Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Światłowodowy internet "Supernova"
Autor Wiadomość
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 14-11-2015, 00:00   Światłowodowy internet "Supernova"

U mnie w budynku ( Warszawa, Ochota ) kładą światłowody z Orange. Poprosiłem montera żeby mi pokazał ten kabel bo nie wierzę że nie jest miedziany i faktycznie składał się z bardzo wielu cieniutkich włókien.

Internet ma być w trzech opcjach:

    100Mbps
    300Mbps
    600Mbps

300Mbps przy umowie na 12 miesięcy ma kosztować 78zł
Prędkość wysyłania 30Mbps

Można wziąć sam internet, a może być w Funpacku razem z TV i Tel.

Adres IP niestety zmienny, jak w zwykłej Neo....
Póki co nie przewidują udostępniania stałych adresów IP dla użytkowników domowych.
 
 
xenon 
easy master

Dołączył: 10 Maj 2012
Posty: 32
Wysłany: 14-11-2015, 22:35   

To 600Mbs od orange juz jakis czas jest na rynku, zadna nowosc:P
 
 
xenon 
easy master

Dołączył: 10 Maj 2012
Posty: 32
Wysłany: 18-11-2015, 19:11   

raczej z 3tyg prawie od 1.10 no i od dawna 300Mb bylo.
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 151
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24-11-2015, 00:37   Także czekam...

na moment jak usługa 600Mbits będzie aktywna w moim miejscu zamieszkania bo kładli kilka dni temu światłowód parę metrów od mojej klatki.Na razie usługi jakiekolwiek nie dostępne.Szkoda że nie da się skontaktować z jakąś kompetentną osobą i w tej sprawie porozmawiać:(
Kończy mi się powoli umowa z Netia-Internetią ale oni nic nie robią żeby polepszać parametry łącza.Od czterech lat mam nie całe 100Mbits więc pozostaje UPC ,z którym nie mam miłych wspomnień.
Pozdrawiam.
Wrocław ulica Litewska niskie numery
 
 
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 143
Wysłany: 28-11-2015, 21:57   

Bez przesady, że jest na rynku ta oferta, na razie to tylko jest reklama. Nawet nie wiem czy 1% pokrycia ich rozsypującej się infrastruktury osiągnęła. Sprawdziłem na ich check-u i na 20 tys. osiedlu w Krakowie gdzie jest ponad 40 bloków raptem w kilku z nich jest dostępny co najwyżej VDSL 80Mb, większość to tylko stary ADSL2+ w opcji do 10 lub w lepszych (które mają kilkaset metrów miedzi mniej do centrali) blokach do 20Mb.
O świetle nikt tu póki co nie słyszał. Skoro ponad 4 lata od wprowadzenia VDSL-a jest on osiągalny w 1/10 bloków blokowiska, to papierowej ofercie orange nie wróżę żadnego zawojowania rynkiem. UPC przynajmniej jak coś wprowadza nowego to praktycznie dostępne jest to od kopa na całym osiedlu i zapewne na przynajmniej 80% infrastruktury krajowej. Gdy zestawimy ilość szybkich łącz internetowych > 30Mb jakie ma fizycznie zapięte UPC, a łącz od orange. To orange leży i kwiczy, UPC zdeptała ich na wejściu.
 
 
Wplaster 
light master


Dołączył: 05 Lut 2015
Posty: 56
Skąd: Lublin
Wysłany: 01-12-2015, 14:24   

dekiel napisał/a:
Bez przesady, że jest na rynku ta oferta, na razie to tylko jest reklama. Nawet nie wiem czy 1% pokrycia ich rozsypującej się infrastruktury osiągnęła. Sprawdziłem na ich check-u i na 20 tys. osiedlu w Krakowie gdzie jest ponad 40 bloków raptem w kilku z nich jest dostępny co najwyżej VDSL 80Mb, większość to tylko stary ADSL2+ w opcji do 10 lub w lepszych (które mają kilkaset metrów miedzi mniej do centrali) blokach do 20Mb.
O świetle nikt tu póki co nie słyszał. Skoro ponad 4 lata od wprowadzenia VDSL-a jest on osiągalny w 1/10 bloków blokowiska, to papierowej ofercie orange nie wróżę żadnego zawojowania rynkiem. UPC przynajmniej jak coś wprowadza nowego to praktycznie dostępne jest to od kopa na całym osiedlu i zapewne na przynajmniej 80% infrastruktury krajowej. Gdy zestawimy ilość szybkich łącz internetowych > 30Mb jakie ma fizycznie zapięte UPC, a łącz od orange. To orange leży i kwiczy, UPC zdeptała ich na wejściu.


Oj przestań już płakać, Przypadkiem nie pracujesz w UPC takie wrażenie można odnieść :mrgreen: :mrgreen: jakie to UPC jest super :P a inni nie beeee :cry: :cry:
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4207
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 01-12-2015, 14:40   

Wplaster napisał/a:
Przypadkiem nie pracujesz w UPC takie wrażenie można odnieść

jak zwykle - ktoś napisze coś nie pomyśli to juz jest naznaczony jako pracownik
po kiego grzyba takie teksty piszesz?
_________________
 
 
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 143
Wysłany: 01-12-2015, 15:50   

Wplaster napisał/a:

Oj przestań już płakać, Przypadkiem nie pracujesz w UPC takie wrażenie można odnieść :mrgreen: :mrgreen:

Ja nie płaczę, stwierdzam fakt.
W orange byłem ponad 6 lat, a że nic nie mieli już do zaoferowania prócz DO 10Mb to pożegnałem dziadów. Po prostu życzyłbym sobie aby u mnie w bloku było ze 4 operatorów, którzy mają swoją własną infrastrukturę, którą konkurują i ja dzięki temu od najlepszego z nich mogę dostać najlepszą ofertę cenową w wyniku istnienia konkurencji.
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-12-2015, 23:47   

Czasem zastanawia mnie gdzie Wy mieszkacie, że macie takie problemy z netem...

W jednym mieszkaniu mam UPC 250Mb/s, zero problemów. Jedna awaria na kilka lat, zawsze full tego, co oferuje operator.
W drugim miałem 20Mb/s od Orange, praktycznie to samo (non stop max synchronizacji czyli w moim przypadku jakieś 19Mb/s). Teraz zmieniłem na Vectrę i od kilku tygodni też nie spotkałem się ze spadkiem prędkości.

Gdyby nie zmienne IP w Orange, to już dawno wziąłbym ich 600/60. Dla mnie to jedyna wada ich oferty...
 
 
 
Wplaster 
light master


Dołączył: 05 Lut 2015
Posty: 56
Skąd: Lublin
Wysłany: 02-12-2015, 10:36   

GDA napisał/a:
Wplaster napisał/a:
Przypadkiem nie pracujesz w UPC takie wrażenie można odnieść

jak zwykle - ktoś napisze coś nie pomyśli to juz jest naznaczony jako pracownik
po kiego grzyba takie teksty piszesz?


Ja jakoś nie mam u siebie Giga kablówki i Vectry itp i nie płacze z tego powodu jakie UPC jest piękne bo jest u mnie w bloku. Jak ma taki żal do Orange to niech spamuje u nich na forum, niech mu położą światłowód. Płakaniem tutaj nic nie wskóra. A płacze już w drugim wątku z tym samym o jaki ja biedy bo mi złe Orange światłowodu nie położyło.


Po za tym GDA a twoja wypowiedź co wnosi :?: :?: ( ja przynajmniej porównywałem obie usługi w innym wątku ;) )


@ dekiel Orange kałdze światłowody od roku a UPC od kiedy rozwija swoją sieć. Daj im trochę czasu do ciebie pewnie z czasem też dojdą. Tak samo jak UPC oni zaczynają od większych miast i idą dalej jak każda firma jak byś miał własną firmę też byś tak robił. :)
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-12-2015, 12:54   

omufo napisał/a:

Gdyby nie zmienne IP w Orange, to już dawno wziąłbym ich 600/60. Dla mnie to jedyna wada ich oferty...



Najistotniejszą wadą jest niszowy - jeśli chodzi o dostępność - charakter tej usługi.
W Warszawie, w trzech interesujących mnie lokalizacjach, usługa nie jest dostępna i nikt nie jest w stanie powiedzieć, czy i kiedy będzie...
_________________
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-12-2015, 16:58   

Usługa jest może jakieś 3 miesiące na rynku i byś już chciał aby była wszędzie dostępna...
_________________
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-12-2015, 19:12   

300/30 jest już reklamowana od ponad roku, a jej dostępność jest praktycznie żadna...
_________________
 
 
skreem 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 155
Skąd: Wawa
Wysłany: 02-12-2015, 20:52   

vito007 napisał/a:
300/30 jest już reklamowana od ponad roku, a jej dostępność jest praktycznie żadna...


No to zerknij sobie na http://www.orange-ir.pl/s...nal_website.pdf na slajd nr 7.

Tylko w 2015 Orange inwestuje 450 mln PLN w FTTH, sieć światłowodowa już teraz jest najdłuższa w Polsce (pewnie głównie za sprawą backbone, ale mimo wszystko to robi wrażenie) a do końca roku 720 tys. gospodarstw domowych będzie w zasięgu Supernova. Ja uważam, że to zaj*iste tempo (start komercyjny usługi pod brandem Supernova był w październiku tego roku) i że niebawem to będzie realna konkurencja w dużych miastach dla kablówek. Z drugiej strony - będzie to oznaczało presję na konkurencję cenową a w konsekwencji lepsze oferty utrzymaniowe dla nas, klientów UPC, którzy znajdą się w zasięgu Supernovej. ;-) Choć jak będą dobre oferty od Orange, to realnie będzie można brać pod uwagę zmianę operatora - mój znajomy już ma 300/30 i bardzo sobie chwali (deklarowana prędkość utrzymuje się praktycznie 24h/7d). Jeśli faktycznie tak będzie, to języczkiem u wagi będzie oferta TV. Co istotne, przy FTTH odpada opłata za utrzymanie łącza, która dotychczas praktycznie zabijała cenowo każdą promocję Neostrady (bo oznaczała +30 zł do ceny Neo niezależnie od opcji).
_________________
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-12-2015, 21:48   

Wszystko to wygląda pięknie w reklamach, ale gdy próbowałem zamówić taką usługę w trzech różnych lokalizacjach w Warszawie (bynajmniej nie na peryferiach), to okazywało się, że usługa nie jest dostępna i nie wiadomo kiedy będzie.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: