Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Router + switch
Autor Wiadomość
tompsien 
Klikacz

Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 14
Skąd: Katowice
Wysłany: 07-01-2016, 15:48   Router + switch

Witam, mam pytanie dotyczące internetu w UPC.

Z mojego routera w jednym pokoju jest pociągnięty kabel do komputera, który znajduje się w drugim pokoju.

Jakiś czas temu kupiłem konsolę i chciałbym pociągnąć dodatkowy kabel do żeby podpiąć go do konsoli (niestety nie mogę korzystać z wifi ponieważ mam bardzo słaby sygnał.

Zakupiłem switch D-Link DES-1008D i poprowadziłem kabel z routera do switcha a następnie ze switcha 2 kable do komputera i konsoli. Niestety w tej konfiguracji ani na komputerze ani na konsoli nie ma internetu. Czy mogę poprosić o pomoc z konfiguracją?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 608
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 07-01-2016, 18:19   Re: Router + switch

tompsien napisał/a:
(...)
poprowadziłem kabel z routera do switcha a następnie ze switcha 2 kable do komputera i konsoli. Niestety w tej konfiguracji ani na komputerze ani na konsoli nie ma internetu. (...)
:shock:
Na pewno dobrze podłączyłeś kabelki do/ze switcha ?
 
 
tompsien 
Klikacz

Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 14
Skąd: Katowice
Wysłany: 07-01-2016, 18:56   

Switch ma 8 slotów, żaden z nich nie jest głównym (na uplink). Może musze popróbować różne konfiguracje.
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2016, 22:18   

Router ma włączone DHCP? Nie masz ustawionych na sztywno adresów IP?
Tak jak napisałeś, to powinno to działać.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-01-2016, 23:15   

Jaki dokładnie ten router, jakie dokładnie kable sieciowe, jaki standard na wtyczkach RJ45, wtyczki proste czy crosowane?.
_________________
 
 
tompsien 
Klikacz

Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 14
Skąd: Katowice
Wysłany: 08-01-2016, 12:23   

KOCUREK1970 napisał/a:
Jaki dokładnie ten router, jakie dokładnie kable sieciowe, jaki standard na wtyczkach RJ45, wtyczki proste czy crosowane?.


Jeśli chodzi o router to Thomson TWG870UG. Jeśli chodzi o wtyczki i kable to najpierw muszę o tym poczytać żeby dobrze Ci napisać.

Jeśli chodzi o DHCP to w menu routera mam takie ustawienia:

ustawienia
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2016, 19:17   

Napisałeś, że ani na kompie ani na konsoli nie ma internetu. Tak jest tylko gdy są podłączone oba urządzenia, czy tez działa internet na konsoli i PC, gdy są podpięte osobno do switcha?
Zakładam, że nie zmieniałeś adresu MAC w komputerze na taki sam jak ma konsola? ;)
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 08-01-2016, 20:18   

Może ten DLink to nie switch, tylko HUB...
Jakie ustawienia kart sieciowych w komputerze i konsoli?.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: