Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odszkodowanie za spalony sprzęt
Autor Wiadomość
angela84 
Klikacz

Dołączyła: 15 Cze 2015
Posty: 4
Wysłany: 15-06-2015, 21:44   Odszkodowanie za spalony sprzęt

Witam,

Sytuacja jest następująca: w nocy z soboty na niedzielę piorun najprawdopodobniej uderzył uderzył w słup telefoniczny lub jakiś inny osprzęt TP SA. Nam spaliło dekoder TV, modem, kabel HDMI i telewizor. Kilkorgu innym sąsiadom również popaliło sprzęty podłączone przez kabel telefoniczny.

U mnie droga spalenia sprzętu najprawdopodobniej wyglądała następująco:
kabel od gniazdka telefonicznego - modem - kabel RJ45 - dekoder TV - kabel HDMI - telewizor

Komputer mam na szczęście przez WiFi.

Dodam, że spalenie sprzętu przez sieć energetyczną nie wchodzi w grę, ponieważ wyjeżdżając z mężem na weekend odłączyliśmy prąd przez opuszczenie zabezpieczeń.

Modem oraz dekoder zostały już wymienione na nowe przez orange.

I tu mam pytanie - czy jest możliwość ubiegania się o odszkodowanie za sprzęt spalony przez okablowanie telekomunikacji. Spotkał się ktoś może z podobną sytuacją?

Pozdrawiam
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 608
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 15-06-2015, 22:44   Re: Odszkodowanie za spalony sprzęt

angela84 napisał/a:
(...)
czy jest możliwość ubiegania się o odszkodowanie za sprzęt spalony przez okablowanie telekomunikacji.
(...)

Wpierw sprawdź w warunkach umowy, czy nie ma w niej wzmianki o koniecznym odłączaniu sprzętów na czas burzy (?)
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 15-06-2015, 23:52   

angela84 napisał/a:
czy jest możliwość ubiegania się o odszkodowanie za sprzęt spalony przez okablowanie telekomunikacji.

A co "telekomunikacja" ma wspólnego z burzą?.
I od kogo chcesz się domagać tego odszkodowania?.
_________________
 
 
angela84 
Klikacz

Dołączyła: 15 Cze 2015
Posty: 4
Wysłany: 16-06-2015, 06:46   

Ok. umowę przejrzę, jeśli tam coś jest na ten temat to rzeczywiście nie ma co sobie zawracać głowy.

Burza do telekomunikacji może nie ma nic, ale telekomunikacja powinna o burzy pomyśleć i uziemić porządnie swoje skrzynki.
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4090
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 16-06-2015, 09:11   

Po kablu telefonicznym spalilaś TV? to jakieś cuda się musiały wydarzyć
_________________
 
 
angela84 
Klikacz

Dołączyła: 15 Cze 2015
Posty: 4
Wysłany: 16-06-2015, 13:30   

Jeszcze raz tłumaczę dla GDA:
1. Piorun uderza w skrzynkę TPSA
2. Przepięcie idzie po kablach telefonicznych i pali mi modem
3. z modemu po kablu RJ45 pali mi dekoder TV
4. z dekodera po kabli HDMI pali telewizor

Nie ma innej innej drogi, ponieważ prąd i anteny były odłączone, gdyż wyjeżdżaliśmy na weekend. Nie był odłączony tylko kabel telefoniczny od modemu.
Chyba, że piorun kulisty wleciał przez szybę (podobno to potrafią) i rąbnął modem, dekoder, kabel HDMI i telewizor.

U sąsiadów popaliło się również tylko to co było połączone ze sprzętem orange.
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4090
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 16-06-2015, 13:43   

a dlaczego nie poszło po gniazdkach i nie spaliło wszystkiego co było podłączone w danej fazie?
_________________
 
 
gbbsoft 
classic master

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 297
Wysłany: 16-06-2015, 16:09   

Czasami w ubezpieczeniach mieszkania może być ubezpieczenie na wypadek przepięcia.
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-06-2015, 17:11   

angela84 napisał/a:
ale telekomunikacja powinna o burzy pomyśleć i uziemić porządnie swoje skrzynki.


Telekomunikacja czyt. Orange, zabezpieczenia swoje urządzenia po stronie centrali.
Natomiast abonent zabezpiecza swoje urządzenia we własnym zakresie.
Właśnie dlatego między innymi Netia, która świadczy usługi po kablach Orange tak mocno apeluje, żeby wyłączać modemy podczas burzy...
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 16-06-2015, 18:18   

angela84 napisał/a:
telekomunikacja powinna o burzy pomyśleć i uziemić porządnie swoje skrzynki.

To nie musi wcale w skrzynkę walnąć.
angela84 napisał/a:
Przepięcie idzie po kablach telefonicznych i pali mi modem

angela84 napisał/a:
Nie był odłączony tylko kabel telefoniczny od modemu.

No i masz odpowiedz kto powinien Ci wypłacić odszkodowanie...
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2015, 20:08   

Takie uszkodzenia są jak najbardziej możliwe, dlatego przed zbliżającą się burzą najlepiej wyciągnąć wtyczkę zasilania modemu jak też odłączać kabel telefoniczny. Natomiast odszkodowania nie wypłaci nikt, chyba, że było wykupione jakieś szczególne ubezpieczenie na podobną okoliczność.
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4090
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 17-06-2015, 08:21   

Rozumiem że jak mam tylko połączenie z siecią UPC po koncentryku to przepięcie nie grozi?
_________________
 
 
Ma 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Sty 2015
Posty: 312
Wysłany: 17-06-2015, 10:13   

Przepięcie po kablu koncentrycznym? Bo gniazdko to w sumie osobna sprawa :-) Tak naprawdę wszystkie listwy i filtry przeciwprzepięciowe są nic nie warte w domu, jeśli w rozdzielni nie ma odpowiednich zabezpieczeń.
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4090
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 17-06-2015, 11:01   

Pytam, bo pierwsze słyszę aby komuś się spalił cały sprzęt przez kabelek telefoniczny, więc wole się upewnić czy to samo grozi jak jest podłączony koncentryk
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2015, 12:19   

Być może jakieś tam zabezpieczenia są gdzieś w ich rozdzielni, dotychczas stosowane u abonentów elementy Technetix mają też wbudowane zabezpieczenie antyprzepięciowe, ale kiedy wyjeżdżam na dłużej to odpinam również kabel koncentryczny od modemu. Natomiast w czasie burzy korzystam z cudzego Wi-Free :) Kiedy miałam stary modem Cisco jakoś specjalnie nie wyłączałam go podczas burz, ale on miał separowany galwanicznie port USB i Ethernet. Wątpię, żeby nowe lecz tanie modemy były równie porządnie wykonane.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: