Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC 250 mbit, a bardzo niestabilne transfery...
Autor Wiadomość
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 81
Wysłany: 04-11-2016, 23:18   

Dokładnie to samo u mnie, dzień w dzień.
 
 
Tygrysek 
plus master

Dołączył: 22 Sie 2016
Posty: 347
Skąd: Chorzów ,Gdańsk
Wysłany: 08-11-2016, 00:13   

xenon napisał/a:
No cóż kolejny dzień, kolejny fun:

Obrazek


A to na przeglądajać onet czy coś tam po co Ci więcej niż te 10 czy 50 ,

Jak mam teraz po wifi 5ghz
http://www.speedtest.net 160,
a wykonując test na
http://www.speedtest.pl 242 to który prawdę pokazuję
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2668
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-11-2016, 00:23   

Tygrysek, żaden. Najlepiej testować programem filezilla w nim ustawić pobieranie z serwera FTP (polecam noc.gts.pl) i pobrać stamtąd wszystkie pliki KABLEM. I wtedy sprawdzić prędkość.
_________________
 
 
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 81
Wysłany: 08-11-2016, 07:19   

W moim przypadku prędkość jest wszędzie taka sama.
 
 
xenon 
easy master

Dołączył: 10 Maj 2012
Posty: 36
Wysłany: 08-11-2016, 21:54   

Tygrysek napisał/a:
xenon napisał/a:
No cóż kolejny dzień, kolejny fun:

Obrazek


A to na przeglądajać onet czy coś tam po co Ci więcej niż te 10 czy 50 ,

Jak mam teraz po wifi 5ghz
http://www.speedtest.net 160,
a wykonując test na
http://www.speedtest.pl 242 to który prawdę pokazuję

lol ty na powaznie?

inet oczywiscie ze po kablu, kto normalny uzywa wifi, szczegolnie do testow lacza?
nawet speedtest upc, czyli do wew serverow upc pokazuje to samo, tak jest codziennie, do tego skoki pingu, uniemozliwiajace gre po 18, a nie dalej jak miesiac temu mialem tak samo jak ty, o ktorej bym nie zmierzyl stabilne 240+ dl i zadnych skokow pingu, upc ofc mowi ze wszystko jest ok, umowy zostalo ponad rok gg:)
 
 
Kryss 
Klikacz

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 5
Wysłany: 09-11-2016, 06:04   

Witam
Chcialbym podzielic sie moimi wrazeniami z UPC, podobny klopot.
No i tez wlasnie troche podpiac sie pod temat i pomoc od was, ja bardziej lajk w tych sprawach.

Wprowadzilem sie ostatnio do Gdanska (Zaspa-Mlyniec) i wzialem neta od UPC 120 bez zobowiazan.
No i wlasnie w godzinach szczytu jest przeciazenie, ping skacze od czasu do czasu z stabilnego 45-56 do 200 ms (2 razy w godzinach szytu prez max. 30 sek , zadko ale sie zdaz)

W tym czasie takze, zazwyczaj jak chcem grac, w tedy nie moge na PCecie nic innego otworzyc co nawet lekko pobiera internet, bo jako otwieram nawet forum w przegladarce to ping do 150 skacze.
No a dla mnie jest bardzo wazna stabilnosc sieci i niski ping, bardziej niz predkosc.
Do gier typu E-Sports, szczegolnie CSGO, bo gram i cwicze z druzyna w turniejach Open (Semi-Pro).

Innaczej to jest dobrze, 1% - 2% packet loss na 15 minut i to tylko na Aorcie, w Warszawie.
Router dobrze smiga, sygnal bez zakocen tez, wszystko sprawdzilem
A pewien jestem ze to winna ich przeciazenia linii, no bo, te pingi tylko skacza od standardowo 18 - 80 na ich hoppach/Infrastrukturze, czasem az do 203.

Ale inny aspekt ktore takze o tym swiadczy i mnie bardzo nie pokoji, ze mam ochote wyprubowac innych dostawcow jest taki, ze Ping do Mojej Najbliszej CENTRALI (chello) w tych godzinach, skacze od najlepszych 7ms AZ do 62ms, od czasu do czasu do 135!!!

DODATKOWO, wszystko ale to WSZYSTKO idzie przez Warszawe (Aorta), do Frankfurtu, do Amsterdamu, do Londynu, do Paryza , do Madrytu PRZEZ WARSZAWE!
Rozumiem, ze do Wenecji, do Czech, ale nie w przeciwnnym kierunku!

I z ta Warszawa, Aorta dalsza lipa, bo to wlasnie tam pojawia sie Gubienie Pakietow!
No i tam tez skacze ping, od normalnego 38ms co i tak jest duzym jako ze z Gdanska do Warszawy, az do 82 i tak przez 2 hopy w Warszawie!

No i wlasnie, po 12 latach w Norwegi, i uzytkowaniu Swiatlowodu, gdzie tam Ping mialem szybszy z do Hiszpani z tamtad w godzniach szczytu, niz z Gdanska do Warszawy :DDDD
No jak tu przyjechalem studiowac, to nie wiedzialem ze z Infrastruktura Internetu jest tak zle w Polsce! :?


No to teraz dylemat, mam Netie (Giga-cos tam do 80 mb/s) i Orange (Swiatlowod) w bloku ktory wynajmuje mieszkanie.
Jakies opinie na temat tych dostawcow, moge spodziewac sie lepszych rezultatow w Gdansku?
CZy z nimi taka sama lipa (bo czytalem ze z Orange za granica lipa)?
Ktos z Gdanska kto moglby sie podzielic doswiadczeniami z Netia lub SuperNova w grach (szczegolnie CSGO)?

Bo az normalnie mam ochote, wziasc 3 naraz, i wszystkie po kolei testowac....
Cos tam czytalem o UPC Biznes, jakies lepsze mozliwosci?


Sorki ze tak sie wtrocilem w temat, ale czuje sie w potrzebie, poniewaz naprawde potrzebuje stabilnej sieci z niskim Pingiem, a nawet predkosci szybszej niz 15Mbs Down i 5 Mbs Upload nie potrzebuje, jak bym mial stabilna siec z niskim pingiem.


Pozdrawiam
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 426
Wysłany: 09-11-2016, 07:10   

Kryss, pierwsze hopy które idą przez kabel koncentryczny zawsze będą słabe. fakt że idzie do warszawy nie jest czymś strasznym, bo połączenia tam są światłowodem i dużo na tym nie tracisz, problem jest najprawdopodobniej na odcinku gdzie jest połączenie kablem koncentrycznym w twoim budynku. jak testujesz trasy, próbowałeś bezpośredni ping do tych hostów? wtedy są bardziej autentyczne dane.

z tych 2 alternatyw wybrałbym na Twoim miejscu światłowód od orange, netia też ma łącza po docsis na gigakablówce, chociaż w orange też niektórzy mają problem, a niektórzy chwalą. (podobno na konfiguracji ipv6 działa dobrze)
jeżeli chodzi o upc biznes - jak już to tylko światłowód, cena to ok 500-600zł/mc za 200/200 mbps, taniej wychodzi stosunkowo za 1mbps przy szybszym łączu.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5341
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-11-2016, 14:23   

Kryss napisał/a:
Cos tam czytalem o UPC Biznes, jakies lepsze mozliwosci?

Do tego musisz mieć działalność gospodarczą - detalista nie dostanie.

Chcesz testować - testuj - na odległość nikt Ci nie powie co brać, bo różnie to na miejscu działa.
Tylko pamiętaj, że testowanie też nie jest bezterminowe, a może się zdarzyć, że w czasie testów będzie ok, a za pół roku coś zacznie się kitrasić.

Ogólnie tak to wygląda w Polsce - nikt, nigdzie i niczego nie gwarantuje, jedynie co firmy gwarantują, to wystawianie faktur za usługi (tu są dobrzy wszyscy).
_________________
 
 
Kryss 
Klikacz

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 5
Wysłany: 09-11-2016, 16:57   

januszmk
No tak, to prawda co mowisz, tylko wlasnie z ta trase przez Warszawe, to tak zawsze, choziaz ze trasa idzie w przeciwnnym kierunku no i pozatym to tam wlasnie mam 1-2% gubienie pakietow na 15 minut, w Warszawie (w godzinach szytu oczywiscie, innaczej nie ma nigdy problemu).
No i wlasnie na hoppach po infrastrukturze UPC mam te wachania/spiky pingow, nie zagranica.

Jak testowalem to powiem ci, ze potrafi by zawyzony ping przez 2 hopy w Warszawie ze standardowego domyslnego ~28-38, az spikey do 80ms na 2 hopach tak Aorty w Warszawie i to kilka razy na 2 minuty.
A tak w ciagu 15 minut to spikuje ten ping nie raz na tych hopach kilka razy az do 135...
No i sa w tedy zaklocenia w grach oddczuwalne, no i dla mnie do za slabo.
A to wszystko juz idzie niby przez swiatlowod.....musze wezel w Warszawie rozbudowac, ale tak jak kazdy wie praktyka nie zawsze idze w parze z teoria.
Ja tylko tak wypisuje i bym mial nadzieje jako klient, ale raczej watpie ze cos zrobia.


No tak wyraznie musze sprubowac innych operatorow, by tez wycczytalem sobie, ze Orange nie placi za dobre wezly za granica i tez jest lipa, no ale musze przetestowac bo z UPC do serverow Valve jestem srednio zadowolony.
Z Netia cos mi sie obilo o uszy, ze mjaj niby dobrze dla graczy bo portow nie blokuja i pozatym ich pingi sa dobre do serverow Valve w Viennie i w Luxemburgu, nie wiem jak tam ze stabilnoscia lacza.
Pewnie to samo co z UPC ale przynajmiej porty otwarte maja, niby....

Powiem szczerze, ze troche szkoda tego braku zaradnosci naszego Panstwa, no bo jednak Polska w srodku EU lezy, porobic dobrej jakosci wezly/infrastrukture i rozne trasy i by na tym pieniadze zbijali (chyba raczej).
No bo inni operatorzy chetnie by kupywali Servery i Trasy jak by szlo wszystko szybko droga bezposrednia i z dobra jakoscia, a nie do okola i nawet z Gdanska do Stockholmu musi isc okrezna droga.... :) )))))



KOCUREK1970
No to szkoda, ze nie mozna, bo powiem ci ze na stabilnosci i niski pingu bardzo by mi zalezalo...a zazwyczaj pewnie dla Biznesu dzierzawia linie (nawet przynajmiej do pierwszej centrali to i tak super).


No masz zdecydowanie racje, moze dobrze, a moze byc lipa, jednak zalezy od miejsca, no tak.
No to bede musial testowac, mam nadzieje ze az tak zle nie bedzie jak mowisz, ze mi linija oslabnie po termini odmowy/reklamacji.... To bym chyba byl zalamany.

No szkoda ze tak jest, tak jak napisalem w tym poscie wczesniej do innego kolegi, to chyba byl by zysk dla Panstwa jezeli ono by o to porzadnie zadbalo, szkoda ze niesprawuja Oni zadnej pieczeci nad tym.


No dzieki Panowie, widocznie bede musial testowac, chyba zaczne od tej SuperNovy, na razie i tak ma bez umowy z UPC, to zostawie wrazie W jak Orange bedzie zawalac.

Bo mam terminy ze musze byc Online w godzinach szczytu, zeby z Teamem cwiczyc w CSGO.
No chyba najwyzej jakos sie z ziomkami dogadam, zeby inny server wziasc, blizej mnie i oni bede sie laczyc do mnie.
Tylko ze lipa troch z turniejami Online, bo bede mial pingi z UPC zalezy gdzie server i troche nistabilna linije.
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 426
Wysłany: 09-11-2016, 17:00   

o jakich portach mówisz? nikt portów nie blokuje

[ Dodano: 09-11-2016, 17:04 ]
jeżeli chodzi o to że idzie okrężną drogą, w orange do serwerów w PL potrafi iść przez niemcy, ale to nie jest problem bo opóźnienia i tak nie są duże. Przy mtr / winmtr wynik pośrednich hostów czasem potrafi też być przekłamany, pośrednie routery mogą mieć mniejszy priorytet na odpowiadanie na ping, oraz może mieć ograniczoną ilość odpowiedzi w danym czasie i dlatego też wtedy lecą packet losty - zwłaszcza jeżeli wynik packet lostów się różni od końcowego hosta i jest wyższy.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5341
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-11-2016, 17:17   

Kryss napisał/a:
Z Netia cos mi sie obilo o uszy, ze mjaj niby dobrze dla graczy bo portow nie blokuja

Nie masz telefonu - nie będziesz miał netu od nich (Netia), to samo z Orange - musisz mieć telefon stacjonarny, jeśli net ma być ADSL2+ lub VDSL.
Może być opcja światłowodu z Orange (wtedy telefonu nie potrzebujesz) - tylko wszystko zależy od tego, czy mają tam już swoje usługi na światłowodzie.
No i umowa na 24 mc (ceny względnie normalne), albo umowy bezterminowe i stawki złodziejskie.
Kryss napisał/a:
No chyba najwyzej jakos sie z ziomkami dogadam, zeby inny server wziasc, blizej mnie i oni bede sie laczyc do mnie.

To niczego nie zmieni - wtedy Ty jesteś hostem gry, ale też przez Twój net wszyscy się z Tobą łączą w obydwu kierunkach.
W Polsce łącza są mizerne - Netia, Orange to DO 20 Mb DL i UWAGA DO 1 Mb UL - to jest tragedia - łącza się zapcha na amen już przy 3 osobach na Twoim hoście (mizerny UL).

Może się też okazać, że jesteś na UPC skazany w tym miejscu - brak usług innych operatorów, albo spółdzielnie na tym trzyma łapę i NIE pozwolą na nic innego (pomimo, że prawo nie może nikomu zabronić posiadania dowolnej usługi, u dowolnego operatora) - ale powodzenia w walce z molochami.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 426
Wysłany: 09-11-2016, 17:25   

KOCUREK1970, netia ma przeróżne małe sieci oparte o różne technologie. nie świadczy tylko usług po adsl2+ / vdsl, ma też sieci docsis, ethernetowe.

[ Dodano: 09-11-2016, 17:28 ]
najstabilniejsza opcja u netii to chyba PON (światłowód) / ETTH
 
 
Kryss 
Klikacz

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 5
Wysłany: 09-11-2016, 18:56   

Dobra, to dzieki Panowie.
Juz to wtedy ogarnalem, Netia tylko VDSL z tel u mnie, to mnie nie pasi.
No to tylko moge i bede SuperNova probowac.

I szkoda ze tak jest w Polsce, niby internet mobilny najlepszy na swiecie, ale z infrastruktura stacjonarnego daleko w tyle, chociazby nawet za Czechami i Ukraina........ .
A wogole nie wspominajac o Niemcach i Skandynawii, szkoda.

Pozatym tak jak mowilem, ja bardziej lajk jestem i ze mowilem o hopach, to nie w 100% z ekspertyza tylko z tego co mi Programy pokaztyl typy co wlasnie poadliscie.
Bardzo, super dokladnie tego nie sprawdzalem, no ale jak mowilem niestabilnosc sieci jest w godzinach szczytu.

No chociaz ze od Orange ping okrazna droga idzie, jak bedzie stabilniejsza siec i lepszy lub porownywalny ping to wezem chyba ich, albo zostawie 2 nety, haha, co za padaka toche.

Dzieki za porade w sprawie servera, dobrze to wiedziec, no to bede sie dalej do nich laczyl.

Najwyzej potem jak sie na ta SuperNova zdecyduje to podziele sie doswiadczeniem i porownam z UPC moim.

Dzieki jeszcze raz Panowie, zycze wszystkiego dobrego Wam :)
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5341
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-11-2016, 19:06   

januszmk napisał/a:
KOCUREK1970, netia ma przeróżne małe sieci oparte o różne technologie. nie świadczy tylko usług po adsl2+ / vdsl, ma też sieci docsis, ethernetowe.

Jak jest tam już UPC, to Netia się tam pchać z takimi samymi usługami nie będzie.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 426
Wysłany: 10-11-2016, 00:17   

KOCUREK1970, nie zgodze się, ja mam 4 operatorów w krakowie w bloku i tylko orange ma po miedzi do 80mbps, netia, lokalny i upc rywalizuja tutaj.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: