Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
900Mbits już w Neti dostępne.
Autor Wiadomość
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 126
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21-01-2017, 14:01   900Mbits już w Neti dostępne.

Witam.
W maju 2016 roku dowiadywałem się czy NETIA planuje jakieś inwestycje dotyczące polepszenia parametrów łącz w mojej lokalizacji we Wrocławiu na Psim Polu i niestety otrzymałem odpowiedź negatywną.
Jak się okazuje Orange ze swoim łączem światłowodowym jaki jest dostępny w mojej lokalizacji i z którego usług teraz korzystam spowodował niesamowicie szybką reakcję Netii a odpowiedź biorąc pod uwagę czas ponad pół roku od dostępności łącza 100Mbits na 900Mbits w tej chwili jest nie zwykle szybka.
Dla osób ,które skorzystają z oferty łącze to na razie nie jest jakoś limitowane dla wysyłania danych bo taką odpowiedź dostałem.Bardzo ciekawie robi się w mojej lokalizacji a cena nie całe 100 złotych za to łącze jest dużo niższa od tego co oferują firmy konkurencyjne.
Ja związałem się z Orange więc jeszcze półtora roku i wtedy zobaczymy jakie łącza będą już dostępne bo na chwile obecną UPC ze swoim 250Mbits i problemami w grach online jest na straconej pozycji.
Pozdrawiam.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-01-2017, 14:52   

A przez co jest dostarczane te 900? Przez światłowód?
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 391
Wysłany: 21-01-2017, 16:25   

MrPepka, tak, ftth
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-01-2017, 16:31   

Gdzieś można sprawdzić mapkę zasięgu tego internetu? Na stronie Netii nie ma nawet informacji o ftth.
_________________
 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 126
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21-01-2017, 17:02   Odpowiedź...

FTTH i GPON.Dla Mnie jest najważniejsza informacja ,że mogą szybko przełączyć się na 2Gbity bo przepustowość sieci w tym miejscu to 10Gbits a wystarczy tylko wymiana kilku urządzeń.Szkoda ,że nie byli dostępni w czerwcu 2016 bo jest to dobra propozycja dla tych ,którym kończy się teraz umowa albo szukają łącza także do gier online.Jak tak szybko zmieniają się szybkości to myślę ,że jak moja umowa się skończy to będzie już dostępna usługa 2GBits a nie źle by wypromowali się tym parametrem.
Niestety na ich stronie internetowej jeszcze nie ma informacji i myślę ,że dlatego nie podają bo dostęp do tego łącza ma ograniczona ilość mieszkań w Polsce na chwilę obecną koło 40 tysięcy według informacji od technika jednak szybko się powiększy gdyż muszą wymieniać tylko urządzenia tam gdzie są światłowody a tam gdzie ich nie ma nic z tego na chwilę obecną bo nie mają planów prowadzenia swoich światłowodów no chyba ,że będą dzierżawić.
W mojej lokalizacji Netia miała FTTB korzystając ze światłowodu UPC a reszta kabel miedziany kat.5e ale właśnie jak Orange doprowadził pod samo mieszkanie światełko więc być może podpisali także jakąś umowę z Orange żeby korzystać z ich łącz bo Netia swojego łącza tu nie doprowadziła.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 21-01-2017, 22:42   

900 Mb na pobieraniu a na wysyle pewnie nędza...
_________________
 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 126
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22-01-2017, 11:40   Może ktoś już skorzystał z tego łącza...

i może zamieścić wyniki i testy 900Mbits Netii.
Fajnie było by także podanie czasów opóźnień ze strony speedtest.pl PING TEST
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 22-01-2017, 12:47   

Mnie bardziej interesuje czy Netia oferuje ten internet u mnie w kowalach czy nie.
_________________
 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 126
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22-01-2017, 12:59   Rozmawiałem z techinkiem...

i w pierwszej kolejności 900Mbits idzie tam gdzie Netia wykupiła inne firmy ,które wiele lat wstecz doprowadzili swoje łącza światłowodowe.W moim przypadku tutaj był LANET a następnie INTERNETIA bo zostali wykupieni przez NETIĘ więc w tym przypadku zmieniają tylko urządzenia.
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1227
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 22-01-2017, 15:47   

Nikt nie podał źródła: http://www.telko.in/netia...edawac-900-mb-s
Wydaje mi się że to jest ono.
Powiem tylko tyle, że pomijając jakość tych "szybkich" łączy, to na papierze UPC wygląda teraz blado ze swoim 250mbit najszybszym pakietem
_________________
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 22-01-2017, 15:53   

Astral699 napisał/a:
to na papierze UPC wygląda teraz blado ze swoim 250mbit najszybszym pakietem

Blado powiadasz - no chyba jaśniej, niż Orange z tym swoim 600 Mb - po pierwszym zachwycie już zaczęło się kaszlenie...
Co mi daje pierdyliard na pobieraniu, kiedy na wysyle ledwo 30 Mb?
Download w GB nie jest nikomu potrzebny (za pewnymi wyjątkami) - powinien się liczyć upload.

Ja np. nie zmienię obecnej prędkości na wyższą - nie, kiedy pobieranie większe a wysył taki sam.
_________________
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1227
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 22-01-2017, 18:13   

KOCUREK1970 napisał/a:

Blado powiadasz - no chyba jaśniej, niż Orange z tym swoim 600 Mb - po pierwszym zachwycie już zaczęło się kaszlenie...

600mb Orange to przeszło 2x szybciej niz UPC, tyle w temacie tego konkretnie porównania.

KOCUREK1970 napisał/a:
Co mi daje pierdyliard na pobieraniu, kiedy na wysyle ledwo 30 Mb?

A co mi daje 30mbit wysyłania, kiedy z ręką na sercu wali mnie jak szybki jest upload. Ja ściągam internety a nie wysyłam moje śmieci w eter.

KOCUREK1970 napisał/a:
Download w GB nie jest nikomu potrzebny (za pewnymi wyjątkami) - powinien się liczyć upload.

Mi by sie przydał. Nie mierz innych swoją miarką. Upload nie powinien odgrywac pierwszych skrzypiec.

KOCUREK1970 napisał/a:
Ja np. nie zmienię obecnej prędkości na wyższą - nie, kiedy pobieranie większe a wysył taki sam.

Acha, to nie zmieniał sobie, a ja bym zamienił moje 300/30 w tejh samej cenie na 600/10 gdyby można było.

Na koniec żeby nie był gołosłownym

Inea oferuje 1Gbit
Netia 300mbit i gdzie niegdzie poniekąd te 900mbit
Orange 600mbit
Skynet daje 1Gbit
JMDI daje 1Gbit
UPC daje 250mbit...

Wszysto to operatorzy działający na terenie warszawy (i nie tylko)

Uploadu nie porównywałem bo mnie to nie interesuje, ale w kwestii DL UPC jest już zauważalnie w tyle za konkurencją.
 
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 22-01-2017, 18:51   

Astral699 napisał/a:
Inea oferuje 1Gbit
Netia 300mbit i gdzie niegdzie poniekąd te 900mbit
Orange 600mbit
Skynet daje 1Gbit
JMDI daje 1Gbit

I u wszystkich tych operatorów da się tyle osiągnąć? Moico też daje symetryczny 1Gbit a nawet w Gdańsku mBit oferuje 1Gbit dl i 100mb ul. Tyle, że infrastruktura tych wszystkich operatorów musi to udźwignąć, że też nie wspomnę o spowalnianiu internetu przez modem, router lub urządzenia podłączone do niego przez kabel lub wifi.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 22-01-2017, 19:31   

Astral699 napisał/a:
600mb Orange to przeszło 2x szybciej niz UPC, tyle w temacie tego konkretnie porównania.

No fakt - 2 x szybciej i 2 razy więcej problemów - to tak tytułem porównania.
A wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
Astral699 napisał/a:
A co mi daje 30mbit wysyłania, kiedy z ręką na sercu wali mnie jak szybki jest upload. Ja ściągam internety a nie wysyłam moje śmieci w eter.

Astral699 napisał/a:
Nie mierz innych swoją miarką. Upload nie powinien odgrywac pierwszych skrzypiec.

No cóż - Twoje zdanie jest dla MNIE tak samo ważne, jak widzę moje dla Ciebie - to tak celem porównania.
Astral699 napisał/a:
Acha, to nie zmieniał sobie, a ja bym zamienił moje 300/30 w tejh samej cenie na 600/10 gdyby można było.

A ja nie - wnioski?
Wybacz za szczerość, ale Twój wpis odebrałem - "a ja chcę szersze spodnie" - ale przypomnę Ci, nie każdy ma wielką dupę.

MrPepka napisał/a:
infrastruktura tych wszystkich operatorów musi to udźwignąć, że też nie wspomnę o spowalnianiu internetu przez modem, router lub urządzenia podłączone do niego przez kabel lub wifi.

Dokładnie - a potem wystarczy jedno wąskie gardło i pytania "czemu mi idzie 5 Mb".
Wolałbym mieć 20/20, ale stabilne jak skała.
_________________
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-01-2017, 19:54   

A naprawili telewizję? Czy dalej nie da się oglądać przez stop klatki i kupę pikseli??
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: