Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pikseloza na co drugim kanale
Autor Wiadomość
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-04-2018, 10:46   

Ksiaze441 napisał/a:
pogorszyły się warunki w umowie
Możesz to rozwinąć, nawet :arrow: likwidacja kanału nic nie da.
_________________
 
 
Ksiaze441 
classic master

Dołączył: 24 Sty 2018
Posty: 166
Wysłany: 21-04-2018, 10:49   

Jest ttv w 1080i nie ma znaczka hd a jakość jest w hd wszystko jest w porządku.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-04-2018, 11:03   

Ksiaze441 napisał/a:
jakość jest w hd wszystko jest w porządku
Wygląda to tragicznie, jak upscaling.

"TTV HD" jest na pozycji 122 i 336 w Mediaboxie/Module CI+, dodatkowo "TTV" :arrow: dla Pakietu Start jest wersja SD, na MUXie z "TVP Rozrywka" i "TVP Kultura".
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 21-04-2018, 11:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
lemon 1971 
light master


Dołączył: 02 Lis 2013
Posty: 51
Skąd: Chorzow
Wysłany: 21-04-2018, 11:08   

Ksiaze441 napisał/a:
Jest ttv w 1080i nie ma znaczka hd a jakość jest w hd wszystko jest w porządku.
co ty piszesz jakie HD przeciez to jest SD , jakosc ciut lepsza jak na reality,,,wczoraj okolo 22 zniklo HD a to co jest teraz to jakies popluczyny zapomnialem dopisac ze na dekoderze pokazuje znaczek w HD ale to nie jest HD co jest na ekranie
 
 
Ksiaze441 
classic master

Dołączył: 24 Sty 2018
Posty: 166
Wysłany: 21-04-2018, 11:14   

Dekoder jest inna sprawa a karta MediaModuł CI+ co do kart jest ładniejszy obraz co do dekodera dużo odbiega od jakości na karcie. Ja będę wymieniał ale mam sporo na to czasu.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-04-2018, 11:26   

Ksiaze441 napisał/a:
Dekoder jest inna sprawa a karta MediaModuł CI+
Ja też mam moduł, możesz sobie przeszukać/uaktualnić MUX z "TVP Rozrywka" i "TVP Kultura", tam jest wersja SD "TTV", porównać z tym "pseudo HD". :P

Koledzy :arrow: zachęcam do tego "czerwonego".
_________________
 
 
Blacha
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2018, 12:19   

Tak szczerze naprawdę jest lepsza jakość wyświetlanego obrazu na module niż przez Horizon? :?
To jakaś reguła?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-04-2018, 12:40   

Tak naprawdę to nie da się tego ocenić obiektywnie. Porównanie TV z wbudowanym tunerem DVB-C oraz modułem CI+ i dekoderem podłączonym przez złącze HDMI nie jest takie proste. Nawet posiadacze Horizona i TV z wbudowanym tunerem DVB-C oraz modułem CI+ mogą się oszukać.

1. Na przykład w samsungach ustawienia (podświetlenie, kontrast, jasność, ostrość, nasycenie kolorów, barwa, gama, głębia czerni) obrazu są ustawiane indywidualnie dla tunera w TV i wejść HDMI. Nawet te same identyczne ustawienia nie gwarantują najlepszego obrazu, więc inaczej (źle) dobierając wszystkie ustawienia dla źródła obrazu (TV lub HDMI) może być tak, że obraz z dekodera jest lepszy lub na odwrót.

2. Głowica, procesor obrazu itp. we wszystkich Horizonach powinny być identyczne, ale głowica i tor wizji w różnych modelach jak i producentach TV jest na pewno różna, więc u niektórych obraz z dekodera po HDMI może być lepszy jak i dokładnie na odwrót.

Ogólnie pomimo wszystkich problemów dotyczących Horizona, który jest nowoczesny, to obraz z niego jest bardzo dobry. Jeżeli ktoś ma go podłączonego do nowoczesnego TV z bardzo dobrą głowicę w tunerze DVB-C i porównuje ich to w tym przypadku z TV może być lepszy obraz. Jeżeli zaś, ktoś ma Horizona podłączonego do starego/starszego TV, gdzie wbudowany tuner DVB-C jest gorszy, to na pewno obraz z Horizona po HDMI będzie lepszy. Im nowszy TV i bardzo dobrej marki, tym bardziej różnice między TV a Horizonem się zacierają, bo w dobrych/nowych TV nie tylko tuner DVB-C jest dobry, ale też bardzo dobry jest tor z wejścia HDMI.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 21-04-2018, 12:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Blacha
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2018, 12:53   

Super :-) Dzięki na info w tym temacie.Ja mam Sony z 2016 r. Wszystko fajnie, tylko ,że słabo to wygląda od strony nagrywania. Dysk zewnętrzny to jednak nie to samo jak funkcja nagrywania w dekoderze a ta świetnie mi się sprawdza. Nie ma chyba idealnego rozwiązania?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-04-2018, 13:01   

Blacha napisał/a:
Dysk zewnętrzny to jednak nie to samo jak funkcja nagrywania w dekoderze
Ale teraz to poruszasz całkiem inne zagadnienie. Obraz z dekodera Horizon i obraz z dekodera Horizon z nagrywarką jest taki sam.

Na temat nagrywania w TV, to wiele razy się :arrow: wypowiadałem, bardzo dobrze znam ten temat w Samsungu, który (to taki niuans) w przeciwieństwie do Sony :arrow: umożliwia oglądanie TVP1/2 HD lub TVN HD i jednoczesne nagrywanie innego programu z tej trójki. Jakby moduły były wielostrumieniowe to byłoby ciekawie, a jeszcze ciekawiej to byłoby z TV z dwoma tunerami.



Błagam tylko, nie piszcie, że lepszym rozwiązaniem jest dekoder z PVR, bo to wszyscy wiedzą. Wszyscy wiedzą jakie są ograniczenia nagrywania w TV. Wszyscy wiedzą, że jeżeli myślimy o "prawdziwym" nagrywaniu to tylko z dekoderem. Wszyscy posiadacze modułów (bez jakiegokolwiek dekodera) dobrze wiedzą co wybrali i dlaczego.

Mogę Cię :arrow: zanudzić moimi postami na temat dysku HDD i TV. :mrgreen:

O takie tam z dawnych czasów.
:arrow: >>>
:arrow: >>>>
:arrow: >>>>>
_________________
 
 
Blacha
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2018, 13:27   

Mój tv ma 2 tunery tel. kablowej ma to jakieś znaczenie, w temacie lepszego obrazu Horizon :?: PVR vs Moduł CI tu chodz io funkcję nagrywania)?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-04-2018, 13:36   

Blacha napisał/a:
Mój tv ma 2 tunery tel. kablowej ma to jakieś znaczenie, w temacie lepszego obrazu Horizon :?: PVR vs Moduł CI tu chodz io funkcję nagrywania)?

Ad. 1. Co do jakości obrazu, to na pewno nie.
Ad. 2. Możliwości nagrywania zawsze będą lepsze w dekoderze UPC z nagrywarką. Drugi tuner DVB-C w TV, umożliwia jednoczesne oglądanie dowolnego programu niezakodowanego (~29) i nagrywanie dowolnego programu zakodowanego lub niezakodowanego. Jeżeli oglądamy program zakodowany, to możemy nagrywać dowolny program niezakodowany. Jeżeli TV ma dwa wejścia CI+, to wykupując dodatkowy moduł w multiroomie, mamy jeszcze większą niezależność. To co napisałem może się różnić w zależności od marki TV.
_________________
 
 
sony77 
easy master

Dołączył: 22 Mar 2018
Posty: 27
Wysłany: 21-04-2018, 14:15   

Czy ja dobrze zrozumiałem ?? że dekoder horizon daje lepszy obraz niż sam tv ? Horizon ma lepszy procesor/głowice niż jakiś tv z 2016/17 czy z tego roku ??
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-04-2018, 15:02   

sony77 napisał/a:
Czy ja dobrze zrozumiałem ??

Myślę, że powinieneś :arrow: przeczytać to jeszcze raz. Jak widzisz jestem posiadaczem modułu i już starszego TV, ale jestem zadowolony. Widziałem w akcji Horizony, ale niestety nie z modelami TV 2017 i 2018. Ostatnio przypadkowo widziałem taki TV jak mój z Horizonem i obraz był lepszy, ale nadal nie wiem jak jest naprawdę. Może tamten TV jest w lepszym stanie niż mój. Nie mam możliwości, żeby u kogoś grzebać w TV i zobaczyć jak tamten TV działa z DVB-C.

Tak jak są różne TV z wbudowanym tunerem DVB-C, jedne dają obraz wyśmienity, inne kiepski, tak samo niektóre TV na pewno będą dawały lepszy obraz niż Horizon podłączony do nich po HDMI.

Na forum jest kilku posiadaczy i Horizona i TV z modułem CI+ i zdania są podzielone.

__________________________________________________________________________________
           Max Extra HD           UPC MediaModuł CI+           Samsung UE40F6400
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-04-2018, 15:21   

Czasami też warto aktualizować soft do TV bo nowy soft też może dawać nowe ustawienia co do obrazu. No i na niektóre ustawienia obrazu trzeba uważać bo w sytuacji gdzie mamy dekoder mogą powodować problemy z pilotem od dekodera. Tu polecam ten temat:
https://forum.mediaswiat.pl/printview.php?t=5965&start=0&sid=05cac541aac2e816524060b6eb59f0e9
A największą zaletą CI+ jest oczywiście kontrola nad listą kanałów, a jak używamy tego modułu w połączeniu z dekoderem DVB-C działającym na linuxie (jak np. dekodery vu+) to już w ogóle bajka.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: