
teraz mam wrzucony
fiberpower120_062013_v4-sip.cfg

o co tu chodzi?
ja mam taki soft:
Zgodność ze standardami : DOCSIS 3.0
Wersja sprzętu : 4.01
Wersja oprogramowania : CH7465LG-NCIP-4.50.18.20-NOSH

i tez mam FP120Mb/s u mnie raczej na 250 nie działał poprawnie bo 4dni nie mógł sie połączyć.
 
 
Michaelred 
light master


Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 103
Skąd: Szczecin
Wysłany: 28-02-2016, 14:02   

Szukasz nie tam gdzie trzeba:
Ustawienia zaawansowane>Narzędzia>status sieci>Konfiguracja>Plik konfigiguracyjny i tam jest info o tym jaki plik .cfg masz na modemie.
Ja swojego w tej chwili ustawilem w trybie Bridga/modemu i tak juz jednak chyba zostanie :P Wole jednak miec wieksza kontrole ze swojego TP-Linka :)
_________________
 
 
zaq13 
light master

Dołączył: 17 Sty 2016
Posty: 82
Skąd: Wrocław/Gaj
Wysłany: 28-02-2016, 14:37   

Plik konfiguracyjny fiberpower120_062013_v4.cfg
Faktycznie jest tak jak piszesz.
póki co korzystam tylko z Compala, bo ma 5Ghz a mój WR1043ND na razie spakowałem do pudełka. Jeśli będzie coś nie tak to przełączę się w tryb mostu.
Jestem nowym użyszkodnikiem w upc i póki co to mam tylko ale do pingów bo są zdecydowanie wyższe, niż te które miałem internetii.
 
 
nordof 
light master

Dołączył: 27 Lut 2016
Posty: 132
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 29-02-2016, 16:50   

Witam. Jako swieżak WRU XX (fiber 250)czytałem te wpisy o internecie po łączu wifi i byłem lekko zdziwiony, że ludzie zadawalają się połową prędkości tej co po kablu. Męczyłem 4 dni laptopa i Compala,a oto efekty. Byłem zmuszony do kupna karty sieciowej na usb (Asus 51ac)
Teraz mam prędkości 200 do 245 po wifi ale tylko na paśmie 5Ghz i w trybie ac.
Pozdrawiam i mam nadzieję na dwa lata bezawaryjnej pracy.
 
 
Radeckiii 
classic master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 153
Wysłany: 29-02-2016, 17:06   

nordof napisał/a:
Teraz mam prędkości 200 do 245 po wifi ale tylko na paśmie 5Ghz i w trybie ac.

Na 2,4GHz 802.11a/b/g/n można pomarzyć o takich prędkościach. Po to właśnie stworzono 802.11ac, które działa (chyba) tylko w paśmie 5GHz.
Szkoda tylko, że producenci laptopów są trochę zacofani jeśli chodzi o wbudowane karty WiFi.

PS. Możesz podać model karty na USB którą kupiłeś?
 
 
nordof 
light master

Dołączył: 27 Lut 2016
Posty: 132
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 29-02-2016, 18:31   

To ASUS USB-AC51

Chwilę trwało zanim na moim laptopie tez asusa K56CB to zaskoczyło.
Najnowsze sterowniki,zabawa ze zmianą kanałów - ale się udało.
 
 
Radeckiii 
classic master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 153
Wysłany: 01-03-2016, 02:05   

Ciekawa ta karta na USB i niedroga. Nabywam. :)
 
 
kelt 
classic master

Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 176
Skąd: Kraków
Wysłany: 21-03-2016, 12:31   

Wlasnie dostalem owego Compala, i mam problem z dostaniem sie do ustawien routera (panelu administracyjnego)
http://192.168.0.1 , ani http://192.168.1.1 nie dzialaja.
Testowane na Chrome i IE, jakies pomysly?

Edit:
Juz sobie poradzilem.. http://192.168.100.1/
_________________
 
 
 
Psi12 
Klikacz

Dołączył: 21 Mar 2016
Posty: 6
Wysłany: 21-03-2016, 13:00   

Co w ogole sadzicie o tym modelu? Bede mial w domu router asusa 68u i huawei b315 jako backup na dual wanie w asusie. Myslalem, ze to wystarczy, ale okazuje sie, ze upc daje jesZcze modem od ktorego dopiero idzie sygnal i nie mam mozliwosci kupienia zadnego routera ktory to obejdzie.

NajwazniejSza dla mnie jest stabilnosc, gdyz pracuje z domu a o tej firmie nigsy nie slyszalwm i nie za bardzo widzi mi sie wydawanie 1000zl na tamte routery jak zaraz ten compal bedzie mi sie zawieszal.

Bede mial 250mb, wiec racZej na pewno ten model beda chciel mi wcisnac. No i oczywiscie bedzie dzialal w trybie mostu(bridge) stad moje pytanie o stabilnosc, gdyz nie ma prawa nigdy sie zawiesic:)

Thx
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: