Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Compal CH7465LG
Autor Wiadomość
slawek1219 
Klikacz

Dołączył: 06 Sty 2015
Posty: 9
Wysłany: 29-01-2016, 22:48   

Próbowałem.
Dałem radę.Hasełko jest podane na naklejce pod modemem.
Dzięki.
 
 
zaq13 
light master

Dołączył: 17 Sty 2016
Posty: 84
Skąd: Wrocław/Gaj
Wysłany: 01-02-2016, 17:02   

No niestety nie mam Compal-a.
Dzwonił dzisiaj monter, który miał przyjechać na montaż i go grzecznie zapytałem jaki ma dla mnie sprzęt.
Odpowiedział, że horaizon.
To ja zdziwiony odpowiedziałem, że rezygnuję bo zamawiałem sam internet.
Złożyłem nowe zamówienie przez stronę www na sam internet.
Zobaczymy co tym razem wyjdzie?

Jeśli nie dostanę Compala do 120Mb/s to po testuję to co dadzą i po tygodniu wyślę rezygnację.
_________________
 
 
Qlfon 
Klikacz

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Sty 2016
Posty: 1
Skąd: Lublin
Wysłany: 02-02-2016, 22:26   

To może ja sie pochwalę,
Od 26 dni i 10 godzin chodzi u mnie non-stop tytułowy Compal.
Miałem go dostać (wg. konsultanta) do 120, ale technik pojawił się z Ubee oraz informacją, że Compal tylko dla 250...Pognałem go a sam poleciałem do punktu UPC - tam po małych czarach, okazała się że można dostać go do 120 pod jednym warunkiem.... Podczas instalacji trzeba powiedzieć monterowi, ze jednak chcemy 250. On to załatwia swoimi kanałami i mamy 250. I tu jest haczyk - trzeba dobrze pogadać z punktem UPC i wtedy jest możliwość zejścia np. po miesiącu na 120. Ja z tego nie skorzystałem - jak się spróbuje 250 to redukcja o połowę (mimo tego, ze 120 to ponad dwa razy więcej niż miałem wcześniej) jakoś mi już nie pasowała...
Sam sprzęt chodzi bardzo dobrze, anie jednego zawieszenia, mam uruchomione obie sieci na 2,4 i 5 GHz ale z zasięgiem w dwupoziomowym mieszkaniu z grubym żelbetowym stropem nie jest za ciekawie na piętrze gdy Compal stoi na dolmy poziomie pod sufitem. Pomogłem sobie starym TP-Linkiem i używam go na górze jako repeater. Działą tylko na 2,4 Ghz ale żonie do grzebania w sieci gdy leży w łóżku wystarczy. Wszystkie porty LAN też obsadzone, w tym pod jednym jest jeszcze switch gigabitowy na 8 portów. Generalanie jestem b. zadowolony - wszystko na razie śmiga. Miejmy nadzieję, ze nie będą z tym nic kombinować przez zmianę firmware'u.
 
 
izibzi 
Klikacz

Dołączyła: 09 Sty 2016
Posty: 6
Wysłany: 04-02-2016, 23:10   

Na drugi dzień przyszedł monter z Compalem do mojego internetu 120, więc udało się. Jeśli chodzi o zasięg, to w przypadku mojego piętrowego mieszkania, niestety w pokoju znajdującym się po przekątnej od pokoju, gdzie jest router z zasięgiem jest bardzo słabo.

Jedyne co zauważyłam, to wg. speedtestu ookla prędkość po wifi mam tak do 50 Mb/s.
 
 
hafexo 
Klikacz

Dołączył: 04 Lip 2015
Posty: 19
Wysłany: 07-02-2016, 17:41   

tmam Compala od paru dni, chyba wkońcu kawałek dobrego sprzętu od upc

Plus za wifi ac (niestety na moim LG G3 wyniki są tragiczne bo 40mbps). Po wifiN na lapku w pokoju z compalem mam 90mbps za ścianą niestety już 20... Cieszy obecność trybu gościa na wifi, chociaż szkoda że nie można dać ograniczenia na prędkość. Generalnie bardzo słabe możliwości konfiguracji. Bardzo denerwują ograniczenia na hasło wifi, interfejs strony konfiguracyjnej jest że tak powiem łopatologiczny. Bardzo dobrze że jest obecny tryb bridge, fajne że nie ma Wi-free (tak swoją drogą ktoś z tego w ogóle korzysta?), nie grzeje się.

Nawet fajnie wygląda, chociaz wolałbym czarny :D Szkoda że diody świecą się tylko jak się coś przyciśnie na nim XD

@edit
Po zmianie domyślnej sieci (czyli wyłączenie 2,4ghz...) na 5Ghz na lapku osiągam transfery rzędu 180mbps metr od compala i 110 mbps za ścianą...
...szkoda tylko że dzięki temu mimo że telefon 5ghz obsługuje to compal nie chce mu przydzielić IP. Nie rozumiem dlaczego laptop ani jakiekolwiek urządzenie domyslnie się nie loguje na sieć 5ghz.
 
 
Redsik 
classic master

Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 163
Skąd: Kraków
Wysłany: 08-02-2016, 11:29   

Koledzy dzisiaj czekam na montera ktory przyniesie Compala pod net 250.Od dzisiaj jest ustawiona predkosc 250 i rzeczywiscie na cisco 3212 na pomiarze na stronie upc wyciagam 190.Oczywiscie po kablu.Na Compali bedzie po kablu 250??
_________________
 
 
vezimir 
light master

Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 108
Skąd: Tychy
Wysłany: 08-02-2016, 12:21   

Jak w Twoim rejonie nie ma wysycenia DS to będziesz miał :D
Odnośnie samego modemu, wszystko zależy od posiadanej karty sieciowej i ewentualnie jej umiejscowienia w laptopie.
Lenovo y50 z kartą AC Broadcom na Compalu 246 Mbps / Ubee na 2.4 Ghz ok 80 Mbps a na 5 Ghz pełna prędkość łącza czyli 120 Mbps.

Compal testowany u znajomego i niestety na przeciętnych Atherosach w swoich laptopach o takich prędkościach może pomarzyć ;)

Dodam od siebie, że nie warto ustawiać kanałów DFS w paśmie 5 Ghz bo takie ustawienie powoduje transfery rzędu 40 Mbps...
_________________
 
 
Redsik 
classic master

Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 163
Skąd: Kraków
Wysłany: 08-02-2016, 12:43   

Laptop Lenovo Z710 Karta sieciowa Qualcomm Atheros AR8171/8175 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20) wiec nie wiem czy to dobrze czy żle..

[ Dodano: 08-02-2016, 12:47 ]
Jeszcze jedna sprawa wczesniej do cisco mialem podlaczonego TL-WDR4300 poniewaz potrzebowalem jeszcze internet po kablu.Widze ze Compala ma 4 wyjscia po kablu wiec teraz juz bede mogl sie pozbyc Linka??
_________________
 
 
izibzi 
Klikacz

Dołączyła: 09 Sty 2016
Posty: 6
Wysłany: 11-02-2016, 13:54   

U mnie po kablu jeden laptop ma 119 Mb/s, dwa tak po 80 Mb/s, z kolei po WiFi na wszystkich mam tak po 50 Mb/s (w tym też w S5 Neo na 5GHz). To normalne wartości?
 
 
ostrykolesz 
easy master

Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2016, 16:53   

To jest pierwszy pożądny modem co UPC ma dla klientów. TP-Link Archer C7 tylko przesyłał 180 mb/s, Compal przesyła 245 mb/s - tyle ile kabel.
 
 
skorup 
easy master

Dołączył: 29 Mar 2014
Posty: 32
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 11-02-2016, 21:47   

hafexo napisał/a:
tmam Compala od paru dni, chyba wkońcu kawałek dobrego sprzętu od upc

Plus za wifi ac (niestety na moim LG G3 wyniki są tragiczne bo 40mbps). Po wifiN na lapku w pokoju z compalem mam 90mbps za ścianą niestety już 20... Cieszy obecność trybu gościa na wifi, chociaż szkoda że nie można dać ograniczenia na prędkość. Generalnie bardzo słabe możliwości konfiguracji. Bardzo denerwują ograniczenia na hasło wifi, interfejs strony konfiguracyjnej jest że tak powiem łopatologiczny. Bardzo dobrze że jest obecny tryb bridge, fajne że nie ma Wi-free (tak swoją drogą ktoś z tego w ogóle korzysta?), nie grzeje się.

Nawet fajnie wygląda, chociaz wolałbym czarny :D Szkoda że diody świecą się tylko jak się coś przyciśnie na nim XD

@edit
Po zmianie domyślnej sieci (czyli wyłączenie 2,4ghz...) na 5Ghz na lapku osiągam transfery rzędu 180mbps metr od compala i 110 mbps za ścianą...
...szkoda tylko że dzięki temu mimo że telefon 5ghz obsługuje to compal nie chce mu przydzielić IP. Nie rozumiem dlaczego laptop ani jakiekolwiek urządzenie domyslnie się nie loguje na sieć 5ghz.


Zawsze możesz sobie ustawić dwie różne nazwy nazwy sieci, inną dla 2,4GHz i inną dla 5GHz wtedy na telefonie możesz sobie wybrać jako domyślną tą z 5GHz. Drugie rozwiązanie to przy tej samej nazwie sieci konfiguracja Compala tak aby filtrował urządzenia po MAC-u i w zależności od adresu MAC pozwalał im łączyć się z siecią 2,4GHz lub 5GHz. Oba rozwiązania testowałem u siebie i się sprawdzają, aktualnie korzystam z drugiego i jestem zadowolony.
_________________
 
 
hafexo 
Klikacz

Dołączył: 04 Lip 2015
Posty: 19
Wysłany: 19-02-2016, 21:14   

zmieniam zdanie co do Compala - udało mi się tak skonfigurować że telefon z lapkiem łączą się tylko po 5ghz. 250mbps w pokoju z Compalem, 100mbps na drugim końcu mieszkania na telefonie, na lapku 200/100 :D

No i do tej pory się jeszcze ani razu nie wykrzaczył, nie grzeje się, no i fajnie wygląda :P

Polecam walke o Compala : :mrgreen:
 
 
zaq13 
light master

Dołączył: 17 Sty 2016
Posty: 84
Skąd: Wrocław/Gaj
Wysłany: 19-02-2016, 21:31   

A ja będę przewrotny

Właśnie spakowałem Compala w pudełko i już raczej nie będę go włączał bo wysłałem zeskanowany formularz odstąpienia od umowy.

Monter przyniósł sprzęt 16 lutego i wszystko chodziło w pełnej prędkości. Byłem naprawdę zachwycony. Dwie sieci niezależne 2.4 i 5Ghz z naprawdę mocnym sygnałem nadające jednocześnie. Nic tylko korzystać w moim mieszkaniu 4pokojowym wszędzie max zasięg.

Niestety kolejnego dnia już internetu nie było kilkukrotne kontakty telefoniczne i nic nie ma.

Dziś zadzwoniłem kolejny raz i okazało się że awaria ogólna została usunięta, ale moja brama i obok nie zgłaszają się wiec po niedzieli sprawdzą co i jak?
Czyli znając życie 2dni robocze liczone od poniedziałku wyjdzie akurat w środę.

To ja za taki internet jednak dziękuję!

Co bym nie pisał o swoim obecnym dostawcy Internetia (25/6Mb/s) to takich jaj se nie robią. UPC ma trzeba im przyznać nowocześniejszą technologie dostępu do sieci, ale jednak skrętka jest o wiele stabilniejsza.
Mam ich od wielu lat i praktycznie od ponad 3 lat nie pamiętam o jakimkolwiek problemie z dostępem do sieci.

Wolę 10x wolniejszy internet niż brak i totalne zlewanie klientów przez telefon i czat.
 
 
hafexo 
Klikacz

Dołączył: 04 Lip 2015
Posty: 19
Wysłany: 20-02-2016, 01:08   

Nie rozumiem w czym problem - zwykle przy jakichś awariach miałem technika umówionego już na drugi dzień.

Ja nigdy nie miałem problemów u nich z netem (no chyba że jakieś prace prowadzili o czym informowali)
No może poza wiecznie zawieszającym się thomsonem :mrgreen:

Poza tym dlaczego piszesz to w temacie o Compalu, on nie jest od tego..
 
 
s.burczymucha 
light master

Dołączył: 25 Mar 2014
Posty: 88
Wysłany: 23-02-2016, 10:33   

Hej,

Widzę, że na stronie UPC jest notka:

Compal „Connect Box”

Najlepszy dostęp do internetu świadczony za pośrednictwem nowoczesnego urządzenia. Wbudowany router WiFi działający w technologii WiFi AC gwarantuje najszybsze bezprzewodowe połączenie z internetem. Ponieważ właściwości modemu Compal „Connect Box” wykorzystywane są najlepiej przy dużych prędkościach, dodawany jest tylko do Internetu Fiber Power 250.


Horizon HS też uciągnie 250. Zatem klient ma wybór, czy teraz domyślnie dają tego Compala dla ofert 250?

[ Dodano: 26-02-2016, 08:24 ]
Tak już offtopicznie: 802.11ac w Horizonie jest tez dobrze zrealizowane, zapitala jak złe ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: