Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC 250 mbit, a bardzo niestabilne transfery...
Autor Wiadomość
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 81
Wysłany: 05-10-2015, 00:16   UPC 250 mbit, a bardzo niestabilne transfery...

Hej!

Z gory przepraszam, jesli ten temat poruszany byl wielokrotnie, ale pisze ten temat pod wplywem nerwow i chcialbym, abyscie w miare mozliwosci mi pomogli.

Przez bardzo dlugi okres czasu posiadalem internet 60 mbit z ktorego zawsze bylem zadowolony, poniewaz transfery czy to przez kabel, czy to przez wifi byly stabilne jak skala (59-60 mbit).
Zachecony opiniami moich znajomych z roznych czesci Warszawy przedluzylem umowe, ale tym razem z netem 250 mbit. Tutaj niestety zaczely sie schody...

Posiadam router Ubee przelaczony w tryb bridge, a dalej moj router TP-Link Archer C2.
Testujac lacze po kablu mam bardzo dziwne objawy, mianowicie najrozniejsze speedtesty nigdy nie przekraczaja u mnie 230 mbit, najczesciej koncza sie tuz przed 200 mbit, a czasem potrafia nawet "stac" na 150 mbit, czy tez okolicach 100. Zeby nie bylo - oczywiscie na polaczeniu bezposrednio pod Ubee problem jest ten sam.

Czy to jest jakas usterka techniczna, czy po prostu tak ma byc? Widzialem speedtesty znajomych z internetem 250 mbit i tam predkosci wynosily rzedu 249 mbit...

Parametry pracy modemu wygladaja OK, ale oczywiscie moge Wam wkleic co tylko chcecie.
Pomocy! :)
 
 
PrezesOi 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 474
Wysłany: 06-10-2015, 06:06   

Podejrzewam że to zależy od sąsiadów - twoich i tych z twoich znajomych którzy mają stabilne 249. Jeżeli koło ciebie mieszka 100 osób z fajnie chodzącym 60, to twoje łącze obrywa. Twoi znajomi pewnie mają pewnie spokojniejszą / mniej nasyconą klientami UPC okolicę.

Obojętnie jakie są przyczyny, nic nie kosztuje złożenie reklamacji w UPC. Napisz że występują rażące odstępstwa od oczekiwanych wyników. Jesteś świadomy że oferowana jest prędkość DO 250, ale to co otrzymujesz , bliższe jest DO 120. Tego typu kreatywne pisarstwo ;)
 
 
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 81
Wysłany: 06-10-2015, 13:25   

Rozmawialem wczoraj z infolinia UPC, poniewaz w godzinach wieczornych transfer nie przekraczal 100 mbit. Wedlug technika nie ma raczej mozliwosci, aby lacze bylo na tyle obciazone wieczorem, zeby byly takie transfery.

Jak dzisiaj sie to powtorzy to bede umawiac wizyte technika na wieczorne godziny, aby sobie sam sprawdzil...
Czy jest mozliwe, ze to jakies male uszkodzenie sieci? W sensie ze lacze na osiedle/do budynku nie pracuje na 100% swoich mozliwosci, w ciagu dnia kiedy ludzie sa w pracy wszystko jest OK, ale jak wracaja to juz sie zatyka?
 
 
PrezesOi 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 474
Wysłany: 06-10-2015, 13:48   

Nie wiem, w takich sytuacjach wychodzę z założenia że mi nie płacą za rozmyślanie nad przyczynami. Mam dość własnych problemów serwisowych w swojej pracy. To ja płacę UPC i to ich problem, który oni muszą rozwiązać. Polecam takie podejście.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5422
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-10-2015, 19:59   

f0ku5 napisał/a:
Testujac lacze po kablu mam bardzo dziwne objawy, mianowicie najrozniejsze speedtesty nigdy nie przekraczaja u mnie 230 mbit

Wszelkiego rodzaju "mierzacze" prędkości mają się nijak do realnego wyniku.

Pobrać jednocześnie kilka plików z szybkiego serwera - dodać to wszystko razem i wyjdzie ile jest.
Tu serwer:
ftp://ftp.atman.pl/
Pobrać i zainstalować Filezillę, skonfigurować i ustawić 5 pobrań i wskazać ten serwer i pobierać.
WSZYSTKO PO KABLU!.

Mnie spedteesty pokazują np. 180, 200, 130 Mb - a Filezilla wskazuje prawie 30 MEGABAJTÓW non stop.
W swoim Asusie mam miernik ruchu na portach - tam też mi pokazuje prawie 30 MEGABAJTÓW - czyli full i max łącza które mam.
30 MB x 8 bitów - razem 240 Mb.
_________________
 
 
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 81
Wysłany: 06-10-2015, 20:13   

Niestety, u mnie speedtesty dzialaja w 100% OK.
Jak speedtest pokazuje zanizone wartosci to i sciaganie z najszybszych serwerow FTP bedzie ponizej normy, chocbym sie za przeproszeniem zesral.
 
 
sirkubas 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Mar 2015
Posty: 226
Skąd: PL
Wysłany: 12-10-2015, 23:38   

Jak tam sprawa rozwiązana? Ciekawi mnie, do jakiego rozwiązania doszli ;)
 
 
sleepgd 
Klikacz

Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 9
Wysłany: 13-10-2015, 06:53   

U mnie problemy z transferem są o wiele bardziej dokuczliwe..
21.09.15r podpisałem nową umowę na niby szybszy internet - przeniosłem się z Fiber Power 120 na 250 - i od tego czasu walczę z UPC na wywiązanie się z zawartej umowy. Pierwszego dnia osiągnąłem wartość 85 Mbit/s i do dnia dzisiejszego jest to najwyższa zanotowana u mnie prędkość - zazwyczaj jest to jednak 65 Mbit/s :shock: wyższe transfery osiągałem w poprzedniej umowie. Komputer podłączany był w różnych konfiguracjach - bezpośrednio kablem pod modem Ubee (tryb bridge / router) lub do routera wyposażonego w porty lan 1Gbit. Wykonałem już trzy telefony i wysłałem dwa zgłoszenia internetowe a poprawy brak - technicy całość winy zrzucają na jakąś awarię która chyba tylko mnie dotknęła i która trwa już 3 tygodnie. Moc sygnału mam idealną i teoretycznie powinienem bez problemu odbierać domyślne wartości jednak reklamacji nie chcą się podjąć - "nie mają podstaw do jej wszczęcia. Oni ze swojej strony zrobili wszystko i zapewniają odpowiednie przesyły" pff.. Jedyne czego się dowiaduje po godzinach spędzonych na słuchawce to suche info, że awaria została wydłużona o kolejne 48 h.. ręce opadają.
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 898
Skąd: Szczecin
Wysłany: 13-10-2015, 09:17   

A sprawdź czy karta sieciowa pokazuje wartość 1Gbps czy nie przypadkiem 100Mbps. Bo jeśli pokazuje 100Mbps to znaczy że nie puści ci więcej niż 85-90. Spróbował bym jeszcze wgrać nowsze sterowniki od sieciówki.
_________________
 
 
petryk 
ultra master

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2005
Posty: 830
Wysłany: 13-10-2015, 11:09   

fiber 250w UPC jest tylko na papierze
 
 
sleepgd 
Klikacz

Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 9
Wysłany: 13-10-2015, 12:31   

Mam kartę sieciową 1 Gbit pracującą w tym trybie, sterowniki wgrane najnowsze. Prędkość testowałem na drugim komputerze i wynik identyczny. Aby mieć 100% pewność, że to nie wina systemu uruchomiłem testy z wydania live linuxa.. Wydaje mi się, że modem mógł paść jednak technicy nie godzą się na wymianę..
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 898
Skąd: Szczecin
Wysłany: 13-10-2015, 12:42   

a czy technik sprawdził czy osiągasz te 250 podczas instalacji?
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2015, 13:40   

petryk napisał/a:
fiber 250w UPC jest tylko na papierze

Najwidoczniej wiele zależy od lokalizacji.

Od kiedy mam FP250 osiągam pełne 250/20 w zasadzie o każdej porze, z każdego źródła. W ciągu ostatnich 10 lat przypominam sobie tylko dwie "awarie" internetu (jedna związana z podpaleniem Mostu Łazienkowskiego i druga lokalna na Ursynowie w ostatnich miesiącach - obie trwały max. 2 dni).

O internecie od UPC złego słowa nie powiem i tylko jego rewelacyjna jakość powstrzymuje mnie od przejścia do konkurencji (np. Orange, który oferuje 600/60 za niewiele większe pieniądze).
 
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 898
Skąd: Szczecin
Wysłany: 13-10-2015, 13:43   

to też może być że jest łącze przeciążone. A spróbuj w nocy zrobić test. Około 2-4 jak większość śpi sobie
_________________
 
 
MMiszy 
Klikacz

Dołączył: 03 Wrz 2015
Posty: 1
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-10-2015, 10:47   

Jakiej długości kabla ethernet używasz i jakiej kategorii jest to kabel?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: