Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Warszawa - specjalista poszukwiany
Autor Wiadomość
Spekulant 
Klikacz

Dołączył: 05 Paź 2015
Posty: 14
Wysłany: 06-10-2015, 11:18   Warszawa - specjalista poszukwiany

Szukam fachowca od UPC co mi pomoże ustawić modem do maksymalnej prędkości, sprawdzić wszystko, ewentualnie pomóc w 'walce' z UPC.

Mam fiber 250, a max co osiągam to 80Mb/s, a często po 40-50Mb/s.

Modem Ubee evw3226, wifree ponoć mi wyłączyli. Po kanałach 'skakałem' przez kilka tygodni, ale nie pomogło trwale. Z tego co czytam są jeszcze jakieś metody podpięcia własnego routera (bridge), etc. ale po pierwsze to już przekracza chyba moje skromne umiejętności, a po drugie nie wiem czy to pomoże faktycznie.

Oczywiście interesuje mnie płatna usługa.
 
 
pikej123 
Klikacz

Dołączył: 16 Wrz 2015
Posty: 16
Wysłany: 06-10-2015, 13:27   

a ten wynik masz po kablu czy po wi-fe?
_________________
 
 
Spekulant 
Klikacz

Dołączył: 05 Paź 2015
Posty: 14
Wysłany: 06-10-2015, 14:49   

pikej123 napisał/a:
a ten wynik masz po kablu czy po wi-fe?


Po wifi. Wiem że nie mogę oczekiwać 250Mb/s, ale takie prędkości mam na wifi u sąsiada kilka pięter niżej, a on ma fiber 100. Już nie wspominając o skokach prędkości, zawieszaniu się, etc. u mnie.

1. Jaki program polecacie do analizy sieci wifi? Najlepiej żeby był pod maca.

2. Czy zmiana na 5Ghz pomoże? Są mniejsze zakłócenia? Mac, iphone będą działać na tej częstotliwości?

W sumie to wolałbym żeby mi to jakiś ekspert przetestował, posprawdzał, ustawił. Nie chce mi się zostawać ekspertem w kolejnej dziedzinie, nikt mi za to nie płaci :evil:
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 06-10-2015, 15:38   

A masz wlqczone na karcie wifi opcje wmm? I czy masz wymuszone 40mhz na kanałach od wifi? Ustaw i dopiero posprawdzaj
_________________
 
 
Spekulant 
Klikacz

Dołączył: 05 Paź 2015
Posty: 14
Wysłany: 06-10-2015, 15:44   

beny8989 napisał/a:
A masz wlqczone na karcie wifi opcje wmm? I czy masz wymuszone 40mhz na kanałach od wifi? Ustaw i dopiero posprawdzaj


Na karcie wifi? To w macbooku mam gdzieś ustawić? A to wymuszenie 40mhz gdzie?
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 609
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 06-10-2015, 16:45   Re: Warszawa - specjalista poszukwiany

Spekulant napisał/a:
(...) Oczywiście interesuje mnie płatna usługa.

Jeśli nie oczekujesz (darmowej) pomocy Forumowiczów, to najprościej - zgłoś swój problem do UPC.
I jak już zapłacisz za usługę i dopiero wówczas powinieneś być ukontentowany w 100%. ;)
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 06-10-2015, 17:30   

podaj jakiego masz macka i dopiero można pokazywać co i jak
_________________
 
 
Spekulant 
Klikacz

Dołączył: 05 Paź 2015
Posty: 14
Wysłany: 06-10-2015, 17:54   Re: Warszawa - specjalista poszukwiany

hsurim napisał/a:
Spekulant napisał/a:
(...) Oczywiście interesuje mnie płatna usługa.

Jeśli nie oczekujesz (darmowej) pomocy Forumowiczów, to najprościej - zgłoś swój problem do UPC.
I jak już zapłacisz za usługę i dopiero wówczas powinieneś być ukontentowany w 100%. ;)


No właśnie że nie. Dlatego szukam niezależnego fachowca. Za pomoc forumowiczów jestem wdzięczny i ją doceniam. Wolałbym jednak zapłacić komuś, a nie zgłębiać tematu.

[ Dodano: 06-10-2015, 18:55 ]
beny8989 napisał/a:
podaj jakiego masz macka i dopiero można pokazywać co i jak


MacBook Pro (Retina, 15-inch, Early 2013)
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 06-10-2015, 18:51   

Dobra niby kartanwifi w standardzie n lecz bez informacji o modelu. Jak bys sprawdzil jaki model karty wifi
_________________
 
 
Spekulant 
Klikacz

Dołączył: 05 Paź 2015
Posty: 14
Wysłany: 06-10-2015, 19:17   

beny8989 napisał/a:
Dobra niby kartanwifi w standardzie n lecz bez informacji o modelu. Jak bys sprawdzil jaki model karty wifi


Typ karty: AirPort Extreme (0x14E4, 0xEF)
Wersja oprogramowania sprzętowego: Broadcom BCM43xx 1.0 (7.15.166.24.3)
Adres MAC: 28:cf:e9:18:9e:15
Miejsce: ETSI
Kod kraju: PL
Obsługiwane tryby PHY: 802.11 a/b/g/n
Obsługiwane kanały: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 64, 100, 104, 108, 112, 116, 120, 124, 128, 132, 136, 140
Budzenie przy dostępie bezprzewodowym: Obsługiwany
AirDrop: Obsługiwany
Status: Połączony
Bieżące informacje o sieci:
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-10-2015, 19:33   

Spekulant napisał/a:
Modem Ubee evw3226

Przełącz go w tryb mostu (bridga) do tego własny router i będzie lepiej - niestety na własny router musisz wydać od 300 zł w górę...

Fachowca typowo z UPC nie znajdziesz - serwisant ten to specyficzny rodzaj fachowca (telewizja KABLOWA/internet...) - a to trzeba mieć pojęcie jak to działa.

Szukasz kogoś od wifi - poszukaj po sklepach z komputerami (nie w marketach - ale w normalnych sklepach) - wyjaśnisz o co Ci idzie - pomogą.
_________________
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 06-10-2015, 19:55   

https://support.apple.com/pl-pl/HT202222 wejdz wedlug tego az do zakladki 802.1x i zobacz czy masz na 802.11n ustawione. Pozniej ustaw na ubee szerokosc kanalu 40mhz insprawdz czy sie podlacza pod wifi
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2015, 20:24   

W sieciach Wi-Fi nadających w okolicy cały czas coś może się zmieniać i niekorzystnie oddziaływać, dlatego warto nauczyć się diagnozować problemy.

[ Dodano: 06-10-2015, 21:25 ]
Ustawianie 40 MHz, tam gdzie jest dużo zakłóceń od innych Wi-Fi z pewnością nie poprawi stabilności więc najpierw sugeruję podejrzeć jak wygląda sytuacja w otoczeniu, a potem ewentualnie zmieniać kanał i jego szerokość.
 
 
Spekulant 
Klikacz

Dołączył: 05 Paź 2015
Posty: 14
Wysłany: 06-10-2015, 20:46   

Panwie, dzięki za rady. Jesteście naprawdę pomocni! Lecę zaraz do Żabki po szampana ;-)

1. Jest 802.11n
2. Zmieniłem od razu na 5Ghz (nie wiem czy o to Ci chodziło?), tam jest jedno pasmo 40mhz

i... :mrgreen:

Tutaj chciałem dać link do Speedtestu który pokazuje DL 210Mb/s, ale nowi użytkownicy objęci są pewnymi ograniczeniami :P

No nie wiem czy mogę chcieć więcej? Chyba jak zrobię upgrade na łącze 500Mb ;-)

[ Dodano: 08-10-2015, 10:03 ]
Fuck... długo nie cieszyłem się prędkościami rzędu 200Mb/s ... wczoraj wieczór i dzisiaj mam już 20Mb/s :evil:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: